--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Błagam o pomoc... ten samochód doprowadził mnie do ruiny... EDIT: ODPALANIE ROZWIĄZANE! dalej mam problem z drżeniem :(

Pawel_wro

Re: Błagam o pomoc... ten samochód doprowadził mnie do ruiny... EDIT: ODPALANIE ROZWIĄZANE! dalej mam problem z drżeniem :(

Post autor: Pawel_wro » 2 lis 2021, o 18:28

Iskry tam raczej nie ma 😉
...a to nie jest czasem przełożony Anglik?
Twój przypadek z tych strasznie zagadkowych...

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 19 razy
Otrzymał  piwo: 145 razy

Re: Błagam o pomoc... ten samochód doprowadził mnie do ruiny... EDIT: ODPALANIE ROZWIĄZANE! dalej mam problem z drżeniem :(

Post autor: mazmarcin » 2 lis 2021, o 19:20

Jaka iskra?

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 2 lis 2021, o 19:43

Pomijając kwestię "iskry" napisz, jak sprawdzałeś. Bo przy próbie na 12V może się okazać, że świec już w zasadzie nie masz.

Awatar użytkownika
mnieteczek
Użytkownik
Auto: PEUGEOT 508 GT
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Miasto: Jastrzębie-Zdrój
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 21 razy

Post autor: mnieteczek » 2 lis 2021, o 19:53

IBZI pisze:...
Pewnie dlatego była "iskra" ObrazekObrazek

Wysłane z Galaxy S20Obrazek
Ostatnio zmieniony 3 lis 2021, o 09:55 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.

Franczyslaw
Forumowicz
Auto: Opel
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Szczyrk
Postawił piwo: 32 razy

Post autor: Franczyslaw » 6 lis 2021, o 11:19

@xul sprawdziłem dokładnie ten błąd u0073 końcówkę ma 00.

Co do świec sprawdzałem za pomocą akumulatora.

Dzisiaj przejechałem się daleko w trasę (+200km)
Po dluzszej jeździe powyżej 90 km zaczynają się straszne wibracje kierownicy... :(

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 6 lis 2021, o 11:47

Świece są 5V więc gratulacje podłączając pod 12V.

Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka

Franczyslaw
Forumowicz

Post autor: Franczyslaw » 6 lis 2021, o 19:32

xul
Zapaleniec
Auto: Insignia OPC
Kod silnika: A28NER
Miasto: Katowice (okolice)
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 73 razy

Post autor: xul » 6 lis 2021, o 19:53

Znalazłem 2 opisy:
U0073 - Mniejsza liczba sterowników na magistrali niż zaprogramowano (00) - Nie występuje
U0073 00 - Magistrala komunikacyjna A modułu sterującego wyłączona

Franczyslaw
Forumowicz

Post autor: Franczyslaw » 15 lis 2021, o 17:37

Cześć!

Znalazłem i kupiłem nowego op coma. Błędów żadnych ciekawych nie pokazuje. Oprócz błędu dotychczacego podgrzewania foteli.

Najbardziej mi zależało żeby miec dostępna opcje :

Funkcje specjalne. Chciałem przestawić dawke paliwa rozruchowa. Jak to zrobić? Pozdrawiam

Franczyslaw
Forumowicz

Post autor: Franczyslaw » 2 gru 2021, o 22:40

Witam,

Zostawiam to dla potomnych. Sprawa z PROBLEMATYCZNYM ODPALANIEM wyjaśniona!

Winnowajcą okazał się sterownik silnika!!! Uszkodził się jakiś przekaźnik przy wyprogramowaniu EGR. Wiele miesięcy walki z mechanikami, którzy nie potrafili znaleźć przyczyny w końcu dobiegło końca.

Jednak sprawa z drżeniem kierownicy i samochodu nie rozwiązana. Mam mega problem. Ostatnio jeden mechanik rzucił haslo - maglownica. Oddałem samochód do warsztatu, który się specjalizował w tym. Ocenili, że maglownica jest w bardzo dobrym stanie i nie wiedzą gdzie jest przyczyna wibracji. Mówi, że trzeba głębiej poszukać, rzucił haslo podpora amortyzatora i podpora półosi... Lub skrzynia.

Przypominam, wibracje pojawiają się powyzej 90 km, strasznie talepie kierownicą. Drgania widać gołym okiem. Najgorsze że czasami te drgania występują a czasami nie. Dodam że pojawia się też pukanie. Czy to może być półoś (tego jeszcze nikt nie oglądał) czy raczej szukać przyczyny w skrzyni?

Awatar użytkownika
wojto
Użytkownik
Auto: opel
Rok produkcji: 2014
Miasto: podlaskie
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Błagam o pomoc... ten samochód doprowadził mnie do ruiny... EDIT: ODPALANIE ROZWIĄZANE! dalej mam problem z drżeniem

Post autor: wojto » 3 gru 2021, o 15:27

Może zacznij od najprostszych (chyba, że już to sprawdziłeś) wyważone koła, krzywe felgi, luzy w zawieszeniu

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Miasto: LDZ
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 17 razy

Re: Błagam o pomoc... ten samochód doprowadził mnie do ruiny... EDIT: ODPALANIE ROZWIĄZANE! dalej mam problem z drżeniem

Post autor: kecraminsignia » 3 gru 2021, o 15:29

Tylko te drgania jak napisał nie zawsze występują. Gdyby była to felga czy opona drgania występują zawsze przy określonej prędkości

Wysłane Nokia 6310i przy użyciu Tapatalka

Franczyslaw
Forumowicz

Post autor: Franczyslaw » 3 gru 2021, o 16:45

Koła i opony zmieniane. Oba komplety 16 i 17 sprawdzone i wyważone. Opony zimowe nowe a drgania nadal występują. Ostatnio jechałem do Warszawy i zaczęła się chwilowo gorsza droga (pofalowana) i tak trzęsło kierownicą na boki że jakaś masakra. Myślałem, że nie dojadę. Drgania pojawiają się przy stałej prędkości najczęściej przy 90 km na godzinę... Nie wiem gdzie uderzyć czy w mechanika ze skrzynią czy w mechanika z zawieszeniem. Dodam, że pojawia się czasem pukanie. No i jak na taki silnik mój samochód nie ma takiego odepchnięcia. Nie ma takiej mocy jaką powinień mieć...

Awatar użytkownika
zubek
Zapaleniec
Auto: IB/ST
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=53&t=8662
Miasto: WWL
Postawił piwo: 23 razy
Otrzymał  piwo: 58 razy

Post autor: zubek » 3 gru 2021, o 17:34

Spróbuj też dokręcić nakrętkę centralną (pod dekielkiem alufelg) na obu kołach - to jest częsta przyczyna drgań a prosta do zweryfikowania. Wyważ koła w innym warsztacie bo czasem mają słabe maszyny albo idź tropem półosi.

Awatar użytkownika
Fede
Użytkownik
Auto: czarny sedan, 205KM
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: Fede » 4 gru 2021, o 18:36

W VC przy przyspieszaniu przy większej prędkości lub jeździe pod górę trzęsło mi kierownicą tak bardzo, że rozłączało tempomat :D Winny był przegub wewnętrzny, wymiana prawej półosi rozwiązała sprawę.
W Insigni co sezon oprócz zwykłego wyważania kół na stacjonarnych wyważarkach doważam zawsze koła na aucie - inaczej nie da się tym jeździć (zima/lato na 19''). Bez tego zabiegu zawsze przy 100-140 km/h wyrywa kierownicę z rąk.

Cezariusz11
Nowicjusz
Auto: Insignia
Rok produkcji: 2016
Miasto: Łódź
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: Cezariusz11 » 7 gru 2021, o 08:23

Tuleje wahacza dolnego mogą i powodują drgania. Pozdrawiam

Franczyslaw
Forumowicz

Post autor: Franczyslaw » 11 gru 2021, o 20:35

Dobra doszedł kolejny problem... Boże chyba będzie jak lepiej spale ten samochód. Dlaczego ten opel jest taki zlosliwy? Mam dwa akumulatory do niego. Wcześniej sprawdzałem ładowanie akumulatora podczas postoju było 14.8

Uznałem że podmienię go i naladuję.

Podmieniłem i stała się masakra. Bałem się że samochód spale... Wszystko zeswriwalo. Wszystkie kontrolki sie zaswiecily nie chcial odpalic. Zaswiecila się kontrolka zoltego pioruna z kluczykiem. Zaczęło cykac w bezpiecznikach.

Włożyłem poprzedni akumulator i znowu to samo!!!

Zacząłem stukać w skrzynkę bezpiecznikow , zdjalem pokrywę i odruchowo powciskalem bezpieczniki i odpalił normalnie... Co się dzieje do cholery... Boję się tak jeździć

Awatar użytkownika
zubek
Zapaleniec
Auto: IB/ST
Rok produkcji: 2017
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=53&t=8662
Miasto: WWL
Postawił piwo: 23 razy
Otrzymał  piwo: 58 razy

Post autor: zubek » 11 gru 2021, o 21:00

Jak ładowanie było 14,8 to po co podmieniałeś? Może podmieniłeś dobry na zły i stąd "choinka".... chociaż po powtórnej zamianie powinno wrócić do normy.

Franczyslaw
Forumowicz

Post autor: Franczyslaw » 11 gru 2021, o 21:34

Podmieniłem żeby go naładować na zimę. A podmieniłem na taki który był w tym samochodzie. Najgorsze, że po przywróceniu na tym na którym jeździłem było to samo. Nie ogarniam co sie odwalilo. Dopiero stukanie w bezpieczniki pomogło...

Byłem w garazu i zdemontowałem skrzynkę bezpieczników. Zamonotowałem spowrotem, odpaliłem i nie bylo już żadnej reakcji... Cykania nic. Docisnalem ręką bezpieczniki i odpalił normalnie...

xul
Zapaleniec
Auto: Insignia OPC
Kod silnika: A28NER
Miasto: Katowice (okolice)
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 73 razy

Post autor: xul » 11 gru 2021, o 21:59

A skąd i jak długo masz samochód, niedawno sprowadzony z zachodu? Poprawa po stukaniu mogłaby sugerować, że coś jest ze stykami albo przekaźnikami, ew. zimne luty. Samochód przez przypadek nie "uczył się nurkować"? Posprawdzaj też masy.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”