--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

System monitorowania strefy bocznej

ODPOWIEDZ
raafciu
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto: Kraków

Re: System monitorowania strefy bocznej

Post autor: raafciu » 12 sie 2024, o 10:08

darotelewizorek pisze:
15 cze 2024, o 20:26
od dwóch miesięcy jeżdżę na chińskich. Wyszło mnie 1700 oba, oraz 200 programowanie. Czujniki wyglądem nie różniły się od oryginału chociaż oryginał też jest w chinach produkowany. I co jeszcze mnie zdziwiło to vin wpisany był z regal-a
Przymierzam się właśnie do zakupu chińczyków. I jak to aktualnie wygląda? Dalej działają? :D

Myślałem też chińczyki kupić i zakodować i zrobić osłonę żeby syf nie leciał.

Zamawiałeś na aliexpress? Trzeba opłacać cło itp? Jak możesz to podeślij link do aukcji :)

Z góry dzięki !

darotelewizorek
Nowicjusz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: A20DTR
Miasto: Wodzisław Śl.
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: darotelewizorek » 13 sie 2024, o 21:41

Działają jak na razie. Osłon nie robiłem za to wtyczki zalałem smarem. Cło oczywiście musiałem opłacić a szukałem i kupiłem najtańsze.

Tuomas
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTE
Miasto: Toruń

Post autor: Tuomas » 7 wrz 2024, o 13:15

Przez jakiś czas martwa strefa zaczęła szwankować i świecić beż powodów po czym umarła i przy każdym zapaleniu pojawiał się słynny komunikat na zegarach. Przeczytałem wszystko na forum w temacie i w koncu rozebrałem oba czujniki, lewy jak nowy, popsikalem kontaktem i złożyłem. Prawy klasycznie w gorszej sytuacji, podczas czyszczenia odpadł jeden scalak i stwierdziłem że nie chce się w to bawić więc zamówiłem używany z USA o tym samym numerze. Przyszedł, wygląda jak nowy więc nawet nie rozbierałem, podłączyłem i zonk, ten sam komunikat. W lusterkach nic się nie swieci. Jest jakiś sposób by zdiagnozować który modul jest walnięty na 100%? A może wiązka? Jak ją wyeliminować z podejrzenia? Domyślam się, że programowanie by nic nie pomogło bo powinno się chociaż coś przy rozruchu zaświecić w lusterkach.
Powoli dostaje już po głowie, godziny spędzone, kasa wydana a efektów brak. Jakiekolwiek podpowiedzi na wagę złota. Ewentualnie ktoś kto mógłby się tym zająć w Zachodnio Pomorskiem albo Kuj-Pom?

Holios
Użytkownik
Auto: BMW G31
Rok produkcji: 2019
Miasto: Poznań
Postawił piwo: 7 razy
Otrzymał  piwo: 25 razy

Post autor: Holios » 9 wrz 2024, o 05:25

Jak kupiłeś używany to trzeba go zakodować a tym bardziej z USA to trzeba również przeflashować na soft EU, Napisz do @Kriss to zrobi Ci to wysyłkowo.

Awatar użytkownika
Kriss
Użytkownik
Rok produkcji: 2021
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: Kriss » 9 wrz 2024, o 08:43

Tuomas pisze:
7 wrz 2024, o 13:15
Przez jakiś czas martwa strefa zaczęła szwankować i świecić beż powodów po czym umarła i przy każdym zapaleniu pojawiał się słynny komunikat na zegarach. Przeczytałem wszystko na forum w temacie i w koncu rozebrałem oba czujniki, lewy jak nowy, popsikalem kontaktem i złożyłem. Prawy klasycznie w gorszej sytuacji, podczas czyszczenia odpadł jeden scalak i stwierdziłem że nie chce się w to bawić więc zamówiłem używany z USA o tym samym numerze. Przyszedł, wygląda jak nowy więc nawet nie rozbierałem, podłączyłem i zonk, ten sam komunikat. W lusterkach nic się nie swieci. Jest jakiś sposób by zdiagnozować który modul jest walnięty na 100%? A może wiązka? Jak ją wyeliminować z podejrzenia? Domyślam się, że programowanie by nic nie pomogło bo powinno się chociaż coś przy rozruchu zaświecić w lusterkach.
Powoli dostaje już po głowie, godziny spędzone, kasa wydana a efektów brak. Jakiekolwiek podpowiedzi na wagę złota. Ewentualnie ktoś kto mógłby się tym zająć w Zachodnio Pomorskiem albo Kuj-Pom?
jakby co daj znać, ogarnę Tobie programowanie wysyłkowo

Tuomas
Nowicjusz
Miasto: Toruń

Post autor: Tuomas » 9 wrz 2024, o 19:35

Tak, kupilem z USA ale z tego co wyczytałem było sporo osób które kupiły używane i jeśli nie działało od razu to chociaż zaświeciły lusterka na początku dając znać że żyje. W moim przypadku beż zmian. Wiem że ciężko wróżyć z fusów ale chyba inaczej by się zachowywał system gdyby programowanie miało pomóc?
Sprawdzę to w jakimś interfejsie? Mam vgate i różne appki, niestety nie pokazuje zadnych błędów...

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 18 razy
Otrzymał  piwo: 143 razy

Post autor: mazmarcin » 9 wrz 2024, o 19:52

Jak nie pokazuje błędów to sprzęt za słaby czym je sprawdzasz. Masz odpowiedź co zrobić. Koledzy mają doświadczenie w temacie. Kolejny raz mogą nie pomóc .

Arturo140
Nowicjusz
Auto: InsigniaSportsTourer
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2015
Miasto: Szczecin

Post autor: Arturo140 » 21 wrz 2024, o 23:04

Hej jest ktoś w Szczecinie kto zdiagnozował by usterkę systemu?
Diody na lusterkach się nie zapalają. Ani podczas uruchamiania jak i podczas jazdy.
Przy przekręcaniu kluczyka co jakiś czas wyskakuje błąd

radzion
Nowicjusz
Auto: Insignia A FL
Miasto: Gliwice
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: radzion » 25 wrz 2024, o 13:18

Przerabiałem temat z tym systemem bardzo dokładnie - tony przeczytanych postów, obejrzanych materiałów, rozmów z osobami z podobnym problemem i działań własnych.

W zdecydowanej większości przypadków, powodem problemów z w/w systemem jest wilgoć która dostała się do samych radarów. I w większości przypadków problem można rozwiązać samodzielnie, bez wymiany czegokolwiek. Jeśli kontrolki na lusterkach się nie zapalają i zgłasza się cyklicznie, wielokrotnie podczas jazdy błąd - jest bardzo duża szansa, że dzieje się to co poniżej opiszę. Po naprawie błąd zniknie sam - nie trzeba kasować komputerem itd.

Głównym powodem dalszego eskalowania problemu jest zwłoka w naszym działaniu, w naszej reakcji. Pierwsze symptomy nieprawidłowego działania "radarów" martwego pola powinny skłonić nas do jak najszybszego ich demontażu i sprawdzenia. Wówczas jest duża szansa na ich uratowanie, a tym samym oszczędność dużej ilości kasy.

Wiadomo, że umiejscowienie tych modułów i ich budowa powodują, że do wnętrza dostaje się woda. W środku są płytki PCB - wiadomo co się z nimi dzieje przy długotrwałym kontakcie z wilgocią.

Ludzie jeżdzą miesiącami (albo i dłużej), odczytują błędy, kasują, kombinują jak koń pod górkę mówiąc delikatnie.
A wystarczy odrobina zabawy po pierwszych objawach aby wyeliminować problem i w większości przypadków aby nie powrócił.

Demontaż tych modułów, to dla osoby niewprawionej 20 minut zabawy. Wystarczy położyć pod tylnym zderzakiem (nie ma potrzeby podnoszenia auta) - moduły przykręcone są 3 śrubkami do ramki przytwierdzonej do wewnętrznej strony połaci zderzaka. Przewód jest na klipsach, które wystarczy wyjąć. Kabel jest na tyle długi aby moduł wystawał spod zderzaka na zewnątrz. Można go odpiąć już po wyjściu spod auta. Wtyczka ma blokadę, która wystarczy przesunąć.

Jak już mamy moduły w ręku zabieramy się za ich rozebranie - tutoriali w necie jest sporo - także na tym forum - nie będę się rozpisywał - przytoczę jedynie kilka rad przy ich demontażu i czyszczeniu.
Plastikową osłonę można usuwać za pomocą różnych cudów, rozpuszczalników silikonu itd. Ale szkoda na to czasu i kasy. Wystarczy dobrze podważać ostrym śrubokrętem lub nożem - nie bać się - użyć trochę siły z każdej strony a ta osłona podda się bez problemu. Nawet jeśli gdzieś puszczą kawałki plastiku - nie ma to wpływu na poprawność działania ani na nic innego.

Po zdjęciu osłon musimy wyjąć dwie płytki PCB - górna jest połączona z dolną złączem. Po wyjęciu górnej będziemy mieli obraz tego w jakim stanie jest moduł. I tu wracamy do tego, co napisałem wyżej - im wcześniej zareagujemy - tym większa szansa na uratowanie tych modułów. Dolna płytka trzyma się dość mocno na pinach od gniazda. Jest prosty sposób na jej wyjęcie - bierzemy szydełko (takie do włóczki - można kupić za kilka złotych chyba w Pepco albo KIK) oraz kawałek miękkiego drutu (np. ogrodniczy w miękkiej osłonce). Po bokach dolnej płytki PCB są wycięcia. Podważamy delikatnie płytkę i wprowadzamy przez to wycięcie drut, wyjeżdża nam on po drugiej stronie. Teraz podważają szydełkiem i ciągnąc za drut (za dwie jego części) wyciągamy płytkę nie wyginając jej względem pinów. Po prostu drut będzie nam działać jak chwytak.

Teraz wystarczy zabrać się za oczyszczenie płytki - zapewne będzie tam nalot od wilgoci - biały zielony itp. Bierzemy izopropanol (w spray łatwo się dozuje) i pryskamy bezpośrednio na płytkę - nie bać się, nic nie popsujemy. Teraz miękka szczoteczka do zębów i pucujemy - oczywiście z wyczuciem aby niczego nie uszkodzić i nie zerwać żadnych komponentów z płytki. Na płytce (a w zasadzie na jej komponentach) nie powinno być już zwapnień, zielonych osodów itd.

Po dokładnym oczyszczeniu płytki, sprawdzamy stan otworów, w które wchodzą piny z obudowy. W bardzo wielu przypadkach problemy z czujnikami są spowodowane brakiem przewodności (niektórzy mówią kontaktu) pomiędzy pinami a płytką. Otwory są okrągłe a wokół nich znajdują się pola lutownicze. To one odpowiedzialne są za właściwe połączenie. Niestety, połączenie odbywa się na wcisk, więc każda wilgoć powoduje zwapnienia lub nawet korozję zaburzającą połączenie. Czyścimy te pola lutownicze z obu stron płytki - można delikatnie skrobać brud za pomocą ostrej pincety. Ale polecam delikatne spolerowanie za pomocą filcowej końcówki dremela. Uwaga aby nie zdrapać tych pól, bo zabawa będzie trudniejsza. Te "styki" powinny być praktycznie błyszczące, czyste, bez nalotu i korozji. Dodatkowo czyścimy wnętrze obudowy wraz z pinami.

Teraz czas na włożenie płytki na piny. I teraz małe usprawnienie, które spowoduje, że w przyszłości nie będzie problemów z brakiem przewodności między pinami a płytką - po prostu lutownica w rękę - wystarczy zwykła, chamska za parę złociszy od pana Chińczyka z cienkim grotem. Odrobina topnika na płytkę i piny i jedziemy ze spoiwem. Po prostu lutujemy piny do płytki. Na koniec sprawdzamy czy nie zrobiliśmy przypadkiem zwarcia - czy cyna nie zwiera sąsiadujących pinów.
Następnie wpinamy górną płytkę, skręcamy tymczasowo i idziemy do samochodu podłączyć. Nie trzeba wszystkiego montować. Wsiadamy do samochodu i włączamy zapłon - pojawienie się kontrole w lusterkach będzie świadczyć o tym, że z dużym prawdopodobieńśtwem wyeliminowaliśmy problem.
Po sprawdzeniu, zdejmujemy górną płytkę, bierzemy w łapę dobry silikon i zalewamy obszar pinów i tylnej części wtyczki która wchodzi do obudowy. Wpinamy ponownie górną płytkę i zabieramy się za nakładanie silikonu na rant obudowy. Po tej operacji nakładamy plastikową osłonę i dociskamy. Sklejamy mocno taśmą i czekamy do wyschnięcia. Potem tylko montaż modułów i gotowe.

Trochę zabawy, zaoszczędziliśmy parę dobrych stówek i nauczyliśmy się czegoś nowego.
Stopień trudności określam na 2/5. Nie jest trudne ale trochę czasochłonne. Generalnie warto spróbować przed wydaniem worka pieniędzy na nowe czujniki i programowanie. Ja tak zrobiłem i po temacie. Wszystko działa i przeżyło ostatnie wszystkie ulewy i powodzie. Po prostu jest zalutowane i uszczelnione. Największa gwarancja sukcesu jest wówczas, gdy zareagujesz od razu a nie będziesz liczył na cud i naprawy zdalne poprzez fora i grupy - na forach masz dokładnie opisane jak to zrobić. Jeśli będziesz zwlekać zbyt długo - płytka PCB i jej komponenty ulegną degradacji - a Ty będziesz pluć sobie w brodę, że nie posłuchałeś kolegów :-) 95% wszystkich usterek tego systemu dotyczy wilgoci w modułach, więc scenariusz praktycznie zawsze ten sam.

BJA
Nowicjusz
Auto: Insignia A Sport
Miasto: Bolesławiec
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: BJA » 25 wrz 2024, o 20:51

Ostatnio rozbierałem i konserwowałem te moduły. Do zabezpieczenia styków zastopowywałem środek od Liqui Molly. BATTERY CLAMP GREASE LIQUI MOLY 50G (3140). Wciskamy drobinkę w każdy styk po wyczyszczeniu np: spajem Kontakt 60. Smar aplikowałem przez igłę - strzykawką.

Dodano po 8 minutach 4 sekundach:
Jeśli ktoś szuka kostki do modułu to pasuje ta - sprawdziłem.
https://pl.aliexpress.com/item/1005003970734535.html

Dodano po 11 minutach 17 sekundach:
Czasami jest na tyle dużo soli , że ładunki płynące pomiędzy obwodami powodują "mikro zwarcia".
Należy również uważnie oglądać pierwszą płytkę od spodu!!!
Na zdjęciu widać wytrącony osad.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Arturo140
Nowicjusz
Auto: InsigniaSportsTourer
Miasto: Szczecin

Post autor: Arturo140 » 4 paź 2024, o 14:57

Hej. Z tego co wyczytałem na forum to bezpiecznik od tego dziadostwa to numer 1 obok kierownicy w skrzynce.
Ale nie widzę nigdzie ilu amperowy.
Ma ktoś jakąś rozpiskę?
Opel Insignia A Sports Tourer Facelifting 2015

Dzięki wielkie.

raafciu
Nowicjusz

Post autor: raafciu » 15 paź 2024, o 11:28

Niestety zakupione przeze mnie "chińczyki" na Ali nie chcą zadziałać..
Wg etykiety wszystko pokrywa się z oryginałem. Wymieniłem również całą wiązkę w zderzaku na nową oryginalną.

Ponoć jak wszystko jest ok, to po podłączeniu powinna mignąć na chwile dioda w lusterkach. U mnie po podłączeniu chińczyków tego nie było.
Podjechałem do gościa na kompa, żeby mi to zaprogramował, próbował na kilka sposobów, ale program ich nie widział, tak jakby ich fizycznie nie było.

Rozebrałem wszystko jeszcze raz i zauważyłem, że wtyki w nowej wiązce we wtyczkach były trochę przybrudzone czymś. Złożyłem na nowo i tym razem dioda w lusterku się zaświeciła na chwile po podłączeniu.
Za tydzień mam podjechać do gościa, żeby spróbować się pod nie podpiąć jeszcze raz.

Pytanie mam do was, czy to, że dioda migła to dobry symptom? Czy to ma faktycznie znaczenie? Czy może to był przypadek?
Czy może jednak trafiły mi się chińczyki z jakimś lewym softem i dlatego nie da się ich wykryć? Da się to jakoś sprawdzić?

Jeszcze nie sprawdzałem czy gds2 będzie je widzieć, ale tak mnie męczy już ten temat, że nie mogę spać :D

PS:
Czujniki parkowania ożyły , zasilanie na wiązce jest cały czas. Problem jest tylko z radarami

Holios
Użytkownik

Post autor: Holios » 16 paź 2024, o 04:57

A czym je programowałeś? Wyślij je do @Kriss to Ci to zaprogramuje wysyłkowo.

raafciu
Nowicjusz

Post autor: raafciu » 16 paź 2024, o 09:56

Próbował je wykryć przez GDS2, a potem próbował jeszcze przez SPS. Probówałem też potem sam przy użyciu Texa, ale też bez skutku

zmigol
Nowicjusz
Rok produkcji: 2016

Post autor: zmigol » 17 paź 2024, o 10:13

raafciu pisze:
15 paź 2024, o 11:28
Niestety zakupione przeze mnie "chińczyki" na Ali nie chcą zadziałać..
Wg etykiety wszystko pokrywa się z oryginałem. Wymieniłem również całą wiązkę w zderzaku na nową oryginalną.

Ponoć jak wszystko jest ok, to po podłączeniu powinna mignąć na chwile dioda w lusterkach. U mnie po podłączeniu chińczyków tego nie było.
Podjechałem do gościa na kompa, żeby mi to zaprogramował, próbował na kilka sposobów, ale program ich nie widział, tak jakby ich fizycznie nie było.

Rozebrałem wszystko jeszcze raz i zauważyłem, że wtyki w nowej wiązce we wtyczkach były trochę przybrudzone czymś. Złożyłem na nowo i tym razem dioda w lusterku się zaświeciła na chwile po podłączeniu.
Za tydzień mam podjechać do gościa, żeby spróbować się pod nie podpiąć jeszcze raz.

Pytanie mam do was, czy to, że dioda migła to dobry symptom? Czy to ma faktycznie znaczenie? Czy może to był przypadek?
Czy może jednak trafiły mi się chińczyki z jakimś lewym softem i dlatego nie da się ich wykryć? Da się to jakoś sprawdzić?

Jeszcze nie sprawdzałem czy gds2 będzie je widzieć, ale tak mnie męczy już ten temat, że nie mogę spać :D

PS:
Czujniki parkowania ożyły , zasilanie na wiązce jest cały czas. Problem jest tylko z radarami
Podeślesz linka gdzie je zamawiałeś?

raafciu
Nowicjusz

Post autor: raafciu » 17 paź 2024, o 19:01

https://pl.aliexpress.com/item/10050062 ... ry_from%3A

Tej aukcji już nie ma, jest inna, ale od tego sprzedawcy.

Julek2023
Nowicjusz
Miasto: Chrzanów

Post autor: Julek2023 » 18 paź 2024, o 13:17

Nowy prawy moduł z wersji amerykańskiej 90923220,zaprogramowany(lewy stary tez zaprogramowany) i znowu blad,ogolnie mioduly dzialaja losowo raz 3min ,raz 10min. b101d-39 electronic control unit hardware - internal malfunction , jakies pomysły ?

Holios
Użytkownik

Post autor: Holios » 21 paź 2024, o 04:57

źle zaprogramowany albo lewy też uwalony.

Julek2023
Nowicjusz
Miasto: Chrzanów

Post autor: Julek2023 » 22 paź 2024, o 10:45

A da się źle zaprogramować? Jak łącze przez op coma, z modułem to vin jest wprowadziny w moduł.

Daras1977
Nowicjusz
Rok produkcji: 2017
Miasto: Nakło Nad Notecią

Post autor: Daras1977 » 23 paź 2024, o 15:48

Witam
Miesiąc temu kupiłem insygnie, i nie zauważyłem że w prawym lusterku nie wyświetla mi ostrzeżenia o zbliżającym się pojeździe. Tak na szybko to myślałem że jest problem z diodą w lusterku. Ale po rozebraniu obudowy zauważyłem że nie mam wiązki podłączającej tej diody. Pytanie
Czy ktoś orientuje się co to za bajer w prawym lusterku ? Dlaczego nie występuje w lewym ?
Czy znajdę gdzieś schemat elektryczny gdzie mógł bym sprawdzić pod jakie piny muszę podpiąć diodę
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”