--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Osłona silnika diesel Insignia B

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pro
Klubowicz
Auto: Insignia B ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Legionowo
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 41 razy

Re: Osłona silnika diesel Insignia B

Post autor: Pro » 20 lis 2021, o 11:28

Zdecydowanie

Awatar użytkownika
Mateo
Zapaleniec
Auto: SKODA OCTAVIA RS
Kod silnika: inny
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=9254
Miasto: Racibórz
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: Mateo » 1 gru 2021, o 09:47

Tylko jak się zacznie rzeźbić, próbować kupować różne materiały to w efekcie końcowym wyjdzie na to że najlepiej kupić tę płytę stalową z CT i sprawa załatwiona bez kombinacji :)

Awatar użytkownika
Vexator
Użytkownik
Auto: Insignia B
Kod silnika: B20DTH
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 10 razy
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: Vexator » 1 gru 2021, o 10:06

ale jaka satysfakcja.
Na zlocie Astry wszyscy z maskami podpartymi kijkiem, a u mnie maska na siłownikach i szpan większy niż jak bym miał obniżone zawieszenie ;)

Awatar użytkownika
Mateo
Zapaleniec

Post autor: Mateo » 1 gru 2021, o 10:09

Czasem w tak małej rzeczy kryje się sporo więcej szczęścia i radości niż w drogim bajerze 8-)

Awatar użytkownika
Jaromat
Użytkownik
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2017
Miasto: OKR
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: Jaromat » 18 sty 2022, o 01:09

Ja w insigni CT nie zauważyłem osłony, jest tam coś metalowego ale to jakieś krótkie i na osłonę mi to nie wygląda a patrzyłem pod auto

Radek84
Użytkownik
Auto: Insignia
Rok produkcji: 2016
Miasto: Bełchatów
Postawił piwo: 11 razy
Otrzymał  piwo: 15 razy

Post autor: Radek84 » 18 sty 2022, o 01:25

Bzdury z tym przegrzewaniem się silnika powodowane osłoną. We wszystkich insigniach silnik jest chłodzony cieczą. To nie maluch. Poza tym nie zauważyłem, że która kolwiek insignia miała choćby żebrowanie miski olejowej, które to faktycznie ma za zadanie oddawania ciepła do opływającego powietrza. Poprostu opel szukał oszczędności w poliftowych insigniach A zrezygnował nawet z gumek przy ogranicznikach drzwi, a więc co tu dopiero mówić o sporo droższej w produkcji osłonię silnika.

Awatar użytkownika
Jaromat
Użytkownik
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2017
Miasto: OKR
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: Jaromat » 18 sty 2022, o 04:19

To nie bzdury to fakt, a z gumek opel zrezygnował bo tam pojawiała się Korozja.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 18 sty 2022, o 06:51

Radek84 pisze:
18 sty 2022, o 01:25
Bzdury z tym przegrzewaniem się silnika powodowane osłoną. We wszystkich insigniach silnik jest chłodzony cieczą. To nie maluch. Poza tym nie zauważyłem, że która kolwiek insignia miała choćby żebrowanie miski olejowej, które to faktycznie ma za zadanie oddawania ciepła do opływającego powietrza. Poprostu opel szukał oszczędności w poliftowych insigniach A zrezygnował nawet z gumek przy ogranicznikach drzwi, a więc co tu dopiero mówić o sporo droższej w produkcji osłonię silnika.
Ty chyba naprawdę tak myślisz 🤪😂

Masz silnik wysokoprężny czterocylindrowy a porównania robisz z dwucylindrowym maluchem chłodzonym powietrzem, który silnik miał z tyłu. A były maluchy w dieslu? To do diesla może tylko odnoś się jak już i takiego z tą samą ilością cylindrów, więc daj lepszy przykład. W tym maluchu otwory wentylacyjne były w klapie nad silnikiem, aby konwekcja pozwalała na odprowadzenie ciepła jak najszyciej a i tak wiele jeździło z otwartą tą klapą. Nie widziałam Insigni w dieslu z otworami w masce aby odprowadzać ciepło spod silnika. Może jak zamontujesz już te osłony to zrób sitko na masce jak maluchy miały na klapie silnika 🙃

Na pewno w Insigni bez osłon jest statystycznie mniej zapłonów niż w BMW.
Każdy może sobie sam osłonę domontować aby poprawić fabrykę. To jednak zrobicie na własną odpowiedzialność bo producent nie zaleca, nie wyposaża więc umył ręce. Wasza decyzja, wasze auta, wasze efekty doświadczeń i Wasze przegrzane silniki. Jakoś tak im cieplej tym więcej BMW się pali tak same z siebie. Tam po prostu bardzo temperatura wzrasta przy EGR. Więc zwykle producenci chcą aby było jak najchłodniej, aby konwekcja gorącego powietrza szczególnie w korkach nie była zagrożeniem dla auta i pasażerów. A zróbcie sobie szczelne komory na silnik, niech będą jak w okręcie podwodnym. Insignia-Amfibia 😝🤗

Awatar użytkownika
Vexator
Użytkownik

Post autor: Vexator » 18 sty 2022, o 07:18

Jak już tak piszesz o czasach dawnych, to nie zapominaj o wkładaniu kartonu za grilla żeby silnik diesla miał w ogóle szansę się zagrzać :D

Sent from my M2007J3SY using Tapatalk

Awatar użytkownika
Mateo
Zapaleniec

Post autor: Mateo » 18 sty 2022, o 07:28

Popieram, woziłem się jakiś czas temu z myślami, aby zakupić takową osłonę, ale tak z drugiej strony patrząc logicznie, co ona mi pod tym autem da? Tutaj raczej osłona powoduje zakłócenie swobodnego przepływu powietrza podczas jazdy wokół silnika.

Awatar użytkownika
Vexator
Użytkownik

Post autor: Vexator » 18 sty 2022, o 07:43

A jej brak zakłóca przepływ powietrza pod samochodem

Sent from my M2007J3SY using Tapatalk

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 18 sty 2022, o 08:16

Nic nie zakłóca. Aerodynamikom uwierz, nie swoim pomysłom. Te powietrze ma chłodzić też silnik od dołu, ale zrób sobie amfibie szczelną tylko kup więcej gaśnic.

O czasach dawnych to nie ja zaczęłam, tylko kolega który przesiadł się z malucha i chce nadal te same rozwiązania 🤪

Awatar użytkownika
alehandro`
Użytkownik
Miasto: Bratoszewice
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 6 razy

Post autor: alehandro` » 18 sty 2022, o 08:33

dokia pisze:
18 sty 2022, o 06:51

.... Jakoś tak im cieplej tym więcej BMW się pali tak same z siebie.
Mamy jakąś statystykę/wykres pożarów BMW w odniesieniu do Opla - odniesienie się marki do marki, a nie marki do modelu zdaje się, iż będzie trafniejsze.
Wrzuć w wolnej chwili. Na pewno będzie to fajny materiał.

Co do gaśnic skoro poruszyliśmy ten temat to warto mieć 2kg (max 4 bo potem wejdziemy w UDT) i decydujący będzie czas reakcji oraz technika, choć i one mogą być bez znaczenia w przypadku pożaru w miejscu do którego mamy trudny dostęp po uchyleniu maski.

W ramach korków i przegrzania warto rzucić okiem na wskaźnik temp. cieczy i oleju. Od tego są, a doświadczenia pokazują, że to nie modyfikacje, a ogólny stan techniczny i wypadki losowe decydują o pożarach aut.

Awatar użytkownika
Mateo
Zapaleniec

Post autor: Mateo » 18 sty 2022, o 08:58

Sądząc po awatarze to akurat na gaszeniu się znasz, to będziemy wozić Twoje klony w bagażniku zamiast gaśnic :D

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 18 sty 2022, o 09:10

Wy ciągle piszecie że auto trzeba pod silnikiem uszczelnić a jakoś nie pokazujecie tego na swoich. To gdzie te Wasze prototypy uszczelnionych komór silnika, bo jakoś też jeszcze żadnej nie widziałam tu. BMW palą się na potęgę jak jest ciepło i niestety ale tylko diesle, są nawet wymienione te modele. W każdym z tych przypadków winny jest EGR który za mocno się nagrzewa. To czemu się nagrzewa, jak Wy chcecie wszystko grzać nawet kartonami jak czytałam wyżej.

Ja oczekuje od Was prezentacji tego zamkniętego silnika diesla a jak na razie to tu tylko puste gadanie. Gadają i gadają o tym że trzeba a jakoś sami nie robią. To gdzie te efekty?

Kiedy będzie pierwszy? Kto już montuje?

Awatar użytkownika
alehandro`
Użytkownik
Miasto: Bratoszewice
Otrzymał  piwo: 6 razy

Post autor: alehandro` » 18 sty 2022, o 11:19

bramkerGTC pisze:
18 sty 2022, o 08:58
Sądząc po awatarze to akurat na gaszeniu się znasz, to będziemy wozić Twoje klony w bagażniku zamiast gaśnic :D
Heh. Nie trzeba. Odrobina chłodnej głowy + ciut szczęścia i większość ma szansę poradzić sobie samodzielnie (pod warunkiem, że ma chociaż te 2kg zamiast 1). W wielu przypadkach jednak pożar jest tak zlokalizowany, że podręcznym sprzętem gaśniczym jest ciężko sobie poradzić

@dokia - podeślij tę statystykę. To może być fajny materiał do rozmowy.

Chwilę poklikałem ale odnośnie bmw znalazłem (z konkretniejszych artykułów):
https://trends.com.pl/plonace-bmw-o-co-chodzi/

jak się okazuje Opel też coś ma za uszami:
https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/ak ... ru/dzltczr

przy czym tu akurat powodem jest przecierajacy się przewód paliwa. Wracamy do tematów bardziej eksploatacyjnych i rozwiązań technicznych aniżeli samo przegrzanie.

Statystyk brak. Ubezpieczycyele pewnie by coś mieli.

Warto na pewno poczytać jak prasa się odnosie do kwestii osłon jesli ktoś chce poszukać informacji poza forum. Można założyć, że pod większymi tytułami podpisują się osoby żyjące z motoryzacji zatem posiadające wiedzę większą niż większość z nas.:
https://allegro.pl/artykul/oslona-pod-s ... osc-132345
http://www.autopasje.pl/oslona-silnika/
https://www.motofakty.pl/artykul/oslony ... eczne.html

Coś bardziej "niszowego"
https://www.rk.com.pl/porady_ua.php?new ... ews_page=2

Coś też o przegrzewaniu:
https://www.auto-swiat.pl/porady/co-sie ... 4z#slajd-7

Z moich bądź co bądź skromnych doświadczeń:
A3 dsl- osłonę miałem - nie spłonęła.
Corsa benz + lpg (wyższe temp spalania) - osłonę miałem, auto do miasta (zamontowałem akcesoryjną) - nie spłonęła co więcje dalej jeździ (sprzedłąme znajomej osobie)
Leon dsl - osłone miałem (auto po chipsie użytkowane na "szybkich trasach) - nie spłonęło
Giulietta dsl - osłona - nie spłonęłą
Tiguan benz - osłona - nie spłonął
Mondeo bezn na bezpośrednim + lpg -nie spłonął

Każde z tych aut przejechane od kilkudziesieciu do +100 tys.
Doświadczenia z osłonami zatem raczej dobre.
To tylko jednak moje doświadczenia i patrząc np na osłonę którą gdzieś tu zamieściła @dokia mogą być tylko błędem statystycznym :)

Jak zawsze - ostateczna decyzja to suma własnych doświadczeń i zdobytej wiedzy.

Awatar użytkownika
Mateo
Zapaleniec

Post autor: Mateo » 18 sty 2022, o 12:57

uzupełniając - ostateczna decyzja to również kaprys użytkownika :D

Awatar użytkownika
Pro
Klubowicz
Auto: Insignia B ST
Kod silnika: D20DTR
Miasto: Legionowo
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 41 razy

Post autor: Pro » 18 sty 2022, o 13:06

Na wstępie napisze, że nadal nie mam i nie zamierzam zakładać osłony, ale na przykładzie zachodnich sąsiadów nie widać aby coś się działo:
https://www.insignia-b-forum.de/forum/t ... /?pageNo=1
W poście 25 zdjęcia zamontowanej z aliexpress, gdyby ktoś był zainteresowany. Nie znalazłem info, że auto spłonęło Obrazek

Marek0
Użytkownik
Auto: Insignia GS 2019
Kod silnika: B15XFT
Miasto: Opole
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: Marek0 » 18 sty 2022, o 13:18

Brak osłony silnika ,to nic innego jak dbanie producenta o klienta☝️. Wszystko to po to abyśmy łatwo mogli wzrokowo ocenić ,czy nasz opel już krwawi zostawiając ślady na podłożu 😂. To główny powód braku osłony 😉🖐

Radek84
Użytkownik
Auto: Insignia
Rok produkcji: 2016
Miasto: Bełchatów
Postawił piwo: 11 razy
Otrzymał  piwo: 15 razy

Post autor: Radek84 » 18 sty 2022, o 16:00

quote=dokia post_id=247304 time=1642485094 user_id=23103]
Radek84 pisze:
18 sty 2022, o 01:25
Ty chyba naprawdę tak myślisz 🤪😂

Masz silnik wysokoprężny czterocylindrowy a porównania robisz z dwucylindrowym maluchem chłodzonym powietrzem, który silnik miał z tyłu. A były maluchy w dieslu? To do diesla może tylko odnoś się jak już i takiego z tą samą ilością cylindrów, więc daj lepszy przykład. W tym maluchu otwory wentylacyjne były w klapie nad silnikiem, aby konwekcja pozwalała na odprowadzenie ciepła jak najszyciej a i tak wiele jeździło z otwartą tą klapą. Nie widziałam Insigni w dieslu z otworami w masce aby odprowadzać ciepło spod silnika. Może jak zamontujesz już te osłony to zrób sitko na masce jak maluchy miały na klapie silnika 🙃

Każdy może sobie sam osłonę domontować aby poprawić fabrykę. To jednak zrobicie na własną odpowiedzialność bo producent nie zaleca, nie wyposaża więc umył ręce. Wasza decyzja, wasze auta, wasze efekty doświadczeń i Wasze przegrzane silniki. Jakoś tak im cieplej tym więcej BMW się pali tak same z siebie. Tam po prostu bardzo temperatura wzrasta przy EGR. Więc zwykle producenci chcą aby było jak najchłodniej, aby konwekcja gorącego powietrza szczególnie w korkach nie była zagrożeniem dla auta i pasażerów. A zróbcie sobie szczelne komory na silnik, niech będą jak w okręcie podwodnym. Insignia-Amfibia 😝🤗
Zapłony w bmw zdarzały się przez uszkodzoną wiskozę i sposób użytkowania.
Lepszy przykład to mercedesy, jaguary, audi z motorami v8 gdzie palca nie idzie wsadzić i posiadają osłonę. Poza tym w pierwszych latach produkcji do insigni opc 2.8 v6 opel też kład te osłony.

Jest nas trochę na forum. Więc pytam kto przegrzał silnik w insigni z powodu osłony, a nie uszkodzonego termostatu, czy wentylatorów. Proszę o 1 przykład. Zapewne nikt się taki nie znajdzie. Silnik chłodzony wodą jeżeli ma dobry dostęp do powietrza do chłodnicy może pracować w zamkniętej skrzyni. Jak np w porsche gdzie silnik jest z tyłu, a po otwarciu Komory i tak go nie zobaczysz.

Swoim wpisem nie nakłaniam nikogo do zakładania osłony "bo jak nie to napewno silnik zgubisz" a jedynie chodzi mi o temat jego chłodzenia. Poza tym uważam, że dokładanie jej jest bez sensu bo niby przed czym ma chronić plastikowa osłona? Chyba kurzem i piachem. Jeśli jest to jest, a jak nie ma to też dobrze.

Silnik z założenia konstruktora chłodzony płynem się przegrzewa bo wiatr go nie owiewa. Proszę was. Ludzie czy wy słyszycie jakie głupoty przekazujecie?! To czym on jest wkońcu z założenia chłodzony?

Co z silnikami w autach dostosowanych do offroadu, gdzie są zabudowane i mielą kołami w błocie praktycznie stojąc w miejscu. Przecież to powinno wybuchać jedno po drugim.

Jeżeli chodzi o silnik diesla to bym się jeszcze tak nie martwił. Silnik benzynowy to jest dopiero generator ciepła. Tam osiągnięcie EGT na poziomie 800°C to nie problem, a przy nie fachowym strojeniu nawet powyżej 900 ale to już tłoki płyną.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2022, o 04:10 przez Radek84, łącznie zmieniany 5 razy.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik diesla”