--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Przeładowanie Turbo

ODPOWIEDZ
Johnny9211
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Wągrowiec

Re: Przeładowanie Turbo

Post autor: Johnny9211 » 2 cze 2021, o 17:06

Zmień zaworek na orginalny bo podróby jak nagrzeje się wariuje opisałem to wyżej, stary wariował a nowy zamiennik jak nagrzal się to robił tak samo, po wymianie na orginalny problem znikł, ale jak ruszyles cięgno od turbo to po ustawieniu na stare nastawy i orginalny n75 będzie git

Szturmowiec
Nowicjusz
Rok produkcji: 2009
Miasto: Kielce
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: Szturmowiec » 12 lip 2021, o 06:06

Być może masz zapieczoną geometrię.

Awatar użytkownika
halik
Nowicjusz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: A20DTE
Rok produkcji: 2013
Miasto: Głubczyce

Post autor: halik » 21 lip 2021, o 10:32

Witam serdecznie

Panowie, może Wy wpadniecie na jakiś pomysł bo mi już opadają ręce. Otóż od jakiegoś czasu przy mocnym wciśnięciu gazu silnik 2.0 CDTI A20DTE (polift) 192tyś przebiegu wpada w tryb awaryjny. Błędy jakie odczytałem ze sterownika to: P0234-11 (przekroczony próg czyli przeładowanie?) oraz błędy 3 świec żarowych mówiące o zbyt wysokim ciśnieniu na cylindrach (P039D-00, P03BB-00, P03A7-00) wcześniej był także błąd czwartej świecy ale od jakiegoś czasu już się nie pojawia.

Czy możliwe jest, że błąd zbyt wysokiego ciśnienia na świecach spowodowany jest tym, że turbo przeładowuje i daje zbyt wysokie ciśnienie na cylindry?

Pytam o to ponieważ wymieniłem już elektrozawór turbiny na nowy oryginalny, czujnik ciśnienia doładowania w kolektorze również na nowy oryginalny, wymieniłem także przewody podciśnienia, odłączyłem sztangę od turbiny i sprawdziłem jak działa zmienna geometria - chodzi idealnie bez najmniejszego oporu w pełnym zakresie, sprawdziłem tez pracę gruszki za pomocą strzykawki podłączonej do przewodu podciśnienia, gruszka chodzi w pełnym zakresie bez żadnych oporów oraz trzyma ciśnienie (nie cofała się gdy trzymałem przez jakieś 30s zaciągniętą strzykawkę). Wyczyściłem także EGR który swoją drogą nie był jakoś specjalnie brudny. Sprawdziłem także wirnik od strony zimnej, ma minimalny luz na boki, wzdłużnego luzu nie wyczułem. Sama turbina sucha, ledziutko syczy/gwiżdże przy niższych obrotach (chyba do ok 2000) ale słychać to tylko przy otwartych oknach i jest to moim zdaniem normalny dźwięk pracy turbiny. Silnik na 10tyś km wziął ok 0,4l oleju więc raczej norma.

Po tych wszystkich zabiegach turbo nadal przeładowuje.

Aha, 3 lata temu silnik miał zrobiony program na 195KM i przez ten czas nie było z nim żadnego problemu. Aktualnie cały czas ma moc, ciągnie równo.

Czy zatem może być tak, że turbo przeładowuje i przez to pojawiają się błędy na świecach? Czy może to przez źle działające czujniki ciśnienia w świecach żarowych wywala mi błąd P0234 i tryb awaryjny?

Będę wdzięczny za każdą sugestię.
Pozdrawiam Wszystkich

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Auto: ST 160HP
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Dan » 24 lip 2021, o 01:23

Turbo ma swój czujnik (MAP), a osobno cylindry mają swoje.

Może być tak że turbo przewala za dużo i czujniki ciśnienia swiec to widzą z tym że to musiała by być naprawdę spora dewiacja.

Czy dzieje się to po dłuższej jeździe przy dużym obciążeniu silnika np. Autostrada, lub w trakcie wypalania?

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

piotr130872
Nowicjusz
Auto: insignia 2,0 CDTI
Miasto: Kętrzyn

Post autor: piotr130872 » 7 sie 2021, o 20:03

Witam wszystkich
I mnie dopadła klątwa przeładowanej turbiny.
Pacjent to 2,0 Cdti z 2011 roku 160 KM automat Przebieg 240tkm
Samochód do tej pory chodził bez zarzutu. Jednak przed samą awarią stał kilka dni z odpiętym akumulatorem.
Usterka ujawniła się po podpięciu akumulatora i przejechaniu kilkuset metrów. Komunikat "awaria samochodu-skontaktuj się z serwisem" i auto przeszło w tryb awaryjny. Po podłączeniu pod komputer jeden błąd P0234-11. Po skasowaniu kolejne kilkaset metrów i znowu błąd. Zauważyłem też że podczas przyśpieszania przy ok. 2 tysięcy obrotów auto zaczyna poszarpywać, potem "pufnięcie" turbiny i wywala błąd.

Macie jakieś sugestie?

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 7 sie 2021, o 21:36

Przeczytaj ten temat. Nie podałeś żadnych odkrywczych danych co do możliwych przyczyn, żebyśmy mogli Ci poradzić coś, o czym już nie zostało napisane...

Patryk1994t
Nowicjusz
Auto: Opel insignia
Rok produkcji: 2014
Miasto: Iława

Post autor: Patryk1994t » 7 sie 2021, o 21:41

Witam
2.0 cdti 160 km manual

Mnie również dopadł problem z przechodzeniem auta w tryb serwisowy a wyglada to tak…
Raz na jakiś czas, gdy auto jest już rozgrzane gdy próbuje się rozpędzić i przekroczę 3tys obrotów wywala komunikat i przechodzi w tryb serwisowy.
Wyłączam silnik, odpalam, komunikat znika i wszystko jest Ok.
Problem nie wyskakuje regularnie, właściwie ciezko mi określić kiedy, zależności jakie zauważyłem to to, ze musi być rozgrzany i podczas przyspieszania pod górkę przekraczając 3 tys obrotów.
Po podłączeniu delphi nie pokazuje błędów.

Macie pomysł co to może być?
Z góry dzięki

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 263 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 7 sie 2021, o 21:43

Ale Wy czytacie te tematy w których pytacie? Bo już wszystko zostało wyjaśnione wcześniej.

Awatar użytkownika
domell98
Forumowicz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DTJ
Miasto: Wieluń

Post autor: domell98 » 4 lis 2021, o 12:14

Witam,
mam też problem z przeładowaniem turbiny, 2.0 cdti 130km

Na autostradzie przy 120 km/h wszedł w błąd, miałem w zapasie zawór doładowania, po podmiance było ok przez 2 tygodnie i teraz znów jest problem. Kupiłem nowy zawór Pierburg ale problem nadal taki sam, wchodzi w błąd przy ok 2500-3000 obrotów.
OPL Monitor wskazuje błąd P0234-11 Nadmierne doładowanie silnika, błąd rozszerzony Zwarcie do "+". Nie za każdym razem ale wchodzą również błędy P0045-00 i P003A-00. Wężyk wymieniłem, wyczyściłem map sensor co jeszcze może być nie tak?

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 4 lis 2021, o 15:00

Zawór w gruszce.

Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 4 lis 2021, o 15:06

Zmienna geometria turbiny?

Arczi128
Nowicjusz
Kod silnika: A20NHT
Miasto: WAWA

Post autor: Arczi128 » 16 lis 2021, o 11:40

Witam.

Widzę że temat starszy ale u mnie problem aktualny. Może coś doradzicie. Również mi odcina moc przy przyśpieszaniu chociaż jak jest auto bardzo nagrzane to wtedy rzadko się to zdarza. Oczywiście pod kompem błąd P0234 o przeładowaniu turbiny. Wymienione turbo. Map Sensor wymieniony. Sprawdzony również zawór sterownika turbiny i na nowym również problem się powtarzał. Macie jakieś rady w czym może być problem? Silnik a20nht 2.0 Turbo 220km

Arczi128
Nowicjusz

Post autor: Arczi128 » 19 lis 2021, o 11:54

Nikt nic nie jest w stanie pomóc?

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 263 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 19 lis 2021, o 12:32

Zajrzyj jeszcze w zbiornik podciśnienia turbiny czy jest szczelny.

Arczi128
Nowicjusz

Post autor: Arczi128 » 20 lis 2021, o 18:40

Sprawdzany i jest sprawny. Jakieś inne pomysły?

Awatar użytkownika
Bogoes
Użytkownik
Auto: Corsa D A13DTC
Miasto: Bydgoszcz
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: Bogoes » 20 lis 2021, o 19:37

U mnie w corsie powód przeładowania był prosty, stosunkowo łatwy do sprawdzenia i bezinwestycyjny :D ... miałem źle ustawione cięgno od gruszki, zresztą ogromnej pomocy udzielił mi kolega z forum (Mati11294)... Bardzo przydatny był filmik nagrany z opcoma, w którym na obwodnicy Bydgoszczy testowałem turbo, czyli wykres z parametrami: ciśnienie doładowania żądane, ciśnienie rzeczywiste (z czujnika), pozycja pedału gazu, obroty silnika (lub prędkość auta). No i wyszło, że mam przy gwałtownym przyspieszaniu ciśnienie nawet o 60-70kPa więcej niż żądane. W związku z tak dużym przeładowaniem rzeczywistym, nie zdąża się ono ustabilizować do ciśnienia żądanego (czas to 5-6s.) i zonk. Po małej regulacji (bodajże 2obroty nakrętki na cięgnie)ciśnienie przeładowania spadło i teraz jest na tyle niewielkie, że zdąża się ustabilizować do żądanego ciśnienia. Poniżej screeny, 1. Duże przeładowanie i wystąpienie błędu. 2. Jazda z błędem i odciętym doładowaniem. 3. Po regulacji mniejsze przeładowanie i szybka stabilizacja ciśnienia.
Oczywiście nie mówię, że tak musi być i trzeba dobrze pamiętać o ile się przestawiło, żeby móc wrócić do wyjściowego ustawienia, gdyby okazało się, że to nie to. Tyle ode mnie...
08. dłuższe przeładowanie i błąd.png
06. jazda z błędem.png
21. Szybka stabilizacja ciśnień, ładowanie max 250kPa, różnica max 30kPa przy doładowaniu.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Radek84
Użytkownik
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: Bełchatów
Postawił piwo: 11 razy
Otrzymał  piwo: 15 razy

Post autor: Radek84 » 22 lis 2021, o 17:59

To jak by było coś wcześniej grzebane, ale cięgno sam się przecież nie przestawi, a skoro wcześniej było dobrze to problemu szukał bym gdzie indziej.

Awatar użytkownika
Bogoes
Użytkownik
Auto: Corsa D A13DTC
Miasto: Bydgoszcz
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: Bogoes » 22 lis 2021, o 22:25

Oczywiście, masz rację... ale jak ma się auto nie od nowości, to się nie wie, co i kto robił... a ja kupiłem auto po przejściach (trafiony raz lewy tył i raz przód) i pierwszy wyjazd, wyprzedzanie i przeładowanie... i tak kilka lat się męczyłem. W ASO chcieli żebym zostawił auto na 2tygodnie i chcieli zacząć od wymiany przepływomierza, bo był błąd, który sam spowodowałem wypinając wtyczkę MAF, demontując rury i filtr powietrza do wymiany żarówki w reflektorze. A przy pomocy kolegi Matiego z forum okazało się, że wszystko jest sprawne w układzie doładowania i od maja 2019roku już mam spokój z przeładowaniem.
Natomiast autor nic nie napisał, że wcześniej nic się nie działo z przeładowaniem, poza tym skoro autor zastosował już kilka standardowych rozwiązań, które nie przyniosły rezultatu, to może czas sięgnąć i do takich mniej prawdopodobnych, ale możliwych przyczyn. Tym bardziej, że sprawdzenie jest bezinwestycyjne i jak to nie ta przyczyna, to można szybko wrócić do pozycji wyjściowej i zapomnieć o tym rozwiązaniu.

Arczi128
Nowicjusz

Post autor: Arczi128 » 2 gru 2021, o 21:28

no niestety u mnie jest nowa turbina tzn inna sztuka więc wszystko co związane z nią raczej odpada więc zostaje wielka niewiadoma :(

djmaxis
Nowicjusz
Miasto: Chojnice

Post autor: djmaxis » 31 sty 2022, o 09:50

Przykleje sie do tematu.
U mnie w A20DTH wystepuje dziwny objaw. Czasem w trakcie przyspieszania auto przyspiesza skokowo, wchodzi na obroty skokowo, czuc jakby sie dusilo. Zdarzylo sie ze silnik przeszedl w tryb awaryjny i wyrzucil blad P0299 - Czujnik cisnienia doladowania. Po wyciagnieciu go okazalo sie ze byl doslownie zapchany sadza. Wymienilem go na nowy i jest lepiej, ale czasami zdarza sie ze nadal idzie odczuc skokowe przyspieszanie - co prawda juz nie tak intensywnie jak wczesniej, ale delikatnie. Co moze byc przyczyna zbierania sie nagaru na czujniku?

Turbina sprawdzana i geometria podobno chodzi plynnie.

Przyznam ze przez dwa lata jezdzenia nia, nie mialem z tym problemow.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”