--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuBrak prawego światła mijania ksenon
-
MateuszG09
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Ełk
Brak prawego światła mijania ksenon
Dzień dobry,
Posiadam Insignie z 2010 roku w kombi i mam problem z prawy światłem mijania ksenonem. Mianowicie przestało świecić samo światło mijania . Światła Do jazdy dziennej świeca normalnie , drogowe świeci normalnie a mijania nie ma. Wymieniłem żarnik, przetwornice ale nic się nie zmieniło wyświetla tylko błąd awaria prawego światła mijania. Bezpieczniki są całe. Ma ktoś pomysł co może być przyczyną?
Zauważyłem że lampa jest zaparowana od środka.
Posiadam Insignie z 2010 roku w kombi i mam problem z prawy światłem mijania ksenonem. Mianowicie przestało świecić samo światło mijania . Światła Do jazdy dziennej świeca normalnie , drogowe świeci normalnie a mijania nie ma. Wymieniłem żarnik, przetwornice ale nic się nie zmieniło wyświetla tylko błąd awaria prawego światła mijania. Bezpieczniki są całe. Ma ktoś pomysł co może być przyczyną?
Zauważyłem że lampa jest zaparowana od środka.
- spiryt4
- Zapaleniec
- Auto: Insignia Grand Sport
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Świętochłowice
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 11 razy
Re: Brak prawego światła mijania ksenon
Nie wiem czy dobrze kminie jak nie to niech mnie poprawią znawcy w temacie, ale poszedł bym w kierunku sprawdzenia poprawności działania przesłon w lampie.
-
Sajmon23
- Nowicjusz
- Auto: A20NHT[LDK]
- Kod silnika: A20NHT
- Miasto: Lubań
Cześć, również mam taki problem. Wszystko zaczęło się od wilgoci w lampie. Udało się z wilgocią ale teraz xenon się nie zapala. Obstawiam jak kolega wyżej pisze chyba przesłona. Lampa nie poziomuje się. Działają światła do jazdy dziennej i kierunkowskaz. Brak doświetlania i mijania/długich. Może wtyczka w lampie nie ma poprawnego styku? Na weekend wyjmę całość i podepnę pod lewą stronę.
-
MateuszG09
- Nowicjusz
No u mnie działa wszystko nawet poziomowanie oprócz światła mijania.
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
Przetwornica poleciała skoro była wilgoć są o tym tematy i tam powinniście Panowe pisać a nie powielać niepotrzebnie tematy
-
maciekpkow
- Użytkownik
- Auto: Insignia opc
- Kod silnika: A28NER
- Miasto: Pruszków
- Otrzymał piwo: 5 razy
Skoro jest drogowe a mijania brak to ani przetwornica ani żarnik. Szkuałbym problemu gdzieś indziej, jakiś moduł, sterownik...przesłona też to nie to.
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
Czemu nie pr,etwornica przecież ona steruje żarnikiem i info o włączeniu długich czy mijania idzie do niej więc mogła walnąć, a po drugie jaki problem przełożyć z drugiej lampy albo nawet samą lampę podpiąć lewą i sprawdzić
-
maciekpkow
- Użytkownik
Do długich jak i mijania jest jeden żarnik i jedna przetwornica, jak nie działa mijania a drogowe jest to szukałbym jak napisałem wcześniej...
-
maciekpkow
- Użytkownik
Przetwornica przetwarza napięcie 12v do wysokiego potrzebne do żarnika....
Jeden żarnik obsługuje światła mijania i drogowe. Zmiana sposobu świecenia odbywa się za pomocą przesłony przed żarnikiem. Skoro nie działają mijania a drogowe sprawne to szukałbym gdzieś indziej usterki. Tak ciężko to zrozumieć??
Jeden żarnik obsługuje światła mijania i drogowe. Zmiana sposobu świecenia odbywa się za pomocą przesłony przed żarnikiem. Skoro nie działają mijania a drogowe sprawne to szukałbym gdzieś indziej usterki. Tak ciężko to zrozumieć??
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
Może by tak pod kompa podłączyć i błąd sprawdzić a nie gdybać.
-
Sajmon23
- Nowicjusz
Podłączyłem prawą lampę pod lewą wiązkę i działa. Wiec chyba jest uszkodzona wiązka do prawej lampy lub moduł AFL. Na weekend będę miał więcej czasu by szukać przyczyny. Poprzednie tematy są ale nigdzie nie ma docelowych informacji czy ktoś już osiągnął sukces i opisał to wyczerpująco.
-
Sajmon23
- Nowicjusz
Witam dzisiaj udało mi podpiąć kompa i oprócz kilku mniej istotnych błędów od modułu świateł był błąd o numerze u1521. Czy ktoś miał styczność
-
MateuszG09
- Nowicjusz
U mnie wygląda to tak, że został wymieniony żarnik oraz przetwornica i lampa świeciła dwa dni. Po czym znowu mijania zniknęły. W najbliższym czasie podłącze komputer i sprawdzę jakimi błędami wali.
A tak po za tym, że nie świeci światło mijania lampa jest od środka zawilgocona. Zastanawiam się czy przypadkiem lampa jest nieszczelna i na czymś zwarcia nie robi.
A tak po za tym, że nie świeci światło mijania lampa jest od środka zawilgocona. Zastanawiam się czy przypadkiem lampa jest nieszczelna i na czymś zwarcia nie robi.
-
Sajmon23
- Nowicjusz
Na 100% masz nieszczelność. Demontaż lampy i próba na sprężone powietrze i wodę.
Wracałem dzisiaj Autem i jechałem po dość nierównej drodze wywaliło mi komunikaty o adaptacji lamp. Może czujnik poziomowania też być uszkodzony lub jak wcześniejsze posty wtyczki są zaśniedziałe i brak połączenia. Szukałem opisu błędu i wychodzi na brak połączenia.
Wracałem dzisiaj Autem i jechałem po dość nierównej drodze wywaliło mi komunikaty o adaptacji lamp. Może czujnik poziomowania też być uszkodzony lub jak wcześniejsze posty wtyczki są zaśniedziałe i brak połączenia. Szukałem opisu błędu i wychodzi na brak połączenia.
-
Eyell95
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Kielce
Witam
Mam sprawę "awaria lewego światła mijania" kupiłem nową wkładam, nie działa... jutro wrzucę ją na prawy reflektor i jeśli tam będzie działała to znak, że coś nie tak z lewym reflektorem i takie mam też przeczucie wtedy jakie kroki podjąć z perspektywy 2 lewych rąk w temacie mechaniki ? może jakieś podstawy jestem w stanie sprawdzić aby uniknąć wizyty u mechanika w Holandii...
Mam sprawę "awaria lewego światła mijania" kupiłem nową wkładam, nie działa... jutro wrzucę ją na prawy reflektor i jeśli tam będzie działała to znak, że coś nie tak z lewym reflektorem i takie mam też przeczucie wtedy jakie kroki podjąć z perspektywy 2 lewych rąk w temacie mechaniki ? może jakieś podstawy jestem w stanie sprawdzić aby uniknąć wizyty u mechanika w Holandii...
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Na początek posprawdzaj wszystkie połączenia z reflektorem i potraktuj to spray kontaktem.
-
Eyell95
- Nowicjusz
ok jutro przed praca kupie i popsikam po stykach i sprawdzę połączenia cokolwiek to znaczy na dziś jedynie co zdążyłem to podmienić zarówki z prawej strony na lewą i ta z prawej strony w lewym reflektorze nie działała a nowa w prawym już tak, czyli nowa żarówka nie jest walnieta tylko sprawna a problem jest w lewym reflektorze faktycznie, dodam że wszystkie światła inne mi działają ...
Ostatnio zmieniony 26 lis 2024, o 12:30 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.
-
Eyell95
- Nowicjusz
Nie pisałem, więc powodem nie działania żarówki była przetwornica pod reflektorem, padła druga po jakiś 2 tygodniach
po prostu nie szczelne fabrycznie reflektory są w przedliftach i parują woda sie skrapla i zalewa przetwornice
trzeba uszczelnic reflektory samemu pare godzin roboty ( wkurzajace na maxa ), a zlecenie uszczelnienia to minimum 1000zł za reflektor takze drogo, do tego jakis zalana przetwornica to oryginal nowy kosztuje z 700zl, uzywka z 400-500zl, a zamiennik na allegro 100zl tylko ze bede wyswietlal sie blad "awaria reflektora lewego/prawego" przy odpalaniu auta, ale beda dzialac.
zeby dostac dostac sie do przetwornicy trzeba odkrecic zderzak, 30min roboty mega latwo, wystarczy znalezc instrukcje na youtube, potem odkrecic reflektor i pod spodem na 2 srubach przykrecona jest przetwornica ( ale jak wymienisz, a nie uszczelnisz reflektorow to kolejna sie zaleje ... ).
po prostu nie szczelne fabrycznie reflektory są w przedliftach i parują woda sie skrapla i zalewa przetwornice
trzeba uszczelnic reflektory samemu pare godzin roboty ( wkurzajace na maxa ), a zlecenie uszczelnienia to minimum 1000zł za reflektor takze drogo, do tego jakis zalana przetwornica to oryginal nowy kosztuje z 700zl, uzywka z 400-500zl, a zamiennik na allegro 100zl tylko ze bede wyswietlal sie blad "awaria reflektora lewego/prawego" przy odpalaniu auta, ale beda dzialac.
zeby dostac dostac sie do przetwornicy trzeba odkrecic zderzak, 30min roboty mega latwo, wystarczy znalezc instrukcje na youtube, potem odkrecic reflektor i pod spodem na 2 srubach przykrecona jest przetwornica ( ale jak wymienisz, a nie uszczelnisz reflektorow to kolejna sie zaleje ... ).