--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Luźne pogaduchy

...na tematy kwadratowe i podłużne
Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Re: Luźne pogaduchy

Post autor: wassermann » 25 sty 2025, o 14:43

Nie dalej jak godzinę przed przeczyztaniem Twojego posta zobaczyłem przez okno jadącą w moją stronę Insi B polift i pomyślałem - zresztą jak za każdym razem - że "zwykle po lifcie auta są ładniejsze, a tymczasem Insignię B to oni popsuli" :lol:

Brzydkie niewiadomoco zamiast halogenów w zderzaku i - mimo lepszych matrixów - zdecydowanie (dla mnie) brzydsza sygnatura świateł dziennych, do tego na siłę umieszczona na dole, byle coś zmienić, co jakoś negatywnie wpływa na proporcje auta w widoku z przodu (zwęża je optycznie - a przed liftem rozszerzało). Rozbieżność ładna vs. brzydsza jest widoczna szczególnie przy włączonych LEDach dziennych.

No i warto przypomnieć, że ten symbol zagiętego łuku to... Insignia :) Towarzyszy jej od samego początku.

M.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 18 razy
Otrzymał  piwo: 143 razy

Post autor: mazmarcin » 25 sty 2025, o 17:48

No oczywiście że to pasuje do wszystkiego ObrazekObrazek

Z przodu i z tyłu :D

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 25 sty 2025, o 18:05

Ja mam ten „ptaszek” inaczej czyli u dołu bo u mnie jest w literkę J jak JaguLar ]:-> tzn ledy na dziennych tak mam, a nie brewki jak w Insigni. Ja mam dolne rzęski :lol: ale fakt faktem, Insignia B była piękna pierwsza, polift miał być inny to zrobili jakiś durny. Mój syn powtarza że ze wszystkich moich aut najpiękniejsza była Insignia B. Zbliżam się do siedemdziesiątki (tyś km) to trzeba będzie coś odświeżać ku mniejszym przebiegom.

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec

Post autor: wassermann » 25 sty 2025, o 18:28

W artykule nt. planowanego odcinkowego pomiaru prędkości na obwodnicy Trójmiasta znalazło się bylejakie zdjęcie - ot, droga i trochę samochodów, brzydka okolica i szara pogoda.
(na marginesie - OPP na obwodnicy to durnota do kwadratu - kolizje tam wynikają z ogromnego natężenia ruchu, powodowane są nieuważną zmianą pasa i bardzo małymi odległościami - na tej drodze *ekspresowej* za dnia jedzie się 90-100 km/h lewym pasem, a czasem lepiej zmienić na prawy i płynniej się nim jedzie).

No ale do zdjęcia. Komuś się pstryknęło normalnie jakby trafił 6. w totka.

M.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 25 sty 2025, o 18:35

Ale nocami może ganiają się tam „g*wniaki” , więc wtedy jest szansa że ich zbiorą :lol:

Fakt, ta obwodnica to jakaś spowolnica. Nie lubię jej i jak mogę to omijam. Jak jeździłam do Władka to najpóźniej na estakadę Kwiatkowskiego z niej znikałam. Ale Ty to masz luksus, masz ją codziennie :lol:
Btw, rachunki za odcinkowe to kiedy przychodzą? Jak jechałam 2 tyg temu przez osiem i nie ma, tzn że już nie będzie?

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec

Post autor: wassermann » 26 sty 2025, o 14:24

Nie mam codziennie :) W 2024 r. spędziłem w Gdańsku jakieś 90 dni. Większość czasu turlałem się drogami bez korków ;)

M.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 26 sty 2025, o 20:54

Ja w tych Twoich drugich kierunkach to nie lubię S17, bo jest bardzo pusta nocami. Jak jadę tam nocą to się boję, bo fakt, można pogonić na maxa jak nikogo wcale czasem na obu pasach, ale jest mega mroczna, i tak sobie myślę że jak coś się stanie autu to nikt nawet nie zauważy że wyleciało z drogi nocą, gdyż jakiekolwiek oświetlenie ma tylko na węzłach i MOPach. Mroczny koszmar. Fota jeszcze z Insigni. Moje prywatne przeloty to najczęściej siostra w Piotrkowie, syn w Krakowie a synowa w Łańcucie, stąd trochę Twoimi drogami ;) w Łańcucie teraz mieszka Bidokia więc możesz czasem ją minąć jak tam na ścianie wschodniej jesteś. Wyjazdy z dg korporacyjne to mam Warszawa, Jachranka, Elbląg, Gdańsk. Jest więc szansa że kiedyś miniemy się, chociaż numerów nigdy nie podałam tu, to pewnie nie będziemy mijania świadomi :lol:

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec

Post autor: wassermann » 26 sty 2025, o 23:48

@Dokia

Znam tego Shella... To jest na wysokości Dęblina, przy nitce S17 do Warszawy. Za każdym razem na niego zjeżdżam, jest pusty i korzystam z toalety tam, a nie ~ 20 minut wcześniej na wiecznie zatłoczonym BP z McDonald'sem przed rozjazdem na S12. Nie tankuję, ale oddaję ciecz ;)

Mamy z żoną zeń osobiste wspomnienia i wyrzuty sumienia. W lutym 2023 zjechaliśmy tam po raz pierwszy, wioząc naszą dopiero co zabraną ze wsi kotkę. Pierwszy raz wieźliśmy kota autem, w ogóle obawialiśmy się co to będzie, bo ja z tych uczulonych, ale wyszło że ją zabieramy. Na tamtej stacji zjechaliśmy, żeby ją obsłużyć - w sumie jedyny raz z kotem do toalety. Potem takich podróży było sporo i już zawsze bezobsługowo. Ale wracając do tamtego wieczoru - przejęci własnym kotem nie zrobiliiśmy tego co wówczas powinniśmy. Na parking przy tym Shellu przyszedł kot w kiepskim stanie, z widocznymi ranami, zaczął do nas miauczeć, a my zagryźliśmy wargi i, skupiając się na tym że musimy dowieźć naszą koteczkę, nie pomogliśmy mu. Los sprawił, że od tamtego czasu przeznaczyliśmy mnóstwo czasu, wysiłku i pieniędzy na pomoc bezdomniakom, a nawet przy okazji podróży woziliśmy "pasażerów" do adopcji. Ale wówczas tamtego biedaka zostawiliśmy bez pomocy... Zawsze już na tym Shellu będziemy go wspominać i mieć do siebie wewnętrzną pretensję. Naszej kotki też już z nami nie ma, była za bardzo chora i odeszła podczas operacji. Pustkę po niej wypełniła jej córka z wnuczkami i jeszcze "ciocia"... Tłok się zrobił. A ja wyciszyłem uczulenie, jakimś cudem :)

natomiast sama S17 jest dla mnie OK, ale wolę S7. S17 ma miejscami dziwny przebieg, wymagający lekkiej korekty, tak jakby coś im się nie spięło przy budowie. Natomiast S7 od Płońska jest bajka - idealne łuki. Tyle że z kolei na niej mam to uczucie pustki, jakie Ty odczuwasz na S17. No i stara "17" - Piaski - Tomaszów - znam ją dobrze od 20 lat, ale mam już dosyć. Bardzo się zatłoczyła. Do tego po zeszłej zimie dziury, bylejak zalepione... Czekam na eSkę, której budowa rusza.

M.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 27 sty 2025, o 00:01

Tak, był bardzo pusty, ja tankuje tylko Shell, więc dlatego na nie zjeżdżam a wtedy była jeszcze kawa i hotdog bo 400km do domu.
Z kotami to Cię rozumiem, staram się też być asertywna, mam dwa na dożywociu bo mi córka je zostawiła ale męczy mnie alergia na nie i początki astmy. To tych futer zasługa. Córka twierdzi że przecież mogę brać leki to i koty nie będą mi przeszkadzać. Trochę nie umiem się z tym pogodzić że mam chemią się truć więc każda infekcja to ja umęczona jestem brakiem oddechu. No i syn ma alergię na koty a on rzadko w domu to u niego przechodzi to bardziej drastycznie, jak teraz przybył na święta i okropna choroba z nim oraz większość czasu spędził w szpitalu bo w domu tylko 2dni od przyjazdu, to mimo że potem zabrałam go do innego mieszkania to koty mają trochę ograniczone poruszanie się po domu, bo Młody ma po sesji przybyć na dwa tygodnie. Koty mają 1/4 domu do penetracji i trochę to przeżyły ale już jest Ok. Fajne są, bo gadają, jak zacznie się im odpowiadać to mogą tak bez końca. I jak tylko usiądę w fotelu to zaraz jeden szybszy na kolanach i mruczy i uspokaja energetycznie.

A mam pytanie jeszcze o Korkownicę 3miasta, -teraz zimą to ona też tak zakorkowana, czy już ruch idzie bardziej płynnie? Bo jak jest latem na korkownicy to chyba wszyscy wiedzą ]:-<

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 COSMO
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Wejherowo
Postawił piwo: 30 razy
Otrzymał  piwo: 38 razy

Post autor: dare50 » 27 sty 2025, o 17:21

W sumie niby aut mniej ale trz4va mieć szczęście żeby nie trafić na kolizję lub wypadek które praktycznie sa codziennie

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 27 sty 2025, o 17:27

Ja na Korkownicy 3miasta miałam dwa ostre hamowania, aż mi silnik zgasł. Lecą wszyscy lecą, a nagle wszyscy hamują i stres czy starczy z pozostawionego odstępu, czy heble dadzą radę i czy nikt mi na tylną kanapę nie wjedzie hamując za mną. A potem to w sumie nie wiem czemu tak hamowali, bo nic tam się nie wydarzyło. Ta Korkownica to taki rollercoaster.
Ostatnio zmieniony 27 sty 2025, o 17:30 przez dokia, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec

Post autor: dare50 » 27 sty 2025, o 17:29

Ty tego nie zrozumiesz to inny świat :lol:

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 27 sty 2025, o 19:37

Pytanie za sto punktów: czy na posiadanie przy sobie bardzo dokładnych wag (jubilerskich, laboratoryjnych) z pomiarem do 5g trzeba mieć zezwolenie? o:o Bo syn mnie straszy że za te wagi w bagażniku mojego auta to mnie zamkną? :? Czy on mnie wkręca?
Ostatnio zmieniony 27 sty 2025, o 19:39 przez dokia, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec

Post autor: dare50 » 27 sty 2025, o 19:39

Serio pytasz ? pojadę z wagą do gramofonu i co zamkną mnie ? bez jaj to tak jak musisz mieć plyn do spryskiwaczy w bagażniku, h....e wymyślają jakieś fake i wszyscy to łykają
Ostatnio zmieniony 27 sty 2025, o 19:41 przez dare50, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 27 sty 2025, o 19:40

No serio, bo on mnie straszy. I nie wiem czy sobie żartuje.
No to uff. Bo coś mi plótł że mogę mieć wagę do 1g a do 5g to mogę mieć problemy i jak go wiozłam do Krakowa przez cały kraj to ją wyjęłam :( bo tak mnie nastraszył o:o Wagi mam, bo mam całe laboratorium plus trucizny na moim nazwisku i za nie odpowiadam głową, więc i wagi mam, a że potrzebowałam zważyć coś dokładnie gdzieś indziej to sobie wzięłam bo czemu nie, tylko zapominam zawieźć z powrotem, tj z bagażnika wyjąć.

Też najpierw zaczęłam się śmiać że za domniemania swoje nikt mnie nie zamknie, że nawet mogę mieć przy wadze kg mąki z lidla, ale jak on się rozkręcił to ja się wystraszyłam.

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 18 razy
Otrzymał  piwo: 143 razy

Post autor: mazmarcin » 27 sty 2025, o 20:08

No i dobrze że tak kolegę syn straszy :lol: ;)

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 27 sty 2025, o 20:40

No przecież że tak :lol:

Szwagier
Użytkownik
Auto: Opel insignia A
Kod silnika: A16LET
Miasto: Łuków
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 9 razy

Post autor: Szwagier » 27 sty 2025, o 21:34

Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie: kto oprócz jubilerów i aptekarzy takich wag używa? Może być tak, że po kontroli policyjnej przy której taka waga będzie zauważona, przy nazwisku użytkownika auta w policyjnych notatkach pojawi się adnotacja: potencjalny diler😁

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 27 sty 2025, o 22:10

Dlatego na te sugerowanie mojego syna od razu odpowiedziałam że dołożę do wagi jeszcze kg mąki z Lidl :lol:
Jednak potem trochę o tym myślałam i wagi usunęłam z bagażnika bo były dwie, więc może to ilość hurtowa już :lol:

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec

Post autor: dare50 » 27 sty 2025, o 22:31

Szwagier pisze:
27 sty 2025, o 21:34
Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie: kto oprócz jubilerów i aptekarzy takich wag używa? Może być tak, że po kontroli policyjnej przy której taka waga będzie zauważona, przy nazwisku użytkownika auta w policyjnych notatkach pojawi się adnotacja: potencjalny diler😁

Może do odmierzania ilości np herbaty do zaparzania , albo kawy , nie róbcie jaj sobie sami nakręcacie te debilne historie spiskowe, że policja wpisze do akt no mieliście wagę No tak debilnego tekstu to długo nie słyszałem to może za przewóz noża też wasz spiszą albo kawałek rurki,

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rozmowy różne...”