--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Awaria światła mijania

arturoo1988
Forumowicz
Auto: Insignia HB ecoFLEX
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: Jastrzębie-Zdrój

Re: Awaria światła mijania

Post autor: arturoo1988 » 19 paź 2016, o 17:34

Cały przód mam rozebrany. Lampy przekładałem lewa na prawą i dalej nic. Ta działająca działa z obu stron. Żarniki i przetwornice też przekładałem na różne sposoby. Próbowałem (wydaje mi się) wszystkich możliwości, łącznie z bezpiecznikami - jak radził kolega IBZI. Jasno wynika, że problem leży w samej lampie. Jutro ciąg dalszy poszukiwań :x

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 19 paź 2016, o 18:15

No to jak przekładałeś lampy i działająca pracuje w dwuch wtyczkach, to ewidentnie wina lampy. Trzeba w takim razie sprawdzić czy jest napięcie na kostce zasilającej przetwornicę, jak jest to walnięty kabel od przetwornicy do palnika i jego można w prosty sposób przedzwonić miernikiem. Gniazdo zasilające przetwornice też można przedzwonić miernikiem a za porównawczą weź sprawną lampę.

lufa9999
Użytkownik
Auto: Insignia B
Rok produkcji: 2019
Miasto: Hattersheim am Main
Postawił piwo: 6 razy

Awaria światła mijania - Bixenon

Post autor: lufa9999 » 10 mar 2017, o 18:28

Witam.
Wczoraj pojawił mi się komunikat "awaria prawego światła mijania" i lampa (bixenon) nie świeci. Za to jest mocno zaparowana, jakaś wilgoć się dostała. Czy lampa jest do uratowania? Cena takiej lampy jest wysoka na EBayu...

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Re: Awaria światła mijania - Bixenon

Post autor: P405 » 10 mar 2017, o 18:43

Suszarka i susz, zobaczysz co będzie. Drugie pytanie czemu dostała wody.

lufa9999
Użytkownik

Re: Awaria światła mijania - Bixenon

Post autor: lufa9999 » 10 mar 2017, o 18:45

No właśnie. Są jakieś predyspozycje tej marki jeśli chodzi o nieszczelność takiej lampy?

Awatar użytkownika
profek
Użytkownik
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A20DTJ
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: profek » 10 mar 2017, o 19:06

Ja gdzieś kiedyś czytałem że wystarczy wyjąć zaślepkę żarówki i włączyć światła.Wilgoć powinna odparować pod wpływem ciepła emitowanego przez świecącą żarówkę.

Bodex

Post autor: Bodex » 10 mar 2017, o 19:10

Handlowałem xenonami i też
tymi chińskimi . Przetwornice maja tzw. Zapłonnik , czasem bywa poza obudową przetwornicy, przeważnie tych SLIM , a nie wiem jak ma Insignia .
Jesli on wysiada to palnik się nie zapali .
Coś jak starter w swietlówkach , tylko inne parametry prądów i źródła światła , inne elektrody i gaz
Sama przetwornica gdy już palnik świeci pobiera około 3.5 A prądu , gdy startuje dochodzi do 6 A .
Poszukaj czy wewnątrz w lampie nie ma jeszcze 1 puszki to może być zapłonnik.

Jest na YT taki kanał xenonerwis.pl taki facet z Poznania bardzo uprzejmy moze pomóc ci naprawić

Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju

lufa9999
Użytkownik

Post autor: lufa9999 » 15 mar 2017, o 21:38

Sprawa na dzisiaj wygląda tak, że wysuszyłem porządnie, wygrzałem lampę oraz wymieniłem żarnik na nowy. Lampa zaskoczyła, paliła się z pół godziny, już się cieszyłem, gdy potem znów wystąpił ten sam problem, lampa zgasła. Żarnik na pewno jest dobry, sprawdziłem w drugiej lampie. Po podłączeniu pod komputer podaje błąd B2699. Wie ktoś co to oznacza? Za co teraz się zabrać jeśli chodzi o dalsze sprawdzanie? Wolałbym nie jechać z tym do ASO bo mnie skasują jak za zboże...

GruRN

Post autor: GruRN » 15 mar 2017, o 22:00

Może być przesłona ksenonu. Możesz włączyć długie jak wyświetlony jest błąd ?

Jak przesłona, a dokładniej silniczek sterujący przesłoną jest uszkodzony sterownik sam wyłącza lampę, żeby nie oślepiać innych kierowców.

Swoją drogą ciekawe czy ktoś tam już nie grzebał jeżeli lampa paruje.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

lufa9999
Użytkownik

Post autor: lufa9999 » 15 mar 2017, o 22:09

Długie działają więc to chyba nie przesłona. I w ogóle lampa rusza się normalnie (jak np. po uruchomieniu zapłonu) tylko nie świeci,wiec silniczek działa. U mnie te dekielki od tyłu reflektora były bardzo luźne i to pewnie tędy wlazła ta wilgoć. Uszczelniłem i jest ok, ale problem pozostał...

Awatar użytkownika
konikkr
Klubowicz
Auto: Buick Regal GS
Kod silnika: inny
Miasto: Syrynia
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: konikkr » 15 mar 2017, o 22:14

Tu masz opis błędu co może być http://workshop-manuals.com/vauxhall/as ... _or_b2699/

Wysłane z mojego Samszunga

GruRN

Post autor: GruRN » 16 mar 2017, o 10:01

U mnie też było tak, że lampa skrecala się i wskakiwaly długie. Jednak po paru minutach wskakiwal błąd i przestawaly działać długie. Przełożyłem silniczek z innej lampy i lata dobrze.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

lufa9999
Użytkownik

Post autor: lufa9999 » 18 mar 2017, o 22:48

Już wiem ze mam sterownik do wymiany. Szukałem nowego sterownika na EBayu i znalazłem parę, ale troszkę się różniące parametrami.
I tak, ten mój uszkodzony ma Revision: AE, na Ebayu mają Revision :AF.
Mój uszkodzony ma HW: 6.0, na Ebayu mają HW: 7.1.
Cała reszta symboli się zgadza.
Czy pomimo tych ww różnic będzie te sterownik pasował? Co oznaczają te niezgodne parametry?

L3szek
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Rok produkcji: 2011
Miasto: Gniewkowo

Post autor: L3szek » 13 gru 2021, o 14:12

arturoo1988 pisze:
18 paź 2016, o 21:47
Witam. Ostatnio pojawił mi się komunikat "Awaria lewego światła mijania". W związku z tym, że mam problem z parowaniem lewego reflektora pomyślałem, że padł żarnik, lub przetwornica. Jak się okazało... Ani jedno ani drugie... Cały osprzęt po przełożeniu do drugiego reflektora działa bezproblemowo. Jakieś pomysły?

Edit: Dodam, że LED działa, doświetlanie i kierunek też. Soczewka się resetuje przy zapłonie. Tylko brak światła mijania / drogowego.
Mam ten sam problem, udało Ci się go rozwiązać ??

lukash1312
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Rok produkcji: 2011
Miasto: Gdańsk

Post autor: lukash1312 » 14 sty 2022, o 21:43

Witam. Mam podobny problem jak kolega powyżej. LED działa, doświetlanie działa. Na własną rękę wymieniłem przetwornicę i żarnik na nowy. Przez 2 dni wszystko ładnie działało i...problem powrócił .Na domiar złego światło padło też w drugiej lampie. Mechanik stwirdził, że to wina modułu świateł. Niestety po zamontowaniu przepalił się. Po zdemontowaniu świateł okazało się, że w lampach jest woda i jakiś kolejny moduł w każdej lampie jest przepalony. Podobno ten nieszczęsny moduł jest zintegrowany z lampą i trzeba wymienić obie lampy!!!Koszt wszystkiego to będzie jakieś 4 tyś i to używki. Czy ktoś miał może podobną sytuację? Albo orientuje się czy nie da się jakoś inaczej tego ogarnąć?

PioMadi92
Nowicjusz
Auto: Insignia
Miasto: Wrocław

Post autor: PioMadi92 » 25 lut 2022, o 21:11

Panowie, podpowie ktoś co może być nie tak, mam komunikat awaria lewego światła mijania. No i nie działa światło mijania jak i led. Kierunek i doświetlenie działa. Lampa nie paruje. Jakieś sugestie gdzie można by zobaczyć ?

Awatar użytkownika
jotef
Użytkownik
Auto: eSTe
Kod silnika: A20DTE
Rok produkcji: 2014
Miasto:
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 31 razy

Post autor: jotef » 25 lut 2022, o 21:13

... proponuję zrobić diagnostykę błędów > najlepiej przy użyciu gds2.

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 19 razy
Otrzymał  piwo: 145 razy

Post autor: mazmarcin » 25 lut 2022, o 21:13

No albo żarnik albo przetwornica . Zamien żarniki i zobaczysz.

Energiapro
Nowicjusz
Auto: Insignia 2.0 ecoflex
Rok produkcji: 2012
Miasto: Edinburgh
Postawił piwo: 3 razy

Post autor: Energiapro » 6 lip 2022, o 19:27

Tez dolacze sie do tematu…. Jakis czas temu lampa lewa przednia zaczela pokazywac wilgoc, otworzylem dekielek do zarowek na troche i odpowietrzylem dziada ( wiem , trzeba wyciagnac i uzyc sylikonu ) ale zaraz po tym prawa lampa zaczela pokazywac blad : awaria prawego swiatla mijania … rozne zarowki probowalem i to samo … rocznik insigni to 2012 w dieslu wiec zadnych ksenonow i biksenonow nie ma i zadnej przetwornicy w ktorej jest woda , no chyba ze jakas inna jest w tym modelu, mam zwykle zarowki … aha i taki maly szczegol sprawdzilem bezpieczniki nr 49,50 i sa puste czy to cos nie dziwnego? Ogolnie swiatla wszystkie dzialaja , natomost jak ustawione mam auto prawa lampa do jazdy dziennje nie swieci natomiast jak przerzuce na mijania to zaswieca sie obydwa do jazdy dziennej ale po lewej stronie lampy swiatlo zmniejszy sie moca.Naprawde niewiem czy mozna cos poradzic czy dac do elektryka samochodowego.

Davidof90
Forumowicz
Auto: Opel Insignia 1
Kod silnika: A16LET
Miasto: Nowy Sącz

Post autor: Davidof90 » 28 maja 2023, o 14:49

Mi ostatnio pojawił się komunikat awaria lewego światła mijania, oczywiście w trybie automatycznego włączania świateł i wtedy lewa żarówka nie działa. Natomiast jak przejdę na ręczne włączanie świateł to działa normalnie i świeci, ktoś podpowie co może się zepsuło?

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”