Dzięki
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSpalanie ON w CDTI
-
Pawel_wro
-
t-o-m-o
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Ząbki
Re: Spalanie ON w CDTI
Witam.
Na jaki zasięg na jednym zbiorniku mogę liczyć przy biturbo, w trasie, jadąc okołoprzepisowo - 140-145 km/h? Ośka, manual HB.
Samochód niedawno kupiony i na razie tylko po mieście się kręcę i też nie dużo.
Pzdr
Na jaki zasięg na jednym zbiorniku mogę liczyć przy biturbo, w trasie, jadąc okołoprzepisowo - 140-145 km/h? Ośka, manual HB.
Samochód niedawno kupiony i na razie tylko po mieście się kręcę i też nie dużo.
Pzdr
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Fajne pytanie, bo w stylu jak długo nie będę głodny po obiedzie.
To zależy dużo od kierowcy, tj jakiego ma buta, oraz od tego jakie sytuacje będą na drodze i ile razy zatrzymywać się będziesz, czy też klima na maxa, lub ogrzewanie na maxa . W sumie to co masz w zakładce zasięg daje jakąś tam informację na bieżąco i ona np u mnie jest o ok 150km więcej niż ten zasięg tam oblicza. Ale nie było odwagi sprawdzać tak do zatrzymania się , jak na amerykańskich filmach. Możesz być pierwszy.
To zależy dużo od kierowcy, tj jakiego ma buta, oraz od tego jakie sytuacje będą na drodze i ile razy zatrzymywać się będziesz, czy też klima na maxa, lub ogrzewanie na maxa . W sumie to co masz w zakładce zasięg daje jakąś tam informację na bieżąco i ona np u mnie jest o ok 150km więcej niż ten zasięg tam oblicza. Ale nie było odwagi sprawdzać tak do zatrzymania się , jak na amerykańskich filmach. Możesz być pierwszy.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Proste, ja zakładam 7,5 l/100 jak wychodzi mniej to się cieszę. Generalnie 800 z kawałkiem do rezerwy.
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Można przyjąć spalanie średnie 6,5-7,0 l/100 km. Przy tankowaniu ok. 65 litrów, powinno być ok. 1000 km.
- Malinowy87
- Nowicjusz
- Auto: Vauxhall insignia
- Kod silnika: A20DTL
- Miasto: Crewe
- Postawił piwo: 1 raz
Ja swoją dwulitrówka mam spalenie w granicach 6.3 6.5 litra w cyklu mieszanym a na trasie spada nawet do 6 wiec jestem mega zadowolony,
@dokia ja przetestowałem do odcięcia ale całe szczęście miałem bańkę z ropa w bagażniku a dystans wyszedł nieco ponad 1124km wiec jak dla mnie bajka ale to również zależy od zalanego paliwa stylu jazdy,klimy oraz wagi kierowcy oraz ilości ludzi w aucie
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
@dokia ja przetestowałem do odcięcia ale całe szczęście miałem bańkę z ropa w bagażniku a dystans wyszedł nieco ponad 1124km wiec jak dla mnie bajka ale to również zależy od zalanego paliwa stylu jazdy,klimy oraz wagi kierowcy oraz ilości ludzi w aucie

-
Xpand1989
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTE
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Wołomin
- Postawił piwo: 4 razy
Moja 2.0 spala około 6.1 wg wskazania komputera. Jeżdżę raczej spokojnie, większość to trasa poza miastem (nie autostrada ale raczej lokalne ulice).
To bardzo zły pomysł jezdzić na rezerwie ponieważ cały bród z dna baku zostanie zassany. Wtryskiwacze raczej nie były zadowolone.
To bardzo zły pomysł jezdzić na rezerwie ponieważ cały bród z dna baku zostanie zassany. Wtryskiwacze raczej nie były zadowolone.
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
A to ciekawe.
Pompa zasysa paliwo z samego dna zbiornika więc nie ma to znaczenia ile go jest.
Jedyne przeciwskazanie do jeżdżenia z małą ilością paliwa to chłodzenie pompy, czym mniej wachy tym wyższa jej temperatura szczególnie w upalne lato , ale syf w zbiorniku nie ma nic do tego.
-
andrew
- Forumowicz
- Auto: opel insignia
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Białystok,Hamburg
- Otrzymał piwo: 1 raz
Najgorzej jest gdy tankuję się ciągle za 50-100 zł jeżdząc stale na rezerwie,szczególnie zimą gdzie jest duza wilgotność a pusty zbiornik to dużo w nim wilgoci.,tankując do pełna wypychamy wilgoć ze zbiornika.Jeżeli ktoś tankuje do pełna ,dojeżdza np codziennie do pracy to pojawiająca się przez moment rezerwa nie jest problemem.
Ja przetestowałem u siebie min poziom paliwa i przy dłuższej podobnej jeżdzie mogę zejść do 20 km zasięgu wg. komputera ale wtedy emocje są bezcenne
Ja przetestowałem u siebie min poziom paliwa i przy dłuższej podobnej jeżdzie mogę zejść do 20 km zasięgu wg. komputera ale wtedy emocje są bezcenne
-
Xpand1989
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTE
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Wołomin
- Postawił piwo: 4 razy
Czyli jak rozumiem ten artykuł nie dotyczy Insigni:
https://moto.pl/MotoPL/7,88389,22103872 ... towne.html
https://moto.pl/MotoPL/7,88389,22103872 ... towne.html
Staram się nie jezdzić na rezerwie ale dobrze wiedzieć, że to nie ma większego wpływu na wtryskiwacze.Jazda na rezerwie zmusza ssak paliwowy do czerpania cieczy z najniższych punktów baku, a co za tym idzie, do zasysania zanieczyszczeń. Oczywiście większość z nich zostanie w filtrze, jednak niektóre z cząsteczek mogą się przedostać wprost do układu wtryskowego.
- rataj73
- Zapaleniec
Większość redaktorków udzielających się w pismach technicznych to nadaje się tylko do tarcia chrzanu bo o technice nie mają zielonego pojęcia.
Zastanów się chwilę i pomyśl jak ,, jazda na rezerwie może zmuszać ssak paliwowy do czerpania cieczy z najniższych punktów baku"
???
Przecież ten ,,ssak" jest w najniższym punkcie zbiornika przez cały czas, on nie pływa po powierzchni tylko jest zamocowany do dna
.
Przedstawię Ci to bardziej obrazowo. Wyobraź sobie że pijesz kawę przez słomkę która sięga dna kubka. Czy jeżeli będzie pełny kubek będziesz pił kawę czy fusy?
Wyobraź sobie że pompa paliwa i to nie ważne czy ta w zbiorniku czy ta CR przetłacza cały zbiornik paliwa w ciągu godziny przynaimniej 5 razy czyli ok300-400 litrów na godzinę więc ten cały ,,syf" ląduje w filtrze. Pomijam sytuację kiedy samochód stoi kilka lat w stodole nie odpalany.
Zastanów się chwilę i pomyśl jak ,, jazda na rezerwie może zmuszać ssak paliwowy do czerpania cieczy z najniższych punktów baku"
Przecież ten ,,ssak" jest w najniższym punkcie zbiornika przez cały czas, on nie pływa po powierzchni tylko jest zamocowany do dna
Przedstawię Ci to bardziej obrazowo. Wyobraź sobie że pijesz kawę przez słomkę która sięga dna kubka. Czy jeżeli będzie pełny kubek będziesz pił kawę czy fusy?
Wyobraź sobie że pompa paliwa i to nie ważne czy ta w zbiorniku czy ta CR przetłacza cały zbiornik paliwa w ciągu godziny przynaimniej 5 razy czyli ok300-400 litrów na godzinę więc ten cały ,,syf" ląduje w filtrze. Pomijam sytuację kiedy samochód stoi kilka lat w stodole nie odpalany.
-
Radek84
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Bełchatów
- Postawił piwo: 11 razy
- Otrzymał piwo: 15 razy
No nie dokońca się zgodzę z tym przykładem. Raczej jest tak jak by kawa była zaparzona w wannie, a do niej na samo dno wstawił szklankę ze słomką i pił kawę. Póki kawa uzupełnia szklanke przelewając się przez jej brzegi jest ok dopiero poniżej wysokości szklanki zaczynasz zaciągać fusy. Dlaczego tak? Bo pompa paliwowa siedzi w koszu zbiornika i dopiero kiedy paliwo obniży się poniżej poziomu kosza jest do niego zasysane przez specjalny otwór. Kosz w zbiorniku jest zastosowany po to, aby przy niskiej ilości paliwa w zbiorniku na zakrętach nie dochodziło do pracy pompy na sucho. Pozatym paliwo które nie przeszło przez wtryski wraca spowrotem bezpośrednio do kosza pompy. To tak jak byś miał 2 słomki i co ci się uleje to tą drugą wraca do szklanki.
- rataj73
- Zapaleniec
Zgadza się pompa zasysa z zasobnika i jest on właśnie po to żeby nie brakło paliwa przy ostrej jeździe po zakrętach , ale paliwo do tego zasobnika jest zaciągane z dna .
Przykład ze szklanką w wannie dobry pod warunkiem że w dnie szklanki jest dziura.
A odnośnie niskiego spalania ON to mój rekord na odcinku niecałych 200 km to 3.7 l/100km.
Przykład ze szklanką w wannie dobry pod warunkiem że w dnie szklanki jest dziura.
A odnośnie niskiego spalania ON to mój rekord na odcinku niecałych 200 km to 3.7 l/100km.
-
hermioli
- Nowicjusz
- Auto: opel Insignia
- Miasto: Lublin
Takie spalanie udało się w tym roku uzyskać moim 120 konnym ecoflexem, podczas wyjazdu do Chorwacji. Jechaliśmy we czworo, plus pełny bagażnik. Zdjęcie z licznikiem Podróż B to wynik z całości trasy. Czyli podróż w obie strony plus kręcenie w koło komina już w Chorwacji. Na autostradach wiadomo około 140 km/h. Korków w zasadzie nie było, w większości na tempomacie. Spalanie faktyczne wyliczone z przejechanych kilometrów pokazało jednak ze komputer nieco przekłamuje. Wg. obliczeń z kilometrów i ilości litrów zatankowanych wyszło że Opel spalił o około 0.6 litra na 100 km. więcej. Koła 17, dodam tylko że jechałem na nowych oponach założonych dzień przed wyjazdem. 

Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka

Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka
-
pasta6649
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia Sport
- Miasto: Warszawa
Witam wszystkich. Mam insignie A z 2016 2.0 CDti (b20dth). Czy to normalne jeśli komputer mi przekłamuje o ponad 1.5l? Dla przykładu ostatnio zrobiłem 300 w mieszanym i komputer pokazał 8l a potem trasa gdzie było 6,3 i na całym dystansie spaliłem realnie 38l. Dla porównania przy powrocie autostradą na 150km komputer pokazał 5.6 a realnie wyszło 7. Niestety nie tankuje zawsze na tej samej stacji chociaż zawsze jest to Orlen i Verva. Liczę, że ktoś się podzieli opinią.
Pozdrawiam pasta6649
Pozdrawiam pasta6649
- rataj73
- Zapaleniec
Tak już z tymi wskazaniami komputeta jest. W jednej insigni zaniżał mi o 0.3-. 0.4 L w drugiej o 1 L.
Dla oka to wygląda fajnie ale z realnymi wartościami trochę się rozmija.
W vectrze można było za pomocą op-coma idealnie skalibrować wskazania komputera na tyle że podjeżdzając do dystrybutora wiedziałem dokładnie ile zatankuję , w insigni doliczam litr do każdych 100 km i wtedy jest dobrze.
Dla oka to wygląda fajnie ale z realnymi wartościami trochę się rozmija.
W vectrze można było za pomocą op-coma idealnie skalibrować wskazania komputera na tyle że podjeżdzając do dystrybutora wiedziałem dokładnie ile zatankuję , w insigni doliczam litr do każdych 100 km i wtedy jest dobrze.
-
pasta6649
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia Sport
- Miasto: Warszawa
Wiadomo ze te wskazania nie są idealne i tego nie oczekuje. Wiem tez ze odbijanie tych pistoletów stoi pod znakiem zapytania, jednak różnice jakie ja zauważam w ciągu ostatnich 3tysiecy km zawsze mijają się między 1,5l na 100 a 2l stad moje obawy czy to napewno tylko błąd pomiarowy czy jednak coś jest nie tak :/
- rataj73
- Zapaleniec
Zawsze tankuję pod korek i zaniża mi ok 1 litra na 100km.
Co do odbicia dystrybutora to nie wiem co bym robił to po odbiciu nie wejdzie więcej jak 1.5 litra więc przy pełnym całym zbiorniku to kolejne max 0.1 na 100km. Trzeba z tym żyć i tyle, a sprzedając samochód zawsze możesz pokazać kupującemu jakie to masz małe spalanie
Co do odbicia dystrybutora to nie wiem co bym robił to po odbiciu nie wejdzie więcej jak 1.5 litra więc przy pełnym całym zbiorniku to kolejne max 0.1 na 100km. Trzeba z tym żyć i tyle, a sprzedając samochód zawsze możesz pokazać kupującemu jakie to masz małe spalanie
- Malinowy87
- Nowicjusz
- Auto: Vauxhall insignia
- Kod silnika: A20DTL
- Miasto: Crewe
- Postawił piwo: 1 raz

Nie wiem jak bardzo bym musiał pchać ja z górki ale takie spalanie od ponad dwóch lat a jeżdżę sporo i to nie tylko po trasie,najmniejsze spalanie jakie kiedykolwiek miałem jadąc do polski to było coś niespełna 4.7 w porywach do 5 ale to ponad 800 km na tempomacie wiec nic dziwnego