--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Przewód w układzie wspomagania kierownicy

ODPOWIEDZ
mrJO

Przewód od wspomagania (szarpanie)

Post autor: mrJO » 6 maja 2015, o 15:27

Hej!
Zaczyna się widzę...
Od niedawna jestem użyszkodnikiem Insigni 2.0T 250KM
Trapi mnie parę rzeczy - w tym pewien temat związany z układem kierowniczym.
Podczas kręcenia kierownicą lewo/prawo/lewo/prawo - ale do końca/do oporu coś robiło mi takie metaliczne DING przy skrajnych położeniach...
Np. podczas zawracania na trzy...
Dziś znajomy mechanik zaglądnął pod maskę i jak kierownicą skręcam na maksa w którąś stronę - to strasznie mi trzepie przewodem od wspomagania - czy też tak macie?
Czy to normalne, czy muszę sobie dopisać do listy kolejną rzecz do wymiany?

traha

Re: Przewód od wspomagania (szarpanie)

Post autor: traha » 6 maja 2015, o 19:54

Na 90 % to jest łożysko oporowe na macphersonie jest zatarte i sprężyna przeskakuję wydając metaliczny dzwięk,a przewód pracuję bo powstaje ciśnienie i się napręża .

mrJO

Post autor: mrJO » 7 maja 2015, o 12:46

Sorry za lamerskie pytanie...
Jest dla Opla takie coś jak ETKA/ELSA dla VW (katalog części, schematy, rysunki poglądowe, instrukcje wymian/napraw)?
I czy z wymianą tego łożyska to jest wielka filozofia, trzeba jechać z tym do ASO lub jakiegoś mechanika?
Czy mając garaż, podnośnik i lekką wprawę w naprawach poprzednich samochodów to temat do ogarnięcia?

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Alex » 7 maja 2015, o 12:59

Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2014
Miasto: Mochowo
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 7 maja 2015, o 13:02

Pewien zakres części masz tu:
http://ecat24.com/opel/catalog/types/1/21/

Bardziej dokładny jest Opel TIS (można ponoć znaleźć na gryzoniu)

A łożysko oporowe na kolumnie, można zmienić w garażu, nie jest specjalnie skomplikowane.
Demontujesz koło, rozpinasz łącznik stabilizatora, rozkręcasz na kolumnie na dole dwie śruby i w przedziale silnika jedną nakrętkę. Wyjmujesz kompletna kolumnę na zewnątrz. Teraz jest potrzebny ściskacz do sprężyny, odkręcasz jeszcze jedną nakrętkę od góry, demontujesz łożysko, zakładasz nowe i skręcasz.
Za każdym razem zalecają wymieniać te dwie śruby mocujące kolumnę do zwrotnicy łącznie z nakrętkami.

Tu masz trochę zdjęć, jak u siebie zmieniałem zawieszenie na gwint HR (przód i tył), wiem, że dotyczy Astry J, ale jest to praktycznie tak samo, kolumna prawie identyczna, a zasada demontażu identyczna.
Jak masz flexride, to musisz jeszcze odpiąć kabelki.
https://www.dropbox.com/sh/2uyinbm3y8st ... e0txa?dl=0

mrJO

Post autor: mrJO » 7 maja 2015, o 22:49

Dziękować pięknie... nie wiem jak się odwdzięczę...
Może to ogarnę w weekend :)

jacek83

Post autor: jacek83 » 19 cze 2015, o 10:41

Witam,

u mnie za szarpanie przewodem przy skrajnym położeniu kierownicy odpowiadała bardzo prozaiczna przyczyna- przewód wypiął się z zapinki. Po ponownym wpięciu wszystko ok, rusza się ale już nie stuka :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Auto: ST 160HP
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Dan » 19 cze 2015, o 12:13

Podobno w ASO praktykowali wypinanie przewodu żeby się nie przecierał (gdzies u nas na forum wyczytałem)

Wysłane przez tapatalk

jacek83

Post autor: jacek83 » 19 cze 2015, o 13:48

To dziwne rozwiązanie, bo wtedy strasznie bije przy maksymalnym skręcie. Mnie sam dźwięk zaniepokoił a wpięcia w spinkę dokonali w ASO, jako rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Auto: ST 160HP
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Dan » 19 cze 2015, o 19:51

To takie polskie, jedni tak drudzy odwrotnie
Ja u siebie sprawdzilem mam wpięte jak być powinno, a drga tylko raz przy skręcie na max

Wysłane przez tapatalk

kaolad
Użytkownik
Auto: Insignia 2.0 CTDI
Rok produkcji: 2010
Miasto: Jastrzębie-Zdrój

Re: Przewód w układzie wspomagania kierownicy

Post autor: kaolad » 5 lip 2015, o 11:37

Witam, i mnie spotkał wyciek z wspomnianego przewodu. Najgorsze że dzień przed wyjazdem na wakacje, zakup w aso 450 zł + 100 zł wymiana. Porażka, w serwisie powiedzieli że to norma, moim zadniem szmelc. Mam starego opla vectre b, tam też jest wspomaganie hydrauliczne ale problemów mniej. Oni robia po to te auta by zarabiać. Wiec jak się psują to aso to pasuje. Wymienić trzeba bo jak pocieknie na filrt dpf to po autku, pali sie jak talala. Nie batatelizujcie tego problemu. Pozdrawiam i życzę udanych wakacji.

dekuter

Post autor: dekuter » 7 lip 2015, o 17:32

Słyszałem takie opinie, jest to szerzenie fałszu i nieprawdy. Nie wiem od kiedy to się dzieje ale to tylko jakaś przeklęta propaganda.

kaolad
Użytkownik
Auto: Insignia 2.0 CTDI
Miasto: Jastrzębie-Zdrój

Post autor: kaolad » 7 lip 2015, o 21:42

To nie jest propaganda tylko auta z rocznika 2009 i 2010 maja wspomaganie hydrauliczne i wadliwe węże, które mogą byc przyczyną pożaru. Bodajże od 2011 jest wspomaganie elektryczne i nie ma problemów.

Awatar użytkownika
fuli
Użytkownik
Auto: GSI
Kod silnika: B20DTR
Rok produkcji: 2019
Miasto: Polska
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: fuli » 7 lip 2015, o 23:06

Dużo było przypadków na forum tych węży... później weszły one trochę zmienione, a ja mam iske z 2011 rocznikowo 2012 i ciągle hydrauliczne. Poza tym elektryczne jest jakoś od my2013 i tez potrafilo się psuć. Również na forum opisane :)

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 8 lip 2015, o 13:55

To fakt, że rurki się przecierają na dole, albo pękają do góry. Tym co pęka do góry to przeważnie się nie dowiedzą bo bardzo często powodowało to zapalenie się auta ( obok jest DPF ) W Angli po seri zaplań wymieniali przewody na inne, u nas oczywiście nie. Po jakimś czasie w rurkę wstawiono wąż który już się nie przeciera i całość nie jest tak sztywna przez co wyeliminowano pękanie przewodu do góry.

lex4544
Nowicjusz
Auto: insignia
Rok produkcji: 2015
Miasto:

Post autor: lex4544 » 14 lip 2015, o 20:29

Witam,
u mnie przewod wpiety w swoje miejsce a przy maksymalnym skrecie kierownicy w obie strony do oporu przewod jest strasznie napiety i jednoczesnie slychac metaliczne uderzenie jak by ktos mlotkiem uderzal pod maska....
Ostatnio zmieniony 14 lip 2015, o 21:24 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8

Pobo1315

Post autor: Pobo1315 » 29 wrz 2015, o 12:24

I mnie to spotkało. Wyciek z tej wykrzywionej rurki. Ma ktoś ja na sprzedaż lub te gumowa ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

frembud
Forumowicz
Auto: sport tourer 160KM
Miasto:

Post autor: frembud » 7 paź 2015, o 20:58

moje auto też miało przyjemność przejechać się za darmo na lawecie.problem - przewód wspomagania. pomimo że 70 tys temu miał akcje serwisową na ten przewód.
przyczyna- rurka wyskoczyła z przedniego uchwytu i miała tyle luzu, że pracując ocierała o przegub półosi, a ta przetarła do kości.
wyciągnięcie samodzielne, spawanie 20zł, olej 1 litr, montaż.
uwagi- założyłem na uchwyty ( w srodek)dodatkową koszulkę z węża ogrodniczego 1/2 ', zabezpieczyłem opaskami, dodatkowo umocowałem opaską rurkę w miejcu przetarcia( patrząc od koła po prawej stronie przegubu półosi)- jest tam otwór w ramie, tak że fajnie się mocuje. Mam nadzieję że to pomoże na długo.

Awatar użytkownika
nap77
Użytkownik
Auto: OPEL INSIGNIA
Kod silnika: A18XER
Miasto: nysa

Post autor: nap77 » 16 lis 2015, o 12:11

witam
U mnie to samo płyn ze wspomagania wyciekł z wiadomego miejsca przewodu.Nie mogliśmy tej dziurki znaleźć dopiero ocynowanie pozwoliło namierzyć dziurkę, mechanik wyciął ten kawałek i dospawał nową rurke i działa. Problem jest jednak teraz z pompka wspomagania bo wydaje dźwięki jakby szuranie łożyska.(parę km pojeździłem zanim zauważyłem wyciek i chyba to zalatawilo pompkę).I co teraz zrobić jeździć z tym , szukać nowej,używanej czy regenerować? Ta pompka chyba nie jest tania chociaż coś nie mogę jej namierzyć nie mam nr części. Mechanik sie zastanawiał czy nie pasowałaby pompka z innego opla bo są bardzo podobne tylko nie wie jak z ciśnieniem by bylo:)
Ostatnio zmieniony 16 lis 2015, o 12:52 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8

Awatar użytkownika
Silv3r
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Miasto: Wałbrzych

Post autor: Silv3r » 30 mar 2016, o 20:59

I mnie to dzisiaj spotkało...
Andrzej pisze:Wąż przerobiony, przy oryginalnych końcówkach zostały odcięte stare węże i zastąpione jednym wężem po środku mocowane na dodatkową skrętkę aby był łatwiejszy montaż. Koszt przeróbki 70 zł.
Teraz tylko wyciąć stary przewód i montaż nowego i spokój do końca żywota
P2010007.JPG
P2010008.JPG
-- 1 lut 2015, o 11:59 --

Przewód wymieniony w warsztacie bez żadnych problemów koszt 180zł
Czyli zostawiles jedynie oryginalny początek i koniec przewodu, a całą resztę zastapiles gumowym przewodem?
Jakie płyny będą odpowiednie do układu?

Wysłane z mojego... Czy to ważne?

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ kierowniczy”