--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWymiana silnika a przebieg
-
jpsan
Wymiana silnika a przebieg
dziś zarejestrowałem się w ASO i przejrzałem historię auta serwisową. Okazało się że przy 120tyś wymieniany był silnik w aucie na nowy. Właściwie to się cieszę bo mam w miarę nowy silnik:).Pytanie brzmi - przebieg pozostał taki jak był przed wymianą silnika - czy tak powinno być czy też powinien zaczynać się od zera?
( aktualnie 175 tys)
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Re: Wymiana silnika a przebieg
Dokładnie, przy wymianie silnika przebiegu nie powinno się ruszać.
Mam dwa przypadki wśród znajomych, którzy wymieniali silniki na "młodsze" i przebieg auta pozostawiali taki jaki był przed wymianą. Oczywiście dokumentację na silniki posiadają i przy ewentualnej sprzedaży wszystko jest udokumentowane.
Mam dwa przypadki wśród znajomych, którzy wymieniali silniki na "młodsze" i przebieg auta pozostawiali taki jaki był przed wymianą. Oczywiście dokumentację na silniki posiadają i przy ewentualnej sprzedaży wszystko jest udokumentowane.
-
jpsan
dzięki za odpowiedź. Mimo wszystko się cieszę,że motorek ma 50tys
bo i papiery z wymiany się znalazły:)
- piohib
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: A16XER
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
Tylko ciekawe z jakiego powodu wymieniony został silnik, przy stosunkowo niedużym przebiegu.
"Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci s... umierali za swoją" Generał George Smith Patton
- piohib
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: A16XER
- Miasto:
120 tyś. i zatarty silnik?
Co oni ładują do tych Opli.

"Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci s... umierali za swoją" Generał George Smith Patton
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Bardziej sprawdziłaby się teoria "jak dbasz, tak masz". Choć pewnie zdarzają się przypadki, o których nie raz wspominał P405.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Dokładnie, nie co ładują, bo silnik jest generalnie jeden z lepszych. Gorsza sprawa to jak go każą serwisować i jak jest serwisowany.
-
jpsan
nie wiem jak ktoś dbał o silnik jednak po wyglądzie auta zarówno na zewnątrz ,pod spodem autka jak i w kabinie oraz po weryfikacji systematyczności odwiedzin w niemieckim ASO stwierdzam, że to musiał być baaaardzo solidny niemiecki gościu 
-
Adam10
Zdarzają się czasami wadliwe sztuki i nic na to się nie poradzi... po to właśnie jest okres gwarancyjny. Najczęściej przyczyną wymiany gwarancyjnej silnika jest zerwanie paska rozrządu. Takie rzeczy się zdarzają tym bardziej, że okresy międzyprzeglądowe są wydłużane do coraz bardziej absurdalnych przebiegów
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Są i tacy - wczoraj gościu dzwoni, że zapaliła się kontrolka o dpf ( czyli zapchanie już na max ) ale jemu się nie chciało jechać i zgasił silnik. Serwisuje regularnie co 30 tys., ale jak wygląda ten jego olej ? czego jest już tam więcej - oleju czy ON.
-
starek
W zeszłym roku w nowym Audi A5 padł mi silnik przy 15 tys. Wymienili silnik na nowy, licznika się nie kasuje. Tak apropos - nawet w takich samochodach takie rzeczy się zdarzają więc tym bardziej w oplach...
-
Peterson
Ja mam przejechane na nowym silniku 45 000, również kupiłem w De. Po przejrzeniu historii u dilera który go serwisował oraz wziął z powrotem w rozliczeniu od poprzedniego właściciela nie miałem zastrzeżeń. Warto było
w porównaniu z poprzednim modelem auta jakie posiadałem niższe koszta eksploatacji.Tak wspominali poprzedni mówcy nie ma co sie przejmować stanem licznika jeżeli auto będzie serwisowa w serwisie Opla to historia będzie na bieżąco to ze sprzedażą nie będzie kłopotu. Na dzień dzisiejszy mam trzeciego Opla i jak każdego innego auta nie oszczędzam.Pozdrawiam.