--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuAuto nie odpala problem z uruchomieniem
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Re: Auto nie odpala problem z uruchomieniem
Przekaźniki zwykle stosuje się tam, gdzie jest potrzebne sterowanie dużym prądem za pomocą obwodu słaboprądowego lub o niższym napięciu. Jeśli z tych 12V robi się 8V to może świadczyć albo o zwarciu, albo o tym, że znajduje się tam bardzo mocny odbiornik prądu.
Pytanie tylko, czy Twój pomiar był na obwodzie sterowanym czy sterującym?
Pytanie tylko, czy Twój pomiar był na obwodzie sterowanym czy sterującym?
-
cezarywalkiewicz
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Lubartów
- Postawił piwo: 1 raz
Wymieniłem przekaźnik 6047 na nowy uniwersalny funkiel nówka i jak na razie opelek pali jak ta lala
Dodano po 5 minutach 49 sekundach:
W gnieździe przekaźnika mierzyłem po przekręceniu kluczyka na zapłon. Wtedy powinno być słychać pykanie przekaźnika. Dwa kabelki włożyłem do otworów w skrzynce i na mierniku było ponad 12v a po podpięciu do przekaźnika tych kabelków pokazywało delikatnie ponad 8v. Wina była chyba przekaźnika bo na nowym wszystko gra.
Dodano po 2 minutach
/color]
Objawy miałem takie iż nie było słychać pompki paliwa ani podgrzewania świec a rozrusznik nawet nie dygną ..
Dodano po 5 minutach 49 sekundach:
W gnieździe przekaźnika mierzyłem po przekręceniu kluczyka na zapłon. Wtedy powinno być słychać pykanie przekaźnika. Dwa kabelki włożyłem do otworów w skrzynce i na mierniku było ponad 12v a po podpięciu do przekaźnika tych kabelków pokazywało delikatnie ponad 8v. Wina była chyba przekaźnika bo na nowym wszystko gra.
Dodano po 2 minutach
Objawy miałem takie iż nie było słychać pompki paliwa ani podgrzewania świec a rozrusznik nawet nie dygną ..
-
cezarywalkiewicz
- Nowicjusz
I lipa... Dziś auto znów nie odpaliło.... Nie wiem o co kaman...
- Rooff_
- Zapaleniec
Sprawdź czy ten wymieniony przekaźnik jeszcze działa, bo mam przeczucie że może już nie...
Wysłane z mojego YAL-L41 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego YAL-L41 przy użyciu Tapatalka
-
cezarywalkiewicz
- Nowicjusz
Przekaźnik działa. Parę razy wyjmowałem i wkładałem czyściłam styki i nic. Miałem już rezygnować ale w miejsce przekaźnika włożyłem kabelek delikatnie włożyłem przekaźnik i dotknąłem drugiej nóżki przekaźnika i wtedy przekaźnik pykną że się załączył. Wyciągnąłem kabelek docisnołem przekaźnik i jak na razie wszystko gra... Auto pali.... Tylko czemu tak się dzieje i na jak długo to pomoże to nie wiem....
- Rooff_
- Zapaleniec
Może nie było tam dobrego połączenia i styki przekaźnika się grzały, co spowodowało podgrzanie i zniekształcenie gniazda przekaźnika? I teraz tam nadal nie ma dobrego styku, nawet jak włożysz nowy/dobry przekaźnik?
-
cezarywalkiewicz
- Nowicjusz
Mam już że 2 nowe przekaźniki. I na jednym wogole nic i na drugim nic nie było aż do styknięcia nóżek przekaźnika kabelkiem. Na razie wszystko gra. Ale już taką sytuację miałem i pomogło na jakiś czas. Dziwi mnie to że z gniazda przekaźnika wychodzi ponad 12v a gdy podepnę przekaźnik to wychodzi 8v słychać takie pykanie że przekaźnik chce się załączyć ale brakuje mu napięcia. Po podłączeniu go na krótko pod akumulator to cyka normalnie...
- Rooff_
- Zapaleniec
Spadek napięcia może również świadczyć o zwarciu w obwodzie...
-
cezarywalkiewicz
- Nowicjusz
Hmm.. wykręcałem cała konsole bezpieczników sprawdzałem kable i nic niepokojącego nie widziałem... Jeszcze popatrzę dokładnie może coś mi umknęło ale wątpię bo kabelki wyglądają na zdrowe...
- Rooff_
- Zapaleniec
Zwarcia bym szukał gdzieś dalej - na elementach wykonawczych. Ewentualnie na przewodzie plusowym, który się przetarł i zwiera do masy. Może być też problem z masą np. brak styku.
Ale to wszystko to wróżenie z fusów
Ale to wszystko to wróżenie z fusów
-
cezarywalkiewicz
- Nowicjusz
Nic jeszcze nie znalazłem niepokojącego w kablach. Dodam że w aplikacji opl dtc Występuje błąd w zakładce hamulce kod błędu U0100 status 19 typ 00 i U101 status 19 typ 00 może jakiś kabel od hamulców robi zwarcie??
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
To jest błąd utraty komunikacji, może wynikać z braku zasilania/zbyt niskiego napięcia (wtedy powinien być historyczny, a utrata komunikacji była "kiedyś") ale też przerwy w obwodzie (raczej będzie aktywny).
Nie pamiętam kodów statusów, gdzieś miałem listę, ale zgubiłem :/
Nie pamiętam kodów statusów, gdzieś miałem listę, ale zgubiłem :/
-
cezarywalkiewicz
- Nowicjusz
Tak status jest historyczny ale ciągle się pojawią po odpaleniu. Dodam że czasami ten przekaźnik działa auto odpala normalnie i błędy się nie pokazują ale częściej przekaźnik nie działa i podłożyłem zapałkę pod blaszkę przekaźnika i auto odpala ale błąd jest i ten przekaźnik mnie martwi bo tak być nie powinno. A kodu takiego błędu nigdzie znaleźć nie moge
Dodano po 2 minutach 31 sekundach:
Niskie napięcie jest na przekaźniku. W gnieździe przekaźnika jest ok 12v a po podpięciu przekaźnika jest na nim 8v i nie ma siły że tak powiem się skleić dla tego włożyłem tą zapałkę...
Dodano po 2 minutach 31 sekundach:
Niskie napięcie jest na przekaźniku. W gnieździe przekaźnika jest ok 12v a po podpięciu przekaźnika jest na nim 8v i nie ma siły że tak powiem się skleić dla tego włożyłem tą zapałkę...
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Otrzymał piwo: 73 razy
Jeżeli wyskakuje taki błąd, to niskie napięcie (w tym jego brak) może być na module, z którym nie ma komunikacji. Niskie napięcie powoduje, że moduł się nie uruchamia. Przy rozładowanym akumulatorze potrafi wyskoczyć cała litania błędów komunikacyjnych, bo moduły nie odpowiadają, a np.: BCM jeszcze pracuje.
Mierzyłeś prąd jaki jest pobierany z akumulatora na wyłączonym, może masz wpięty jakiś odbiornik co generuje spadek napięcia. Bo tak z elektronicznego punktu widzenia: mamy zasilanie, mierzysz bez przekaźnika, obwód otwarty, to pokazuje 12V, a jak wepniesz przekaźnik, czyli zamykasz obwód to pojawia się 8V, czyli w szeregu jest odbiornik o rezystancji 1/2 przekaźnika albo sterowanie nie wydala prądowo.
Mierzyłeś prąd jaki jest pobierany z akumulatora na wyłączonym, może masz wpięty jakiś odbiornik co generuje spadek napięcia. Bo tak z elektronicznego punktu widzenia: mamy zasilanie, mierzysz bez przekaźnika, obwód otwarty, to pokazuje 12V, a jak wepniesz przekaźnik, czyli zamykasz obwód to pojawia się 8V, czyli w szeregu jest odbiornik o rezystancji 1/2 przekaźnika albo sterowanie nie wydala prądowo.
-
cezarywalkiewicz
- Nowicjusz
Sprawdziłem wszystkie styki minusowe i plusowe popsikałem kontaktem I na przekaźniku pokazało się napięcie 10v czyli mały sukces. Auto odpalało bez problemu. Ale dziś znów przekaźnik nie chciał się załączyć. Postukałem w skrzynkę bezpieczników i przekaźnik się załączył i odpala teraz normalnie... Czyżby coś w skrzynce nie łączyło? Wie ktoś jak zdemontować skrzynkę? I czy ma sens rozbierać tą skrzynkę?
Dodano po 2 minutach 54 sekundach:
Dodam że jak później jeszcze raz stukałem myślałem że problem wróci ale przekaźnik nadal się załączał... Więc jak by coś tam nie łączyło to by raz działało raz nie...chyba...
Dodano po 2 minutach 54 sekundach:
Dodam że jak później jeszcze raz stukałem myślałem że problem wróci ale przekaźnik nadal się załączał... Więc jak by coś tam nie łączyło to by raz działało raz nie...chyba...
-
cezarywalkiewicz
- Nowicjusz
Rozebrałem całą skrzynkę bezpieczników pod maską na czynniki pierwsze. Wszystkie przekaźniki i bezpieczniki zdemontowałem najgorzej było rozpołowić z zatrzasków. Wszystko wydawało się że jest dobrze ale gniazdo tego felernego przekaźnika było troszkę zaśniedziałe i blaszki które go trzymają były troszkę rozgięte. Dogiołem przeczyściłem skręciłem i jak na razie wszystko gra. Mam nadzieję że to była przyczyna.
-
PiotrekC
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 3 razy
Witam, mam problem z odpalaniem auta. Do wczoraj wszystko było ok. Dzisiaj wsiadam, próbuje odpalić, tylko coś zarzęziło i cisza. Pojawiły się dziwne komunikaty na wyświetlaczu aby posprawdzac wiele rzeczy.
Wygląda na słaby akumulator, tylko dziwnie że tak nagle przez jedna noc.
Akumulator podladowalem przez 2h i auto odpaliło bez problemu. Zrobiłem dzisiaj kilka odcinków po parę km i miałem wrażenie jakby każde kolejne odpalanie było coraz cięższe. Ładowanie na wyświetlaczu to na początku 15, po chwili spada i potem utrzymuje się cały czas w okolicach 14.5-14.6. Zczytalem błąd b1517(5a) i jeszcze jakiś od immobilisera.
Czy to może być słaby akumulator (ma jakieś 7 lat) czy raczej problem z ładowaniem?
Jak ktoś może pomóc rada to bardzo proszę. Dzięki.
Wygląda na słaby akumulator, tylko dziwnie że tak nagle przez jedna noc.
Akumulator podladowalem przez 2h i auto odpaliło bez problemu. Zrobiłem dzisiaj kilka odcinków po parę km i miałem wrażenie jakby każde kolejne odpalanie było coraz cięższe. Ładowanie na wyświetlaczu to na początku 15, po chwili spada i potem utrzymuje się cały czas w okolicach 14.5-14.6. Zczytalem błąd b1517(5a) i jeszcze jakiś od immobilisera.
Czy to może być słaby akumulator (ma jakieś 7 lat) czy raczej problem z ładowaniem?
Jak ktoś może pomóc rada to bardzo proszę. Dzięki.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 262 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Akumulator. Czas na niego jak ma 7 lat. Przy słabym będzie dużo niespójnych ze sobą błędów na blacie
- alehandro`
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Bratoszewice
- Otrzymał piwo: 6 razy
Zgadzam się z powyzszym postem. 7lat na aku to i tak sporo. Przy ilości elektroniki jakie serwowane są w autach obecnie aku dostaje solidnie po tyłku juz na rozruchu, a jego osłabienie niejednokrotnie generuje cała paletę różnego typu błędów.
Wszystkie gadżety chcąc się szybko "podnieść" dostają za mało prądu i każdy melduje błąd.
Sprawdził bym kondycję aku w sklepie posiadającym urządzenie do sprawdzenia.
Wszystkie gadżety chcąc się szybko "podnieść" dostają za mało prądu i każdy melduje błąd.
Sprawdził bym kondycję aku w sklepie posiadającym urządzenie do sprawdzenia.
-
PiotrekC
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 3 razy
dziękuję za zainteresowanie moim problemem 
po naładowaniu i odpaleniu w sobotę, w niedzielę znowu nie chciał odpalić, próbowałem podładować kolejny raz, aby chociaż podjechać do sklepu z aku, ale tym razem się już nie podniósł, tak jakby w ogóle nie przyjmował prądu.
wniosek chyba zatem oczywisty. dzisiaj wymieniam na nowy aku i mam nadzieje ze będzie ok
tak na marginesie to byłem przyzwyczajony, że akumulatory zawsze zimą się buntowały, ale żeby w lato ..hmm:)
po naładowaniu i odpaleniu w sobotę, w niedzielę znowu nie chciał odpalić, próbowałem podładować kolejny raz, aby chociaż podjechać do sklepu z aku, ale tym razem się już nie podniósł, tak jakby w ogóle nie przyjmował prądu.
wniosek chyba zatem oczywisty. dzisiaj wymieniam na nowy aku i mam nadzieje ze będzie ok
tak na marginesie to byłem przyzwyczajony, że akumulatory zawsze zimą się buntowały, ale żeby w lato ..hmm:)