--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Kontrola trakcji

ODPOWIEDZ
wojtassss

Kontrola trakcji

Post autor: wojtassss » 6 lis 2014, o 22:56

Problemy z kontrolą trakcji
Ostatnio zmieniony 4 kwie 2015, o 08:48 przez wojtassss, łącznie zmieniany 1 raz.

jaromat

Re: Kontrola trakcji

Post autor: jaromat » 6 lis 2014, o 23:41

ja bym sprawdzil czujnik predkosci kola

marcinsobi

Post autor: marcinsobi » 7 lis 2014, o 08:03

wojtassss pisze:Niezależnie który bieg, niezależnie które opony (letnie 7mm, zimowe 8mm) zawsze jak jest mokro/wilgotno/chłodno/zimno przy pedale od 3/4 do końca koła mielą, a obroty skaczą na chwilę do góry. Trwa to ok sekundy-półtorej. Kiedy sucho/ciepło nie ma szans tego spowodować.
co prawda mam automat ,ale u mnie jest tak samo od momentu jak zainstalowałem "sprint boostera"
czasami jak żonka wciśnie pedał do dechy to i na suchym zamieli

Adam10

Post autor: Adam10 » 7 lis 2014, o 09:09

jaromat pisze:ja bym sprawdzil czujnik predkosci kola
prędkość jest brana z czujnika ABS, a to mozna bez problemu na op-comie podejrzeć.

Wojtek, musisz mnie przewieźć raz bo z tego co gadaliśmy to uwazam ze masz po prostu mocne auto i ciezka noge ;)
u mnie na suchym tez ciezko auto wprowadzić w poślizg, natomiast na mokrym to żaden problem. Nawet na moich 265 ;)

Adam10

Post autor: Adam10 » 7 lis 2014, o 11:09

Kiedy wywaliles dpf?

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Alex » 7 lis 2014, o 11:37

Wojtas, powiem Ci, że u mnie od zawsze tak było jeśli chodzi o ruszanie na mokrym. Tak się składa, że wczoraj jechałem po dość nowym asfalcie, wciąż na letnich, w delikatnym deszczu, parę razy ruszałem spod świateł i chyba z trzy razy koła zabuksowały dosłownie na sekundę, obroty delikatnie w górę ale żadna żółta kontrolka się nie zaświeciła. No i tak jak Ty, zawsze jeżdżę identycznie.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 7 lis 2014, o 12:49

Jak oba koła zerwą przyczepność to TC ingeruje dopiero po ok.1s i miałem tak samo w vectrze, ale jak tylko jedno koło zerwie to odcięcie obrotów jest momentalnie max 2000 obr. i słychać do tego działanie pompy abs czyli przyhamowuje również koła.

Adam10

Post autor: Adam10 » 7 lis 2014, o 13:23

Ja od kiedy mam szpere to mam o wiele fajniejszy start, bo trakcja znacznie poprawila :)

Tobie mogę doradzić tylko mniej temperamentu, albo napęd 4x4 :lol:

ale spoko, jak będę przy okazji to popatrzymy co w trawie piszczy ;) albo do mnie przedzwon to zrobie Tobie instruktarz krok po kroku na co masz patrzec na op-comie ;)

kicaj
Użytkownik
Auto: I
Rok produkcji: 2015
Miasto: B/DE
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Odp: Kontrola trakcji

Post autor: kicaj » 7 lis 2014, o 15:22

Jeśli rozumiem problem występuje na zimnym silniku przy mocniejszym ruszaniu w manualu w silniku z dieslem?
Czy docisk sprzęgła może tak się objawiać?

Sent from mobile.

Adam10

Post autor: Adam10 » 7 lis 2014, o 16:07

Nie. Slizgalo by sie sprzeglo

tomkod
Użytkownik
Auto: Seat Altea
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Post autor: tomkod » 7 lis 2014, o 16:37

wojtassss pisze:To mielą koła i to wtedy jak jest mokro/wilgotno niezależnie, czy 3 czy 4. Nawet na 5 potrafi zerwać przyczepność.
Rozumiem na śniegu ale na asfalcie nawet jak mokro na 4-5 biegu?
Obrazek

Awatar użytkownika
nika84-24
Użytkownik
Auto: insignia sports tour
Kod silnika: A20DT
Miasto: Emmerich DE/ Knurów PL
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: nika84-24 » 7 lis 2014, o 17:35

A to nie zrozumiałem do końca :) Ja mam czasami problem jak są chłodnie dni i silnik jest jeszcze zimny to jakbym nie puszczał sprzęgła przy ruszaniu to szarpie jakby silnik miał zgasnąć..

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec

Post autor: rataj73 » 7 lis 2014, o 20:49

Wojtas żeby zerwać na 4 biegu nawet na mokrym to byś musiał mieć ze 400 kunia i sprzęgło wielotarczowe. Jeżeli naprawdę zrywasz przyczepność na 4 biegu ( pomijając aqaplaning) to sprawcą tego mogą być jedynie " plastikowe opony".

Niedzwiedz

Post autor: Niedzwiedz » 7 lis 2014, o 21:50

rataj73 pisze:Wojtas żeby zerwać na 4 biegu nawet na mokrym to byś musiał mieć ze 400 kunia i sprzęgło wielotarczowe. Jeżeli naprawdę zrywasz przyczepność na 4 biegu ( pomijając aqaplaning) to sprawcą tego mogą być jedynie " plastikowe opony".
Ja mam trochę większy moment 490 nm i ostatnio sobie jechałem na prostej długa prosta bardzo ślisko miałem 4 bieg wyprzedzam auto bez redukcji na 3 bo mokro aczkolwiek i tak noga okazało się jest ciężka :o i jadę i zamielil byłem w szoku a zarazem szczęśliwy i mówię sobie ale ma moc :D jednak opel to opel hehe :p

Niedzwiedz

Post autor: Niedzwiedz » 7 lis 2014, o 21:51

rataj73 pisze:Wojtas żeby zerwać na 4 biegu nawet na mokrym to byś musiał mieć ze 400 kunia i sprzęgło wielotarczowe. Jeżeli naprawdę zrywasz przyczepność na 4 biegu ( pomijając aqaplaning) to sprawcą tego mogą być jedynie " plastikowe opony".
Ja mam trochę większy moment 490 nm i ostatnio sobie jechałem na prostej długa prosta bardzo ślisko miałem 4 bieg wyprzedzam auto bez redukcji na 3 bo mokro aczkolwiek i tak noga okazało się jest ciężka :o i jadę i zamielil byłem w szoku a zarazem szczęśliwy i mówię sobie ale ma moc :D jednak opel to opel hehe :p
Zamielil bo mi kontrola trakcji nie działa bo musze czujnik ABS prawy przedni wymienić kupiony i czasu nie ma zrobić.

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec

Post autor: rataj73 » 8 lis 2014, o 09:57

Najprościej wykluczyć opony poprzez hamowanie, jak abs ingeruje za wcześnie tzn że lipna trakcja.
Panowie i jeszcze jedna sprawa że TC działa jedynie do określonej prędkości w vectrze było 50 km/h ,a jak zrywa Wam na 4 biegu to pewnie już w okolicach stówki.

Adam10

Post autor: Adam10 » 8 lis 2014, o 10:17

Wojtek, jeżeli zrywa na 4 i biegu to zmienia postać rzeczy.....

a nie ślizga Ci się sprzęgło czasem? Zerwać przyczepność na 5 biegu to albo opony które nie radzą sobie z aquaplanningiem, albo to nie zrywa przyczepności tylko sprzęgło się ślizga, a koła mają przyczepność

Adam10

Post autor: Adam10 » 8 lis 2014, o 12:39

Przy okazji wpadnę do Ciebie i zobaczę o co kaman :)

Od TC bym się odczepił, bo z opisu działa poprawnie ;)

traha

Post autor: traha » 14 lut 2015, o 20:04

Co za bzdury insignia tak ma i nic nie zmienisz . Jak by coś się zepsuło to by wywaliło błąd ,komunikat, ikonkę. /cenzura/ ludzie piszą bez pojęcia.

traha

Post autor: traha » 15 lut 2015, o 13:44

Zrywanie przyczepności przy 140 km/h ciekawe chyba macie 400hp pod maską i łyse opony nabijanie postów na siłę :lol:

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”