--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuPrzełącznik, mikrostyk klapy bagażnika
-
mic
Re: Przełącznik, mikrostyk klapy bagażnika
Jak masz miernik to sam sprawdź co się dzieje i czy na kostkach masz zasilanie, może gdzieś masz instalację przetartą. Bo wygląda jakbyś miał problem z zasilaniem. A może bezpiecznik? Centralny zamek działa prawidłowo?
Ja niedawno wymieniałem cały zamek bo po mojej naprawie wytrzymał niecały miesiąc.
Ja niedawno wymieniałem cały zamek bo po mojej naprawie wytrzymał niecały miesiąc.
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Klawisz na konsoli masz? Z niego nie otwiera? Z pilota też nie reaguje? Zrobiłbym próbę na krótko czy reaguje, podając napięcie z zewnątrz a nie z auta.
Wysłane z iPhone 7+
Wysłane z iPhone 7+
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
-
Drizz
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
Wszystko działa centralny,domykanie szyb .Dosłownie wszystko ,oprócz bagażnika.Sorki za brak profesionalizmu ale z elektryki jestem komletny imbecyl.... Dzisiaj podjechał kolejny elektryk
miał tylko zwykły miernik, śrubokręcik z żarówką i przewodem na mase.Włożył w każdą "dziurke" w kostce od mikrostyku i zamka,żaróweczka się nie zaświeciła to stwierdził że pradu w kostkach nie ma a z oowodu braku schematu nie wiadomo gdzie jest bezpiecznik.I teraz sam już nie wiem jeden z przyżądem PRO twierdzi że jest , ten drugi ze śrubokrecikiem ze nie ma 

Powiedzcie Wielcy Panowie jak poprawnie wykonać pomiar w tych kostkach i czym ..... kostka od mikroprzełacznika ma dwa kable a od zamka 3 ...... Bagażnik nie otwiera sie ani z pilota ani ręcznie
Ps:
Temu od miernika PRO pokazywało na wyświetlaczu 2.00- 2.01 ale to wszystko co widziałem
Ps:
Temu od miernika PRO pokazywało na wyświetlaczu 2.00- 2.01 ale to wszystko co widziałem
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Hmmm ja co prawda tego nie mierzyłem, ale tam niekoniecznie musi być napięcie... Może to być tylko konieczność zwarcia obwodu, w którym jakiś element elektroniczny musi być zwarty do masy (triak?).
Tak w ogóle to już Zbyszek01 pytał o to powyżej - Ty nie masz czasem przełącznika w drzwiach kierowcy podnoszenia klapy? U mnie (co prawda w kombii) jest tak, że jak go dam na OFF to klapa ni cholery się nie otworzy żadnym przyciskiem, ani nawet ręcznie z zewnątrz.
Tak w ogóle to już Zbyszek01 pytał o to powyżej - Ty nie masz czasem przełącznika w drzwiach kierowcy podnoszenia klapy? U mnie (co prawda w kombii) jest tak, że jak go dam na OFF to klapa ni cholery się nie otworzy żadnym przyciskiem, ani nawet ręcznie z zewnątrz.
-
Drizz
- Nowicjusz
- Miasto:
-
mic
Napięcie powinno się pojawić w momencie otwarcia (nie wiem czy jest tam na stałe) na wtyczce od zamka (tam gdzie są 3 kable), sam mikrostyk to tylko styk, równie dobrze mogą to być 2 druciki. Pomiar najlepiej miernikiem (multimetrem)
O centralny pytałem bo w opisie bezpieczników klapa jest razem z centralnym
O centralny pytałem bo w opisie bezpieczników klapa jest razem z centralnym
-
sychie
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Miasto: Poz
- Otrzymał piwo: 3 razy
montował ktoś zamiennik za 40zł ? czy brać tylko oryginał?
- andrewpy
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Manchester/Będzin
Witam,gdyby ktoś miał problem ze ślimakiem można kupic sam na alledrogo za 26zl .Wymiana bezproblemowa.
Wysłane z mojego CLT-L09 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego CLT-L09 przy użyciu Tapatalka
-
lewis
- Forumowicz
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto:
Sychie. Ja 2 lata temu kupiłem orginalny przycisk. Wytrzymał niecałe 2 lata. Niedawno kupiłem tani zamiennik NTY z Alle..o. Kosztował 24,99 + przesyłka. Na razie działa, pasował dobrze, tylko z wtyczką trochę się bawiłem.
Wydaje mi się że problemem może być ułożenie kabla za przyciskiem. Ja orginalny przycisk kupiłem do lutowania. Niestety zostawiłem większość kabla i upchalem za oraz nad przyciskiem. Jak ostatnio wymieniałem, to przyglądałem się maskownicy przycisku. Kabel przechodzi przez karoserie nad przyciskiem i woda może spływać po kablu wprost na górę przycisku. Przycisk nie jest hermetyczny. Teraz ułożyłem kabel tak, by po przejściu przez karoserie był skierowany w dół, a potem do góry do przycisku, jest tam tyle miejsca. Czy to coś da - zobaczymy.
Wydaje mi się że problemem może być ułożenie kabla za przyciskiem. Ja orginalny przycisk kupiłem do lutowania. Niestety zostawiłem większość kabla i upchalem za oraz nad przyciskiem. Jak ostatnio wymieniałem, to przyglądałem się maskownicy przycisku. Kabel przechodzi przez karoserie nad przyciskiem i woda może spływać po kablu wprost na górę przycisku. Przycisk nie jest hermetyczny. Teraz ułożyłem kabel tak, by po przejściu przez karoserie był skierowany w dół, a potem do góry do przycisku, jest tam tyle miejsca. Czy to coś da - zobaczymy.
-
lewis
- Forumowicz
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto:
-
sychie
- Użytkownik
- Miasto: Poz
- Otrzymał piwo: 3 razy
ok, ale rozumiem że każdy ma kabel zakończony wtyczka? i najlepiej kupić wersje z wtyczką aniżeli z kablami do lutowania?
- Rooff_
- Zapaleniec
O ile mnie pamięć nie myli to w przedliftach kombi mikrostyk oraz lampki od podświetlenia tablicy są na jednej wtyczce. Więc zakup mikrostyku z wtyczką mija się z celem - zawsze trzeba będzie lutować 
Nie wiem jak jest w HB/sedan.
https://opel.7zap.com/pl/car/g09/p/12/9-2/
Inna sprawa, że żeby się dobrać do wtyczki oryginalnej, to trzeba zdjąć całą listwę ozdobną w której siedzą lampki i przełącznik (piszę nadal o kombi przedlift).
Nie wiem jak jest w HB/sedan.
https://opel.7zap.com/pl/car/g09/p/12/9-2/
Inna sprawa, że żeby się dobrać do wtyczki oryginalnej, to trzeba zdjąć całą listwę ozdobną w której siedzą lampki i przełącznik (piszę nadal o kombi przedlift).
Pozdrawiam, Michał
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
- zubek
- Zapaleniec
- Auto: IB/ST
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=53&t=8662
- Miasto: WWL
- Postawił piwo: 23 razy
- Otrzymał piwo: 58 razy
Może i kable są na jednej wtyczce z oświetleniem (nie wiem, nie sprawdzałem, bo przy wymianie nie opłaca się aż tak daleko docierać). Włącznik można wymienić wyciągając sam włącznik. Żadnych listew nie trzeba zdejmować. Opis i fotki są na forum. Lutować też nie trzeba bo oryginalne włączniki z ASO mają zaciski na przewodach.
https://www.insignia-club.pl/viewtopic.php?f=43&t=1557
https://www.insignia-club.pl/viewtopic.php?f=43&t=1557
-
Arecki
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Białystok
Czy ktoś się orientuję czy mikrostyk klapy manualnej bagażnika będzie pasował do klapy elektrycznej? Jest jakaś różnica?????
-
tomasz1234
- Nowicjusz
- Auto: Opel insignia 2.0 T
- Miasto: Skawina
Mnie również dopadł problem i już zaczynam wymieniać. Klapa elektryczną insignia A kombi. Z pilota zero reakcji, z przycisku na drzwiach zero reakcji, z przycisku na klapie coś brzeczy ale klapa nie idzie w górę jak ja próbuje ręcznie podnieść czuje jakiś opór. I teraz hit jak ka ręcznie podniose do samej góry to z przycisku się nie zamknie ale jak jak opuszczę do połowy to się zamyka. Ktoś ma jakiś pomusl6?
Dodano po 9 minutach 38 sekundach:
https://www22.zippyshare.com/v/b7jvFW9p/file.html
Pod linkiem nie wiedziałem gdzie wrzucić film jak to się dzieje
Dodano po 9 minutach 38 sekundach:
https://www22.zippyshare.com/v/b7jvFW9p/file.html
Pod linkiem nie wiedziałem gdzie wrzucić film jak to się dzieje
- Rooff_
- Zapaleniec
Zacznij od sprawdzenia poziomu płynu w pompce sterownika siłownika.
-
tomasz1234
- Nowicjusz
- Auto: Opel insignia 2.0 T
- Miasto: Skawina
-
Hard
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 160km
- Miasto: Rzeszów
Witam, jestem posiadaczem Insigni 2010r. Hatchback 2.0 160km i spotkał mnie taki problem, że ciągle mam komunikat "otwarty bagażnik", a oczywiście bagażnik jest na 100% zamknięty i nie mam problemów z jego otwieraniem ani zamykaniem, tylko ten felerny komunikat mnie prześladuje. Jest prawie cały czas, czasami znika ale wystarczy malutki dołek i od razu wyskakuje na nowo. Jak uważacie, co powinienem sprawdzić, gdzie szukać problemu?