--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuBłagam o pomoc... ten samochód doprowadził mnie do ruiny... EDIT: ODPALANIE ROZWIĄZANE! dalej mam problem z drżeniem :(
-
Kotin44
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Krakow
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 25 razy
Re: Błagam o pomoc... ten samochód doprowadził mnie do ruiny... EDIT: ODPALANIE ROZWIĄZANE! dalej mam problem z drżeniem :(
Rurka idzie do układu dolotowego np.kolektora ssacego-chodzi o sprawdzenie szczelności Zaworu Odmy.Jeśli na końcu rurki będzie zaworek to go sprawdz, jeśli go nie bęfzie to znak że jest w odmie-są różne rozwiążania techniczne...
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Re: Błagam o pomoc... ten samochód doprowadził mnie do ruiny... EDIT: ODPALANIE ROZWIĄZANE! dalej mam problem z drżeniem :(
W silnikach A20DTx na końcu odmy (zakładam że koniec rozumiemy ten przy kolektorze) nie ma żadnego zaworka. Jest tylko grzałeczka podgrzewająca zapobiegająca zamarznięciu.
Wysłane z mojego YAL-L41 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego YAL-L41 przy użyciu Tapatalka
-
Franczyslaw
- Forumowicz
- Auto: Opel
- Miasto: Szczyrk
- Postawił piwo: 32 razy
Witam, aktualizacja:
Dzisiaj byłem na poprawce u gościa co robił mi DPF i EGR. Aktualizacja miała się wgrywać godzinę a wygrała się w jakieś 20 min. Wróciłem na kilka godzin do domu.
Niestety... Sprawdziłem błędy i pojawia mi się błąd p0404... Usunąłem, znowu się pojawił, usunąłem i znowu...
Po tej sytuacji tak mocno zaczął przeciągnąć biegi że masakra... Jeździ się tragicznie... Dopiero we wtorek jestem umówiony znów na poprawkę... :/
Dzisiaj byłem na poprawce u gościa co robił mi DPF i EGR. Aktualizacja miała się wgrywać godzinę a wygrała się w jakieś 20 min. Wróciłem na kilka godzin do domu.
Niestety... Sprawdziłem błędy i pojawia mi się błąd p0404... Usunąłem, znowu się pojawił, usunąłem i znowu...
Po tej sytuacji tak mocno zaczął przeciągnąć biegi że masakra... Jeździ się tragicznie... Dopiero we wtorek jestem umówiony znów na poprawkę... :/
-
Franczyslaw
- Forumowicz
Mechanik od EGR i DPF mówi że to nie wina mapy. Mówi że przyczyny trzeba szukać gdzieś indziej. Nie mam juz pomysłu na ten samochód. Dlaczego on tak przeciąga biegi i słabo odpala...
-
Franczyslaw
- Forumowicz
Sprzedawajcie swoje ople póki czas! Pech dalej mnie trzyma przy tym samochodzie. Chciałem podłączyć op coma.... I.... Normalnie wszystko możliwe się zaswiecilo., awaria pojazdu, miliom kontrolek, totalna choinka...
Po odliczeniu wyskakuje ciągle błąd u0073. Samochód mimo to jeździ normalnie ale błędu nie da sie skasować... Katastrofa
Po odliczeniu wyskakuje ciągle błąd u0073. Samochód mimo to jeździ normalnie ale błędu nie da sie skasować... Katastrofa
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
Pewnie nie podłączyłeś op-com'a, tylko jakiś kiepski chiński klon, który spowodował problemy. Tu nie masz co narzekać na Opla, bo to akurat Twoja wina, podłączyłbyś op-com' od Adako albo MDI, a nawet jakiegoś iCar'a, to nie byłoby problemu z diagnostyką.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Jak podłączysz uwalnianego opcoma to tak się robi. Nie mam zamiaru sprzedawać swojego bo nie mam z nim żadnych problemów. Zrobiony dobry program i cała ekologia na swoim miejscu. Z tą różnicą, że wiem co mam i dbam.
Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka
-
Franczyslaw
- Forumowicz
A więc żeby nie mieć większej urazy do tego samochodu co mam teraz zrobić? Z góry dziękuję
Dodano po 7 minutach
/color]
Dodam ze ren błąd wyskakuje w jednostka sterujaca skrzynia biegów 2
Dodano po 7 minutach
Dodam ze ren błąd wyskakuje w jednostka sterujaca skrzynia biegów 2
-
xul
- Zapaleniec
Błąd U0073 oznacza, że jest problem z komunikacją na szynie CAN, być może uległ uszkodzeniu moduł.
Odczytaj pełny błąd razem z symptomem jakimś porządnym interface np.: MDI + GDS2, może coś więcej to powie. Na moje oko jest to sprawa dla kumatego elektronika samochodowego.
Odczytaj pełny błąd razem z symptomem jakimś porządnym interface np.: MDI + GDS2, może coś więcej to powie. Na moje oko jest to sprawa dla kumatego elektronika samochodowego.
-
Franczyslaw
- Forumowicz
Ostatnio zmieniony 1 lis 2021, o 18:23 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.
-
xul
- Zapaleniec
Z Twojego odczytu wynika: zwarcie do zasilania, zwarcie do masy, obwód otwarty, ...
Pełny kod błędu składa się z symbolu, symptomu (czy jakoś tak to się fachowo nazywa) oraz statusu np.: U0073-04 (19), a Ty oprócz kodu nie masz nic więcej. Jedź do kumatego elektronika samochodowego, niech zrobić pełną diagnostykę porządnym sprzętem i wtedy może dojdzie do tego, co Ci chińskie badziewie narobiło z samochodem.
Pełny kod błędu składa się z symbolu, symptomu (czy jakoś tak to się fachowo nazywa) oraz statusu np.: U0073-04 (19), a Ty oprócz kodu nie masz nic więcej. Jedź do kumatego elektronika samochodowego, niech zrobić pełną diagnostykę porządnym sprzętem i wtedy może dojdzie do tego, co Ci chińskie badziewie narobiło z samochodem.
-
Franczyslaw
- Forumowicz
Dzisiaj dalej ten błąd jest pomimo usuwania. Nie swieci sie dioda ze grzeje swiece...
Ostatnio zmieniony 1 lis 2021, o 18:23 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
-
xul
- Zapaleniec
Jeżeli błędu nie da się usunąć/pojawia się ponownie, to znaczy, że jest aktywny, możliwe nawet, że uszkodzeniu uległ moduł. Ja elektronikiem samochodowym nie jestem, coś tam hobbistycznie się bawiłem na niskim poziomie zaawansowania, jakąś podstawową wiedzę mam z zakresu elektroniki/informatyki, ale specjalistą nie jestem.
Błąd wskazuje na problem z magistralą, ale z tego co zamieściłeś nie wynika czy jest to zwarcie do plusa/masy, przerwa w obwodzie czy coś innego, ale jeżeli błąd wyskakuje tylko na jednym module, to raczej bym szukał problemu przy tym module, jeżeli uszkodzona byłaby magistrala (fizycznie), to błąd zgłaszałyby wszystkie urządzenia podpięte pod tą magistralę (a raczej BCM, że nie ma z nimi komunikacji) - tak na logikę.
W tego typu przypadkach, przy braku kompletnej wiedzy, to przez forum można głównie wróżyć z fusów czy szklanej kuli. Kumaty elektronik + MDI + GDS2 + schematy powinny dać odpowiedź na to, co dolega Twojej Insigni.
Błąd wskazuje na problem z magistralą, ale z tego co zamieściłeś nie wynika czy jest to zwarcie do plusa/masy, przerwa w obwodzie czy coś innego, ale jeżeli błąd wyskakuje tylko na jednym module, to raczej bym szukał problemu przy tym module, jeżeli uszkodzona byłaby magistrala (fizycznie), to błąd zgłaszałyby wszystkie urządzenia podpięte pod tą magistralę (a raczej BCM, że nie ma z nimi komunikacji) - tak na logikę.
W tego typu przypadkach, przy braku kompletnej wiedzy, to przez forum można głównie wróżyć z fusów czy szklanej kuli. Kumaty elektronik + MDI + GDS2 + schematy powinny dać odpowiedź na to, co dolega Twojej Insigni.
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 144 razy
Jak chcesz ze szklanej kuli to kiedyś miał ja @Rooff_. Może coś tam powróży
Chociaż w weekend może być zajęty
A ma też MDI to może coś pomoże. Zaproś go w góry z tych bloków może się wyrwie
Chociaż w weekend może być zajęty
A ma też MDI to może coś pomoże. Zaproś go w góry z tych bloków może się wyrwie
-
Franczyslaw
- Forumowicz
Mega wielkie Dzięki! Będę szukał mechanika elektryka. Dam znać za jakiś czas co wynikło.xul pisze: ↑31 paź 2021, o 19:48Jeżeli błędu nie da się usunąć/pojawia się ponownie, to znaczy, że jest aktywny, możliwe nawet, że uszkodzeniu uległ moduł. Ja elektronikiem samochodowym nie jestem, coś tam hobbistycznie się bawiłem na niskim poziomie zaawansowania, jakąś podstawową wiedzę mam z zakresu elektroniki/informatyki, ale specjalistą nie jestem.
Dodano po 34 minutach 19 sekundach:
Hehe, chętnie zapraszam
- Rooff_
- Zapaleniec
Koncepcja na logikę całkiem dobra, ale GM ma na to innąxul pisze: ↑31 paź 2021, o 19:48Jeżeli błędu nie da się usunąć/pojawia się ponownie, to znaczy, że jest aktywny, możliwe nawet, że uszkodzeniu uległ moduł. Ja elektronikiem samochodowym nie jestem, coś tam hobbistycznie się bawiłem na niskim poziomie zaawansowania, jakąś podstawową wiedzę mam z zakresu elektroniki/informatyki, ale specjalistą nie jestem.
Wyjaśnienie poniżej:
Źródło: https://workshop-manuals.com/vauxhall/a ... 100-u02ff/Diagnostic Aids
• Sometimes, while diagnosing a specific customer concern or after a repair, you may notice a history U-code present. However, there is no associated "current" or "active" status. Loss-of- communication U-codes such as these can set for a variety of reasons. Many times, they are transparent to the vehicle operator and technician, and/or have no associated symptoms. Eventually, they will erase themselves automatically after a number of fault-free ignition cycles. This condition would most likely be attributed to one of these scenarios:
- A control module on the data communication circuit was disconnected while the communication circuit is awake.
- Power to one or more control modules was interrupted during diagnosis.
- A low battery condition was present, so some control modules stop communicating when battery voltage drops below a certain threshold.
- Battery power was restored to the vehicle and control modules on the communication circuit did not all re-initialize at the same time.
- If a loss-of-communication U-code appears in history for no apparent reason, it is most likely associated with one of the scenarios above. These are all temporary conditions and should never be interpreted as an intermittent fault, causing you to replace a part.
• A control module may have a U-code stored in history that does not require any repairs. Issues with late or corrupted messages between control modules can be temporary with no apparent symptom or complaint; this does not mean the control module is faulty. Do not replace a control module based only on a history U-code.
• Do not replace a control module reporting a U-code. The U-code identifies which control module needs to be diagnosed for a communication issue.
• Communication may be available between the BCM and the scan tool with either the low or high speed GMLAN serial data system inoperative. This condition is due to the BCM using both the low and high speed GMLAN systems.
• Use Data Link References to determine if the control module uses high or low speed GMLAN serial data communications.
• Some control modules may not have internal protection for specific control circuits and may open a B+ or ignition fuse. If a fuse is open and the B+ or ignition circuit is not shorted to ground, ensure none of the control circuits are shorted to ground before replacing the control module.
• Some intermittent communication concerns may be caused by fretting corrosion on the serial data circuit terminals. Inspect all connectors at the control module that set the communication DTC, the control module that the communication DTC was set against, and any inline harness connectors between the two control modules. Do not replace a control module based only on fretting corrosion. Refer to bulletin 09-06-03-004 for assistance with the diagnosis and repair of this condition.
• This diagnostic can be used for any control module that is not communicating, regardless of the type of serial data circuit it is connected to, providing the vehicle is equipped with the control module.
@Franczyslaw może powyższe Cię trochę uspokoi
U mnie też ostatnio wyskoczyło kilka błędów po skanowaniu OPL Monitor (wszystkie o statusie Historyczny):
U0073-00 w modułach: Sterujący nadwozia oraz Sterujący hamulców,
U0100-00 w Moduł wspomagania kierownicy (i jeszcze w tym samym U0121-00) oraz Sterujący hamulców (i jeszcze w tym samym U0140-00).
Nie kasowałem ich jeszcze ani nie podłaczałem MDI/GDS2. Wydaje mi się, że to bardziej przypadek lub "błąd" odczytu przez aplikację (błąd w znaczeniu błędna interpretacja i wygenerowanie błędu).
Tutaj @Ping by się mógł wypowiedzieć, czy z jakiegoś powodu jego aplikacja może wygenerować ww. błędy.
-
Franczyslaw
- Forumowicz
Rooff_ dziękuję za uspokojenie. Mimo wszystko chyba umówię go do elektryka jakiegoś bo nie grzeją świece 
Dodano po 3 godzinach 34 minutach 27 sekundach:
Myślę cały czas nad tym oplem o z nim zrobić. Zastanawia mnie dlaczego dioda swiec zarowych przestała sie swiecic...
Dodano po 3 godzinach 34 minutach 27 sekundach:
Myślę cały czas nad tym oplem o z nim zrobić. Zastanawia mnie dlaczego dioda swiec zarowych przestała sie swiecic...
- Rooff_
- Zapaleniec
Ciepło na dworze to może nie zauważasz tego krótkiego mignięcia? 
Bo jakby nie działało grzanie to powinien być błąd w komputerze zapisany.
Bo jakby nie działało grzanie to powinien być błąd w komputerze zapisany.
-
Franczyslaw
- Forumowicz
-
Franczyslaw
- Forumowicz
Ten samochód to totalna zagadka. Dzis z rana było zimno i grzeją swiece! Ale problem z odpalaniem nadal występuje.
Teraz tak sie zastanawiam dlaczego mi przez cały rok grzały świece. Nawet jak były mega upały. Byłem z tym u mechaników (3) i każdy mówił że tak ma być!
Sprawdzałem dzisiaj swiece - iskra jest
Dalej zagadka
Teraz tak sie zastanawiam dlaczego mi przez cały rok grzały świece. Nawet jak były mega upały. Byłem z tym u mechaników (3) i każdy mówił że tak ma być!
Sprawdzałem dzisiaj swiece - iskra jest
Dalej zagadka