Niezła zagwozdka! Przeglądnąłem instrukcje Insignii B oraz A, Buicka Regal, a także innych modeli Opla z paru ostatnich lat. I nic! U siebie w aucie z 2018 r. ze skrzynią AT8 nigdy nie zobaczyłem takiej ikony. A ostre ruszanie i ciasno pociągnięte szybkie zakręty zdarzają mi się nader często.
Dość szybko znalazłem natomiast wątek na niemieckim forum motoryzacyjnym:
https://www.motor-talk.de/forum/unbekan ... 40666.html
Tam ktoś poskarżył się, że w zakręcie widuje to samo co Ty.
Odpowiedzi długo nie było, aż na stronie 12. ktoś autorytarnie wypowiedział się, bazując na info z serwisu Opla:
Das Symbol zeigt dem Fahrer, dass die Querbeschleunigung von dem Fahrzeug momentan so hoch ist das das Automatikgetriebe weder hoch noch runter schaltet um zu vermeiden das das Fahrzeug in der Kurve ausbricht.
Damit das ich sagte hatte ich nicht zum 1. mal meine ich das ein Kunde kam und es bemängelte. Ich kläre sie dann auf was es bedeutet und der Gierratensensor hat da in dem Fall tatsächlich nichts mit zu tun sondern das getriebesteuergerät welches die Last errechnet und das ABS/ESP System welches den Schlupf mitteilt (das motorsteuergerät hängt auch mit drin) warum Opel es jetzt bei so niedrigen Geschwindigkeiten schon anzeigt wissen wohl nur die Ingenieure aber nur weil es angezeigt wird heißt es ja auch noch nicht das das Fahrzeug ausbricht es wird halt einfach nicht mehr geschaltet.
Die Leuchte (in dem Fall keine Warnleuchte) gibt es bei jedem Insignia B ab 2019 mit einem Automatikgetriebe.
W tłumaczeniu Google:
Symbol pokazuje kierowcy, że przyspieszenie boczne pojazdu jest obecnie tak duże, że automatyczna skrzynia biegów nie przesuwa się w górę ani w dół, aby zapobiec poślizgowi pojazdu na zakręcie.
Mówiąc, że nie powiedziałem, że to był pierwszy raz, mam na myśli, że klient przyszedł i złożył skargę. Następnie wyjaśniam, co to znaczy, a czujnik odchylenia właściwie nie ma z tym nic wspólnego, ale sterownik skrzyni biegów, który oblicza obciążenie i system ABS/ESP, który zgłasza poślizg (w grę wchodzi również sterownik silnika) dlaczego Opel robi to teraz przy tak niskich prędkościach, o których wiedzą tylko inżynierowie, ale tylko dlatego, że jest wyświetlany, nie oznacza, że pojazd pęka, po prostu nie jest już włączony.
Światło (w tym przypadku brak światła ostrzegawczego) jest dostępne w każdej Insignii B od 2019 roku z automatyczną skrzynią biegów. - być może chodziło o to, że od modelu 2019 (czyli wypust od połowy 2018 r.)
Dopowiem, że u mnie skrzynia potrafi zmienić bieg podczas przyspieszania w ciasnym zakręcie, tak samo można zrobić to manualnie.
M.