--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuProblem z tempomatem
-
lufa9999
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Hattersheim am Main
- Postawił piwo: 6 razy
Problem z tempomatem
Witam.
Mam pytanie. W raporcie VIN mam podane że moja Insignia ma automatyczny, elektryczny tempomat. Moja poprzednia miała zwykły. Wg tego co poczytałem to taki tempomat automatycznie dopasowuje prędkość do mijanych aut. Tymczasem już robiłem dwie próby na autostradzie i zero reakcji tempomatu na auto do którego dojeżdżam. W końcu robię ostre hamowanie bo byłaby stłuczka. Może coś źle robię, może muszę coś gdzieś ustawić? Nigdy nie miałem takiego tempomatu.
Mam pytanie. W raporcie VIN mam podane że moja Insignia ma automatyczny, elektryczny tempomat. Moja poprzednia miała zwykły. Wg tego co poczytałem to taki tempomat automatycznie dopasowuje prędkość do mijanych aut. Tymczasem już robiłem dwie próby na autostradzie i zero reakcji tempomatu na auto do którego dojeżdżam. W końcu robię ostre hamowanie bo byłaby stłuczka. Może coś źle robię, może muszę coś gdzieś ustawić? Nigdy nie miałem takiego tempomatu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 262 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Re: Problem z tempomatem
Ty nie masz żadnego problemu z tempomatem tylko z czytaniem instrukcji i rozkodowaniem wyposażenia! Jakiegoś informatyka poproś to Ci wytłumaczy!
Adaptacyjny tak ma, Ty masz automatyczny. Wrzuć ten vin to powiemy co tam masz, i nie będzie potrzeba studiować wraz z Tobą instrukcji i powielać tematów. Nie było naprawdę tu żadnego tematu o tempomacie? ani jednego? i daj fotkę kierownicy swojej, bo tam już będzie widać jaki masz? a radar na grillu masz? zajrzyj stojąc przed autem.
W mojej Insigni były takie kody:
"2ED - PAKIET ASYSTENT KIEROWCY 4 KAMERA COFANIA. ZAAWANSOWANY PILOT PARKOWANIA. UKŁAD OSTRZEGANIA O POJEŹDZIE W MARTWYM POLU. UKŁAD OSTRZEGANIA O ZBLIŻAJĄCYM SIĘ Z TYŁU POJEŹDZIE. ELEKTRYCZNIE SKŁADANE L
KSA - TEMPOMAT – AUTOMATYCZNY, ADAPTACYJNY Z FUNKCJĄ STOP/DALEJ, REGULATOR PRĘDKOŚCI
FX3 - AUTOMATYCZNA KONTROLA ELEKTRONICZNA JAZDY I WŁAŚCIWOŚCI JEZDNYCH POJAZDU"
I bardzo Cię proszę, przestań w końcu spamować tymi tematami. Instrukcja pojazdu nie jest pod Twój Vin drukowana, tylko pod rok modelowy i zawiera tam wszystkie opcje od "Bieda Edyszyn" po Maxymalne wyposażenie, te maksymalne nie będzie u Ciebie działać jeśli go nie masz.
Adaptacyjny tak ma, Ty masz automatyczny. Wrzuć ten vin to powiemy co tam masz, i nie będzie potrzeba studiować wraz z Tobą instrukcji i powielać tematów. Nie było naprawdę tu żadnego tematu o tempomacie? ani jednego? i daj fotkę kierownicy swojej, bo tam już będzie widać jaki masz? a radar na grillu masz? zajrzyj stojąc przed autem.
W mojej Insigni były takie kody:
"2ED - PAKIET ASYSTENT KIEROWCY 4 KAMERA COFANIA. ZAAWANSOWANY PILOT PARKOWANIA. UKŁAD OSTRZEGANIA O POJEŹDZIE W MARTWYM POLU. UKŁAD OSTRZEGANIA O ZBLIŻAJĄCYM SIĘ Z TYŁU POJEŹDZIE. ELEKTRYCZNIE SKŁADANE L
KSA - TEMPOMAT – AUTOMATYCZNY, ADAPTACYJNY Z FUNKCJĄ STOP/DALEJ, REGULATOR PRĘDKOŚCI
FX3 - AUTOMATYCZNA KONTROLA ELEKTRONICZNA JAZDY I WŁAŚCIWOŚCI JEZDNYCH POJAZDU"
I bardzo Cię proszę, przestań w końcu spamować tymi tematami. Instrukcja pojazdu nie jest pod Twój Vin drukowana, tylko pod rok modelowy i zawiera tam wszystkie opcje od "Bieda Edyszyn" po Maxymalne wyposażenie, te maksymalne nie będzie u Ciebie działać jeśli go nie masz.
Radio 357 :)
- zubek
- Zapaleniec
- Auto: IB/ST
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=53&t=8662
- Miasto: WWL
- Postawił piwo: 23 razy
- Otrzymał piwo: 58 razy
K33 to zwykły tempomat
K38= TEMPOMAT ADAPTACYJNY
KSA =TEMPOMAT ADAPTACYJNY STOP & GO
I tak jak @dokia pisze - temat o tym już jest:
https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=72&t=7524
K38= TEMPOMAT ADAPTACYJNY
KSA =TEMPOMAT ADAPTACYJNY STOP & GO
I tak jak @dokia pisze - temat o tym już jest:
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
I to jest problem, że zwykły tempomat działa jak zwykły a nie jak adaptacyjny 🫢 i nie jest stop&go. No i jest to problemem
Przepraszam, że tak to brzmi, ale autorze - na wszystko znalazłbyś odpowiedź studiując swój vin i instrukcję, bo po co pytać „dlaczego nie działa jak trzeba” coś czego nie ma?
Przepraszam, że tak to brzmi, ale autorze - na wszystko znalazłbyś odpowiedź studiując swój vin i instrukcję, bo po co pytać „dlaczego nie działa jak trzeba” coś czego nie ma?
- zubek
- Zapaleniec
- Auto: IB/ST
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=53&t=8662
- Miasto: WWL
- Postawił piwo: 23 razy
- Otrzymał piwo: 58 razy
Dobrze, że podczas organoleptycznego sprawdzania wersji tempomatu nic nikomu się nie stało.
PS. NIe zwróciłem uwagi, że to dyżurny dostarczyciel "nowych" tematów
PS. NIe zwróciłem uwagi, że to dyżurny dostarczyciel "nowych" tematów
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Kolejne pytanie, na które odpowiedź można znaleźć w instrukcji nagrodzę wyjątkowo.lufa9999 pisze: ↑11 mar 2026, o 14:09Witam.
Mam pytanie. W raporcie VIN mam podane że moja Insignia ma automatyczny, elektryczny tempomat. Moja poprzednia miała zwykły. Wg tego co poczytałem to taki tempomat automatycznie dopasowuje prędkość do mijanych aut. Tymczasem już robiłem dwie próby na autostradzie i zero reakcji tempomatu na auto do którego dojeżdżam. W końcu robię ostre hamowanie bo byłaby stłuczka. Może coś źle robię, może muszę coś gdzieś ustawić? Nigdy nie miałem takiego tempomatu.Screenshot_1.jpg
Instrukcje są dostępne dla wszystkich. Dekoder VIN też.
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 144 razy
To już musi być @IBZI bardzo bardzo wyjątkowo jak bardzo wyjątkowy jest ten użytkownik

- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Drogi Panie informatyku Lufo,
Bardzo Cię proszę, używaj „lupki”
wystarczyło wpisać słowo „tempomat” i wyskoczyłyby Ci wszystkie tematy o tym. Jeżeli chcesz wyszukać więcej słów jednocześnie to w lupce wpisz je z + pomiędzy nimi, np: tempomat+adaptacyjny
-ale to jako informatyk na pewno wiesz.
Już daj spokój z tymi testami bo komuś krzywdę zrobisz, ludzie na autostradzie mogą nie spodziewać się że za nimi jest ktoś kto nie wie co ma w aucie i uważa że ma coś innego.
Poniżej specjalnie dla Ciebie przygotowałam screen gdzie mamy
pozdrawiam 
Bardzo Cię proszę, używaj „lupki”
-ale to jako informatyk na pewno wiesz.
Już daj spokój z tymi testami bo komuś krzywdę zrobisz, ludzie na autostradzie mogą nie spodziewać się że za nimi jest ktoś kto nie wie co ma w aucie i uważa że ma coś innego.
Poniżej specjalnie dla Ciebie przygotowałam screen gdzie mamy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
lufa9999
- Użytkownik
Ale żeście mnie shejtowali
. Trochę więcej wyrozumiałości i luzu. Nie róbcie z tego forum forum elektrody
. Tam to nawet bąka puścić nie można bo zaraz Cię banują. Więcej empatii, kurka siwa.
I jakie znaczenie ma że to jestem informatykiem. Uwierzcie mi że jedno z drugim nie ma nic wspólnego.
Czyli mój tempomat jest zwykłym tempomatem. Nie znam się na autach a instrukcja jest ogólna. Dlatego pytam. I odwrotnie. W sprawach komputerowych jak ktoś mnie nieraz o coś tam spyta, jakąś pierdółę, to reaguję tak ja Wy dzisiaj. Dopiero po chwili nabieram dystansu i uświadamiam sobie że koleś po prostu się nie zna tak, jak ja. Dla mnie to banał a dla niego poważny problem. I powietrze schodzi.
Dzięki za merytoryczną pomoc!
I jakie znaczenie ma że to jestem informatykiem. Uwierzcie mi że jedno z drugim nie ma nic wspólnego.
Czyli mój tempomat jest zwykłym tempomatem. Nie znam się na autach a instrukcja jest ogólna. Dlatego pytam. I odwrotnie. W sprawach komputerowych jak ktoś mnie nieraz o coś tam spyta, jakąś pierdółę, to reaguję tak ja Wy dzisiaj. Dopiero po chwili nabieram dystansu i uświadamiam sobie że koleś po prostu się nie zna tak, jak ja. Dla mnie to banał a dla niego poważny problem. I powietrze schodzi.
Dzięki za merytoryczną pomoc!
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Kilka razy prosiłam abyś w tematach o autach użytkowników pochwalił się swoją, dodał jej zdjęcia i wyposażenie pobrane z dekodera i tam pytał. Tam byłoby łatwiej nam Ci pomóc, bo w pierwszym temacie byłoby wyposażenie.
Szczerze przyznam że pierwszy raz w życiu spotkałam się z informatykiem który ma problem z wyszukiwaniem i przetwarzaniem informacji. Nie uważałeś na tych studiach chyba, albo za egzaminy płaciłeś
Dla przykładu podaję Ci link do pierwszego wpisu o moim aucie, jak czegoś nie wiedziałam to chłopaki zajrzeć mogli w wyposażenie i mi od razu mówili że coś mam lub czegoś nie mam:
https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=52&t=8995
Zrób też tak, wszystkim będzie łatwiej a i bana nie dostaniesz. Załóż temat ze swoim autem i tam pytaj, albo już idź na tę elektrodę. W naszym regulaminie też wiele rzeczy nie można. Przeczytaj go jeszcze raz aby nie dostać bana
Szczerze przyznam że pierwszy raz w życiu spotkałam się z informatykiem który ma problem z wyszukiwaniem i przetwarzaniem informacji. Nie uważałeś na tych studiach chyba, albo za egzaminy płaciłeś
Dla przykładu podaję Ci link do pierwszego wpisu o moim aucie, jak czegoś nie wiedziałam to chłopaki zajrzeć mogli w wyposażenie i mi od razu mówili że coś mam lub czegoś nie mam:
https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=52&t=8995
Zrób też tak, wszystkim będzie łatwiej a i bana nie dostaniesz. Załóż temat ze swoim autem i tam pytaj, albo już idź na tę elektrodę. W naszym regulaminie też wiele rzeczy nie można. Przeczytaj go jeszcze raz aby nie dostać bana
-
lufa9999
- Użytkownik
Kilka słów wyjaśnień. Ja nie kończyłem studiów informatycznych po to żebym naumiał się szukania informacji tylko żebym na przykład kalkulator stworzył jakimś językiem programowania, C++ na przykład. Strasznie zflustrowani jesteście. Zero dystansu. Trochę to przykre
Ostatnio zmieniony 11 mar 2026, o 21:20 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum!
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
C++ historia piękna
pisałam w nim wiele lat temu
zrób swoje miejsce na tym forum, nie zakładaj nowych tematów z powodu że nie rozumiesz instrukcji ani po polsku zdekodowanego vin, czytałeś instrukcję o adaptacyjnym a masz automatyczny i jeszcze masz do nas o to pretensję. Fascynujące 
Naprawdę to od nas wszystko otrzymałeś po polsku, z automatycznego tempomatu w vin chcesz mieć adaptacyjny- no więc czyj to problem? Nasz? Czy Ty przekręcasz wyrazy?
Naprawdę to od nas wszystko otrzymałeś po polsku, z automatycznego tempomatu w vin chcesz mieć adaptacyjny- no więc czyj to problem? Nasz? Czy Ty przekręcasz wyrazy?
Ostatnio zmieniony 11 mar 2026, o 20:32 przez dokia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
lufa9999
- Użytkownik
Nie mam żadnych pretensji, skąd ten pomysł? Po prostu poczułem się zaszczuty. Jak to się mówi "I Herkules dupa kiedy ludzi kupa". Nie chcę przecieź z Wami wojować bo w pojedynkę nie mam szans. Poza tym już kilka razy mi skutecznie pomogliście. Nie wiem, to wina pogody czy coś?
Ostatnio zmieniony 11 mar 2026, o 21:21 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Po prostu pytaj w tematach istniejących , nie zakładaj swojego bo sam widzisz że wychodzą jakieś bajki. Używaj lupki i w tych tematach pytaj, nie będzie tego ośmieszania się wzajemnego. My nie zakładamy tematów o wszystko, naprawdę.
-
lufa9999
- Użytkownik
Aż się boję zapytać czym się różni tempomat klasyczny, automatyczny i adaptacyjny? Na czym polega, w moim przypadku, automatyczność tego mojego nieszczęsnego tempomatu?
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Masz radar w grillu centralnie? Ten twój to zwykły tempomat, po prostu. Działa tak jak każdy 20 lat temu
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
A prosiłem 
No to kolega @lufa9999 odpocznie sobie przez tydzień. Może poczyta w tym czasie instrukcję i zdekoduje VIN własnego pojazdu...
No to kolega @lufa9999 odpocznie sobie przez tydzień. Może poczyta w tym czasie instrukcję i zdekoduje VIN własnego pojazdu...