--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuGrey Goose
- zubek
- Zapaleniec
- Auto: IB/ST
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=53&t=8662
- Miasto: WWL
- Postawił piwo: 23 razy
- Otrzymał piwo: 58 razy
Re: Grey Goose
Jadąc zgodnie z przepisami da się zejść poniżej 6. Dane z wyjazdu do Chorwacji:
Wawa - Szybenik (1400 km) - spalanie 5,8 / średnia prędkość 110 - jazda autostradowa, nocą z soboty na niedzielę, drogi puste, 5 dorosłych osób + bagażnik na full.
Powrót w dzień, trasa ta sama - spalanie 6,1 / średnia prędkość 100.
Całość wyjazdu ok. 3200 km (400 km zwiedzanie miast i gór = korki ) - 6,4 / 85.
Wawa - Szybenik (1400 km) - spalanie 5,8 / średnia prędkość 110 - jazda autostradowa, nocą z soboty na niedzielę, drogi puste, 5 dorosłych osób + bagażnik na full.
Powrót w dzień, trasa ta sama - spalanie 6,1 / średnia prędkość 100.
Całość wyjazdu ok. 3200 km (400 km zwiedzanie miast i gór = korki ) - 6,4 / 85.
- alehandro`
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Bratoszewice
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 6 razy
Turbo żyje turbo pije ale 10l? nieźle.
Do wyników @Zubka jednak mi daleko. Mimo wszystko ląduje w całości koło 6.7l/100km.
BTW ostatnie dwa miesiące były u mnie dość aktywne i mocno na raty walczyłem z różnymi tematami w aucie przy czym nadal nie mogę dojść do porozumienia z lusterkami i lampami z tyłu, ale wszystko w swoim czasie....
W ramach zajawki w końcu odgrzebałem jedyne słuszne logo i tadam:

W ciągu lata wróciłem też do pracy z innymi tematami:

Ale trzeba przyznać, że zabawy nieco jest:

Jak to mówią bez pracy nie ma kołaczy
- Gawelsonnn
- Użytkownik
- Miasto: Psary
- Otrzymał piwo: 7 razy
- Mateo
- Zapaleniec
- Auto: SKODA OCTAVIA RS
- Kod silnika: inny
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=9254
- Miasto: Racibórz
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 29 razy
- alehandro`
- Użytkownik
Nie twierdzę, że nie było by to dobre rozwiązanie ale..... zakres zaplanowałem relatywnie spory więc nie wszystko da się zrobić w ten sposób.
Zła wiadomośc jest taka że ramki grilla (chrom) nie da się wyciągnąć i włożyć bez zdejmowania zderzaka. Jeśli ktoś chciał by to zrobić to mam juz ogarnięte w ok. 20 minut
Musze chyba uderzyc do adminów o naklejki pod szybę. Było by nieco dyskretniej z forumową naklejką;]
Zła wiadomośc jest taka że ramki grilla (chrom) nie da się wyciągnąć i włożyć bez zdejmowania zderzaka. Jeśli ktoś chciał by to zrobić to mam juz ogarnięte w ok. 20 minut
Musze chyba uderzyc do adminów o naklejki pod szybę. Było by nieco dyskretniej z forumową naklejką;]
- Mateo
- Zapaleniec
- alehandro`
- Użytkownik
Fajnie, że to widać bo i chodzi o pokazanie forum, ale w tej chwili na tyle sie odcina, że jest wręcz rzuca sie w oczy, a nie o to chodziło.
Przy kolejnej dolewce adblue skusiłem się na radę forumowego specjalisty od kotów ;)i dolałem co nieco do adblue:

czas pokaże czy wpłynie to na żywotność sond i pompy.
Przy kolejnej dolewce adblue skusiłem się na radę forumowego specjalisty od kotów ;)i dolałem co nieco do adblue:

czas pokaże czy wpłynie to na żywotność sond i pompy.
- Mateo
- Zapaleniec
Też przy ostatnim uzupełnieniu płynu zastosowałem
Przy okazji, przy tych cenach pokusiłem się o zakup kilku litrów AbBlue więcej 

- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 19 razy
- Otrzymał piwo: 145 razy
Może na sondy nie ale na pompę i wtrysk n pewno. Też używam od czasu zakupu klakiera z tym badziewiem.
- Citek
- Użytkownik
- Auto: Jeep Cherokee KL
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Lublin
- Otrzymał piwo: 4 razy
Zdziwiłem się mocno jakoś tydzień temu gdy przyszło mi kupić adblue. Jeszcze w wakacje płaciłem 18zł za bańkę bodajże 4,7 litra w auchania. Teraz? 45zł. Pora zacząć tankować adblue na stacjach bo wracając z bańką za 45zl, na stacji znalazłem z dystrybutora po 5zl za litr. Także przepłaciłem 
- alehandro`
- Użytkownik
Wakacje i wrzesień upłynęły mocno naznaczone przez tematy służbowe, ale nie znaczy to, że Gąska stała i nic się z nią nie działo.
Gąska prawdopodobnie zostanie ze mną na kolejne 2-3 lata więc zdecydowanie był sens ja dopracować nawet z małym „+”. Jednak po kolei.
Inspiracją na dalszy Visual Look były różnego typu Shadow Line’y etc.
Tak – można powiedzieć, że temat oklepany i ma to każdy w opcji. Nie da się jednak ukryć, że ma to sens - auto w opcji zewnętrznej @mazmarcin’a
potwierdza, że jest to dobry kierunek.
Do szarego lakieru to pasuje, a maxton w czerni też podpowiada kierunek. Co więcej sam chrom to już 4 kolor na aucie (miedź, na zaciskach, szary lakier, czarne maxtony i chromy) więc robi się sporo akcentów.
Postaram się w etapach pokazać jak przebiegł ogólny dechroming i co napotkało mnie po drodze.
Jak wyżej pokazałem zacząłem od grilla, który oczekiwałem, że uda mi się w całości zdemontować bez zrzucania zderzaka. Nie było to prawdą.
„Wąsy” oraz logotyp wyjdzie nam po zdemontowaniu górnej osłony (komora silnika od strony zderzaka) i niewielkiej osłony od wewnątrz. Nieco nieskomplikowanej gimnastyki i jesteśmy w domu.

Oczywiście zanim wąsy poszły na oklejenie chwilę ze mną pojeździły:

Czemu tak
Wiedziałem, że dechroming tych elementów wcale nie będzie prosty przez ich wielowymiarowość (finalnie oklejenie wąsów było prawdopodobnie najłatwiejsze).
Liczyłem też, ze uda się ramkę grilla wymontować od jego wewnętrznej strony – w pewnym sensie „wypchnąć” go. Niestety nie jest to możliwe – jest złapany w kilkudziesięciu miejscach a dodatkowo dolną częścią zachodzi już na belkę przednią osłonięty dodatkowo pir-em
Nie ma opcji go tak wymontować. Zrzucamy zderzak.
Zanim jdnak do tego podszedłem (skomplikowało mi to plan) postanowiłem dobrac folię.
Dla wielu oczywistym wyborem jest 3M - nie dziwi mnie to. Dobry materiał.
Z doświadczenia mogę powiedzieć, że warto do porównania brać Oracal’a.
Żeby było widać jaki uzyskam efekt wybrałem do oklejenia dwa blisko siebie położone elementy, które będą wyeksponowane – padło na tylny trójkąt i listwę drzwi.

Oczywiście jeśli ktoś kleił to wie – przyklejenie foli z przygotowaniem powierzchni to 15 minut.
Opracowanie jej kolejna 1h na element

Po oklejeniu ciekawy efekt.
3M jak widać po zdjęciu w ładnym świetle i z mniejszej odległości pokazuje swój podkład dając strukturę
. Oracal zachował się dużo fajniej – mamy gładką powierzchnię.

Dodatkowo czego nie widać na zdjęciach 3M ma kolor czarny wpadający nieco w czekoladowy. Oracal w słońcu pozostaje czarny.
Gąska prawdopodobnie zostanie ze mną na kolejne 2-3 lata więc zdecydowanie był sens ja dopracować nawet z małym „+”. Jednak po kolei.
Inspiracją na dalszy Visual Look były różnego typu Shadow Line’y etc.
Tak – można powiedzieć, że temat oklepany i ma to każdy w opcji. Nie da się jednak ukryć, że ma to sens - auto w opcji zewnętrznej @mazmarcin’a
Do szarego lakieru to pasuje, a maxton w czerni też podpowiada kierunek. Co więcej sam chrom to już 4 kolor na aucie (miedź, na zaciskach, szary lakier, czarne maxtony i chromy) więc robi się sporo akcentów.
Postaram się w etapach pokazać jak przebiegł ogólny dechroming i co napotkało mnie po drodze.
Jak wyżej pokazałem zacząłem od grilla, który oczekiwałem, że uda mi się w całości zdemontować bez zrzucania zderzaka. Nie było to prawdą.
„Wąsy” oraz logotyp wyjdzie nam po zdemontowaniu górnej osłony (komora silnika od strony zderzaka) i niewielkiej osłony od wewnątrz. Nieco nieskomplikowanej gimnastyki i jesteśmy w domu.

Oczywiście zanim wąsy poszły na oklejenie chwilę ze mną pojeździły:

Czemu tak
Wiedziałem, że dechroming tych elementów wcale nie będzie prosty przez ich wielowymiarowość (finalnie oklejenie wąsów było prawdopodobnie najłatwiejsze).
Liczyłem też, ze uda się ramkę grilla wymontować od jego wewnętrznej strony – w pewnym sensie „wypchnąć” go. Niestety nie jest to możliwe – jest złapany w kilkudziesięciu miejscach a dodatkowo dolną częścią zachodzi już na belkę przednią osłonięty dodatkowo pir-em
Nie ma opcji go tak wymontować. Zrzucamy zderzak.
Zanim jdnak do tego podszedłem (skomplikowało mi to plan) postanowiłem dobrac folię.
Dla wielu oczywistym wyborem jest 3M - nie dziwi mnie to. Dobry materiał.
Z doświadczenia mogę powiedzieć, że warto do porównania brać Oracal’a.
Żeby było widać jaki uzyskam efekt wybrałem do oklejenia dwa blisko siebie położone elementy, które będą wyeksponowane – padło na tylny trójkąt i listwę drzwi.

Oczywiście jeśli ktoś kleił to wie – przyklejenie foli z przygotowaniem powierzchni to 15 minut.
Opracowanie jej kolejna 1h na element

Po oklejeniu ciekawy efekt.
3M jak widać po zdjęciu w ładnym świetle i z mniejszej odległości pokazuje swój podkład dając strukturę

Dodatkowo czego nie widać na zdjęciach 3M ma kolor czarny wpadający nieco w czekoladowy. Oracal w słońcu pozostaje czarny.
Ostatnio zmieniony 13 paź 2022, o 10:35 przez alehandro`, łącznie zmieniany 3 razy.
- Mateo
- Zapaleniec
No i wszystko ładnie, ale w dalszym ciągu brakuje konkretnych zdjęć jak to wszystko w całości się prezentuje, dodatkowo, dałeś zajawkę, że siadł u ciebie program, czemu jeszcze nie widać wykresów? 

- alehandro`
- Użytkownik
To prawda.
Chcę wszystko powoli wrzucić tak jak działałem żeby chronologię zachować, a chips wpadł ostatni.
To tak jak bym rozwiązanie fabuły na początku książki zdradził
Chcę wszystko powoli wrzucić tak jak działałem żeby chronologię zachować, a chips wpadł ostatni.
To tak jak bym rozwiązanie fabuły na początku książki zdradził
- Mateo
- Zapaleniec
- Gawelsonnn
- Użytkownik
- Miasto: Psary
- Otrzymał piwo: 7 razy
- alehandro`
- Użytkownik
I ma rację. W tym kolorze i z opcją "na ciemno" to się dobrze zgrywa. Mam wrażenie że już na bialym by nie wygladało to aż tak dobrze. Na czarnym zginie. Bardzo duży potencjał jest w czerwieni (kodiaq FR w opcji z elementami na czarno nie przypomina sam siebie - super sprawa)
Odnosnie ilości prac.
To fakt. Trzeba trochę wysiłku, ale na dobre rzeczy trzeba zapracować.
W trakcie prac musiała się zmienić koncepcja.
Wyjazd służbowy pokrzyżował mi część planów i wąsy wróciły na miejsce.
Wiedziałem te, że grill będzie trzeba zaatakować osobnym rzutem zatem skupiłem się na dechromingu listw bocznych oraz halogenów.

Oczywiście przed dechromingiem odtłuszczenie i pasta polerska – wiele osób uważa, ze folia pokryje niedoskonałości. Jest zupełnie odwrotnie i wręcz je uwydatnia. Stąd warto dobrze przygotować miejsce pracy żeby nie zmarnować zarówno materiału jak i czasu. Poniżej pasta 3m finishowa w akcji.

I jedziemy z dechromingiem dalej
Mogę śmiało powiedzieć, że każdy z elementów to łącznie 1-1,5h. Jeśli ktoś się zastanawia ile może to zająć to już teraz prosta matematyka idzie.

Przy zachowaniu zasady, że 15min to przyklejenie folii a kolejna 1h to jej obróbka.
Trójkącik:
Przed

W trakcie

Po

Listwy boczne warto robić tnąc sobie z brytu (zresztą polecam to dla całości prac). Taśma wychodzi drożej, a i można mieć problem z naciągnięciem jej ze względu na krzywizny listew. Nie trzeba też tak kurczowo pilnowac się szerokości samej taśmy.

Cały bok daje już jednak obraz.
Idziemy w dobrą stronę ;]

- Mateo
- Zapaleniec
No wiesz?!?
Przy białej czarne wykończenie to moim zdanie to konieczność

Czerwony oczywiście zgadzam się w 100%, ale dla mnie marzeniem byłaby w Insi taka konfiguracja kolorów:

Niestety spóźniłem się nieco z zakupem i właśnie taki model (z D20DTR) uciekł mi sprzed nosa
- Tylko tamten nie był GSI 
Przy białej czarne wykończenie to moim zdanie to konieczność

Czerwony oczywiście zgadzam się w 100%, ale dla mnie marzeniem byłaby w Insi taka konfiguracja kolorów:

Niestety spóźniłem się nieco z zakupem i właśnie taki model (z D20DTR) uciekł mi sprzed nosa

- alehandro`
- Użytkownik
No dobra..... tą białą mnie przekonałeś
No idziemy powoli w tym kierunku.
Generalnie szukał bym ori części, ale na rynku wtórnym:
- jest bieda z tymi częściami,
- takie elementy ciężko się demontuje bez ich uszkodzenia - więc rynek wtórny może tu niemiło zaskoczyć,
- ceny są kosmiczne momentami,
i lubię popracować z takimi rzeczami więc.... może w końcu będzie wyglądać trochę jak Twoja