--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuPrzeładowanie Turbo
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Re: Przeładowanie Turbo
Przyczyną? Ekologia (EGR głownie).
Ten tryb awaryjny zdarzył się już na tym wymienionym czujniku? Nowy oryginał czy zamiennik (jaki)?
Ten tryb awaryjny zdarzył się już na tym wymienionym czujniku? Nowy oryginał czy zamiennik (jaki)?
-
djmaxis
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Chojnice
- Postawił piwo: 1 raz
Czemu jak przeczytałem odpowiedź to przypomniało mi się ostrzeżenie sprzed lat jak znajomy mówił o EGR...
Na nowym czujniku na razie nie, bo nie robiłem dłuższych tras. Czujnik to oryginał Bosha, wolałem nie iść w zamiennik.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2022, o 22:46 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.
- Rooff_
- Zapaleniec
Eee nie ma co panikować, że to się będzie aż tak strasznie zapychać. Myślę, że jak raz w roku zajrzysz do niego to się nic nie stanie (aż jedna śrubka do odkręcenia i jedna wtyczka do zdjęcia
). Czujnik nie powinien być aż tak bardzo zapchany. No chyba, że faktycznie coś u Ciebie niedomaga...
-
djmaxis
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Miasto: Chojnice
- Postawił piwo: 1 raz
Bardziej mnie zastanawia te skokowe przyspieszanie zaledwie kilka dni po wymianie na nowy
Dużo do zrzucenia aby dobrać się do egra żeby go wyczyścić? 
- Rooff_
- Zapaleniec
2/3 do 7 śrubek. Jest o tym cały temat na forum - poszukaj i poczytaj 
Wysłane z mojego YAL-L41 przy użyciu Tapatalka

Wysłane z mojego YAL-L41 przy użyciu Tapatalka
-
Florek578
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: inny
- Miasto: Liverpool
Witam. Jak wyżej mam problem z przeładowaniem turbo… przy 3.5 tys obrotów wyskakuje błąd silnika i moc jest jak przy silniku 1 litra… Turbo było regenerowane ok. 7 tys kilometrów temu, do tej pory wszystko było w porządku aż to teraz. Wymieniona została gruszka na nowa także n 75 i problem dalej ten sam.. Błąd wyskakuje zawsze ten sam przeładowanie turbiny. Mechanik próbował regulować gruszkę w każdy sposób i nic. może ktoś podpowie jakis pomysł ?
- patryk78
- Użytkownik
- Auto: opel insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Gniezno
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 5 razy
...no więc Brat miał też ten problem. Po przekroczeniu 3 tys obrotów wyskakiwał błąd P0234-11 czyli przekroczone max ciśnienie doładowania. Podjechał do renomowanego warsztatu czyli Warssztat Garage w Suchym Lesie i herszt tej jaskini opanował problem. Co zrobił? Czy wymieniał map sensor, czy zawór n75 czy coś innego nie wiem; W każdym razie błąd nie wyskakuje można śmiało nawiązać kontakt wzrokowy z Fabią czy Octavią. WIem, z LIverpoolu trochę daleko do Poznania ale może Ci zrobi jakąś tele-poradę.
-
kizior11
- Użytkownik
- Auto: insignia
- Kod silnika: A20DTE
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Raszówka
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 5 razy
Witam, mam prośbę bo od tamtego roku jak zrobi się gorąco to wyskakuje mi błąd P0234(głównie od trzeciego biegu w górę podczas przyspieszania dynamicznego). Gruszka chodzi, mapsensor i egr wyczyszczony. Myślałem aby wymienić zaworek N75 choć nie buczy. I tu moje pytanie bo mam 55573362, 7.01420.03 i nigdzie ich nie ma. Ktory mam zastosować w zamian jego.
-
Maarcin199
- Nowicjusz
- Kod silnika: D20DTH
- Miasto: Rydułtowy
Poradziłeś sobie jakoś z tym błędem mam to samo tylko że na drugim i trzecim biegu w przedziale 2000-2800 obrotów na pozostałych biegach cisza ... Mechanik rozkłada ręcekizior11 pisze:...
Wysłane z mojego Mi Note 10 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 21 lip 2023, o 13:44 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kotin44
- Użytkownik
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Krakow
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 25 razy
A co mechanik wykonał oprócz rozłożenia rąk?
Przeładowanie turbo świadczy o problemie zmiennej geometrii łopatek...
Przeładowanie turbo świadczy o problemie zmiennej geometrii łopatek...
-
Maarcin199
- Nowicjusz
Zmieniona Gruszka na nową turbo wyczyszczone sprawdzone na stole wszystko okej geometria chodzi leciutko map sensor wymieniony zawór n75 sprawdzony wszystkie rury sprawdzone przepływomierz sprawdzony, EGR przepustnica wyczyszczona.Kotin44 pisze:...
Ostatnio zmieniony 21 lip 2023, o 21:52 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Maarcin199
- Nowicjusz
Była robiona dużo wcześniej mapa i wszystko śmigało przez rok . Umówiłem się po niedzieli na wgranie oryginalnego softu bo nic innego już mi nie zostajePro pisze:...
Ostatnio zmieniony 21 lip 2023, o 21:53 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kotin44
- Użytkownik
Jak jeździło bez problemów,to nie sądzę aby problem był w mapie...
Przeładowanie turbo to wzrost ciśnienia,więc powinno się zacząć od podglądu budowy ciśnienia z oczekiwaniem ECU ,a następnie porównać to z powietrzem które zostało zassane,oraz jakie było oczekiwane...
Następnym układem do sprawdzenia jest podciśnienie,bo to ono steruje pracą turbo za pośrednictwem N75.
Ten zaworek potrafi wybrać piórka-może być uszkodzony elektrycznie jak i pneumatycznie.Czy został sprawdzony pod każdym kątem?
Przeładowanie turbo to wzrost ciśnienia,więc powinno się zacząć od podglądu budowy ciśnienia z oczekiwaniem ECU ,a następnie porównać to z powietrzem które zostało zassane,oraz jakie było oczekiwane...
Następnym układem do sprawdzenia jest podciśnienie,bo to ono steruje pracą turbo za pośrednictwem N75.
Ten zaworek potrafi wybrać piórka-może być uszkodzony elektrycznie jak i pneumatycznie.Czy został sprawdzony pod każdym kątem?
- Pro
- Klubowicz
- Auto: Insignia B ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Legionowo
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 41 razy
Jeśli silnik jak w opisie, czyli B20DTH, to sterowanie elektryczne, a nie przez podciśnienie. A przynajmniej tak mi się wydaje. IMHO jeśli od modzenia w mapie minęło trochę czasu, to stan techniczny turbo mógł się pogorszyć i przy lekkim podniesieniu ciśnienia doładowania przeładowuje. Niemniej też sprawdziłbym ciśnienie doładowania z zadanym i wyhylenie sztangi w funkcji obrotów przy pełnym obciążeniu.
-
Maarcin199
- Nowicjusz
Zamówiłem dzisiaj rano nowy Ori zaworek więc zobaczymy (najwyżej zwrot)Kotin44 pisze:Jak jeździło bez problemów,to nie sądzę aby problem był w mapie...
Z tego co mechanik mi mówił to nie powinno przekraczać 1.8 bara doładowanie ( z tego co zrozumiałem ) a przy sprawdzaniu na drugim biegu gdy wyleciał tryb awaryjny to podskoczyło do 2.2 ( niewiem czy dobrze zrozumiałem)
Dodano po 3 minutach 24 sekundach:
Czy geometria powinna tak pokazywać ?

-
Maarcin199
- Nowicjusz
Czy geometria powinna tak pokazywać ?

-
Kotin44
- Użytkownik
Nie powinno tak być.Pozycja turbo powinna być jaknajbardziej zbliżona do zadanej.Widać że geometria pracuje ale nie tak jak trzeba...
N75 ma w środku filterek , jeśli jest brudny to może to być przyczyną.Byl czas że te zaworki były rozbieralne, i umycie tego filterka załatwiało sprawę...
Jeśli po wymianie N75 problem nie zniknie,to sprawdź przy pomocy wakuometra,czy podciśnienie jest na właściwym poziomie.
Ostatnią rzeczą jaką zostanie do wykonania to regulacja zaworu turbo.Przy użyciu tego programu widać zadaną pozycję turbo-trzeba poregulować by zbliżyła się do zadanej,a następnie kontrola podczas jazdy.
Można też zdemontować turbo i na reklamację to wykonać na stole,ale to chyba bardziej kłopotliwe rozwiązanie.
N75 ma w środku filterek , jeśli jest brudny to może to być przyczyną.Byl czas że te zaworki były rozbieralne, i umycie tego filterka załatwiało sprawę...
Jeśli po wymianie N75 problem nie zniknie,to sprawdź przy pomocy wakuometra,czy podciśnienie jest na właściwym poziomie.
Ostatnią rzeczą jaką zostanie do wykonania to regulacja zaworu turbo.Przy użyciu tego programu widać zadaną pozycję turbo-trzeba poregulować by zbliżyła się do zadanej,a następnie kontrola podczas jazdy.
Można też zdemontować turbo i na reklamację to wykonać na stole,ale to chyba bardziej kłopotliwe rozwiązanie.
-
Maarcin199
- Nowicjusz
Jutro prawdopodobnie będę miał n75 i zobaczymy ... No właśnie kolejny raz demontaż turbo to trochę nie po drodze ale jak trzeba to trzeba. Szukałem właśnie tematu czy można wyregulować przez program żądaną pozycję turba ale nigdzie nie umiałem znaleźć odpowiedzi zobaczymy co na to powie tuner bo jestem po weekendzie umówiony.Kotin44 pisze:...
Ostatnio zmieniony 25 lip 2023, o 18:19 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Niektóre programy mają funkcje przyuczenia turbiny, ( Delphi, AutoCom i pewnie opcom)
Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka