--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuAwaria pojazdu..... tryb serwisowy
-
ShEbQ
Isia nagle straciła moc
Witajcie!
Od miesiąca na komputerze wyświetla mi się awaria ale Check się nie świeci, wcześniej się tą informacją nie przejmowałem bo wszystko było ok ale po ostatniej trasie trochę zaczęło mnie to martwić. Po przejechaniu 350 km autko nagle straciło moc i prędkość maksymalna oscylowała w granicach 90 km/h, jechałem tak około 20 min i na światłach postanowiłem uruchomić Isię na nowo i już było wszystko dobrze. Na diagnostyce jeszcze nie byłem i nie wiem czy to może być coś poważnego, ktoś z was miał podobny problem?
Od miesiąca na komputerze wyświetla mi się awaria ale Check się nie świeci, wcześniej się tą informacją nie przejmowałem bo wszystko było ok ale po ostatniej trasie trochę zaczęło mnie to martwić. Po przejechaniu 350 km autko nagle straciło moc i prędkość maksymalna oscylowała w granicach 90 km/h, jechałem tak około 20 min i na światłach postanowiłem uruchomić Isię na nowo i już było wszystko dobrze. Na diagnostyce jeszcze nie byłem i nie wiem czy to może być coś poważnego, ktoś z was miał podobny problem?
-
jaromat
Re: Isia nagle straciła moc
jedź i podepnij się pod kompa,może być dużo rzeczy związane z utratą mocy
-
kaolad
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 CTDI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Jastrzębie-Zdrój
Re: Awaria pojazdu..... tryb serwisowy
http://www.datsc.com/Technical-Resources Ta stronka również może się przydać. 
- Engine
- Zapaleniec
- Auto: BMW F10 525D xDrive
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Śląsk
- Otrzymał piwo: 8 razy
- Kontakt:
Ja także miałem problem z komunikatem trybu serwisowego - na szczęście na krótko. U mnie wyglądało to tak, że śmigałem autostradą (prędkość około 150 - 160km/h) przez 30km na trybie normalnym, po zjechaniu z autostrady wkręciłem obroty na około 3,5 tyś i włączyłem tryb sport, nagle silnik wkręcił się na 4,5 tyś i skrzynia automatyczna nie chciała przerzucić biegu, wywaliło awarie pojazdu - tryb serwisowy, po czym strata mocy i prędkość maksymalna w granicach 40km/h. Zjechałem na pobocze, odczekałem kilka minut, zgasiłem silnik, odczekałem chwile i odpaliłem. Do dziś błędu nie ma. Nie wiem czym to było spowodowane.
-
ShEbQ
Wystarczy że jakaś wilgoć albo syf do kostki się dostanie i już samochód głupieje, elektronika... 
-
frembud
- Forumowicz
- Auto: sport tourer 160KM
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
tryb serwisowy również i mi się przytrafil. po 2 latach jazdy 4 razy w przeciągu 4 dni. zaobserwowałem że u mnie wywalał zawsze na zakrętach( w tym np zjazd z estakady). ani razu nie było to związane z zapotrzebowaniem na moc. Wymieniłem filtr paliwa, był brudny, a w filtrze pełno syfu jakby wody. po wymianie ponad 2 tygodnie ani razu nie wyskoczyło.
-
Msm
Awaria samochodu - skontaktuj się...
Witam, dzisiaj przy uruchomieniu silnika pojawił się błąd jak w temacie po skasowaniu nie pojawia się ponownie podczas jazdy. Wszystko pracuje poprawnie tylko przy gaszeniu silnika jakby bardziej silnikiem telepało - takie mam wrażenie. Auto ma przejechane 200 tyś, świece żarowe wymienione miesiąc temu.
Wszelkie sugestie mile widziane.
Wszelkie sugestie mile widziane.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Re: Awaria samochodu - skontaktuj się...
To jest ogólna informacja.Żeby coś powiedzieć to trzeba znać konkretny kod błędu
- krisv84
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTL
- Miasto: Strzebiń
Miałem podobnie jak Msm, po sprawdzeniu błędów kolektor ssący do wymiany. Urwana klapa na pierwszym cylindrze. Ale to było u mnie, sprawdź błędy kompem i wtedy będzie wiadomo o co kaman.
Krzysztof
Insignia CDTI
Insignia CDTI
-
Msm
Jestem umówiony na pn na diagnostykę, co ciekawe dzisiaj żaden błąd się nie pojawił silnik przy gaszeniu zachowuje się poprawnie nie szarpie.
-
tetar
- Użytkownik
- Auto: Ins ST Sport
- Kod silnika: A20DT
- Miasto:
Z ciekawości się dopytam, czy znaleźli urwany fragment klapy wirowej kolektora?krisv84 pisze:Miałem podobnie jak Msm, po sprawdzeniu błędów kolektor ssący do wymiany. Urwana klapa na pierwszym cylindrze. Ale to było u mnie, sprawdź błędy kompem i wtedy będzie wiadomo o co kaman.
- krisv84
- Użytkownik
Wiesz co nie mam pojęcia czy znaleźli czy nie, ogółem regeneracja turbiny i na tym się skończyło. Dalsze przygody układu dolotowego rozgryzłem sam, serwis to tylko do ściągania kasy był dobry. Ale po rozebraniu silnika nie znaleźliśmy klapy, więc może "fachowcy" z serwisu ją znaleźli. Ogółem z pomocą mechanika ale już innego niż serwisowego został wyczyszczony cały układ dolotowy, oraz wymieniony kolektor ssący na nowy, teraz autko śmiga jak ta lala.
Moje prywatne zdanie to Najlepszy serwis opla to nasze forum, wymiana informacji międzyludzkich najlepszym serwisem
Moje prywatne zdanie to Najlepszy serwis opla to nasze forum, wymiana informacji międzyludzkich najlepszym serwisem
Krzysztof
Insignia CDTI
Insignia CDTI
- piohib
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: A16XER
- Miasto:
W całej rozciągłości zgadzam się z ostatnim zdaniem: serwisy nie mają pojęcia o połowie rzeczy, o których można się dowiedzieć na forum. 
"Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci s... umierali za swoją" Generał George Smith Patton
-
tetar
- Użytkownik
- Miasto:
@krisv84, czyli twój przypadek był podobny do mojego, urwana klapa (nie znaleźli oderwanej części klapy), a następnie uszkodzona turbina.
Z tym, że mi regenerowali 3 razy bez powodzenia i musiałem kupić nową.
W tym czasie widziałem w ASO inny przypadek - rozebrany silnik z wbitym fragmentem klapy w tłok!
Silnika nie opłacało się naprawiać.
Z tym, że mi regenerowali 3 razy bez powodzenia i musiałem kupić nową.
W tym czasie widziałem w ASO inny przypadek - rozebrany silnik z wbitym fragmentem klapy w tłok!
Silnika nie opłacało się naprawiać.
- krisv84
- Użytkownik
Aby tyle że mi regenerowali tylko raz i chodzi bezproblemowo, obyło się też bez rozbierania silnika i innych dodatkowych problemów.
Krzysztof
Insignia CDTI
Insignia CDTI
-
Msm
Witam po diagnostyce komputerowej pokazały się 2 błędy
Czujnik A położenia przepustnicy niski sygnał wejściowy - P0122
Blokada zapłonu - P0513
Czy przepustnica ma wpływ na szarpanie silnika podczas wyłączania?
---
Wyczyszczenie przepustnicy rozwiązało problem. Od tygodnia brak błędu.
Czujnik A położenia przepustnicy niski sygnał wejściowy - P0122
Blokada zapłonu - P0513
Czy przepustnica ma wpływ na szarpanie silnika podczas wyłączania?
---
Wyczyszczenie przepustnicy rozwiązało problem. Od tygodnia brak błędu.
Ostatnio zmieniony 25 mar 2015, o 12:10 przez Msm, łącznie zmieniany 1 raz.
-
lart_2
Witam tez mam problem z .... tryb serwisowy. U mnie wygląda to tak:
Po mieście śmigam sobie normalnie bez żadnych problemów, jedyneczka, dwójeczka ..... piąteczka wszystko gra, problemy zaczynają się gdy wskoczę na autostradę czy też szybkiego ruchu, po przejechaniu kilku kilometrów w sumie nie ma reguły 10 czy 50 auto nagle traci moc (wpada chyba w tryb awaryjny) prędkość max. 80 km i to wszystko nie reaguje na pedał gazu, wyłączę i włączę autko i jadę dalej kilka chwil i znowu to samo .... i tak do samej mety
pojechałem do mechanika podłączył pod kompa i stwierdził uszkodzenia elektrozaworu turbiny no to ja nie wiele myśląc fon do kumpla zamówił mi zaworek, szybki montaż i z myślą że już wszystko oki wyskakuje na A4 i po chwili znowu to samo, szlak mnie normalnie trafia ludzie podpowiedzcie co to może być, gdzie szukać, dodam że tydzień temu wymieniłem jakiś wąż od turbiny zakończony jakimiś specjalnymi złączkami (tak mówił mechanik). Zaczynam się już bać jeździć tym autem, bo raz mi brakło mocy przy wyprzedzaniu i było gorąco .... Proszę o porady gdzie szukać przyczyny!
Po mieście śmigam sobie normalnie bez żadnych problemów, jedyneczka, dwójeczka ..... piąteczka wszystko gra, problemy zaczynają się gdy wskoczę na autostradę czy też szybkiego ruchu, po przejechaniu kilku kilometrów w sumie nie ma reguły 10 czy 50 auto nagle traci moc (wpada chyba w tryb awaryjny) prędkość max. 80 km i to wszystko nie reaguje na pedał gazu, wyłączę i włączę autko i jadę dalej kilka chwil i znowu to samo .... i tak do samej mety
-
SAFIK
- Użytkownik
- Auto: Insignia GS 1.6 T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: lubelskie
- Otrzymał piwo: 1 raz
Czy motor u ciebie to diesel?
Kolego miałem takie same objawy i diagnoza komputerowa że padnięty elektrozawór turbiny.
Po zakupie nowego, montażu i kasowaniu błędów takie same objawy.
A okazało się że rura turbo miała ,,dziurkę'' o długości ok. 3 cm.
Rurę wymieniłem osobiście koszt 350 zł. i wszystko gra.
A i ten niepotrzebnie zakupiony elektrozawór odsprzedałem za 1/2 ceny i tyle.
Sprawdź dokładnie węże gumowe od turbo.
Powodzenia w poszukiwaniach.
Kolego miałem takie same objawy i diagnoza komputerowa że padnięty elektrozawór turbiny.
Po zakupie nowego, montażu i kasowaniu błędów takie same objawy.
A okazało się że rura turbo miała ,,dziurkę'' o długości ok. 3 cm.
Rurę wymieniłem osobiście koszt 350 zł. i wszystko gra.
A i ten niepotrzebnie zakupiony elektrozawór odsprzedałem za 1/2 ceny i tyle.
Sprawdź dokładnie węże gumowe od turbo.
Powodzenia w poszukiwaniach.
-
tetar
- Użytkownik
- Miasto:
Miałem 3x wymieniany (jeździłem od serwisu do serwisu) elektrozawór sterowania turbiny i mimo tego auto wpadało w tryb awaryjny tylko na trasie.
Zmusiłem serwis by pojechali w trasę z podpiętym kompem "on line" i okazało się, że kolektor dolotowy i turbina (pisałem o tym w innym wątku)!
Jeżeli wszystko inne sprawdzone (kabelki, rurki, węże itd) to chyba szykuj się na większe koszty.
Zmusiłem serwis by pojechali w trasę z podpiętym kompem "on line" i okazało się, że kolektor dolotowy i turbina (pisałem o tym w innym wątku)!
Jeżeli wszystko inne sprawdzone (kabelki, rurki, węże itd) to chyba szykuj się na większe koszty.
-
lart_2
Motorek diesel.
Elektrozawór wymieniony, rura turbo wymieniona. TETAR daj mi linka do tego wątku co opisywałeś usterkę.
Jak bym Wam opisał wszystkie awarie jakie miałem w Isi to byście się za głowę złapali, mam wymienione praktycznie wszystko, skrzynia, sprzęgło, dwumas, chłodnica EGRx2, półośki, wąż wspomagania ......... i tak by można długo wymieniać i teraz jeszcze to .............
Elektrozawór wymieniony, rura turbo wymieniona. TETAR daj mi linka do tego wątku co opisywałeś usterkę.
Jak bym Wam opisał wszystkie awarie jakie miałem w Isi to byście się za głowę złapali, mam wymienione praktycznie wszystko, skrzynia, sprzęgło, dwumas, chłodnica EGRx2, półośki, wąż wspomagania ......... i tak by można długo wymieniać i teraz jeszcze to .............