Tak jest odkąd kupiłem auto. Nie wiem czy od nowości bo kupiłem auto używaneKenyBDG pisze:Od nowości masz ten problem ?
Tak się zastanawiam czy nie postawić samochodu do blacharza, może mam źle zamontowane/spasowane drzwi, kto wie co działo się z tymi drzwiami u poprzedniego właściciela.
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuHałas przy szybszej jeździe
- Engine
- Zapaleniec
- Auto: BMW F10 525D xDrive
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Śląsk
- Otrzymał piwo: 8 razy
- Kontakt:
Re: Hałas przy szybszej jeździe
-
Daniel81
Dodam jeszcze do tematu, że byłem z tym problemem w ASO, jak zawsze jak chodzi o usterkę trudną do zdiagnozowania pokręcili nosami i dali się jedynie namówić na sprawdzenie uszczelek. Wymienili mi jedną uszczelkę w drzwiach kierowcy zgarnęli 80 dych + wymiana. Nic nie pomogło 
A tak na marginesie, czy też macie taką jakby wygryzioną uszczelkę przy tylnych drzwiach tą na słupku u samej góry, którą widać po otwarciu przednich drzwi?
A tak na marginesie, czy też macie taką jakby wygryzioną uszczelkę przy tylnych drzwiach tą na słupku u samej góry, którą widać po otwarciu przednich drzwi?
-
Matiz
Chłopaki podepne się pod temat. Czy faktycznie w Isi jest aż tak głośno ? Chce kupić to auto a bardzo zależy mi na wyciszeniu w środku. Obecnie mam Fabie 1.4 2000r i boję się, że nie będzie ciszej.
-
jaromat
- Mikołaj
- Użytkownik
- Auto: Insignia 1,6 Turbo
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Amsterdam/Sosnowiec
Hałas przy szybszej jeździe
Kolego, jak zależy Ci na wyciszeniu w środku, to polecam C5. Wczesniej miałem C5 teraz Insignia, szczerze, nie ma co porównywać. Tam przy 180 była cisza a żona nawet nie skapnęła się że na liczniku już 180 
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- Luki
- Użytkownik
- Auto: Insignia 1.6 Turbo
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 3 razy
Nie bój się więcej rozpędzić, to nie Matiz, szyba do środka nie wpadnieMatiz pisze:jechałem ale nie powyżej 120
-
prokop
Porównywali ostatnio hałas w 4 samochodach z silnikami diesel
Citroen C5 / Opel Insignia / Toyota Avensis / VW PASSAT
i o ile przy 50 km/h było mniej więcej po równo czyli odpowiednio 60/60/60/58 dB
przy 100 km/h już niestety 65/67/66/65 dB
przy 140 69/70/69/69 dB
Niestety kulturą pracy silnika klekota i wyciszeniem Insignia nie grzeszy , chociaż jej waga sugeruje że jest bardzo dobrze wyciszona. W co oni te kg poupychali ?
Citroen C5 / Opel Insignia / Toyota Avensis / VW PASSAT
i o ile przy 50 km/h było mniej więcej po równo czyli odpowiednio 60/60/60/58 dB
przy 100 km/h już niestety 65/67/66/65 dB
przy 140 69/70/69/69 dB
Niestety kulturą pracy silnika klekota i wyciszeniem Insignia nie grzeszy , chociaż jej waga sugeruje że jest bardzo dobrze wyciszona. W co oni te kg poupychali ?
- Mikołaj
- Użytkownik
- Auto: Insignia 1,6 Turbo
- Miasto: Amsterdam/Sosnowiec
A C5 był w wersji Exclusive? Bo tylko wtedy ma podwójne szyby boczne i coś jeszcze z uszczelkami 
- piohib
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: A16XER
- Miasto:
Konia z rzędem temu, kto usłyszy różnicę 1-2 dB.prokop pisze:...i o ile przy 50 km/h było mniej więcej po równo czyli odpowiednio 60/60/60/58 dBprzy 100 km/h już niestety 65/67/66/65 dBprzy 140 69/70/69/69 dB...
"Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci s... umierali za swoją" Generał George Smith Patton
-
Daniel81
Zawsze w porównaniu aut znajdzie się bardziej i mniej ciche. Ja się pytam dlaczego jedne Insignie są ciche a w innych świszczy powietrze w tylnej części auta?
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Hałas większy o 3 dB oznacza że jest 2 razy głośniej więc tylko głuchy nie zauważy różnicy.piohib pisze: Konia z rzędem temu, kto usłyszy różnicę 1-2 dB.
- piohib
- Użytkownik
- Miasto:
Chyba przesadzasz, rozumiem 10-20db, ale nie 1.
"Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci s... umierali za swoją" Generał George Smith Patton
- rataj73
- Zapaleniec
Gdzie napisałem że 1 ? Napisałem 3 . Wzrost hałasu o 3 dB oznacza wzrost głośności ok 2 razy i ja tu wcale ameryki nie odkryłem wystarczy wygooglować.
http://www.fizykon.org/akustyka/akustyk ... ezenia.htm
Poczytaj co się dzieje gdy hałas wzrośnie o 10dB , o 20dB nawet nie wspomnę bo to już jest 100 razy głośniej
Oczywiście te różnice są bardziej słyszalne przy niskim poziomie hałasu załóżmy 30-40dB ale uwierz mi że 58 a np 61 dB to też ogromna różnica.
http://www.fizykon.org/akustyka/akustyk ... ezenia.htm
Poczytaj co się dzieje gdy hałas wzrośnie o 10dB , o 20dB nawet nie wspomnę bo to już jest 100 razy głośniej
Oczywiście te różnice są bardziej słyszalne przy niskim poziomie hałasu załóżmy 30-40dB ale uwierz mi że 58 a np 61 dB to też ogromna różnica.
- piohib
- Użytkownik
- Miasto:
Pozwolę sobie zacytować 2 fragmenty, przytoczonego przez Ciebie artykułu:
"Przykłady:
2 - krotny wzrost natężenia oznacza wzrost poziomu głośności o ok. 3 dB..."
...Następnym problemem jest fakt, że ucho działa "nieliniowo".
Oznacza to, że 2 razy większe natężenie dźwięku wcale nie jest przez nas odbierane jako 2 razy głośniejszy dźwięk..."
"Przykłady:
Oznacza to, że 2 razy większe natężenie dźwięku wcale nie jest przez nas odbierane jako 2 razy głośniejszy dźwięk..."
- KenyBDG
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
Mam to samo, witaj w klubieDaniel81 pisze:I ja się borykam z hałasem w czasie jazdy. Jak lecę ponad 90 kmh to z tylnych drwi/okien dobiega taki świst powietrza jakby okno było nie domknięte. Trudno mi zidentyfikować konkretne miejsce bo podczas prowadzenia auta ciężko przeskoczyć do tyłu. Czy komuś udało się rozwiązać ten problem? Ciężko przyjąć do wiadomości że ten typ tak ma, na pewno da się coś zrobić, tylko co? Wymiana uszczelek, regulacja drzwi na zawiasach lub zamkach, wyciszenie uszczelek w firmie która się tym zajmuje? Ma ktoś sprawdzony pomysł?
-
Daniel81
Zamiast zapisać się do klubu wolałbym rozwiązać problem i dołączyć do konkurencyjnego klubu cichych aut 
- rataj73
- Zapaleniec
Ok. Masz rację, zobrazuję to innaczej.piohib pisze:Pozwolę sobie zacytować 2 fragmenty, przytoczonego przez Ciebie artykułu:
"Przykłady:
Masz w domu sprzęt audio , gra sobie z jakąś głośnością nieważne jaką. Teraz odłączasz jeden kanał czyli zmniejsza się natężenie dźwięku o połowę i to jest właśnie to -3dB. Czy nie usłyszysz różnicy? Może nie będzie to odczuwalne jako 2 razy ciszej ze względu na niedoskonałość ucha, ale napewno będzie to znacząca różnica. Człowiek nie jest w stanie rozróżnić zmiany 1dB ale już 2 spokojnie o 3 dB już nie wspomnę.
-
prokop
dB to skala logarytmiczna nie liniowa , i tak jak pisał kolega 3dB to podwojenie hałasu , tylko głuchy nie usłyszy.piohib pisze:Chyba przesadzasz, rozumiem 10-20db, ale nie 1.
W profesjonalnych firmach wygłuszających już 2-3 dB to dobry wynik.
A sprawdzenie tego parametru wzięło się z testów VOLVO XC60 żony kolegi , było tam po prostu nieziemsko cicho , i zgodnie z danymi katalogowymi przy 100 km/h ma 64,9 dB. Różnica pomiędzy Insignią jest kolosalna , Volvo jest bezgłośne.