--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWymiana rozrządu B20DTH
- mpDante
- Forumowicz
- Auto: Insignia B ST
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Polkowice
- Postawił piwo: 1 raz
Re: Wymiana rozrządu B20DTH
Szkoda, że Ci co już wymienili rozrząd nie uczestniczą w aktualizacji tematu... Czy ktoś z was spotkał się z problemem piszczenia od rozrządu pod obciążeniem (+1500 obr)?
- Mateo
- Zapaleniec
- Auto: SKODA OCTAVIA RS
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2018
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=9254
- Miasto: Racibórz
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 28 razy
Jak zrobią kolejne 100k to znowu się odezwą
na nowym już mam ponad 50k. Ale póki co nic nie piszczy..
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
na nowym już mam ponad 50k. Ale póki co nic nie piszczy.. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
- mpDante
- Forumowicz
Obawiam się, że albo mam pecha albo trafiłem na partacza 
Zaryzykowałem wymianę paska i napinacz na Gates'a i nic, kasa w błoto, nadal piszczy pod obciążeniem.
Dlatego liczę, że ktoś już miał podobną przygodę, bo nie mam pomysłu, może zmiana rolki na metalową była błędem? Mam numer silnika poniżej tego dla którego zalecana jest zmiana rolki
Jutro jadę podpytać do ASO.
Edit: W ASO po VINie wychodzi zestaw, który w internecie sprzedają bez metalowej rolki... ale zamawiając to w ASO już powinna być z metalową. Teoretycznie więc rodzaj rolki nie powinien mieć znaczenia.
Zaryzykowałem wymianę paska i napinacz na Gates'a i nic, kasa w błoto, nadal piszczy pod obciążeniem.
Dlatego liczę, że ktoś już miał podobną przygodę, bo nie mam pomysłu, może zmiana rolki na metalową była błędem? Mam numer silnika poniżej tego dla którego zalecana jest zmiana rolki
Edit: W ASO po VINie wychodzi zestaw, który w internecie sprzedają bez metalowej rolki... ale zamawiając to w ASO już powinna być z metalową. Teoretycznie więc rodzaj rolki nie powinien mieć znaczenia.
-
mr.henio
- Użytkownik
- Auto: Insignia A 2.0
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Kartuzy
- Postawił piwo: 13 razy
- Otrzymał piwo: 3 razy
Na tyle ile wiem na tyle uczestniczę w temacie i na bieżąco czytam. Kilka postów wcześniej podałem linki do ori zestawu, napisałem że wszystko ładnie spasowało i autko beż problemu jeździ ale co nie którzy na siłę próbują jakieś inne rolki kupować i pytają czy będzie pasowało. A ja nie wiem czy będzie pasowało i dlatego się nie wypowiadam. Ale o linki które wrzuciłem z rozrządem nikt nie zapytał więc również nie mam co się wypowiadać.
- zubek
- Zapaleniec
- Auto: IB/ST
- Rok produkcji: 2017
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=53&t=8662
- Miasto: WWL
- Postawił piwo: 23 razy
- Otrzymał piwo: 58 razy
Nie przejmuj się. Ja też podałem wszystkie szczegóły / numery części i ceny. 2 lata na tym jeżdżę bez najmniejszych zastrzeżeń, ale dla niektórych przeczytanie 5 stron do tyłu to wysiłek ponad normę a oszczędzeni 100zł na 3-4 tys. robi różnicę. Wymiana rolki na metalową nie była błędem, bo GM przyznał się do tego że plastikowa była błędna.
Piszczenie pewnie nie jest typowym objawem, więc nikt nie odpisuje. Morał: w takich wypadkach trzeba mieć pretensje do wymieniającego. Nikt przez Internet nie jest w stanie zdiagnozować takich problemów. Mógłbym strzelać, ale nie podejmuję się strzału, który może kosztować kogoś 5-10K bez obejrzenia i obsłuchania auta.
Piszczenie pewnie nie jest typowym objawem, więc nikt nie odpisuje. Morał: w takich wypadkach trzeba mieć pretensje do wymieniającego. Nikt przez Internet nie jest w stanie zdiagnozować takich problemów. Mógłbym strzelać, ale nie podejmuję się strzału, który może kosztować kogoś 5-10K bez obejrzenia i obsłuchania auta.
- mpDante
- Forumowicz
Jak kompletowałem swój zestaw to oryginał był 2x droższy, teraz pojawiają się już zestawy Gates'a. Poza tym kupiłem dokładnie te same części ale bez logo GM, rolki robi tylko INA.
Najgorsze w takich przypadkach jest to, że mając swoje części mechanik może umyć łapy i zwalić winę na części... jestem pewny, że bez mrugnięcia okiem zrobiłby to samo, gdybym miał oryg. zestaw.
Domyślam się, że pewnie będę jedyny z takim objawem, ale pytać zawsze warto. Niestety w dobie mechaników wymieniaczy praktycznie nikt nie chce się podjąć diagnozy, w ostateczności zlecę jeszcze jedną wymianę komuś innemu na częściach, które sami kupią. Mało kto w moich okolicach wie co to za silnik, mylą go z A20.
ASO chce 350zł, żeby w ogóle zajrzeć pod maskę, więc trochę słabo, żeby dowiedzieć się to co już wiem... powiedzieli mi, że jak się okaże rozrząd to wezmą tylko połowę
Jak macie jakiekolwiek pomysły co może powodować piszczenie to śmiało piszczie.
Najgorsze w takich przypadkach jest to, że mając swoje części mechanik może umyć łapy i zwalić winę na części... jestem pewny, że bez mrugnięcia okiem zrobiłby to samo, gdybym miał oryg. zestaw.
Domyślam się, że pewnie będę jedyny z takim objawem, ale pytać zawsze warto. Niestety w dobie mechaników wymieniaczy praktycznie nikt nie chce się podjąć diagnozy, w ostateczności zlecę jeszcze jedną wymianę komuś innemu na częściach, które sami kupią. Mało kto w moich okolicach wie co to za silnik, mylą go z A20.
ASO chce 350zł, żeby w ogóle zajrzeć pod maskę, więc trochę słabo, żeby dowiedzieć się to co już wiem... powiedzieli mi, że jak się okaże rozrząd to wezmą tylko połowę
Jak macie jakiekolwiek pomysły co może powodować piszczenie to śmiało piszczie.
- zubek
- Zapaleniec
- Auto: IB/ST
- Rok produkcji: 2017
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=53&t=8662
- Miasto: WWL
- Postawił piwo: 23 razy
- Otrzymał piwo: 58 razy
Dlatego ważna jest decyzja przed wymianą. Szczerze mówiąc, jeśli ASO zrobiłoby to z 3- 3,5k (w tym części z łańcuchem) to nie mając zaufanego mechanika natychmiast bym skorzystał. Mnie wymiana z częściami wyniosła ok. 2k, ale pisemnej gwarancji nie mam. Uwierzyłem mechanikowi, ale wiem, że jest lepszy niż ASO..
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 144 razy
ASo chce 6k za same częsci przecież teraz bez roboty. Jak rozrząd razem z łańcuchem i uszczelnieniami.
- mpDante
- Forumowicz
Też myślałem, że mam zaufanego mechanika, od lat do niego jeżdżę... 3 lata robił mi przy Insigni z A20DTH, przy drugim aucie i polecałem go wszystkim... jak widać do pierwszych problemów.
Ja już kupiłem swojego ze zrobionym łańcuchem od handlarza, po zakupie przekonałem się dlaczego nie wymienił też rozrządu (koszty).
Chciałem od razu zrobić wszystko na gotowo, więc nawet pompa wody wleciała nowa.
Ja już kupiłem swojego ze zrobionym łańcuchem od handlarza, po zakupie przekonałem się dlaczego nie wymienił też rozrządu (koszty).
Chciałem od razu zrobić wszystko na gotowo, więc nawet pompa wody wleciała nowa.
-
Kotin44
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Krakow
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 25 razy
Ja żadnego pisku nie słyszę, ale słyszę terkot przy schodzeniu z obrotów...
Kup sobie stetoskop - będziesz mógł dokładnie obsłuchać silnik i znaleźć źródło dzwięku.
Taki terkot często pochodzi od wyeksploatowanego łańcucha.
Wymieniałeś łańcuch rozrządu czy tylko pasek?
Kup sobie stetoskop - będziesz mógł dokładnie obsłuchać silnik i znaleźć źródło dzwięku.
Taki terkot często pochodzi od wyeksploatowanego łańcucha.
Wymieniałeś łańcuch rozrządu czy tylko pasek?
- mpDante
- Forumowicz
Dla ciebie to normalna praca silnika? Wrzucam jeszcze jeden filmik, jak było po pierwszej wymianie... wtedy to piszczenie/jęczenie było tylko do ok.2000obr, a teraz praktycznie cały zakres obrotów.
https://www.mediafire.com/file/tqtc6ps4 ... 6.mp4/file
Łańcuch był teoretycznie wymieniony w grudniu, więc to klikanie na dole to możliwe, że coś od dwumasy/sprzęgła... mnie bardziej martwi to "ujscie" powietrza przy schodzeniu z obrotów, którego też wcześniej nie miałem.
https://www.mediafire.com/file/tqtc6ps4 ... 6.mp4/file
Łańcuch był teoretycznie wymieniony w grudniu, więc to klikanie na dole to możliwe, że coś od dwumasy/sprzęgła... mnie bardziej martwi to "ujscie" powietrza przy schodzeniu z obrotów, którego też wcześniej nie miałem.
-
Kotin44
- Użytkownik
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Krakow
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 25 razy
Czasami uda się komuś pomóc na podstawie nagrania,ale w twoim przypadku trzeba auta posłuchać na żywo...
Jak kupisz stetoskop to pewnie znajdziesz źródło dźwięku
Jak kupisz stetoskop to pewnie znajdziesz źródło dźwięku
-
Karol@
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Lubicz
A ja mam pytanie co do koła rozrządu na wale dwa koła ścięły klin już przy dokręcaniu
- Matins
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia sports
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Nowa Sól
Na dzień dzisijszy jaki zestaw rozrzadu jest rozsadny cenowo i w miare dobry? Rocznik 2016 polift Insignia, b20dth?
-
Karol@
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Lubicz
Trzy koła na wale zostały uszkodzone kliny już się uszkadzały przy dokręcaniu chodzi o klim na tych kołach niby oryginał, w końcu zrobiłem otwór w kole oraz w wale dałem klin kołek i problem się rozwiązał i mam nadzieję raz na zawsze
Dodano po 30 sekundach:
Trzy koła na wale zostały uszkodzone kliny już się uszkadzały przy dokręcaniu chodzi o klim na tych kołach niby oryginał, w końcu zrobiłem otwór w kole oraz w wale dałem klin kołek i problem się rozwiązał i mam nadzieję raz na zawsze
Dodano po 30 sekundach:
-
lukposz
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Biskupiec
Witam.Podepnę się do tematu ponieważ nigdzie na forum nie mogę tego namierzyć.Chodzi o napęd wałków rozrządu (koła zębate,łańcuch,napinacz)Czy ktoś z was montował lub ma jakąś wiedzę o tym zestawie z firmy SKF??Przymierzam się do wymiany a orginał gm jest ciężko dostępny i nie wiem jak to ugryźć będę wdzięczny za pomoc.Dodam jeszcze chodzi o B20DTH