--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuCiśnienie oleju
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
Re: Ciśnienie oleju
Kolego @Damianuk umiesz czytać manometr?, przecież na zimnym ma ponad 5 barów a na ciepłym około 2 więc jak może Mu mało pompować , przecież wszystko.jest okey
-
tofik183
- Nowicjusz
- Auto: Opel insignia
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Kozienice
-
Texior
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Konin
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 2 razy
Odnośnie zaworu w pompie oleju, on siada i silnik się zaciera z powodu braku ciśnienia oleju? Czy sprawa wygląda tak, że on się przycina i jednostka kilka/kilkanaście razy ma złe/słabe ciśnienie i wtedy siada ?
Chodzi o to czy jednorazowe zacięcie się zaworu skutkuje zatarciem czy jednak jest to "dłuższa fala" zacinania lub siadania pompy jak zwał tak zwał.
Przebieg 221k, korbowodowe wymienione i tak mnie zastanawia czy przy rozrządzie nie wrzucić nowej pompy.( Przebieg potwierdzony z książki elektronicznej ASO oraz dokumentów w Polsce)
Chodzi o to czy jednorazowe zacięcie się zaworu skutkuje zatarciem czy jednak jest to "dłuższa fala" zacinania lub siadania pompy jak zwał tak zwał.
Przebieg 221k, korbowodowe wymienione i tak mnie zastanawia czy przy rozrządzie nie wrzucić nowej pompy.( Przebieg potwierdzony z książki elektronicznej ASO oraz dokumentów w Polsce)
- reset
- Nowicjusz
- Auto: Insignia OPC line
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Tychy
- Otrzymał piwo: 1 raz
Jestem w trakcie serwisu smoka i nie zgadzam się z tym co piszesz. Mało tego - bez weryfikacji, a na podstawie twojego postu kupiłem zestaw Torx Plus i mogę go sobie schować do szuflady. Widać od razu, że bit nie pasuje.radek12 pisze: ↑26 lut 2020, o 19:25Miska olejowa, jeden rozmiar klucza, dwa rodzaje-torx i torx plus (używanie torxa do śruby torx plus powoduje zniszczenie łba śruby i klucza)skowronek83 pisze: ↑1 lut 2020, o 19:45Czy któryś z was drodzy forumowicze orientuje się jaki klucz należy użyć do odkręcenia miski olejowej i półosi od strony skrzyni biegów?
Z góry dziękuję za odpowiedź![]()

-
dawid82823
- Nowicjusz
- Auto: insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Postawił piwo: 1 raz
Witam mam problem z moją Insignia . Jestem po remoncie silnika zatarł się . Został wymieniony cały słupek po regeneracji wszystko mam na papierze co zostało zrobione w słupku . Mechanik poskładał to do kupy przy okazji wymieniając kolektor bo był pęknięty ,turbo zostało zregenerowane zostaly zregenerowane 3 wtryski wymienione zostały też świece żarowe z czujnikami 4 sztuk . Samochód jeździ wszystko jest okej ale zaświeca się komunikat o ciśnieniu oleju na zimny silniki czasami na ciepłym często na nie równościach ,zauważyłem taka przypadłość że jak przód samochodu jest wyżej to też się zapala komunikat . Ciśnienie sprawdzane było wielokrotnie jest w porządku tak mówił mechanik niby książkowe został wymieniony czujnik ciśnienia oleju ale to nic nie pomogło ,okablowanie do czujnika też zostało sprawdzone i nic nie wskazuje że coś jest nie tak już nie mam siły do tego auta niby wszytsko jest dobrze a komunikat o ciśnienia się zapala nie zawsze on się zapal nie ma reguły czy jest -15 czy -5 czasami w te silne mrozy się nie zapalał wcale . Mechanik już rozkłada ręce nie ma pojęcia dlaczego ten błąd się zapala . Wszystko przy remoncie było czyszczone w tym silniku przy podstawie obudowy filtra nie ma tego zaworku .
-
Bzyk
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Miasto: Radzyń Chełmińsk
- Otrzymał piwo: 3 razy
Przy chwilowym zaniku ciśnienia pomiar nic nie wykaże. Wiesz może co masz zamontowane uszczelkę czy tulejkę? Ja dołożyłem sobie elektryczny zegar pomiaru ciśnienia. Fakt że jest pod maską i zaglądam tam raz co kilka tysięcy. Taki zegar rozwiał by Twoje wątpliwości podczas komunikatu tylko że musiał byś mieć go gdzieś w kabinie. Taki zegar to prosta sprawa tym bardziej że zrobiony masz silnik i czekać aż znowu obróci a obróci jak tak długo będziesz jeździł.
-
dawid82823
- Nowicjusz
- Miasto:
-
dawid82823
- Nowicjusz
- Miasto:
Ciśnienie oleju jest napewno jak i na zimny i na ciepły mechanik mówi że książkowe wymienił teraz oleju i filtr oleju na zimny nie zapali się komunikat ale jak pojeździłem trochę i zjeżdżałem z górki i była pochyła droga w prawo stronę to znów się zapali na chwilę komunikat już mi ręce opadają niby ciśnienie jest takie jakie ma być a czemuś wywala ten komunikat niskie ciesnienie oleju . Elektronicznie wszystko jest sprawdzone kontaktowałem się z tą firmą od tego słupka mówił że może czujnik poziomu oleju jest z nim coś nie tak i jakie daje zaburzenia na ciśnień oleju czy jest to możliwe?
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
Obstawiam elektrykę, jak już odpalisz auto komputer już nie monitoruje ciśnienia oleju, swego czasu robiłem eksperyment jak zakładałem dodatkowy wskaźnik ciśnienia oleju I mogłem jeździć cały dzień z odpiętym czujnikiem po odpaleniu i nie było żadnego komunikatu.
-
dawid82823
- Nowicjusz
- Miasto:
Ale co w tej elektryce może być nie tak? kable posprawdzane ,czujnik wymieniony i mechanik też odpinał kostek od czujnika żeby wyeliminować problem w elektryce i nic się zapalało
- Maq
- Forumowicz
- Auto: Insignia A
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Katowice
Kłaniam się nisko,
W czasie innej usterki w samochodzie wystąpił mi błąd niskiego ciśnienia oleju. Jednorazowo i przy okazji innych błędów. Teraz auto mam ogarnięte i ciśnienie oleju jak na fotce (około 2 kPa). Olej rozgrzany, jakość oleju około 40%, droga prosta, jazda na tempomacie.
Czy to jest prawidłowe ciśnienie, czy mam się martwić?
Przy takiej samej jeździe pod małą górkę ciśnienie skacze na około 3.5kPa.
W czasie innej usterki w samochodzie wystąpił mi błąd niskiego ciśnienia oleju. Jednorazowo i przy okazji innych błędów. Teraz auto mam ogarnięte i ciśnienie oleju jak na fotce (około 2 kPa). Olej rozgrzany, jakość oleju około 40%, droga prosta, jazda na tempomacie.
Czy to jest prawidłowe ciśnienie, czy mam się martwić?
Przy takiej samej jeździe pod małą górkę ciśnienie skacze na około 3.5kPa.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Maq
- Forumowicz
Panowie (i Panie),
Czy naprawdę nikt nie posiada w CDTi rozszerzonych zegarów i nie może poświecić 20 sekund na ustawienie na prostej drodze 110km/h na tempomacie?
I szybko zerknąć co im pokazuje wskaźnik ciśnienia oleju?
Bardzo proszę. Zbliżam się do przeglądu i chciałbym wiedzieć czy pompę oleju też mam zlecić czy wszystko jest ok.
Czy naprawdę nikt nie posiada w CDTi rozszerzonych zegarów i nie może poświecić 20 sekund na ustawienie na prostej drodze 110km/h na tempomacie?
I szybko zerknąć co im pokazuje wskaźnik ciśnienia oleju?
Bardzo proszę. Zbliżam się do przeglądu i chciałbym wiedzieć czy pompę oleju też mam zlecić czy wszystko jest ok.
-
Texior
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Konin
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 2 razy
Jedziesz 110km/h tempomat, podpinasz aplikacje. Wpisujesz w chat gpt jakie ciśnienie przy X obrotów w aucie takim i takim bez/z start stop
I wuala
I wuala
- Maq
- Forumowicz
Ja już mam to wszystko zmierzone. Jak widać na załączonym obrazku.
Nie używam czatu gpt.
Ale chyba zacznę.
Nie używam czatu gpt.
Ale chyba zacznę.
-
Dikon
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Krosno
Czy ktoś z forumowiczów może doradzić jaką uszczelkę smoka olejowego kupić (znalazłem 1 - https://aditech24.com/zestawy-naprawcze ... 64106.html
Lub 2 https://aditech24.com/zestawy-naprawcze ... -cdti.html. )
Chyba że ktoś może podesłać jakąś sprawdzoną.
Kupiłem insignie i będę wymieniał
Oleje i rozrząd więc przy okazji tą uszczelkę chce
Lub 2 https://aditech24.com/zestawy-naprawcze ... -cdti.html. )
Chyba że ktoś może podesłać jakąś sprawdzoną.
Kupiłem insignie i będę wymieniał
Oleje i rozrząd więc przy okazji tą uszczelkę chce
-
Bzyk
- Forumowicz
- Miasto: Radzyń Chełmińsk
- Otrzymał piwo: 3 razy
Zdania są podzielone ale jak dla mnie lepszym wyborem jest ta przykręcana. Sam takową montowałem u siebie.
-
minor
- Nowicjusz
- Auto: Astra J
- Miasto: Poznań
Potwierdzam. Tam są te tak zwane ribe. Też muszę wymienić. Mam tylko taki problem że nie wiem jakiej długości ma być ta nasadka ribe żeby dosięgnąć tych śrub przy skrzyni biegów. I czy tam ribe m6. Mógłbyś mi pomóc z tym?reset pisze: ↑17 sty 2024, o 18:38Jestem w trakcie serwisu smoka i nie zgadzam się z tym co piszesz. Mało tego - bez weryfikacji, a na podstawie twojego postu kupiłem zestaw Torx Plus i mogę go sobie schować do szuflady. Widać od razu, że bit nie pasuje.radek12 pisze: ↑26 lut 2020, o 19:25Miska olejowa, jeden rozmiar klucza, dwa rodzaje-torx i torx plus (używanie torxa do śruby torx plus powoduje zniszczenie łba śruby i klucza)skowronek83 pisze: ↑1 lut 2020, o 19:45Czy któryś z was drodzy forumowicze orientuje się jaki klucz należy użyć do odkręcenia miski olejowej i półosi od strony skrzyni biegów?
Z góry dziękuję za odpowiedź![]()
Główne śruby miski to bit RIBE rozmiar M8.
![]()