--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuBlack Widow
-
michal27878
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Piaseczno
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Black Widow
Tym razem wymiana oleju. Już druga odkąd zakupiłem auto. Filtr od Filtrona, olej GM Dexos 2. Kilometry zrobione tylko 7tys. Zlany olej masakra, czarny. Przy kolejnej wymianie będzie płukanka.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 262 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Jak diesel to olej zawsze będzie czarny. Gdy kupisz benzynę to olej cały czas ma kolor miodu.
Radio 357 :)
-
michal27878
- Nowicjusz
No ale nie taka smoła. Wcześniejszy właściciel robił dłuższe bo po 15tys interwały. Dodatkowo wjechał Ceramizer.
-
michal27878
- Nowicjusz
-
michal27878
- Nowicjusz
Wyjęcie alternatora w Insigni kombi B20dth.
Alternator to Bosch Opel Insignia A B 39007852 F000 BL0 8D2
Problem powstał z powodu zbyt wysokiego ładowania. Błąd zdiagnozowany Op-Com.
Dodam, że alternator jest sterowany inteligentnie. Auto zaczęło wszystko wyłączać podczas jazdy
O ile poluzowanie napinacza i ściągnięcie paska, a następnie odkręcenie plusa i wyjęcie wtyczki i odkręcenie trzech śrub mocujących alternator nie stanowi problemu i jest kilka filmów w necie.https://youtu.be/ntiO_tY-mkE?si=AjjXeeAHdbk6w7wO
To już wyjęcie alternatora z tego modelu auta jest problematyczna.
1) Różnice przy demontażu w stosunku do innych alternatorów . Oprócz śruby od strony rolki alternatora są dwie od strony grodziowej. Wtyczka dwu pinowa też jest od strony grodziowej.
2) Wyjęcie alternatora wymaga wyjęcia półosi.,co wymaga zlania oleju ze skrzyni biegów. U mnie AF40.
3);Zlanie oleju opisane jest w wątku https://www.insignia-club.pl/viewtopic.php?f=16&t=642
4)Zdejmujemy koło prawe. Następnie nadkole mocowane kilkoma śrubkami i spinkami.
5)Wykręcamy nakrętkę koronkową mocowania półosi. Następnie trzeba wyjąć półoś- zluzowanie z piasty koła.
Odpięcie piasty koła jest na dwa sposoby. Albo odpinany piastę od amortyzatora lub wybijamy końcówkę drążka kierowniczego i przekręcany w bok piastę. Ja wykręciłem dwie śruby mocujące piastę do amortyzatora.
6) Wyjmujemy półoś od strony piasty koła.
7) Wykręcamy trzy śruby kluczem 13 - mocowanie obejmy łożyska przy skrzyni.
8)Wyjmujemy półoś i zabezpieczamy końcówki osi by się nie zabrudziły.
7) Można już wyjąć alternator od strony koła.
Alternator pojechał do regeneracji
Multum pracy temu koszt u mechanika nie mały.
Alternator to Bosch Opel Insignia A B 39007852 F000 BL0 8D2
Problem powstał z powodu zbyt wysokiego ładowania. Błąd zdiagnozowany Op-Com.
Dodam, że alternator jest sterowany inteligentnie. Auto zaczęło wszystko wyłączać podczas jazdy
O ile poluzowanie napinacza i ściągnięcie paska, a następnie odkręcenie plusa i wyjęcie wtyczki i odkręcenie trzech śrub mocujących alternator nie stanowi problemu i jest kilka filmów w necie.https://youtu.be/ntiO_tY-mkE?si=AjjXeeAHdbk6w7wO
To już wyjęcie alternatora z tego modelu auta jest problematyczna.
1) Różnice przy demontażu w stosunku do innych alternatorów . Oprócz śruby od strony rolki alternatora są dwie od strony grodziowej. Wtyczka dwu pinowa też jest od strony grodziowej.
2) Wyjęcie alternatora wymaga wyjęcia półosi.,co wymaga zlania oleju ze skrzyni biegów. U mnie AF40.
3);Zlanie oleju opisane jest w wątku https://www.insignia-club.pl/viewtopic.php?f=16&t=642
4)Zdejmujemy koło prawe. Następnie nadkole mocowane kilkoma śrubkami i spinkami.
5)Wykręcamy nakrętkę koronkową mocowania półosi. Następnie trzeba wyjąć półoś- zluzowanie z piasty koła.
Odpięcie piasty koła jest na dwa sposoby. Albo odpinany piastę od amortyzatora lub wybijamy końcówkę drążka kierowniczego i przekręcany w bok piastę. Ja wykręciłem dwie śruby mocujące piastę do amortyzatora.
6) Wyjmujemy półoś od strony piasty koła.
7) Wykręcamy trzy śruby kluczem 13 - mocowanie obejmy łożyska przy skrzyni.
8)Wyjmujemy półoś i zabezpieczamy końcówki osi by się nie zabrudziły.
7) Można już wyjąć alternator od strony koła.
Alternator pojechał do regeneracji
Multum pracy temu koszt u mechanika nie mały.
-
michal278
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DTH
No i kolejna usterka. Nie wypalał się DPF, więc już zdjęty i jedzie do regeneracji /mycia. Błąd MAF, który był chyba winowajcą. Na chwilę obecną założony będzie drugi, jak nic nie da to będę zadymiać.
Wysłane z mojego CPH2371 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego CPH2371 przy użyciu Tapatalka
-
michal27878
- Nowicjusz
No i kolejna naprawa przede mną. Same klasyczne bolączki ISI.
Objawy:
Przechodzenie w tryb awaryjny, błąd MAF i błąd niskiego ciśnienia turbiny. Problemy z wypalaniem DPF.
Musiałem zadymić cały układ dolotowy bo miałem nieszczelność.
Uwagi: Podczas zadymiania należy zatkać rurkę od odmy by nie poszedł dym do silnika..
Rozwiązanie:
Okazało się że rura od intercoolera jest pęknięta.
Dodatkowo wymontowałem DPF i poszedł do regeneracji. Ale to innym razem opiszę
Jeśli ktoś potrzebuje dymiarki w okolicy Warszawy lub na Podlasiu, to zapraszam.
Objawy:
Przechodzenie w tryb awaryjny, błąd MAF i błąd niskiego ciśnienia turbiny. Problemy z wypalaniem DPF.
Musiałem zadymić cały układ dolotowy bo miałem nieszczelność.
Uwagi: Podczas zadymiania należy zatkać rurkę od odmy by nie poszedł dym do silnika..
Rozwiązanie:
Okazało się że rura od intercoolera jest pęknięta.
Dodatkowo wymontowałem DPF i poszedł do regeneracji. Ale to innym razem opiszę
Jeśli ktoś potrzebuje dymiarki w okolicy Warszawy lub na Podlasiu, to zapraszam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
michal27878
- Nowicjusz
I zrobione. Założona nowa rura intercoolera, stary MAF i reset MAF. Reset MAF,to albo opcom/GDS lub odlaczenie akumulatora na godzinkę. Wybrałem to drugie i potem jazda na Autostradę/drogę ekspresową.
Przy okazji okazało się że jedna z opasek na rurze po stronie obudowy filtra była poluzowana.
Teraz wszystko gra.
Rura kupiona na All...gro. Producent to Peter Steiner. Koszt koło 100zl. Rura pasuje idealnie. Model dłuższy.
Przy okazji okazało się że jedna z opasek na rurze po stronie obudowy filtra była poluzowana.
Teraz wszystko gra.
Rura kupiona na All...gro. Producent to Peter Steiner. Koszt koło 100zl. Rura pasuje idealnie. Model dłuższy.
-
Ssebastian56
- Nowicjusz
- Auto: Insignia a
- Miasto: Czeladź
-
Miramo
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Miasto: Okolice Bydgoszczy
- Postawił piwo: 1 raz
Cześć
Przejdzie górą, ja dzisiaj właśnie miałem starcie z alternatorem i w końcu wyciągnąłem go górą. Poluzowałem śruby lewej poduszki silnika, poodpinałem z zaczepów przewody od klimy i przewód hamulcowy i sposobem go wytargałem:) Trzeba chwilkę pomyśleć jak go poobracać.
Przejdzie górą, ja dzisiaj właśnie miałem starcie z alternatorem i w końcu wyciągnąłem go górą. Poluzowałem śruby lewej poduszki silnika, poodpinałem z zaczepów przewody od klimy i przewód hamulcowy i sposobem go wytargałem:) Trzeba chwilkę pomyśleć jak go poobracać.