--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuBrak mocy problem z turbo 2.0 CDTI
-
Arturjimi
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Sieradz
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 2 razy
Re: Brak mocy problem z turbo 2.0 CDTI
Właśnie jestem po teście auta, turbo podłączone na krótko z pominięciem n75, auto nie wywala żadnego błędu nawet po przekroczeniu 4 tys na 3 biegu. Zauważyłem jeszcze jedna rzecz, na zimnym silniku turbo zaczynało wstawać od 2 tys a po rozgrzaniu dopiero od 2700. Za Chiny nie mogłem ruszyć tego cięgna od gruszki do turbo. Czy możliwe, że zapiekla się geometria? Czy to cięgna jestem w stanie ruszyć na zapalonym silniku? Jutro zdejmę zawleczkę i zobaczę jak chodzi samo cięgno.
- Pro
- Klubowicz
- Auto: Insignia B ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Legionowo
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 41 razy
Jeśli ma krótko nie ma błędu przeładowania i nie możesz ruszyć sztangą, to wskazuje na zapieczoną zmienną geometrie...
-
Arturjimi
- Forumowicz
Ok, czy jestem w stanie jakoś to rozruszać bez wyciągania turbo? Mam jeszcze druga turbinę przykręcona do wyjętego już silnika napewno ja było by mi łatwiej odkręcić tylko moje pytanie czy mogę przełożyć same turbo a gruszkę zostawić?
Dodano po 8 godzinach 56 minutach 35 sekundach:
Już po teście turbo. Po ściągnięciu zawleczki i zdjęciu tego pręta od gruszki cięgno geometria chodzi lekko i bez zacięć. Dalej to samo bez n75 jakos turbo ciągnie ale od ponad 2 tys dopiero a z n 75 muł do 3 tys. Co może jeszcze ja boleć?
Dodano po 8 godzinach 56 minutach 35 sekundach:
Już po teście turbo. Po ściągnięciu zawleczki i zdjęciu tego pręta od gruszki cięgno geometria chodzi lekko i bez zacięć. Dalej to samo bez n75 jakos turbo ciągnie ale od ponad 2 tys dopiero a z n 75 muł do 3 tys. Co może jeszcze ja boleć?
- Pro
- Klubowicz
- Auto: Insignia B ST
- Kod silnika: D20DTR
- Miasto: Legionowo
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 41 razy
Czyli jak rozłączyłeś wszystko, to generalnie cięgno od gruszki nie dało się poruszyć? Jeśli tak, to szukałbym tam przyczyny. Najważniejsze, że geometria chodzi płynnie.
-
Arturjimi
- Forumowicz
Poruszało się góra dół ale z oporem, na zapalonym silniku jak podłączę wężyk od gruchy do zaworka n75 to cięgno idzie na dół ale tak jak by na pół gwizdka z odpietym drutem od gruchy cięgno geometria ma dużo większy zakres ruchu
Dodano po 18 sekundach:
Poruszało się góra dół ale z oporem, na zapalonym silniku jak podłączę wężyk od gruchy do zaworka n75 to cięgno idzie na dół ale tak jak by na pół gwizdka z odpietym drutem od gruchy cięgno geometria ma dużo większy zakres ruchu
Dodano po 18 sekundach:
-
Marszel
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Warszawa
Witam użytkowników. Również i mnie dopadł problem z brakiem mocy. Motor 2.0 CDTI 160 km.Mianowicie na wyższych biegach i obrotach około 2500 auto traci moc i wyświetla komunikat o kontakt z serwisem. U mechanika podpięty pod komputer wyskakuje błąd p2282-52. Szybka weryfikacja rury od IC tej po stronie kierowcy i zonk. Rura cała, nawet minimalnej dziury. Błędy usunięte, przejażdżka pare kilometrów do domu i po chwili znowu błąd. Stad moje pytanie
Możliwe ze jest to rura po stronie pasażera i czy wogóle ktoś spotkał się z jej uszkodzeniem i takimi objawami bo na forum ciężko cokolwiek znaleźć na ten temat?
Wyskakuje mi jeszcze błąd uszkodzonych 3 świec, czy to może mieć wpływ na występujący problem ?
Możliwe ze jest to rura po stronie pasażera i czy wogóle ktoś spotkał się z jej uszkodzeniem i takimi objawami bo na forum ciężko cokolwiek znaleźć na ten temat?
Wyskakuje mi jeszcze błąd uszkodzonych 3 świec, czy to może mieć wpływ na występujący problem ?
-
Arturjimi
- Forumowicz
Ja wymieniałem rurę do ic od strony pasażera, też świecił błąd ale nie pamiętam jaki nr. Sprawa z wymianą prosta, można samemu poradzić.
Najlepiej kupić preparat to wykrywania nieszczelności i psikac po tych gumowych rurach bo u mnie dziura była nie do wykrycia gołym okiem.
-
Arturjimi
- Forumowicz
Problem rozwiązany, w moim przypadku była zabrudzona zmienna geometria, cięgno chodziło lekko i plynnie ale nie w pełnym zakresie. Turbo wyczyszczone i auto jeździ.
-
evolution1
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: inny
- Miasto: Zabrze
- Otrzymał piwo: 1 raz
Może opisze problem. Zaczeło się od braku mozliwosci odpalenia ( po przekreceniu klucza cykniecie w okolicach skrzynki bezpieczników ). Minusowa klemy odłączona na 5 minut i wszystko wróciło do normy poza turbo, od tej chwili się nie załącza. Wymieniłem N75 na nowy, sztanga gruszki chodzi lekko. Błąd P0299 wyskakuje powyżej 3000 obrotów. Ogólnie auto nie mam mocy. W turbinie jest sucho, łopatki nie maja luzu i kręcą się lekko przy pobudzeniu ręcznym. Co dalej sprawdzić.
-
evolution1
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: inny
- Miasto: Zabrze
- Otrzymał piwo: 1 raz
-
SlawekJas
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A
- Kod silnika: A20DTE
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Leicester
a u mnie walczyłem chemią do paliwa, chemią do dolotu, chemią do oleju i.... nic. Okazał się spuchnięty wężyk podciśnienia, który sobie pierdział, kiedy chciał... po jego wyjęciu średnica okazała się 2x większa od nominału. Zmieniłem go na nowy i Turbo ożyło, EGR ożył i auto z max 100km/h jedzie teraz 230km/h bez pierdnięcia i nie wchodzi w tryb awaryjny
kur.. wężyk 10cm i po problemie z błędami: P2263, P2263-5B, P2263-61.... auto jak nowe, ZERO błędów i przyspiesza jak powinno, prędkość na autobanie 220km/h dziękuję gra i buczy