--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Jakie napięcie w aku?

ODPOWIEDZ
ringo
Nowicjusz
Auto: sports tourer
Kod silnika: B20NHT
Rok produkcji: 2014
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 2 razy

Jakie napięcie w aku?

Post autor: ringo » 25 sty 2025, o 22:25

Hej. Według jednego z podręczników serwisowych napięcie dla programowania powinno być 12-14V. U siebie widzę, że napięcie po wyłączeniu silnika spada do ~12.1-12.2 a potem stopniowo spada, po 15 minutach może być już 11.8-11.6. Po odpaleniu silnika skacze do 14.2V, ale większość rzeczy programować należy przy wyłączonym silniku.

Czy napięcie tak bliskie (i poniżej 12V) to normalne, czy sugeruje, że akumulator już ledwo żyje? Jakie powinno być napięcie na naładowanym aku (powiedzmy po długiej wycieczce) przy włączonym samym zapłonie?

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 263 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Re: Jakie napięcie w aku?

Post autor: dokia » 25 sty 2025, o 22:36

Poczytałeś już o inteligentnym ładowaniu w Insigni? Tam coś niejasne jest? A dokładnie co?

ringo
Nowicjusz

Post autor: ringo » 25 sty 2025, o 22:38

dokia pisze:
25 sty 2025, o 22:36
Poczytałeś już o inteligentnym ładowaniu w Insigni? Tam coś niejasne jest? A dokładnie co?
nie dotarłem do tego. poszukam. dzięki!

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 25 sty 2025, o 22:39

Poczytaj, bo tam jest odpowiedź na Twoje pytania.

https://www.insignia-club.pl/viewtopic.php?f=21&t=2752

Awatar użytkownika
spiryt4
Zapaleniec
Auto: Insignia Grand Sport
Kod silnika: B20NFT
Miasto: Świętochłowice
Postawił piwo: 4 razy
Otrzymał  piwo: 11 razy

Post autor: spiryt4 » 26 sty 2025, o 10:15

Nie wczytywałem się wcale w to co Dokia udostępniłaś ale co ma wspólnego inteligentne ładowanie z napięciem aku na załączonym zapłonie nie odpalonym silniku? Według mojego myślenia to przekręcony kluczyk w tryb zapłonu powoduje inicjację poszczególnych modułów co sie wiąże z poborem prądu z aku i spadkiem napięcia, jeśli silnik nie pracuje to co ma go inteligentnie ładować?

Awatar użytkownika
zubek
Zapaleniec
Auto: IB/ST
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=53&t=8662
Miasto: WWL
Postawił piwo: 23 razy
Otrzymał  piwo: 58 razy

Post autor: zubek » 26 sty 2025, o 13:02

Napięcie na akumulatorze (bez kluczyka) powinno wynosić 12,5 V – 12,8 V.
W insigni pomiar napięcia po odpaleniu ma mały sens ze względu na te inteligentne ładowanie.
Napięcie przy odpalaniu (a raczej jego spadek) można zmierzyć przyrządem, który ma chyba każdy warsztat, Miernikiem cyfrowym raczej się nie zmierzy. Jak spadnie poniżej 9V to raczej szrot.

ringo
Nowicjusz

Post autor: ringo » 26 sty 2025, o 16:36

moze niepotrzebnie pisalem o tym odpalonym silniku, bo odwrocilem uwage od mojego pytania. nie chodzilo mi o to czy 14V przy uruchomionym silniku jest prawidlowe oraz czy roznica miedzy uruchomionym a wylaczonym silnkiem.

Bardziej chodzilo mi o to czy aku przy wlaczonym tylko zaplonie nie powinien zawsze miec >12V

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 26 sty 2025, o 16:48

To tak jak @zubek pisał, to przy włączonym silniku nie bardzo pomiary mają sens ze względu na inteligentne ładowanie. Przy odpalonym silniku prąd ładowania będziesz mieć do 15,5V
Ja akurat miałam z systemem S&S i jak nie wyłączę tego automatycznego wyłączania silnika to potem obserwuję jak szybko spada napięcie na zegarach tj na wskaźniku napięcia aku, po jakimś czasie auto samo odpala silnik aby nie rozładować tego aku. W korku już nawet sam nie wyłącza silnika. Tak więc bez uruchomienia silnika spadek jest szybki i znaczący no i widywałam mniej niż 12.

Natomiast te Twoje opisy że w jakiejś książce przy „podręcznikach do programowania” to czy na pewno dotyczą Insigni? Co chcesz programować? Jak nigdy tego nie robiłeś to jednak poleca się kogoś kto ma już doświadczenie a na pewno zadba też o podtrzymanie napięcia, jak w każdym serwisie. Nie zdarzyło mi się abym odebrała auto z jakiejś roboty z rozładowanym aku.

xul
Zapaleniec
Auto: Insignia OPC
Kod silnika: A28NER
Rok produkcji: 2013
Miasto: Katowice (okolice)
Otrzymał  piwo: 73 razy

Post autor: xul » 26 sty 2025, o 16:55

Wydaje mi się, że niedoładowany aku może pokazać poniżej 12V przy włączonym zapłonie, szczególnie krótko po włączeniu zapłonu, kiedy miał miejsce spory pobór prądu. Do tego każde otwarcie drzwi itd. powoduje jakiś tam wzbudzenie się samochodu i mierzenie wtedy napięcia nie jest wiarygodne. Najlepiej otworzyć maskę i odczekać z 10-15 min.
No i wg mnie pomiar napięcia nie jest wyrocznią, trzeba zmierzyć ile prądu jest w stanie dać akumulator w stosunku do wartości nominalnych.
Co do programowania, najlepiej to robić na podpiętym prostowniku buforowym, czy jakoś tak to się nazywa, NOCO ma coś takiego. Ewentualnie po naładowaniu do pełna akumulatora. U mnie po naładowaniu aku do pełna można było programować przez około półtorej godziny, aż się auto wyłączyło.

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 19 razy
Otrzymał  piwo: 145 razy

Post autor: mazmarcin » 26 sty 2025, o 17:02

No u mnie też prądu starczyło na jakieś 1.5 godziny zabawy aż auto pokazało że aku rozładowany czy coś w tym stylu.

ringo
Nowicjusz

Post autor: ringo » 26 sty 2025, o 17:26

dokia pisze:
26 sty 2025, o 16:48
Natomiast te Twoje opisy że w jakiejś książce przy „podręcznikach do programowania” to czy na pewno dotyczą Insigni?
to jest z "Data Bus Diagnostic Tool User Guide" od GM (nie explicite dla insigni)
Make sure the vehicle battery is fully charged. Battery voltage for GDS2 and
MDI / M-VCI should be between 12–14 volts for a 12-volt vehicle.
---
dokia pisze:
zadba też o podtrzymanie napięcia, jak w każdym serwisie
xul pisze:Co do programowania, najlepiej to robić na podpiętym prostowniku buforowym, czy jakoś tak to się nazywa, NOCO ma coś takiego. Ewentualnie po naładowaniu do pełna akumulatora. U mnie po naładowaniu aku do pełna można było programować przez około półtorej godziny, aż się auto wyłączyło.
mhm. w tym samym manualu też piszą o tym, żeby właśnie podtrzymywać napięcie zewnętrznym sprzętem.
xul pisze: po włączeniu włączeniu zapłonu [...] spory pobór prądu
Zakładam, że chodzi o pobór prądu przy starcie silnika? Tu chyba mamy rozjazd co do terminologii. Jak napisałem "włączony zapłon" to miałem na myśli "ignition ON" (światła, radio, panel), a nie start silnika.
dokia pisze:
Co chcesz programować?
"programować" to pewnie trochę za dużo powiedziane i to trochę większy problem (pewnie na osobny wątek). Chciałem zarejestrować TPMS'y od chińczyka. W manual'u z GM napisane mam, że programowanie powinno być automatyczne przy jeździe ~10m >25mph. Niestety te czujniki się nie zaprogramowały :< w GDS2 jest opcja wymuszenia uczenia (cośtam klakson będzie brzdękał) i muszę wyzwolić czujnik przy użyciu radia 125kHz. Flipperem zrobiłem sobie trigger 125k z słuchaniem na 433MHz i faktycznie pojawia się sygnał po strzale z krótkiej fali, więc czujnik "coś" robi. aaale.. w GDS2 przy próbie uruchomienia nauczania mam błąd którego nigdzie nie znalazłem ("Incorrect power mode"). Pomyślałem, że może to mieć coś wspólnego z tym, że DBDT na module K9 (tj. BCM) mi mryga (raz odpowiada, raz nie, czasem nawet przez 5-10 sekund) i powoli przymierzam się do organoleptycznej inspekcji okablowania BCM ale na razie nie wiem nawet gdzie zacząć.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 26 sty 2025, o 17:29

No więc na zapłonie będziesz miał mniej niż w książce do programowania, aczkolwiek wydaje mi się że tam też sugeruje się stałe napięcie czyli podtrzymanie zewnętrzne. Im starsze auto tym więcej odbiorników może żreć więcej prądu niż gdy były nowe. 11 lat w końcu.

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 19 razy
Otrzymał  piwo: 145 razy

Post autor: mazmarcin » 26 sty 2025, o 17:33

Nie zrobisz czujników gdsem.

xul
Zapaleniec

Post autor: xul » 26 sty 2025, o 19:41

Na zapłonie auto jest w stanie ciągnąć spokojnie 10-20A jak dobrze pamiętam. Trochę modułów i żaróweczek w Insignii jest. Taka żaróweczka W5W to masz jakieś 0.4A czyli z samego oświetlenia wnętrza któryś amper się nazbiera. Odpalanie to osobna broszka, tu masz jednorazowy strzał na kilkaset amperów i potem alternator już działa.
Co do programowania, to SPS się chyba pluł, jeżeli miał za niskie napięcie, ale głowy nie dam.
Schemat BCM jest do znalezienia w necie, trzeba szukać schematów do Buick Regal, na forum gdzieś był link do listy ze schematami.

ringo
Nowicjusz

Post autor: ringo » 26 sty 2025, o 20:05

mazmarcin pisze:Nie zrobisz czujników gdsem.
:( zawsze pod górkę
SPS'em (prze)programować B218L z drugiej ręki też nie mogłem. Ten soft od acdelco to w ogole coś potrafi? ;p
xul pisze:Co do programowania, to SPS się chyba pluł, jeżeli miał za niskie napięcie, ale głowy nie dam.
Schemat BCM jest do znalezienia w necie, trzeba szukać schematów do Buick Regal, na forum gdzieś był link do listy ze schematami.
Na SPS chwilowo mam bana za klon MDI1 a nie zgrałem sobie plików z cache'u (do nadrobienia kiedyśtam).

Chodzi o ten schemat?
pasted-file-YAlEQu.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

xul
Zapaleniec

Post autor: xul » 26 sty 2025, o 20:23

https://cardiagn.com/holden-opel-insign ... 2013-2017/ - któreś z tego, cały schemat instalacji był łącznie z rozpiską wszystkich kostek BCM

ringo
Nowicjusz

Post autor: ringo » 26 sty 2025, o 20:41

xul pisze:
26 sty 2025, o 20:23
https://cardiagn.com/holden-opel-insign ... 2013-2017/ - któreś z tego, cały schemat instalacji był łącznie z rozpiską wszystkich kostek BCM
ah, bo ty mówiłeś o BCM nie ze względu na czujniki tylko na te "lagi" z DBDT.
Tak, mam te wszystkie schematy do swojego auta, tylko tego jest od groma (w samym BCM). Szkoda, że ten soft nie ma jakiegoś bardziej szczegółowego diagnozowania, które pokazywałoby konkretny sub-moduł (komponent) a nie cały moduł.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”