--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

A16let termostat moduł regulacji temperatury

ODPOWIEDZ
artii871
Nowicjusz
Auto: Astra J
Kod silnika: A16LET
Rok produkcji: 2009
Miasto: gliwice

A16let termostat moduł regulacji temperatury

Post autor: artii871 » 9 mar 2023, o 11:00

A16let co sadzicie o takim wynalazku ? https://www.olx.pl/d/oferta/modul-regul ... evWy0G1SHQ

Kotin44
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Krakow
Postawił piwo: 4 razy
Otrzymał  piwo: 25 razy

Re: A16let termostat moduł regulacji temperatury

Post autor: Kotin44 » 10 mar 2023, o 01:31

Ja sądzę że jak auto ma problem to należy go naprawić...

Szwagier
Użytkownik
Auto: Opel insignia A
Rok produkcji: 2011
Miasto: Łuków
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 9 razy

Post autor: Szwagier » 10 mar 2023, o 10:56

W opisie widnieje że to do silnika 1.4, więc nie wiem dlaczego ktoś kto ma silnik A16LET się tym zainteresował?

artii871
Nowicjusz

Post autor: artii871 » 10 mar 2023, o 11:51

Ze w tym silniku tez jest termostat z grzałką i tak samo to działa. no i sie zastanawiam jak by była wersja do a16let czy by to miało racje bytu zeby obniżyć temperatury 92 bo nie ukrywajmy ze 105 to układ chłodzenia i uszczelki dostaje po dupie

Awatar użytkownika
Crazy383
Użytkownik
Auto: Insignia B
Kod silnika: B15XFT
Rok produkcji: 2017
Miasto: Rzeszów
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Crazy383 » 11 mar 2023, o 07:15

To by miało racje bytu ale od nowosci silnika a nie teraz po lekko 10 latach, co im nagle da mniejsza temperatura ??
Łącznie w insigni i astrze j tym silnikiem zrobilem lekko ponad 70 tys.km nie zaobserwowalem żadnych problemów z wyciekami itd, aaa przepraszam raz wymienialem pompe wody w.Jtce bo cieklo.
Gdyby taki mod zrobić od początku to jeszcze bym sie tym jakos zainteresował

Kotin44
Użytkownik

Post autor: Kotin44 » 11 mar 2023, o 07:38

Moduły wykonywane są własnoręcznie, ze starannością i uwagą na połączenia lutowane oraz przy użyciu odpowiednich narzędzi, polecane przez wiele osób; jednak mimo wszystko nie odpowiadam za ewentualne problemy lub szkody spowodowane korzystaniem z urządzenia - montaż na własną odpowiedzialność.
Przeczytałeś to kolego?
Skoro jest termostat elektryczny to znaczy że ten silnik wymaga takiej temperatury roboczej...
105 stopni jest normalną temperaturą w takich układach i nic nie dostaje po dupie,chyba że masz jakiś info w tym temacie to się podziel wiadomościami.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 11 mar 2023, o 07:44

Na forach to normalne, że chcą poprawiać auta, bo przecież producent pełno niedopatrzeń zrobił lub za dużo części niepotrzebnie włożył i właściciele usuwają/wyprogramowują (DPF,EGR). Pod tym względem opel jest wdzięcznym autem bo wiele wytrzyma 😘🙃 Nikt nikomu nie broni przeprowadzać doświadczeń na własnym aucie ale raczej nie należy brać przykładu z tego na szerszą skalę. Tak jak kolega wyżej napisał, auto kolegi @artii871 przejeździło 14 lat w takim a nie innym wyposażeniu w czujniki to nie ma zasadności tego zmieniać teraz. Tak więc mody jednostkowe w tym temacie powinny takimi pozostać. Raczej nie ma opcji aby przejeździło kolejnych 14lat. Już raczej jest w drugiej połowie i zbliża się do mety. Szerokości 👍

artii871
Nowicjusz

Post autor: artii871 » 12 mar 2023, o 19:56

dziękuje wszystkim za odpowiedzi możemy temat zamknąć. doszedłem do wniosku ze madzie racje. a co mnie skłoniło do takiego tematu to ze ostatnio miałem cały czas jakieś problemy z układem chodzenie pierwszy padł termostat w wrześniu potem w listopadzie pompa wody się rozciekła a w styczniu chłodnica oleju

Kotin44
Użytkownik

Post autor: Kotin44 » 14 mar 2023, o 03:08

Czasami dopada nas zbieg okoliczności że pada kilka części równocześnie...
Gdybyś obniżył temp.silnika zyskał byś w gratisie spalanie izobaryczne i w efekcie wytopienie półek tłoków oraz równocześnie nieodwracalne zniszczenie katalizatora,ponieważ efektem spalania izobarycznego jest wysoka temperatura spalin...

andzej
Nowicjusz
Kod silnika: A14NET
Miasto: bstok
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: andzej » 16 mar 2023, o 18:41

Tak się składa, że sam składam te moduły..
A jaki jest sens instalowania tego? Wg mnie pytanie nieco retoryczne, a nawet głupie - jeżeli ktoś sądzi, że 105-110st.C, wysokie ciśnienie, popuchnięte przewody i szukający ujścia każdą możliwą szczeliną płyn chłodniczy, to zjawisko normalne, celowe i do zaakceptowania, to ok.. nie polemizuję, nie namawiam, niech każdy ma swoje zdanie :D

Mod oryginalnie wywodzi się z amerykańskiego forum Chevroleta Cruze (jak wiadomo, mają one te same silniki co w Astrach i Insigniach) i powstał nie bez kozery.
Link do tematu wraz z opisami i opiniami ludzi: https://www.cruzetalk.com/threads/elect ... 4t.254394/

Temperatury docelowe zależne są oczywiście od różnych czynników takich jak jakość/marka termostatu, wydajności pompy/układu, ale aktualnie przy napięciu 10.5-11V temperatua w moim 1.4T w trakcie jazdy oscyluje w granicach 98-100stopni + zapomniałem, co to pracujący wentylator - w ogóle się nie włącza.
Wcześniej, bez mod'a, bywało, że temperatury dochodziły do 114stopni - po tej sytuacji zdecydowałem zadziałać i efekty są jakie są.

@Kotin44
Za całym szacunkiem, ale bzdury wypisujesz - spalanie izobaryczne przez obniżenie temperatury silnika, zwłaszcza o ~10 st.C - tego jeszcze nie grali.

A odnośnie
"Ja sądzę że jak auto ma problem to należy go naprawić..."
Rozszczelniony zbiornik wyrównawczy, popuchnięte węże, gotujący i ubywający płyn chłodniczy- to kwestie, których doświadczyło wielu użytkowników (w tym ja) i które spowodowane są właśnie zbyt wysoką temperaturą płynu - dlatego właśnie powstał ten mod.

Ps. Można też wymienić termostat na turecki z temp. otwarcia 95st.C - ale to koszt 430zł za sam termostat + wymiana.

Ps2. Nie mam jeszcze sprawdzonego info, ale jeśli gniazdo termostatu jest takie samo jak w 1.4T (a myślę, że jest) to mod podszedłby również do 1.6T, wszak zasada działania ta sama.

Szwagier
Użytkownik
Auto: Opel insignia A
Miasto: Łuków
Otrzymał  piwo: 9 razy

Post autor: Szwagier » 16 mar 2023, o 20:32

Nie wiem jak do 1.4t ale do 1.6t za 100pln można kupić termostat z temperaturą otwarcia 92 stopni.

Kotin44
Użytkownik

Post autor: Kotin44 » 18 mar 2023, o 03:28

]:-<
andzej pisze:
16 mar 2023, o 18:41
Tak się składa, że sam składam te moduły..

Słyszałeś kiedyś by ktoś,po montażu LPG usłyszał- ODPALA PAN AUTO NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ? Twoje ogłoszenie tak właśnie brzmi...
andzej pisze:
Link do tematu wraz z opisami i opiniami ludzi
Brawo. 12-tu użytkowników w temacie z czego
2-uch wynalazców.Jaki to jest procent wszystkich forumowiczów?

Na temat spalania izobarycznego nie będę pisał doktoratu forumowego
andzej pisze:
Rozszczelniony zbiornik wyrównawczy, popuchnięte węże, gotujący i ubywający płyn chłodniczy- to kwestie, których doświadczyło wielu użytkowników (w tym ja) i które spowodowane są właśnie zbyt wysoką temperaturą płynu
W korku zbiorniczka jest zaworek upustowy na
1.5 bar - skąd wziąłeś ciśnienie do rozszczelnienia?
Płyn ma temperaturę wrzenia ok 130 stopni - jak ją uzyskałeś?
Węże są dwuwarstwowe i zbrojone-skąd wziąłeś takie ciśnienie by spuchły?Tylko walnięta uszczelka pod głowicą potrafi wytworzyć takie ciśnienie w układzie
Naprawiam trochę pojazdów,ale nie zauważyłem by wielu ludzi miało takie problemy...

andzej
Nowicjusz

Post autor: andzej » 18 mar 2023, o 12:52

Kotin44 pisze:Słyszałeś kiedyś by ktoś,po montażu LPG usłyszał- ODPALA PAN AUTO NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ? Twoje ogłoszenie tak właśnie brzmi...
Ale w czym w ogóle widzisz problem? Z jakiej paki "prywaciaż" miałby brać jakąkolwiek odpowiedzialność? Nie podoba się? Nie kupujesz, tyle. Tak jak napisałem we wcześniejszym poście, na namawiam. Mimo wszystko elektroniką zajmuję się już dłuższy czas i gdybym nie był pewny tego, co robię i jak robię, nie zamontowałbym tego w swoim aucie i nie oferowałbym tego innym.
Brawo. 12-tu użytkowników w temacie z czego
2-uch wynalazców.Jaki to jest procent wszystkich forumowiczów?
Użytkowników jest sporo, jak również relacji, które zdają mi bezpośrednio.
Czy to na forum Cruze'a, czy Astry J, aktualnie nie ma nikogo, kto byłby niezadowolony z efektu.
Naprawiam trochę pojazdów,ale nie zauważyłem by wielu ludzi miało takie problemy...
No cóż, nie będę dociekał dlaczego.. ;)
Co do zbiorniczka, ok, może to być kwestia tysięcy wadliwych zbiorniczków, ale powtarzam, jeżeli nie wierzysz/nie rozumiesz, ile poblemów w 1.4T spowodowanych jest wysoką temperaturą płynu, polecam chociażby przewertować fora.
Na temat spalania izobarycznego nie będę pisał doktoratu forumowego
Ja też myślę, że to bez sensu, tak jak i sama pierwotna teza.

Kotin44
Użytkownik

Post autor: Kotin44 » 19 mar 2023, o 19:06

Żę ja niby widzę problem?...
Przecież to Ty wpadłeś w temat i z ironią skomentowałeś moje wypowiedzi,a ironia nie jest argumentem w dyskusji...
Ja twojej wiedzy elektronicznej nie podważam,a Ty moją wiedzę mechaniczną i owszem...
Był bym nielojalny wobec forumowiczów ,gdybym nie ostrzegł o skutkach na które trzeba troszkę poczekać,i mało który mechanik będzie szukał przyczyny...
Ja zarabiam na naprawianiu samochodów,więc czym więcej sprzedasz tych magicznych pudełeczek,tym większa szansa że jakiś odsetek tych szczęśliwych posiadaczy trafi do mnie ,i ja też pośrednio zarobie :D
Każdy kto przeczyta ten temat niech sam decyduje...

andzej
Nowicjusz

Post autor: andzej » 20 mar 2023, o 22:44

Ironią? Ee tam, ja po prostu stwierdziłem, że wypisujesz bzdury.
Mało tego, swojej abstrakcyjnej tezy nie poparłeś żadnym wyjaśnieniem, informacją, czymkolwiek- tutaj już nie chodzi o 'mój' moduł (jak pisałem, nikogo do niego nie namawiam, opinie robią swoje) i pal licho, że tunerzy na całym świecie robią takie rzeczy programowo; tylko obawiam się, że ktoś faktycznie może łyknąć Twoje teorie i zacznie zastanawiać się, czy przypadkiem spowrotem nie wymienić termostatu, który wcześniej sobie w jakiś sposób zmodyfikował (dorzucając trzpień, czy po prostu wymieniając na ten z niższą temp. otwarcia [pomijam skrajne przypadki wkładów na 80st.C]), na oryginalny, "bo spalanie izobaryczne" i mu tłoki wypali...

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 20 mar 2023, o 23:53

Dlaczego nie pracujesz w Rüsselsheim i nie poprawiasz ich wyrobów? Marnujesz się w tym kraju 😰

andzej
Nowicjusz

Post autor: andzej » 22 mar 2023, o 00:22

Staram się do niczego nie namawiać, ani nie tłumaczyć sceptykom, nie mam tyle czasu. I z całym szacunkiem, ale to nie "luźne pogaduchy", jeśli masz jakieś offtop'owe głupkowate pytania, to lepiej będzie na PM ;)

Kotin44
Użytkownik

Post autor: Kotin44 » 22 mar 2023, o 10:35

Żeby stwierdzić czy ktoś pisze bzdury,trzeba mieć pojęcie w temacie,a Twoje wiadomości o silniku są skromne...
Abstrakcja to jest w twoich postach-zacytowałem Twoje konnfabulacje i to z twojej strony nie padły żadne wyjaśnienia.
Ja nie odkryłem spalania izobarycznego,ale gdy wbijesz to hasło w wyszukiwarkę i dopiszesz silnik spalinowy,to jest tam wyjaśnienie na 44 strony.
Tak...Nie namawiasz do kupna...
Forum to nie jest miejsce do reklamowania swoich produktów,bez ustalenia tego z moderatorami...
Koleżanka Dokla ma większe pojęcie o silniku niż Ty...Jej nie trzeba tłumaczyć,że ten system chłodzenia jeździ w milionach silników i w różnych markach,gdzie nie ma problemów,a Ty wybrałeś sobie jeden model który ma problemy ;D
Jak to jest że auto produkowane od 2009,przeszło okres gwarancyjny,śmiga przez ponad 10 lat po drogach i wszystko było OK,dopóki ktoś kto nie wie jak to ma działać,stwierdził że działa to źle,i poprawi sztab inżynierów którzy pracowali nad tym 4 lata

andzej
Nowicjusz

Post autor: andzej » 22 mar 2023, o 16:05

Po czym wnosisz, że moje "wiadomości" o silniku są skromne? (w sumie pytanie retoryczne, tak na prawdę mnie to nie interesuje)
A odnośnie konfabulacji, jak na razie to ty nie potrafisz w żaden sposób uargumentować swojej tezy, ale to standard na forach, ktoś coś gdzieś kiedyś usłyszał, a później powtarza. I na prawdę, nie będę odnosił się do irracjonalnych pytań typu:
Węże są dwuwarstwowe i zbrojone-skąd wziąłeś takie ciśnienie by spuchły?Tylko walnięta uszczelka pod głowicą potrafi wytworzyć takie ciśnienie w układzie
bo ponownie, wystarczy przejrzeć fora, sam w zeszłym roku wymieniałem spuchnięty od zbyt wysokiej przez kupę lat TEMPERATURY, a co do ostatniego zdania - nie dociekam dlaczego "nie zauważyłeś".
wybrałeś sobie jeden model który ma problemy ;D
Ja sobie wybrałem,(zwłaszcza, że to nie ja jestem autorem mod'a) dokładnie.. Temat na forum Astry, który ma ponad 50stron, tematy na zagranicznych forach (nie tylko oplowskich), do tego masa filmów na youtubie, z walką i opcjami ku obniżeniu temperatury płynu, ale to tylko wymysły ludzi - idź i powiedz im, że to debile i konfabulanci, że się nie znają, "bo spalanie izobaryczne, a auto produkowane od 2009,przeszło okres gwarancyjny,śmiga przez ponad 10 lat po drogach i wszystko było OK".
Forum to nie jest miejsce do reklamowania swoich produktów,bez ustalenia tego z moderatorami...
I dalej swoje :lol: gdzie ja w tym temacie cokolwiek zareklamowałem, czy kogokolwiek zachęcałem? "nie polemizuję, nie namawiam, niech każdy ma swoje zdanie" to są moje słowa sprzed kilku postów. Uruchomiły mnie tylko twoje farmazony, to wszystko, ale widać, że po prostu nie zrozumiesz, bo ból czterech liter spowodowany tym, że ktoś ma inne zdanie niż Ty, przysłania Ci fakty.
Zresztą, idąc tokiem rozumowania twoim i twojej koleżanki- po co ludzie "poprawia po inżynierach" robiąc chiptuning, programowo zmniejszając temperaturę, po co zalewają M32 wiekszą ilością oleju czy wymieniają łożyska, po co robią obejścia w kolektorach dolotowych, przecież te auta są tak dobrze zaprojektowane.. Taak, to pewnie po prostu jakieś wymysły i fanaberie (psst, to ironia).
Swoją drogą kojarzę to podejście, wyborcy pewnej partii zaczynającej się na 'P', a kończącej na 'S' przejawiają często podobne zachowania, tzw. klapki na oczach :D

Kończąc ten nieco przydługi wywód w tej jałowej dyskusji, powtarzam, każdy ma swoje zdanie i każdy kto chce, skorzysta lub nie, z tej, czy innej opcji modyfikacji, niezależnie od wymysłów, pomysłów i teorii spiskowych.

Kotin44
Użytkownik

Post autor: Kotin44 » 24 mar 2023, o 16:00

andzej pisze:
22 mar 2023, o 16:05
jak na razie to ty nie potrafisz w żaden sposób uargumentować swojej tezy
Przecież odesłałem Cię do doktoratu w temacie...
Chyba nie myślisz że go tutaj skopiuję...
andzej pisze:
22 mar 2023, o 16:05
ale to standard na forach, ktoś coś gdzieś kiedyś usłyszał, a później powtarza
Jesteś najlepszym przykładem-temperatura za wysoka i trzeba ją obniżyć...
Pokaż parametry swojego silnika,zobaczymy czy są zachowane w normie.
Może będę miał fajny materiał do tego tematu,bo ktoś na innym forum poprosił o pomoc,gdzie spalanie izobaryczne zniszczyło mu zawory i katalizator NOX-róznica jest tylko taka,że nie było żadnej modyfikacji...

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik benzynowy”