--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

DPF

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rollyone
Użytkownik
Auto: Insignia se cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Glasgow Szkocja
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: DPF

Post autor: rollyone » 18 cze 2015, o 13:08

Tego nie wiem, jednak od tamtej pory przejechane 140 tys i dopiero teraz ten błąd.... Myślę że powód wymiany był inny, pewnie coś się działo a najlepiej i najszybciej było zapewne wymienić i
zapomnieć. Czeka mnie dzisiaj długa podróż łącznie 1600km w obie strony i zaczynam się już denerwować

Awatar użytkownika
rollyone
Użytkownik

Post autor: rollyone » 24 lip 2015, o 00:47

Problem błędu P2458-57 rozwiązany. Dzięki koledzy za wsparcie i sugestie.

Awatar użytkownika
wojtekski
Użytkownik
Auto: insignia, 207cc
Rok produkcji: 2016
Miasto: Suwałki
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: wojtekski » 26 lip 2015, o 10:14

Kolego pochwal się jak ten problem rozwiązałeś jak możesz u mnie też mam z tym problem niestety P2458-57 wyrzuca .Też nie bardzo chce wywalić dpf i szukam na razie rozwiązania. A i tak jeszcze kolega w serwisie mi powiedział że jak padł filtr to mogę go wyciąć ale w przyszłym roku mają być urządzenia do kontroli czy jest filtr dpf i jak wytnę to i tak będę wstawiał w przyszłym roku ?
Ostatnio zmieniony 26 lip 2015, o 19:23 przez wojtekski, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Auto: ST 160HP
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Dan » 26 lip 2015, o 16:48

kmy pisze:kolego @Pylnik, widzę, ze jesteś trochę przewrażliwiony na punkcie DPF.

Oczywiście jazda w czasie wypalania z obrotami powyżej 2000 czy nawet 2500 przez cały czas trwania wypalania jest jak najbardziej optymalnym rozwiązaniem, tyle że rzadko kiedy możliwym do realizacji.

Najczęściej dobrze jest, jak chociaż połowa czasu wypalania upłynie na obrotach i jeździe. Czasem trzeba przestać na postoju cały czas wypalania, a czasem nawet i przerwać procedurę i wyłączyć silnik.

Masz w sumie 3 progi alarmowe.
Pierwszy próg to wypalanie bez sygnalizacji jakiejkolwiek kontrolki, oczywiście z tych na desce rozdzielczej. Uruchamia się po umownym stopniu zapchania na 80%, wyliczonym przez komputer i na podstawie różnicy ciśnień przed i za filtrem DPF. Jest to bardzo bezpieczny próg i dlatego nie ma sygnalizacji dla kierowcy. Zatem producent (Opel) dopuszcza tu różne warianty pracy silnika, jazdy, a nawet przerwanie. Skoro kierowca nie wie, że trwa wypalanie to może także silnik zgasić.
Bardziej świadomi kierowcy montują sobie słynna diodę, aby jednak wiedzieć o wypalaniu już na tym etapie i słusznie, też tak zrobiłem.

Drugi próg, to zapalenie się kontroli na desce rozdzielczej w trybie pulsującym, mrugającym. Tu nie wiem przy jakim stopniu zapchania, ponoć 130 czy 140 %. Tak to nie jest błąd, nasycenie DPF może przekroczyć 100%, bo jest to wartość umowna, wyliczana przez komputer, tak to sobie konstruktorzy wymyślili.
I tu już zgodnie z instrukcją nie można wyłączać silnika i przerywać tego wypalania. Powinniśmy dążyć do osiągnięcia optymalnych warunków wypalania, czyli jazda z obrotami powyżej 2000 obr/min.

Trzeci próg to ciągłe świecenie kontrolki na desce rozdzielczej, wówczas to jak najszybciej wyjazd za miasto i porządnie przegrzać wydech, ale z reguły to najczęściej pozostaje serwis i wypalanie w piecu.

Dlatego, jak chcesz być świadomym kierowcą auta z filtrem DPF to zamontuj diodę, staraj się wypalać filtr za każdym razem w czasie jednak jazdy. Ale jak Ci się zdarzy, że musisz silnik zgasić, to go zgaś i się nie przejmuj, a następnym razem wypal go do końca.

Są tysiące kierowców aut z DPF i przy braku sygnalizacji nie mają pojęcia, czy to się wypala czy nie i użytkują auta przez setki tysięcy kilometrów.
Bezawaryjności życzę.
Dzisiaj mnie dopadło..."awaria pojazdu - idź w pizdu" Obrazek
U mnie niestety nie ma tych 3 etapów ktore opisał kmy, zawsze wypalanie doprowadzałem do końca ale ostatnio zdecydowałem ze przerwe wypalanie i zobacze co sie stanie wiec zgasilem silnik (byl to piatek). Dzisiaj jade nagle ciach z dzidy awaria pojazdu bla bla, za mną siwo, zapach ala wędzonej po raz 50 makreli, myślę sobie pewnie uszczelka pod głowicą (bo tak biało za mną było że każdy uciekał na inny pas). Zajechałem pod blok szybko sprawdzam olej i płyn chłodniczy ale jest ok wiec poszedlem po lapka. Wypluł mi błąd p2453-5A błąd czujnika różnicy ciśnień dpf, próba skasowania skutkowała natychmiastowym powrotem błędu, a wiec aktywowałem wypalanie serwisowe pod blokiem Obrazek. Jak już kłęby siwego dymu opadły uspokoiłem telefonicznie nasa że nic w kosmos jednak nie będę wysyłał (no może poza bandą ekologów od dpfu), pokasowałem błędy, które juz nie wróciły, przejechałem sie i auto jezdzi jak powinno czyli sukces.

Wysłane przez tapatalk

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 26 lip 2015, o 18:01

Jak wymusileś serwisowe to w momencie rozpoczęcia możesz ruszyć autem i kontynuować, oczywiście jeżeli masz zaraz odpowiednie warunki żeby równo jechać.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik

Post autor: Dan » 26 lip 2015, o 18:04

Ale jak przeciez auto ci samo wchodzi na obroty 3500rpm przy statycznym serwisowym wypalaniu

Wysłane przez tapatalk

P405
Zapaleniec

Post autor: P405 » 26 lip 2015, o 18:18

Wypali spokojnie, ale można jechać i trzymać 2500 obr. i też się super wypali a silnik nie wyje na parkingu.

Awatar użytkownika
rollyone
Użytkownik

Post autor: rollyone » 27 lip 2015, o 01:48

W moim przypadku błąd powrócił po przejechaniu około 2000 km w najmniej oczekiwanym i sprzyjającym momencie. Środek nocy, powrót do domu jakieś 1000 km i dzyń dzyń awaria pojazdu ble ble. Zjazd na najbliższy parking i OP COM zaprzęgnięty do pracy (miałem przeczucie by zabrać ze sobą). Oczywiście P2458-57 i niestety kasowanie błędu nie daje rezultatu, powraca po kilku minutach jazdy ale żadnych problemow z mocą silnika. Skasowałem błąd i ustawiłem bloki pomiarowe żeby obserwować co się dzieje. Jak słusznie przypuszczałem błąd powrócił i mogłem zobaczyć wszystko w blokach. W momencie pojawienia się błędu wartość wskazywana przez czujnik ciśnienia spalin wynosiła 24kPa przy 2000 rpm, a na biegu jałowym ciśnienie 15 - 16kPa, napełnienie DPF 39%. Jednak zaraz potem nastąpił gwałtowny spadek mocy. Zjazd na kolejny parking i główkowanie co dalej. Wykręciłem czujnik, mocowałem się trochę z opaską na rurce gumowej, ale w końcu zeszła. Od wewnątrz dojście do czujnika pokryte byłą sadzą, nie mając lepszego pomysłu użyłem carburator cleaner i psiknąłem kilka razy do środka. To co wypłynęło było czarne, cuchnące i maziowate. Odłożyłem czujnik żeby wysechł i ponownie zamontowałem. Teraz na wolnych obrotach czujnik wskazywał ciśnienie rzędu 8kPa, a przy 2000 16kPa. Niestety błąd nadal wisiał i nie mogłem go usunąć. Pomyślałem, że dobrze byłoby wypalić DPF awaryjnie ale nie mam takiej opcji w moim OP COMie, więc uruchomiłem silnik i powoli rozpędzałem auto. Starałem się jak najbardziej rozgrzać wydech. Kiedy spaliny osiągnęły temperaturę 400 stopni wypalanie nastąpiło samoistnie, a po wszystkim auto odzyskało wigor jakby nic się nie stało i po usunięciu błędu już nie powrócił. W drodze do domu DPF wypalał się średnio co 300km (cały czas autostrada). Po powrocie udałem się do serwisu vauxhall i kupiłem nowy czujnik. Panowie w serwisie byli tak uprzejmi, że sami bez dodatkowej opłaty ów czujnik wymienili i przeprowadzili jego przyuczenie. Po wymianie nowy czujnik wskazuje 0 -1Kpa na biegu jałowym i 6kPa przy 2000rpm. Pierwsze wypalanie po wymianie nastąpiło po 485km, drugie po 520km, teraz mam przejechane 460 i napełnienie 66% i to wszystko jazda miejska. Dlatego stwierdzam, iż w moim przypadku powodem błędu P2458-57 był wadliwie działający czujnik ciśnienia spalin, a nie uszkodzony filtr cząstek stałych (remedy opla) na szczęście dla mnie i mojej kieszeni.

Pobo1315

Post autor: Pobo1315 » 27 lip 2015, o 01:52

Dan serwisowe wypalanie robiłeś op comem klonem ? Jeśli tak to moze opiszesz krok po kroku jak do niego doprowadzić ? Przyda sie na przyszłość.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

P405
Zapaleniec

Post autor: P405 » 27 lip 2015, o 07:24

W vaxcom jest ta opcja, bloki pomiarowe, dane utylizacji spalin, i na ostatniej stronie.

Awatar użytkownika
wojtekski
Użytkownik

Post autor: wojtekski » 27 lip 2015, o 07:44

To sprawdziłem i u mnie na zimnym 2kpa to jak możesz to podpowiedz gdzie tego czujnika szukać ? bym go wygrzebał i zobaczył czy to coś da ?

Awatar użytkownika
rollyone
Użytkownik

Post autor: rollyone » 27 lip 2015, o 09:52

Oznaczony nr 6

Obrazek

Tak było u mnie przed wymianą...

Obrazek

Zaraz po wymianie...

Obrazek

Może powinieneś jeszcze wyczyścić MAP sensor, ja swój profilaktycznie wymieniłem na nowy.
Ostatnio zmieniony 27 lip 2015, o 10:24 przez rollyone, łącznie zmieniany 1 raz.

P405
Zapaleniec

Post autor: P405 » 27 lip 2015, o 10:19

Nie wiem dlaczego, ale w kompie nie widać całych zdjęć, w telefonie są ok.

Awatar użytkownika
wojtekski
Użytkownik

Post autor: wojtekski » 27 lip 2015, o 12:11

Dzięki u mnie na obrotach wolnych pokazuje 2-3 kpa a przy 2000 ty około 15 kpa. Dzięki serdeczne za rysunek to on jest praktycznie na wierzchu hehe i ciekawostka też na obrotach jałowych chodził miał 2- kpa i nagle skok na 6 kpa na chwile i błąd od razu w aucie i oczywiście dalej 2 kpa zamówiłem czujnik i zobaczymy czy to jest to.

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik

Post autor: Dan » 27 lip 2015, o 14:43

Pobo1315 pisze:Dan serwisowe wypalanie robiłeś op comem klonem ? Jeśli tak to moze opiszesz krok po kroku jak do niego doprowadzić ? Przyda sie na przyszłość.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Jasne zaraz wrzuce tutka jakiegoś.

proszę :
http://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=43&t=2038

Pamietajmy także zeby przeprowadzic proces wypalania na otwartym powietrzu, otworzyc maskę i mieć na wszelki wypadek sprawną gaśnice pod ręką Obrazek

Wysłane przez tapatalk
Ostatnio zmieniony 2 sie 2015, o 20:44 przez Dan, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
wojtekski
Użytkownik

Post autor: wojtekski » 28 lip 2015, o 13:52

U mnie tego nie ma niestety ? nie widać takiej zakładki ale dziś odczytałem nasycenie 105 % i zaczął się wypalać pomimo błędów potem turbina wróciła to dopaliłem i chwilowo błędów nie ma ciekawe jak długo.

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 28 lip 2015, o 17:53

Mówiłem Ci,że daje znaki i czas pożegnać klekota,a kupić sobie benzynę :D

Awatar użytkownika
wojtekski
Użytkownik

Post autor: wojtekski » 28 lip 2015, o 21:35

Się zrobi hehe i będzie jak nówka prawie hehe.

andrzejandrzej

Post autor: andrzejandrzej » 1 sie 2015, o 15:08

Po 11 miesiącach i przebyciu 18 tys km DPF znowu dał o sobie znać! Błąd z przed 11 miesięcy: P2543 Diesel Particle Filter Differential Pressure Sensor Malfunction - oczywiście tryb awaryjny, brak mocy itp. Na chwilę obecną tryb awaryjny z błędem P2453-5A DPF Differential Pressure Sensor Circuit - Not Plausible, błąd jak u kolegi Dan'a po skasowaniu wyskakuje ponownie. Co ciekawe błąd się pojawił podczas wypalania filtra na drodze. Dodam, że normalnie (50%miasto 50% autostrada) wypalał się co ok 500km, a ostatnie cztery razy mimo, że 90% trasy było po autostradach to co 250km
Sprawdziłem ciśnienie na czujniku różnicy ciśnień, na wolnych obrotach jest 0kPa, czasami podskoczy do 1kPa, a przy 2000 2kPa dodam, że auto cały czas w trybie awaryjnym.

Zapełnienie filtra w Vauxcom 70% w Opcom 255% co jest wartością chyba błędną z tego co pamiętam.

Martwi mnie to, że już po raz drugi muszę robić wymuszone wypalania, a auto ma tylko ok 50tys km. Niestety komputer pokazuje dobre wartości czujnika ciśnienia spalin więc wykluczam jego uszkodzenie.

Jak tylko przyjdzie do mnie Olej i filtr to wyczyszczę DPFa za pomocą Wurth dpf cleaner i zrobię wymuszone wypalanie o ile je znajdę w Vauxcomie :D
Dan pisze:Vauxcom-silnik-bloki pomiarowe-ostatnia zakladka dpf regeneration-wchodzimy klikamy activate i czekamy chwile.

Znalazłem dwie opcje dotyczące regeneracji: DPF regeneration status i na ostatniej stronie DPF incomplete regeneration status. Czy to któraś z tych opcji?
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
rollyone
Użytkownik

Post autor: rollyone » 1 sie 2015, o 15:47

Zdemontuj czujnik ciśnienia spalin i oczyść carburettor cleaner, wyczyść też MAP sensor. Wypalanie DPF statyczne. Jeśli czujniki są sprawne problem zniknie.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ dolotowy + wydechowy”