--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

AFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon

ODPOWIEDZ
Fizolof
Nowicjusz
Auto: 0G-A
Rok produkcji: 2010
Miasto: Radom

Re: AFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon

Post autor: Fizolof » 10 sty 2024, o 19:45

Witam wszystkich to mój pierwszy post. Kupiłem samochód od Pana który w jakimś celu roklejał lampy (nie wiem po co się to robi). Po myciu samochodu woda dostała się do prawej lampy i przestała działać. Zalała się przetwornica. Kupiłem nową lampe za 3 tys ale bez przetwornicy. Zaprowadziłem do mechanika. Okazało się przy odbiorze że druga lampa migała i potrzebna była druga przetwornica (ponad tysiąc za dwie sztuki). Nie wiem jak gościu mi to zrobił ale po wymianie lampy kierowcy z naprzeciwka mi migają światłami, nie działa doświetlanie zakrętów, nie działają utomatyczne światła długie, nie działa opcja włączanie świateł po odblokowaniu samochodu z kluczyka(lokalizowanie pojazdu). Czy muszę jechać do ASO? Co się mogło wydarzyć? Pozdrawiam

Mariusz0881
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2012
Miasto: Wągrowiec

Post autor: Mariusz0881 » 14 sty 2024, o 13:01

Fizolof pisze:
10 sty 2024, o 19:45
...
Witam. Jakie masz błędy w AFL?
Ostatnio zmieniony 15 sty 2024, o 00:07 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.

lukusk
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Rok produkcji: 2013
Miasto: Jaworzno

Post autor: lukusk » 15 sty 2024, o 22:22

W sprawie mojego problemu z układem AFL szukałem porad na tym forum, niestety wymiana czujnika poziomowania przodu nic nie dała. Może moja historia pomoże części z Was. próba odczytania błędu dawała dwa wyniki: U0181 i B3410. Dopiero przy późniejszej okazji wymiany sanek z przodu, okazało się że problem tkwi w uszkodzonej płytce poziomowanie świateł mocowanej do sanek, nie w czujniku poziomowania. Ta płytka była odłamana i dlatego dawała błąd poziomowania. Płytka za 35 zł Opel OE 20984732 (allegro)

Pitek881
Nowicjusz
Auto: Opel insignia
Miasto: KAMIENNA GÓRA

Post autor: Pitek881 » 17 lut 2024, o 23:06

Ja mam to samo a dokładnie błąd 3410-08 czasami jest tak, że wywala i gaśnie błąd co chwila, potem jakiś czas przestanie, po czym znowu sobie mruga co chwilę błąd adaptacji świateł. Serio wszystko sprawdzone a dalej to samo. Juz mam ochotę podpalić ten samochód i zrzucić że skarpy. Sam błąd pokazuje że to modol sterowania świateł. Tylko nie mogę za cholerne zlokaliwoac go. Numer części to 13326599 help 🤣
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

prezesik18
Nowicjusz
Auto: Insignia 2020 D16SHT
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: Świdwin

Post autor: prezesik18 » 20 lut 2024, o 13:48

zielu971 pisze:
6 lis 2023, o 10:27
Mag69624 pisze:
1 kwie 2023, o 17:51
Mam problem z AFL mianowicie nie długo po wymianie wahaczy tylnych bananów (insignia 2014r polift ) wyskakuje błąd b3420 (08) tylko podczas jazdy w deszczu. Xenony przy odpaleniu testują się bez problemu, światła mijania, długie, dzienne, doświetlanie działają ok. czy to wina tych wahaczy które są założone? (sprawdzałem i wydaje mi się że są one od wersji przed liftowej i dlatego czujnik może wariować )
Część czy udało ci się rozwiązać problem?
Cześć, czy udało Ci się rozwiązać problem? :D Ten sam błąd, takie same objawy. Jakoś czas temu mechanik wymienił czujnik na nowy ale nie pomogło.

andsoft
Nowicjusz
Auto: Insignia A
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: Katowice

Post autor: andsoft » 7 kwie 2024, o 20:15

Cześć,
Mam Inisignie A tourer (kombi) poliftową.
Mam problem z przednim reflektorem AFL.
W czasie normalnego działania czyli w trybie AUTO na światłach dziennych i na mijania wszystko działa poprawnie. Doświetlenia zakrętów oraz bujanie światłami lewo prawo też działa.
Problem jest gdy chcę mignąć lub włączyć drogowe (długie).
Przesłona się podnosi i światła świecą ok tak jak długie. Gdy puszczam manetkę po mignięciu, przesłony wracają ale po chwili wyskakuje "błąd w układzie automatycznego pozycjonowania".
I wtedy więcej nie da się już mignąć długimi bo pewnie moduł świateł wchodzi w tryb awaryjny. Dopiero po wyłączeniu i włączeniu silnika (stacyjki) błąd się kasuje.
Byłem już 2 razy u mechanika, sprawdzał pracę przesłon i powiedział że chodzą luźno.
Skłaniam się zatem do problemu elektrycznego z jakimś przetartym kablem np. od czujnika położenia przesłony lub magistrali CAN lub itp.
Czy ktoś wie jakie są usterki typowe w tym temacie przetartych kabli?
To znaczy który kabelek zazwyczaj się przeciera i jak do niego się dostać?

Pozdrawiam
Andrzej

CraZy
Użytkownik
Auto: Insi
Rok produkcji: 2011
Miasto: M-ce
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: CraZy » 19 maja 2024, o 23:09

Czy ktoś mógłby podesłać mi zdjęcie gdzie dokładnie znajduje się czujnik na przedni wahaczu? Wyskakuje mi błąd B3410-08 ale nigdzie czujnika znaleźć nie mogę. Na tylnym wahaczu znalazłem z przodu chyba wyparował...

salonpati22
Nowicjusz
Auto: opel Insignia
Kod silnika: A20DTJ
Miasto: Sosnowiec

Post autor: salonpati22 » 27 maja 2024, o 17:05

Dzień dobry
Proszę o pomoc wyskakuje mi błąd u 1524 oraz B101E komunikat o poziomowaniu świateł,
wg opel monitor część do wymiany to sterownik Afl 13326599 już kupiona .
Proszę o info gdzie się znajduje i czy samemu da radę czy do elektryka trzeba podjechać
Dodatkowo nie da się wykonać kalibracji lamp w programem Autocom a błędów nie da się skasować
Nie działa doświetlanie zakrętów a podczas uruchomiania światła się kalibrują a zaraz jakby przestawały, wcześniej to trwało dłużej

ShadowAir
Nowicjusz
Miasto: CHRZANÓW

Post autor: ShadowAir » 28 maja 2024, o 16:35

Mam problem z lampa, po włączeniu długich świateł wyskakuje mi błąd Sprawdź układ adaptacyjny reflektorów, po czym wyłacza się oświetlenie w reflektorze. Po wyłączeniu i włączeniu auta reflektor się poziomie ale za chwilę gaśnie. Po otwarciu maski słychać stukanie z obudowy jakby coś się zawiesiło i jie może ustawić. Problem występuje za każdym razem po użyciu długich świateł. Usterka po jakimś czasie sama ustaje. Pomocy!

DejVidooo
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia A
Rok produkcji: 2009
Miasto: Pionki

Post autor: DejVidooo » 20 sie 2024, o 21:26

Witam u mnie sprawa wygląda tak że zakupiłem Insignie przedliftową 2009 r kombi i u mnie na trybie auto po zmroku jak się włączą mijania to po przejechaniu kilometra czasami więcej czasami mniej lub po włączeniu długich wyskakuje sprawdź układ adaptacyjnych reflektorów i wtedy odrazu jest brak długich świateł pod komputerem wyskakuje błąd U1522-00 i jest to utrata komunikacji z urządzeniem na szynie LIN błąd ogólny po skasowaniu wraca .

ElKamil
Nowicjusz
Miasto: Pijanów

Post autor: ElKamil » 26 sie 2024, o 10:49

DejVidooo pisze:
20 sie 2024, o 21:26
...
U mnie jest dokładnie tak samo kolego. Gdybyś znalazł rozwiązanie podziel się tutaj informacją
Ostatnio zmieniony 26 sie 2024, o 23:56 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.

Zgiero
Nowicjusz
Auto: Insignia
Miasto: Gdansk

Post autor: Zgiero » 8 wrz 2024, o 19:46

U mnie dokładnie to samo błąd U1522. Co to jest i jak temu zaradzić?

Kubos
Nowicjusz
Auto: Insignia A
Miasto: Głogów

Post autor: Kubos » 12 wrz 2024, o 21:02

Witam. Dziś wywaliło mi błąd na desce rozdzielczej AFL sprawdź układ adaptacyjnych reflektorów oraz czasami wyskakuje mi błąd poziomowania reflektorów. Po podłączeniu do kompa błąd U1501. Co zauważyłem to lampa lewa zaparowana i przestała świecić. Prawa działa prawidłowo swieci i poziomuje się. Doświetlanie zakrętów również sprawne. Co może być przyczyna. Aktualnie zabrałem się za suszenie lampy. Następnie sprawdzę przetwornice i żarnik. Jakieś jeszcze sugestie?

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 COSMO
Miasto: Wejherowo
Postawił piwo: 30 razy
Otrzymał  piwo: 38 razy

Post autor: dare50 » 12 wrz 2024, o 22:23

Na 100% przetwornica zalana i powiedziała pa pa

Bregg
Nowicjusz
Auto: Toyota Corolla E11
Rok produkcji: 2015
Miasto:

Post autor: Bregg » 13 paź 2024, o 13:27

I.

I mnie dotknął problem zaparowanego reflektora. Skorzystałem z oferty firmy Electric Park Brake LTD (tel. ...), która reklamuje się na OLX i pozwolę zostawić sobie opinię dla potomnych starając się zachować obiektywizm (chociaż w tym przypadku nie jest to łatwe). W ramach usługi zakupiłem zregenerowaną lampę w zamian za odesłanie swojej uszkodzonej.

Jeżeli chodzi o jakość zregenerowanego reflektora -
wygląda nieźle przynajmniej z zewnątrz, widać niezbyt starannie położoną masę uszczelniającą w miejscu łączenia klosza z obudową (oryginalnie lampa jest klejona w innej technologii), tą niestaranność widać także przy zamkniętej masce. W otrzymanej lampie zauważyłem jedynie drobne ukruszenie jednego zaczepu - machnąłem na to ręką bo dało się przykręcić. Niestety informacja o krótkim terminie zwrotu mojej starej lampy (poniżej ustawowych 14 dni) i możliwości utraty kaucji (900zł!) jest w odnośniku do regulaminu oferty , a nie w samej ofercie OLX. W trakcie rozmowy telefonicznej sprzedawca nie poinformował mnie wprost o krótkim terminie zwrotu mimo informacji z mojej strony, że wyjeżdżam na urlop. Prawnie zapewne wszystko OK (bo w regulaminie jest to napisane*) ale od strony obsługi klienta słabo, szczególnie, że opóźniłem zwrot starej lampy ze względu na zastrzeżenia do dostarczonej przetwornicy, o czym informowałem sprzedawcę. Otrzymany zamiennik przetwornicy za 400zł (na allegro chodzą podobne zamienniki za 100zł, oryginały od 600zł) zgłaszał błędy na komputerze pokładowym ( "Awaria lewego światła mijania"). Dopiero z informacji na forach branżowych dowiedziałem się, że zamienniki tak mają. O tym też nie zostałem poinformowamy w trakcie rozmowy przed zakupem.
Niecały miesiąc po zakupie, w dniu odesłania starej lampy, rozmowa ze sprzedawcą była bardzo napięta i nieprzyjemna mówiąc oględnie. I właśnie to była kropla, która przelała czarę goryczy i powód zamieszczenia komentarza tutaj. Sądząc po komentarzach w internecie - nie jestem pierwszy (patrz komentarze na infonumer).

Podsumowując - sama usługa regeneracji chyba OK, lampa na razie działa poza błędem na komputerze pokladowym. Cała "przyjemność" kosztowała mnie 2800 zł z zamiennikiem przetwornicy i musiałem odesłać starą lampę na własny koszt, a obsługa klienta - zero. Aha, faktura angielska więc VATu się raczej nie odzyska.

*) W regulaminie jest tak naprawdę napisane
"5. Jeśli klient zwraca CZĘŚCI w terminie dłuższym niż 14dni to kaucja przepada lub jest zwracana w takim samym terminie. (do uzgodnienia ze sprzedawcą)" więc przyjąłem naiwnie, że jednak kaucję zwróci, a zapis jest jedynie zabezpieczeniem dla sprzedawcy.

II.

W międzyczasie odesłałem oryginalną zalaną przetwornicę do naprawy do hidserwis z Koszalina. Z przesyłką w 2 strony sysło ok 220 zł a drugi reflektor, z którym na razie nie ma problemu, prewencyjnie oddałem do polecanego zakładu w Gdańsku na Jasnej. Koszt (odklejenie + wymiana klosza lampy) - 800 zł. Naprawa została wykonana tego samego dnia.

Ostatecznie podłączyłem zregenerowaną przetwornicę ale nadal mam ten sam błąd, kod błędu U1511-00 (utrata komunikacji z urządzeniem na szynie LIN). Na razie nie mam już sił i środków na dalszą walkę. Podejrzewam albo przetwornicę albo jakiś układ w samym reflektorze. Jak wrócę do tematu to dam znać.

Link do galerii jak ktoś jest ciekaw jak to wygląda: https://photos.app.goo.gl/tYoTvpfh2tzPNq34A
Ostatnio zmieniony 13 paź 2024, o 22:08 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto numer telefonu. Kto będzie chciał, to sobie znajdzie.

Tadeusz
Nowicjusz
Auto: Insignia a Cosmo spo
Miasto: Lipnica

Post autor: Tadeusz » 28 paź 2024, o 20:56

Panowie Co to może być?
Przy wyłączonym zapłonie światła długie mi świecą, a jak odpalę silnik to się wyłączają na desce mam błąd-układ adaptacyjnych reflektorów i układ poziomowania.
To będzie padnięty silniczek przesłony czy coś innego?
Dzięki
Pozdrawiam

Buladragi44
Nowicjusz
Auto: INSIGNIA
Rok produkcji: 2015
Miasto: Gorzyce
Postawił piwo: 2 razy

Post autor: Buladragi44 » 31 gru 2024, o 13:35

Witam,po wymianie akumulatora xenony zaczely świecić jak by maksymalnie w dół.
Gdzieś na angielski forach wyczytałem że trzeba na nowo wyuczyć czujniki poziomowania.
Czy ktoś jest tu na forum z op comem z okolic Sandomierz, Stalowa Wola, Tarnobrzeg.
Insignia 2015,nie ma żadnych błędów, normalnie skręcają i się poziomują ale dużo za nisko. Wcześniej było dużo lepiej.

Karolha
Nowicjusz
Miasto: Lubin

Post autor: Karolha » 2 sty 2025, o 16:13

Witam, rowniez prosze o pomoc. Wyswietla mi sie sie informacja skontroluj swiatla adaptacyjnych reflektorow podczas sprawdzania programem wyskakuje blad B1462 right headlamp horizontal motor circuit malfunction. Przy tym nie dzialaja swiatla dlugie-drogowe. Podczas testow poziomiwanie reflektorow dziala, choc czasem prawa lampa zatnie sie kiedy skreca w prawa strone. Nadmienie ze od czasu do czasu blad znika i wszystkie swiatla dzialaja poprawnie. Czy ktos wie co moze byc tego powidem?
Ostatnio zmieniony 2 sty 2025, o 18:06 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin Forum.

alanlukasz16
Nowicjusz
Miasto: Erfurt

Post autor: alanlukasz16 » 3 sty 2025, o 11:37

Witam mam problem z sensorem ( czujnik świateł i deszczu ) chodzi o to że raz działa raz nie działa. Pacjent to Opel Insignia z 2008r. Zauważyłem że nie zawsze dociera tam prąd. Wstaje rano idę do auta nie działa czujnik jadę w parę miejsc gaszę zapalam auto i nagle zaczyna chodzić po paru razach odpalenia auta i tak już chodzi czujnik przez cały dzień. I następnego dnia mam to samo. Gdzie może być przyczyna tego ? Dodam jeszcze tylko że szyba nie była wymieniana i bezpieczniki sprawdziłem. Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi

Wysłane z mojego ZTE 8050 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 COSMO
Miasto: Wejherowo
Postawił piwo: 30 razy
Otrzymał  piwo: 38 razy

Post autor: dare50 » 4 sty 2025, o 11:18