--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Akumulator - napięcie ładowania, usterka, objawy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Engine
Zapaleniec
Auto: BMW F10 525D xDrive
Rok produkcji: 2015
Miasto: Śląsk
Otrzymał  piwo: 8 razy
Kontakt:

Re: Akumulator - napięcie ładowania, usterka, objawy

Post autor: Engine » 8 lut 2015, o 16:10

Na forum opel-insignia użytkownicy pisali że błędy układu antykradzieżowego, układu stabilitrak to normalne usterki przy padniętym aku. Po założeniu nowego akumulatora powinno wszystko wrócić do normy ;)

marus78

Post autor: marus78 » 24 maja 2015, o 11:44

witam a czy w insigni można zmienić programy ładowania ? czy jest tylko jeden, Insignia z 2011 roku i średnio co 2 tygodnie muszę doładować akumulator a dodam ze akumulator zmieniłem z vectry c tam śmigał bez problemu a odkąd jest w insigni jest ten problem, akumulator oddałem do sprawdzenia i wsio jest ok. auto było mierzone nic nie pobiera prądu ładowanie po odpaleniu 14,3 a po jeździe spada 12,5, wygląda tak jak by akumulator był niedoładowany. auto jezdzi dziennie 12 km i do drugi tydzień 1200 km

Pobo1315

Post autor: Pobo1315 » 24 maja 2015, o 13:28

Moze alternator nie ładuje w pełni jak trzeba ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
Putridum
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A18XER
Rok produkcji: 2010
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: Putridum » 24 maja 2015, o 14:26

to że masz na początku 14.3 a po jeździe spada do 12.5 to tylko tyle oznacza że po odpaleniu aku masz doładowywany a po jeździe już jest doładowany więc ładowanie spada.

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz
Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
Miasto: DZA
Postawił piwo: 28 razy
Otrzymał  piwo: 41 razy

Post autor: Zbyszek01 » 24 maja 2015, o 14:50

Jak kupiłem swoje wozidełko z oryginalnym aku (3lata) to miałem podobnie, ładowanie 14,2-14,7V w zależności jak długo auto stało a po godz. od jazdy 12,4-12,7V
Podczas rozruchu napięcie spadało do 10,7-11,2
Zmieniłem aku i jest :D ;D
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

marus78

Post autor: marus78 » 24 maja 2015, o 15:55

no tak ale czy można np. zmienić program żeby bardziej doładowywało aku ? bo po 40 morze 100 odpaleń aku jest za słabe

Awatar użytkownika
Putridum
Użytkownik

Post autor: Putridum » 24 maja 2015, o 16:06

zacznijmy najpierw od tego jaki masz silnik - bo inny aku będzie do diesla a inny do benzyny

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Rok produkcji: 2014
Miasto: Mochowo
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 28 maja 2015, o 19:36

marus78 pisze:ale czy można np. zmienić program żeby bardziej doładowywało aku ?
Nie można, nawet w serwisie. To nie jest opcja tylko część programu modułów BCM (Body Control Module) i ECM (Engine Control Module).
Jak włączysz światła, to napięcie systemu jest podwyższane. Możesz pojeździć jakiś czas na światłach, ale wg mnie aku po prostu zaczyna padać.
Na sprawnym aku wszystko jest OK.

marus78

Post autor: marus78 » 29 maja 2015, o 13:48

silnik 2,0 diesel 160 koni aku był 85 ah teraz kupiłem nowy 72 ah centra futura. ładowanie jest ok jak powłączam światła to ładowanie minimalnie rośnie. zobaczę jak pociągnie na nowym aku.

-- 29 maja 2015, o 14:50 --

dodam ze poprzednie aku było 4 lata baner 85 ah. ciut mocniejszy ale myślę ze to niema znaczenia. zobaczę jak będzie na nowym. dzięki za podpowiedzi

Awatar użytkownika
Putridum
Użytkownik

Post autor: Putridum » 29 maja 2015, o 15:53

będzie to miało znaczenie w zimie;)

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 29 maja 2015, o 18:40

Zależy ile jeździsz i czy się doladowuje, jak nie to prostownik i doładować co jakiś czas.

marus78

Post autor: marus78 » 29 maja 2015, o 21:13

autko jeździ sporo codziennie krótkie trasy 6 km do roboty i tyle samo z powrotem i co drugi tydzień 1200 km to znaczy 600 w jedną i 600 w drugą stronę

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 29 maja 2015, o 21:49

To co drugi tydzień jest doładowany.

kunio

Post autor: kunio » 4 cze 2015, o 09:15

hubertk pisze:Witam wszystkich
i podłącze się do tematu miano0wicie dzisiaj ładowałem aku bo jakoś szybko się rozładował na postoju i jak podłączyłem do isi to ładowanie mam ok 14,7 14,8. A czy ktoś miał taki przypadek, że jak wszytko jest wyłączone i nawet samochód jest zamknięty to z aku cały czas ucieka ok 3A ??
Witam, mam podobne problemy z ładowanie lecz dopiero zainteresowałem się tym po wymianie akumulatora jak padł oryginalny GM warty kupiłem nowy Bosch S4 i jak na razie okej ale prądy po odpaleniu 14,5 a po dłuższej jazdę to nawet 13,4 . Mam pytanie do was jak odpalić komputer żebym widział napięcie na wyświetlaczu pokładowego. W Vectra C bylo to przyczyną nie odpowiednich przycisków i pokazywał ukryte menu z danymi samochodu między innymi napięcie. Jak to odpalić w Insignia proszę o informację.

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Rok produkcji: 2014
Miasto: Mochowo
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 4 cze 2015, o 10:04

1. Nie da się tego czytać, co piszesz. Interpunkcja + ortografia. Pisz po polsku.
2. To co opisałeś nijak się ma do problemu kolegi @hubertk, którego zacytowałeś.
3. Przeczytaj cały ten temat, w którym piszesz, a będziesz wiedział, że napięcie systemu jest sterowane przez komputer samochodu i może się zmieniać od 12,4 do 15 V w zależności od zapotrzebowania na energię.
4. Poczytaj:
http://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=21&t=471
to się dowiesz, jak dołożyć wyświetlanie wartości napięcia systemu.

marus78

Post autor: marus78 » 4 cze 2015, o 12:12

no jak na razie wymiana aku dała pozytywny efekt stary niby dobry w poprzednim aucie dawał rade testy wychodziły ok a jednak nie dawał rady w insigni nowe aku jak na razie same krótkie trasy i jest ok. wnioskuje ze przez komputer w insigni potrzeba 100% akumulator drobna wada akumulatora (spadek sprawności ) co nie szkodzi i działa w innym autku, to w insigni jest już wielki kłopot

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz
Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
Rok produkcji: 2019
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
Miasto: DZA
Postawił piwo: 28 razy
Otrzymał  piwo: 41 razy

Post autor: Zbyszek01 » 4 cze 2015, o 17:49

@marus78 czyli było to co u mnie, tak jak pisałem :-)

Naskrobano z tapa coś tam na H60-L02
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

marus78

Post autor: marus78 » 5 cze 2015, o 06:52

no zbyszek01 na to wygląda, dla testu wsadzę stare aku do innego autka bo jestem ciekaw czy faktycznie padł czy insignia ma spore wymogi co do jakości akumulatorów. w vectrze śmigał bez zarzutu

-- 21 cze 2015, o 14:50 --

panowie na to wygląda ze system ładowania w insigni jest troszkę do bani , odczytuje ile autko pobiera prądu, tyle samo doładuje a reszta tylko na podtrzymanie systemów daje. autko nie uwzględnia zużycia akumulatora, spadku sprawności. stary akumulator w innym autku śmiga bez problemu a w insigni nie dawał rady. test starego akumulatora wyszedł ok. czyli jak teraz spadnie troszkę sprawność nowego akumulatora to problem powróci. ów rozwiązanie powstało po to żeby nie przeładowywać akumulatora, wydłużyć jego żywotność a w efekcie tego musimy wymieniać dobry akumulator i to częściej niż by to było bez tego moim zdaniem złego rozwiązania.

crejzus
Nowicjusz
Auto: Insignia A ST 2.0
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2011
Miasto: Trzebinia
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: crejzus » 22 cze 2015, o 10:25

Witam,
wstępnie powiem tylko że to pierwsza awaria w insigni (A20DT) którą mam od pół roku a i technicznie nie za wiele ogarniam

Dzisiaj Insignia odmówiła posłuszeństwa i nie odpaliła a nawet nie zakręciła (co dziwne bo w mroźne dni nie było problemu a teraz w letni dzień). Objawy jak rozładowany aku..., nie włączające się radio, szalejące oświetlenie wnętrza, samoczynnie włączające się wycieraczki.. sprawdź system Stabili Track, i oszczędzanie aku..

Aku pokazywał na mierniku 10V więc wytargałem go z auta i na prostownik - na prostowniku.. teraz się ładuję a ja się zastanawiam co mogło go rozładować. samochód regularnie śmiga minimum 60km dziennie pn-pt w weekendy mniej więc generalnie powinien być doładowany - więc mam dwa podejrzenia

alternator nie ładuję bądź za słabo lub akumulator już nie trzyma tak jak powinien (samochód z 2011 aku prawdopodobnie też org. GM)

i pytania:
1) jak tylko uda mi się odpalić to sprawdzę ładowanie - na jakim powinno być poziomie? ok. 14V?
2) jak sprawdzić miernikiem pobór prądu na postoju?
3) czy są jakieś wady w tym samochodzie odnośnie ładowania? wyczytałem na forum o diodach i regulatorze ale to generalnie objawia się przeładowywaniem (15V)

jeśli nawet nie zakręci to pewnie coś mechanicznego od rozrusznika i dalej... dam znać wieczorem

Awatar użytkownika
yerry
Prezes ICP
Auto: Insignia B GS
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=52&t=8653
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 26 razy
Otrzymał  piwo: 99 razy
Kontakt:

Post autor: yerry » 22 cze 2015, o 12:36

Zwykle tego rodzaju objaw wskazuje na usterkę samego akumulatora, to się zdarza.
Co do ładowania to około 14V mniej więcej pokazuje w trakcie jazdy (jak masz odblokowany komputer to jest tam wyświetlane napięcie aku). Nie ma jakiś specjalnych wad w tym samochodzie, większość problemów wiązała się z uszkodzeniem samego akumulatora, a nie jakimś problemem konstrukcyjnym czy wykonawczym.
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”