--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuDystanse
-
Pobo1315
Re: Dystanse
U mnie przy dystansie 22mm na ori feldze musiałem ciąć szpilki
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- Popek_Insignia
- Użytkownik
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTL
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Birmingham/Gdynia
Panowie mam pytanie, czy dystans 25mm będzie git przy feldze z et25. Chodzi mi żeby było na styk z nadkolem ale żeby felga nie wychodziła po za obrys.
Wysłane z Ipada
Wysłane z Ipada
- Popek_Insignia
- Użytkownik
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTL
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Birmingham/Gdynia
- mxw
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Poznań
- Otrzymał piwo: 1 raz
A pamiętasz o ile musiałeś te szpilki skrócić?Pobo1315 pisze:U mnie przy dystansie 22mm na ori feldze musiałem ciąć szpilki
Inaczej: czy wiadomo jaki gruby musiałby być dystans, aby nie trzeba było skracać fabrycznych szpilek?
Mówimy oczywiście o fabrycznych alu, w które szpilki trochę się chowają między otworami.
Pozdro.,
MxW.
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Wystarczy zmierzyć głębokość "koszyka" felgi i będzie wiadomo jakiej grubości dystans należy zastosować żeby nie ciąć szpilek. Kwestia tego czy każda ori felga 18", 19" i 20" ma taką samą głębokość "koszyka".
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
- mxw
- Zapaleniec
oj tam, do tego trzeba zdjąć koło...... 
no dobra, w sumie weekend. natomiast wiadomo, że jedna felga (nawet ori) drugiej nie będzie równa - aż tak w Opla nie wierzę.
Pozdro.,
MxW.
no dobra, w sumie weekend. natomiast wiadomo, że jedna felga (nawet ori) drugiej nie będzie równa - aż tak w Opla nie wierzę.
Pozdro.,
MxW.
-
Pobo1315
Z tego ci wiem to niestety nie każde felgi ori maja ten sam otwór koszyka. Powiem tak, zaleca sie założenie dystansów 22mm do naszych modeli (takie są oczywiście zalecenia producenta). Poinformowano mnie ze przy dystansie 22mm na koło wszystko bedzie cały i nie bedzie trzeba ciąć szpilek a tu wyszło zaskoczenie
co prawda nie jest to jakiś wielki problem.
mxw nie pamietam o ile skręcałem te szpilki.
mxw nie pamietam o ile skręcałem te szpilki.
- mxw
- Zapaleniec
O, dzięki za info, jest to gdzieś oficjalnie napisane?Pobo1315 pisze:zaleca sie założenie dystansów 22mm do naszych modeli (takie są oczywiście zalecenia producenta).
Z chęcią bym zobaczył/przeczytał.
pozdro.,
mxw.
Wysłano z 1050L za pomocą Tapatalk2.
-
Pobo1315
Producent dystansów mamodpowoednie zalecenia do danych aut tak wiec pytaj ich bo nie wiem jakiego producenta chcesz wybrać.
-
Andrzej
Witam dzisiaj montowałem dystanse 15mm na koła 245/45/18
Szpilki ori trzeba było ciąć o 10 mm, wgłębienia w feldze to 15mm i szer.25mm
nakrętki do przykręcenia dystansu muszą być max na klucz 19 bo inaczej się nie mieszczą w wgłębieniu felgi.
Przy dystansie do 25mm i tak trzeba ciąć szpilki
szpilki ori są dłuższe i bez gwintu aby łatwiej było nakręcić nakrętkę.
Do wyrównania koła z błotnikiem aby nie wystawało brakuje mi 5mm, także uważam że max dla tych kół to dystans 20mm.
Jeżeli opona wystaje poza obrys błotnika to trzeba się liczyć z mandatem podczas kontroli
Szpilki ori trzeba było ciąć o 10 mm, wgłębienia w feldze to 15mm i szer.25mm
nakrętki do przykręcenia dystansu muszą być max na klucz 19 bo inaczej się nie mieszczą w wgłębieniu felgi.
Przy dystansie do 25mm i tak trzeba ciąć szpilki
szpilki ori są dłuższe i bez gwintu aby łatwiej było nakręcić nakrętkę.
Do wyrównania koła z błotnikiem aby nie wystawało brakuje mi 5mm, także uważam że max dla tych kół to dystans 20mm.
Jeżeli opona wystaje poza obrys błotnika to trzeba się liczyć z mandatem podczas kontroli
- Alex
- Zapaleniec
Poprawka, nie dają mandatu, tylko zabierają dowód rejestracyjny 
-
Bodex
Tak się zainteresowałem tematem dystansów bo kiedyś miałem 20 mm w Multipli
no tak panowie się ma rodzinkę ( kupiona z myślą o dzieciach ) a założyłem alufele nie oryginał i łapały zaciski więc dołożyłem dystanse.
Kwestię techniczną chcę rozwinąć , więc : normalnie szpilkami śrubami mocujemy ,skręcamy razem ze sobą - piastę - tarczę hamulcową i felgę , te śruby mają za zadanie tak mocno ścisnąć te elementy by wytworzyć taką siłę tarcia między nimi , by w czasie hamowania / przyśpieszania nie ścięło śrub/szpilek . Takie jest założenie tchnologiczne .
Do Multipli zakładałem 20 mm na długich śrubach i to dalej razem było ściskane, więc to złożenie było spełnione .
Tu w insigniach mamy do czynienia z odejściem od tego schematu , bo mamy szpilki na stałe i dystans jest tylko skręcony z piastą i tarczą , a już felga tylko z dystansem i o ile śruby / szpilki nam wytrzymają , to w ekstremalnej sytuacji może dojść do popękania owego pierścienia bo jak sami zobaczcie na fotach jest mocno powiercony 10 otworami między którymi rozchodzą się naprężenia.
Ciekawe czy producent przeprowadził crasch testy owych swoich produktów ?
Aluminium to dość miękki materiał , a jeśli zrobimy stop to będzie kruchy ...?
dokładnie pamiętam z lat młodości co działo się kołnierzem gaźnika gdy kolega przykręcał go śrubki M6 i nakrętka 10 mm zbyt mocno - zrobiło kołyskę ...
Kwestię techniczną chcę rozwinąć , więc : normalnie szpilkami śrubami mocujemy ,skręcamy razem ze sobą - piastę - tarczę hamulcową i felgę , te śruby mają za zadanie tak mocno ścisnąć te elementy by wytworzyć taką siłę tarcia między nimi , by w czasie hamowania / przyśpieszania nie ścięło śrub/szpilek . Takie jest założenie tchnologiczne .
Do Multipli zakładałem 20 mm na długich śrubach i to dalej razem było ściskane, więc to złożenie było spełnione .
Tu w insigniach mamy do czynienia z odejściem od tego schematu , bo mamy szpilki na stałe i dystans jest tylko skręcony z piastą i tarczą , a już felga tylko z dystansem i o ile śruby / szpilki nam wytrzymają , to w ekstremalnej sytuacji może dojść do popękania owego pierścienia bo jak sami zobaczcie na fotach jest mocno powiercony 10 otworami między którymi rozchodzą się naprężenia.
Ciekawe czy producent przeprowadził crasch testy owych swoich produktów ?
Aluminium to dość miękki materiał , a jeśli zrobimy stop to będzie kruchy ...?
dokładnie pamiętam z lat młodości co działo się kołnierzem gaźnika gdy kolega przykręcał go śrubki M6 i nakrętka 10 mm zbyt mocno - zrobiło kołyskę ...
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 12 razy
Są producenci jak Eibach czy H&R, którzy mają homologacje TUV i ABE na tego typu dystanse.
Polscy producenci nie mają, ale ich wyroby są tańsze o około 40%. Natomiast wykonane są z takiego samego materiału PA-6.
Na marginesie, widział ktoś pęknięty dystans?
Polscy producenci nie mają, ale ich wyroby są tańsze o około 40%. Natomiast wykonane są z takiego samego materiału PA-6.
Na marginesie, widział ktoś pęknięty dystans?
- Alex
- Zapaleniec
Znajomi w motorsporcie używają dystansów nawet 40, 50 mm na stronę, walą w krawężniki, betonowe bandy, samochody innych uczestników i jakoś nie słyszałem żeby któremuś ucięło szpilki czy pękły dystanse. Zarówno ze szpilkami na stałe w piaście, jak i bez.
- Engine
- Zapaleniec
- Auto: BMW F10 525D xDrive
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Śląsk
- Kontakt:
Dokładnie, tym bardziej że na forum kilka osób na dystansach jeździ, więc gdyby coś się działo to na pewno ktoś by o tym pisał
Sam używam i nic się nie dzieje
Wysłano z Sony Xperia Z3 przez Tapatalk
Wysłano z Sony Xperia Z3 przez Tapatalk
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 12 razy
Można jeszcze dodać, że Eibach i HR mają w ofercie dystanse już o grubości 15mm. Także gdyby to nie było przeliczone, to Takie firmy jak Eibach i HR nie wypuściły by ich na rynek.
-
Bodex
Homologacja i TÜV ich zobowiązuje do bezpiecznych produktów zapewne ,
Większe 40 , 50 mnie nie przerażają , te węższe mają mniejszy przekrój, i ten otwór ze stożkiem ich mocno osłabia .
Może i mnie przekonacie,
Widziałem w sklepie tomas takie Einbahy po 410 zł za parę z nakrętkami .
Swoją drogą te szpilki i nakrętki ori to paskudztwo jakieś , w poprzednich autach miałem chromowane lśniące , a tu rdza .... nakrętki pośniedziałe ... nie dziwne że opel zatyczki daje.
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Większe 40 , 50 mnie nie przerażają , te węższe mają mniejszy przekrój, i ten otwór ze stożkiem ich mocno osłabia .
Może i mnie przekonacie,
Widziałem w sklepie tomas takie Einbahy po 410 zł za parę z nakrętkami .
Swoją drogą te szpilki i nakrętki ori to paskudztwo jakieś , w poprzednich autach miałem chromowane lśniące , a tu rdza .... nakrętki pośniedziałe ... nie dziwne że opel zatyczki daje.
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
- kuba89
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0 T 4x4
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Berlin
Czesc koledzy! 2 Tyg temu zakładałem u siebie sprężyny H&R i dystanse H&R 20mm na stronę.
Sprężyny kosztowały cos ok 160€ a dystanse cos ok 120€.
Jakos bardziej przekonała mnie firma HR od Eibach... A oto efekt;

Sprężyny kosztowały cos ok 160€ a dystanse cos ok 120€.
Jakos bardziej przekonała mnie firma HR od Eibach... A oto efekt;