--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuTwardy pedał sprzęgła
-
Fraps900
Twardy pedał sprzęgła
Panowie, pytanie co mogło spowodować, że utwardził mi się pedał sprzęgła? Wciskać się da, ale jest to średnio komfortowe. Wydaje mi się, że generalnie dzień w dzień ciągle się utwardza co także powoduje, że mechanizm popiskuje/trzeszczy. Dla informacji wymieniłem koło dwu-masowe i komplet sprzęgła z dociskiem i wysprzęglikiem. Wymienić i tak musiałem. Przed wymianą sprzęgła, pedał sprzęgła był twardy. Zaraz po wymianie sprzęgła i koła, pedał sprzęgła był ok, jeździło się super. Po kilku dniach jednak do dzisiaj problem jest nadal. Myślałem, że to może pompa sprzęgła, ale macherzy stwierdzili, że nie ma żadnych przecieków na pompie, więc powinno być ok, no ale nie jest.
Tak jak wspomniałem pedał trzeszczy co oznacza, że cały ten mechanizm pod kierownicą generalnie ma nieodpowiedni opór. Odpowietrzanie i wymiana płynu także nie dała żadnego pozytywnego efektu. Czy to może jednak pompa, pomimo, że nie ma przecieków, jest już wyrobiona i trzeba by było ją wymienić?
Czy ktoś z szanownych klubowiczów/userów forum miał taki przypadek?
Insignia Sport Tourer 160/118
Tak jak wspomniałem pedał trzeszczy co oznacza, że cały ten mechanizm pod kierownicą generalnie ma nieodpowiedni opór. Odpowietrzanie i wymiana płynu także nie dała żadnego pozytywnego efektu. Czy to może jednak pompa, pomimo, że nie ma przecieków, jest już wyrobiona i trzeba by było ją wymienić?
Czy ktoś z szanownych klubowiczów/userów forum miał taki przypadek?
Insignia Sport Tourer 160/118
-
Andrzej
Re: Twardy pedał sprzęgła
mam ten sam model i od nowości pedał sprzęgła jest twardy,(sprzęgło i dwu masa oryginał)
przez twardość rozumiem że trzeba użyć dużej siły aby go wcisnąć przy ruszaniu z wyczuciem muszę go popuścić bo inaczej kangur! skrzypi sprężyna co pół roku psikam WD-40.
już się do tego przyzwyczaiłem
przez twardość rozumiem że trzeba użyć dużej siły aby go wcisnąć przy ruszaniu z wyczuciem muszę go popuścić bo inaczej kangur! skrzypi sprężyna co pół roku psikam WD-40.
już się do tego przyzwyczaiłem
- hajt
- Użytkownik
- Auto: insignia cosmo
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Warszawa
mam to samo, dwa tygodnie temu wymieniałem dwumase przed i po wymianie sprzęgło twarde a sprężyna skrzypi
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
U mnie tak samo, sprzęgło chodzi ciężko i trzeszczy
Wysłane przez tapatalk
Wysłane przez tapatalk
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Skrzypiącą/trzeszczącą sprężynę potraktujcie białym smarem. U mnie od ponad dwóch lat się to sprawdza. WD40 nie zdaje egzaminu.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
Fraps900
Podobnież w Accordach też jest taki problem. Po wymianie pompy sprzęgła trzeszczenie/twardość ustępuje... Generalnie da się z tym jeździć no ale jeżdżąc innymi samochodami, pedał zawsze miałem bardziej miękki.
-- 23 cze 2015, o 09:29 --
Dobra opanowałem to skrzypienie. Może się komuś przyda. Okazało się o dziwo, że skrzypi nie mechanizm obok pompy sprzęgła (jak to obiegowo w internecie krąży nawet jakiś tutorial, a miejsce w którym sprężyna wchodzi do otworów po obu stronach pod pedałem sprzęgła...
http://s2.postimg.org/g6qz2td49/Bez_tytu_u.jpg
Ciekawe jak inżynierowie rozwiązali to w insygniach 2015?
Teraz jest zdecydowanie ok.
-- 23 cze 2015, o 09:29 --
Dobra opanowałem to skrzypienie. Może się komuś przyda. Okazało się o dziwo, że skrzypi nie mechanizm obok pompy sprzęgła (jak to obiegowo w internecie krąży nawet jakiś tutorial, a miejsce w którym sprężyna wchodzi do otworów po obu stronach pod pedałem sprzęgła...
http://s2.postimg.org/g6qz2td49/Bez_tytu_u.jpg
Ciekawe jak inżynierowie rozwiązali to w insygniach 2015?
Teraz jest zdecydowanie ok.
-
Darek87
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2023
- Miasto:
A u mnie wręcz odwrotnie po wymianie dwumasy i sprzęgła chodzi bardzo lekko. Z początku ciężko było się przyzwyczaić bo stare dużo ciężej chodziło. A skrzypiacy pedał rok temu przesmarowałem i jak narazie spokój.
-
traha
-
daro112
Heh, dopiero kupiłem Insignię (2.0 dth 118/160 w manualu) i również przeraziła mnie twardość sprzęgła - początkowo non-stop przy ruszaniu kangur... pojechałem do ASO i tam usłyszałem, że sprzęgła już w tym aucie nie ma....
Oczywiście diagnoza od razu postawiona i wyceniona - wymiana sprzęgła na oryginalnej dwumasie 8000zł, na zamienniku 6000zł.......
Dodam tylko, że problemy sa tylko z ruszaniem, później przy zmianie biegów jest ok, do tego żadnego drgania, stuków, etc.
Czy to może być pompa sprzęgła???
Oczywiście diagnoza od razu postawiona i wyceniona - wymiana sprzęgła na oryginalnej dwumasie 8000zł, na zamienniku 6000zł.......
Dodam tylko, że problemy sa tylko z ruszaniem, później przy zmianie biegów jest ok, do tego żadnego drgania, stuków, etc.
-
SAFIK
- Użytkownik
- Auto: Insignia GS 1.6 T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: lubelskie
- Otrzymał piwo: 1 raz
Ile masz nalatane (na blacie) i który rok???daro112 pisze:Heh, dopiero kupiłem Insignię (2.0 dth 118/160 w manualu) i również przeraziła mnie twardość sprzęgła - początkowo non-stop przy ruszaniu kangur... pojechałem do ASO i tam usłyszałem, że sprzęgła już w tym aucie nie ma....
-
Maximus37
Mam problem ze sprzęgłem albo z pedałem sprzęgła. Sprawa jest nieco dziwna, nigdzie na forum nie wyczytałem o takim przypadku.
Pedał sprzęgła nagle wpadł do podłogi podczas jazdy i próby zmiany biegu. Tym samym sprzęgło przestało działać. Żeby wyciągnąć pedał musiałem go ręcznie odciągnąć do góry, ale ponowne jego wciśnięcie powodowało że nie wracał do swojej pozycji a podczas wciskania był nietypowo "twardy". Nie chciałem nic na siłę robić więc zaciągnąłem auto do mechanika, a tam mechanik 2 razy poruszał pedałem i on "ożył"
. Tak samo jak nagle przestał działać, tak sam bez powodu zaczął działać. Dodam tylko że sprzęgło kompletne wymieniane było 5 mies. temu a żadnych ubytków płynów nie stwierdziłem wizualnie. Nie mam pojęcia co się dzieje, aż strach jechać w dalszą trasę.
Ma ktoś jakieś przypuszczenia?
Pedał sprzęgła nagle wpadł do podłogi podczas jazdy i próby zmiany biegu. Tym samym sprzęgło przestało działać. Żeby wyciągnąć pedał musiałem go ręcznie odciągnąć do góry, ale ponowne jego wciśnięcie powodowało że nie wracał do swojej pozycji a podczas wciskania był nietypowo "twardy". Nie chciałem nic na siłę robić więc zaciągnąłem auto do mechanika, a tam mechanik 2 razy poruszał pedałem i on "ożył"
Ma ktoś jakieś przypuszczenia?
-
Kot
Spr. poziom płynu hamulcowego jak jest go mało zobacz czy na łączeniu skrzyni biegów i silnika nie ma wycieku jak występuje to niestety masz uszkodzony wysprzęglik na uszczelniaczu w konsekwencji skrzynia na glebę i wymiana wysprzęglika .
Ale jeśli nie ma ubytku płynu hamulcowego pojedz na odpowietrzenie pedału sprzęgła jeśli okaże że było tam powietrze mimo prawidłowego poziomu płynu układ zapowietrza się to tu mamy parę opcji :
- Nieszczelność przewodu Pompa sprzęgła -> Wysprzęglik
- Nieszczelność przewodu Zbiorniczek -> Pompa sprzęgła
- Lub puszcza uszczelniacz na tłoku pompy sprzęgła w wyniku czego układ zapowietrza się
Ale jeśli nie ma ubytku płynu hamulcowego pojedz na odpowietrzenie pedału sprzęgła jeśli okaże że było tam powietrze mimo prawidłowego poziomu płynu układ zapowietrza się to tu mamy parę opcji :
- Nieszczelność przewodu Pompa sprzęgła -> Wysprzęglik
- Nieszczelność przewodu Zbiorniczek -> Pompa sprzęgła
- Lub puszcza uszczelniacz na tłoku pompy sprzęgła w wyniku czego układ zapowietrza się
-
Gregor99
Witam serdecznie, mam ciekawy problem ze sprzęgłem, a mianowicie po odpowietrzeniu sprzęgło działa idealnie. Po przejechaniu 100-150km pedał staje się twardy. Kolejne odpowietrzenie, brak powietrza... pedał miękki i po jakimś czasie znowu to samo. Wycieków brak, ubytków płynu brak, płyn wymieniony na nowy(bez poprawy). Może ktoś miał podobny problem. Dziękuję za podpowiedzi.
-
Fraps900
No ja mam ten "problem". Generalnie także żadnych wycieków. Jeżeli totalnie odpowietrzysz układ jest miękko, do czasu. Wydaje mi się podobnie jak pisał Kot - puszcza uszczelniacz na tłoku pompy sprzęgła w wyniku czego układ zapowietrza się. Sama Pompa jest względnie tania, i chyba "dla sportu" można ją wymienić i zobaczyć
Pytanie do Gregor99. Czy zaraz po odpowietrzeniu notujesz charakterystyczne walnięcia podczas zmiany biegów? Czy jest ideał?
Pytanie do Gregor99. Czy zaraz po odpowietrzeniu notujesz charakterystyczne walnięcia podczas zmiany biegów? Czy jest ideał?
- kozak
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Wrocław
- k.olix
- Klubowicz
- Auto: Insignia 2.0 160PS
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 7 razy
Najlepiej wypiąć zbiorniczek płynu chłodniczego, zdemontować akumulator oraz plastikową obudowę pod nim i tam powinieneś zobaczyć mały zaworek do odpowietrzenia sprzęgła.
Krzysztof
-
BRT003
Witam serdecznie, mam problem ze sprzęgłem to znaczy:
-ciężko się wciska i w dodatku bierze wysoko (prawie na samym końcu)
Co może być tego powodem?
(silnik 1.8 benzyna)
-- 19 mar 2016, o 16:02 --
Panowie jakies sugestie?
-ciężko się wciska i w dodatku bierze wysoko (prawie na samym końcu)
Co może być tego powodem?
(silnik 1.8 benzyna)
-- 19 mar 2016, o 16:02 --
Panowie jakies sugestie?
-
Maximus37
Faktycznie Kot miał prawie racje. Wina była wysprzeglika, a dokładniej jego błędnego zamontowania przez serwis ASO w Płocku. Założona była podwójna uszczelka, co spowodowało wibracje i rozszczelnienie.