--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Trzeszczenie panoramy roleta nie domyka się

Niedzwiedz

Re: Trzeszczenie panoramy roleta nie domyka się

Post autor: Niedzwiedz » 17 maja 2015, o 16:19

Witam również mialem problem z roleta prawie miesiąc czasu i przed chwila problem rozwiazalem jak pisaliscie.

Problem: guzik jest podwójny to każdy wie i jak sie wcisnie do pierwszego stopnia i przytrzyma to sie zamknie cała i z 0.5 cm cofa potem jeszcze nacisnie guzik do 1 stopnia i zamknięta ale jak sie nacisnie guzik do drugiego stopnia aby sie sama zamknęła roleta to za sekundę sie cofa do poziomu szyberdachu.

Rozwiązanie: programowalem 3 razy rolete ale myślę ze wystarczy tylko raz bo dopiero za 3 razem bardzo dlugo trzymalem guzik do pierwszego stopnia. zamknac rolete otworzyć rolete zamknac i trzymac tak dlugo az bedzie slychac takie głośne pstrykniecie w mechanizmie i naprawione :D

pozdrawiam

Maximus37

Post autor: Maximus37 » 20 maja 2015, o 07:02

U mnie problem nie polega na tym że się nie domyka i cofa, tylko w ogóle nie domyka się całkowicie. Zawsze zamyka się do poziomu szyberdachu i staje. Programowanie nic nie pomogło. To chyba inny problem.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2015, o 12:30 przez Maximus37, łącznie zmieniany 1 raz.

SAFIK
Użytkownik
Auto: Insignia GS 1.6 T
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Miasto: lubelskie
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: SAFIK » 20 maja 2015, o 14:43

Jak już pisałem znacznie wcześniej mam taki sam problem jak Maximus37.
Jeszcze mam tylko jeden sposób do sprawdzenia - podmienić do sprawdzenia panel ze sterowaniem od innej panoramy.

Arek1976ap

Post autor: Arek1976ap » 23 maja 2015, o 21:25

Potwierdzam patent kolegi Niedzwiedzia działa , u mnie się naprawiło , wystarczy jeden raz domknąć i otworzyć tylko koniecznie trzymać na pierwszym stopniu.

Maximus37

Post autor: Maximus37 » 30 maja 2015, o 06:50

Arek1976ap pisze:Potwierdzam patent kolegi Niedzwiedzia działa , u mnie się naprawiło , wystarczy jeden raz domknąć i otworzyć tylko koniecznie trzymać na pierwszym stopniu.
Tyle że problem w tym że moja się nawet nie domyka ...

Pałasz

Post autor: Pałasz » 11 cze 2015, o 13:01

Arek1976ap pisze:Jak już pisałem znacznie wcześniej mam taki sam problem jak Maximus37.
Jeszcze mam tylko jeden sposób do sprawdzenia - podmienić do sprawdzenia panel ze sterowaniem od innej panoramy.
I ta teoria została obalona - podmienialiśmy panel i dalej jest to samo :(

actros

Post autor: actros » 25 cze 2015, o 17:52

I czy ktos rozkminil co to moze byc?Ja mam taki sam problem jak maximus.

Niedzwiedz

Post autor: Niedzwiedz » 11 sie 2015, o 11:34

Witam

rozwiązał ktoś problem z niedomykającym sie szyberdachem ?? nie zamyka sie do końca i jest szpara a kiedys tak nie miałem było ok.

pozdrawiam

Maximus37

Post autor: Maximus37 » 28 sie 2015, o 16:25

Nikt nie potrafi tego ani naprawić ani doradzić jak zrobić. Problem pozostaje nierozwiązany. Połowa Insigni z panoramami ma ten problem i wszyscy opalaja się na pełnym slońcu bo nic nie da się zrobić. A może skrzyknąć się i jakiś list do Opla napisać?

Niedzwiedz

Post autor: Niedzwiedz » 7 wrz 2015, o 18:27

z kurtyną problem rozwiązałem aczkolwiek mam problem z tym szyberdachem rozmawialem z Kolesiem z Serwisu niby jest jakaś regulacja i umieją to zrobić...

SAFIK
Użytkownik

Post autor: SAFIK » 19 wrz 2015, o 19:31

Chcę się podzielić z tymi, którzy mają problem z panoramą, która domyka się tylko do szybra. Po rozmowie na PW z kol. Niedzwiedz próbowałem i udało się. Trwało to ok. 30 minut. Jeżeli jest ktoś zainteresowany to piszcie PW może i u was się uda. Męczyłem się z tym prawie 2 lata, Słońce paliło przez szyber a teraz jestem mega zadowolony panorama (roleta) domyka się do końca :D .

Awatar użytkownika
yerry
Prezes ICP
Auto: Insignia B GS
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=52&t=8653
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 26 razy
Otrzymał  piwo: 99 razy
Kontakt:

Post autor: yerry » 19 wrz 2015, o 22:36

No to może zrób opis co i jak, niech wszyscy klubowicze się dowiedzą.
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/

Pałasz

Post autor: Pałasz » 20 wrz 2015, o 09:25

SAFIK pisze:Chcę się podzielić z tymi, którzy mają problem z panoramą, która domyka się tylko do szybra. Po rozmowie na PW z kol. Niedzwiedz próbowałem i udało się. Trwało to ok. 30 minut. Jeżeli jest ktoś zainteresowany to piszcie PW może i u was się uda. Męczyłem się z tym prawie 2 lata, Słońce paliło przez szyber a teraz jest em mega zadowolony panorama (roleta) domyka się do końca :D .
O to fajnie, że w końcu się udało :D Napisz na forum lub do mnie na PW (tu abblo VKP) co było bo mnie ciekawość zżera.

SAFIK
Użytkownik

Post autor: SAFIK » 20 wrz 2015, o 09:48

Opis mojego programowania panoramy.

Programowanie samej panoramy nic nie dało - walczyłem z tym ok. 15 minut.
Postanowiłem zaprogramować sam szyber trzymając przycisk na 1 pozycji. Sekwencję powtarzałem 3-4 krotnie trzymając przycisk ok. 1- 1,5 minuty. Dopiero za 3-4 razem podczas trzymania wciśniętego przycisku na zamkniętym szybrze coś zabrzęczało.
Następnie trzymając przycisk rolety na 1 pozycji wykonałem powtarzalną sekwencję 3-4 krotnie po ok. 1- 1,5 minuty i roleta panoramy zamknęła się do końca. Satysfakcja ogromna :D .

Pałasz

Post autor: Pałasz » 20 wrz 2015, o 14:19

Czyli dobrze mówiłem, że coś przy oknie :P Nie przypuszczałem tylko, że wystarczy samo programowanie bardziej myślałem (jak mówiłem), że uwalona jakaś krańcówka/czujnik.

Gratuluję !!!

Maximus37

Post autor: Maximus37 » 22 wrz 2015, o 22:51

W jakim celu programowałeś szyber? Też ci sie nie domykał? Czy tak poprostu?

SAFIK
Użytkownik

Post autor: SAFIK » 23 wrz 2015, o 07:32

Dlatego że za skarby świata nie mogłem zaprogramować panoramy. Postanowiłem zabrać się za szyber a następnie za panoramę.

Maximus37

Post autor: Maximus37 » 23 wrz 2015, o 11:57

Nie wiem jakim cudem ale roleta na panoramie zamyka się w całości ! :) Problem rozwiązany !!!
W końcu po ponad roku męki na słońcu hehe. A w ASO Opel mówiono, że trzeba rozbierać cały dach, a koszt to około 1000zł haha. Śmieszni mechanicy.
Problem na pewno jest gdzieś w programowaniu albo na kostkach (przełącznikach). U mnie wyglądało to nieco inaczej, ale faktycznie jak kolega SAFIK doradzał zacząłem tym razem od szyberdachu. Tyle, że trzymając w poz 1. szyberdach do otwierania, szyberdach rozprogramował się całkowicie. Najpierw otwierał się stopniowo, po kilka cm. Otworzył się nienaturalnie zbyt szeroko niż zawsze i stanął. Nie dało się go zamknąć. Wyciągnąłem kostki z przełącznikami, popukałem w nie, podociskałem kable, ponownie włączyłem zapłon i szyberdach ożył. Zamknął się bez problemu. Chciałem przystąpić do programowania rolety, ale wciskajac 1. poz. do zamykania okazało się, że już zamyka się prawidłowo. Spróbowałem kilka razy i roleta działa prawidłowo, więc nic już nie ruszałem i rolety nie programowałem. Uznałem że jak działa prawidłowo to nie ma co jej ruszać.

miłek

Post autor: miłek » 3 paź 2015, o 21:09

Witam !

Ja miałem problem najpierw z roletą a później z szyberdachem. Najpierw roleta zatrzymywała się ok 5 cm przed końcem (oczywiście szyber zamknięty). Więc zapłaciłem w ASO 100 zł i naprawili. Stwierdzili, że ktoś (najprawdopodobniej dzieciaki) przytrzymały za długo przycisk od rolety w głębszej pozycji (chyba tzn. w poz 2)

Po tym zdarzeniu wiedziałem już że przycisków na dachu długo nie można trzymać !

Kilka miesięcy później zauważyłem, że szyber się minimalnie nie domyka (jakby mechanicznie uszczelki sie na równo nie stykały) może ze 2 milimetry. Pojechałem więc do ASO :) . A tam już tradycyjnie 100zł i 5 min roboty. Okazało się, że trzeba było dobrze ponownie zaprogramować szyber i już powierzchnia na dachu była równiutka (uszczelki się stykały). Ale teraz po pól roku znowu min odstają od siebie minimalnie (poziom nierówny. Może ja się kur.... w końcu nauczę tego programowania, jeżeli to o nie chodzi :lol:

ps. piszecie pozycja 1 i 2 na przyciskach. Rozumiem że 1 to plytsza a 2 to opór (głęboka) ?

Niedzwiedz

Post autor: Niedzwiedz » 4 paź 2015, o 11:25

Czyli nie tylko ja mam problem z szyberdachem jeśli serwis to zrobiłem za takie śmieszne pieniądze czyli to jest programowanie.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”