--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuLusterka składane elektrycznie
-
nowakgti
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
-
szczurek
- Nowicjusz
- Auto: opel insignia
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: gdynia
Re: Lusterka składane elektrycznie
może już ktoś rozbieral lusterko i chciałby się podzielić swoimi wiadomościami jak się do tego dobrac bo mam problem ze składaniem i przy okazji by można było przesmarować mechanizmy mile widziane fotki z góry dziekuje
-- 12 wrz 2015, o 07:35 --
jeśli chcesz zamieniać przewody to przy silniczku
-- 12 wrz 2015, o 07:35 --
jeśli chcesz zamieniać przewody to przy silniczku
-
nowakgti
- Forumowicz
- Miasto:
Który silniczek.jest za to odpowiedzialny. Może ktoś ma opis jak rozebrany lusterko?
-
Andrzej
zdemontowałem całe lusterko aby dostać się do silniczka, wszystko poszło dobrze po rozebraniu lusterka doszedłem do wniosku że aby dostać się do silniczka nie trzeba demontować lusterka z pojazdu.
Aby dokonać jakiejkolwiek naprawy należy zdjąć osłonę górną delikatnie podważając i ciągnąc w górę, następnie należy zdjąć lustro, tu jest problem ja odchylałem z tyłu śrubokrętem zatrzaski a z przodu pociągałem (bałem się aby lustro nie pękło),wykręcić dwa wkręty gwiazdkowe.
Po zdjęciu lustra trzeba odkręcić trzy wkręty gwiazdkowe, odłączyć wtyczki, wcisnąć dwa zatrzaski i zsunąć wewnętrzny plastyk odciągając obudowę do przodu.
Zdjąć obudowę, wybić dwa kołki rozprężne w których były śruby, dwa kabelki niebieski i czerwony wchodzą do obudowy silniczka trzeba odsunąć gumową zaślepkę i podważyć małym śrubokrętem wewnątrz zatrzask /tam jest wtyczka i ją wysunąć.
Zdjąć obudowę silniczka do góry pod spodem jest płytka i silniczek który się wysuwa wraz zębatkami.
Było bardzo mało smaru.
Jak pisałem wcześniej miałem problem bo lusterko nie chciało się całkowicie składać, były opory.
Między dolną obudową a składanym lustrem jest gumowa uszczelka z rantami aby do środka nie dostawała się woda, te ranty powodują duży opór lub jest za słaby silniczek (jak od zabawek). Na razie wszystko działa poprawnie, jedynym sposobem naten problem jest spryskanie tej gumy płynem WD/40, na jakiś czas pomaga. -- 14 wrz 2015, o 20:33 --
czarna wtyczka wraz z dwoma wtykami z czarnymi przewodami są podłączone bezpośrednio do lustra, niebieska wtyczka do sterowania pochyleniami
Aby dokonać jakiejkolwiek naprawy należy zdjąć osłonę górną delikatnie podważając i ciągnąc w górę, następnie należy zdjąć lustro, tu jest problem ja odchylałem z tyłu śrubokrętem zatrzaski a z przodu pociągałem (bałem się aby lustro nie pękło),wykręcić dwa wkręty gwiazdkowe.
Po zdjęciu lustra trzeba odkręcić trzy wkręty gwiazdkowe, odłączyć wtyczki, wcisnąć dwa zatrzaski i zsunąć wewnętrzny plastyk odciągając obudowę do przodu.
Zdjąć obudowę, wybić dwa kołki rozprężne w których były śruby, dwa kabelki niebieski i czerwony wchodzą do obudowy silniczka trzeba odsunąć gumową zaślepkę i podważyć małym śrubokrętem wewnątrz zatrzask /tam jest wtyczka i ją wysunąć.
Zdjąć obudowę silniczka do góry pod spodem jest płytka i silniczek który się wysuwa wraz zębatkami.
Było bardzo mało smaru.
Jak pisałem wcześniej miałem problem bo lusterko nie chciało się całkowicie składać, były opory.
Między dolną obudową a składanym lustrem jest gumowa uszczelka z rantami aby do środka nie dostawała się woda, te ranty powodują duży opór lub jest za słaby silniczek (jak od zabawek). Na razie wszystko działa poprawnie, jedynym sposobem naten problem jest spryskanie tej gumy płynem WD/40, na jakiś czas pomaga. -- 14 wrz 2015, o 20:33 --
czarna wtyczka wraz z dwoma wtykami z czarnymi przewodami są podłączone bezpośrednio do lustra, niebieska wtyczka do sterowania pochyleniami
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2015, o 20:40 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmieniono duże litery na małe. Regulamin par.5 pkt.8
Powód: Zmieniono duże litery na małe. Regulamin par.5 pkt.8
-
vinisurf
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Jakiego smaru najlepiej użyć do tego silniczka lub jakiego Ty użyłeś? Mam podobny problem z tym składaniem-rozkładanie i już mnie drażni używanie WD40 co jakiś czas.
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
WD-40 tylko wypłukuje smary. Najlepiej użyć białego smaru, chociażby firmy Boll.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
vinisurf
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Dzięki Alex za info.
Z tego co widzę ten Boll występuje też w formie sprayu. Czy to wystarczy? Bo chciałbym rozebrać lusterko i nałożyć coś bezpośrednio na tryby...
Z tego co widzę ten Boll występuje też w formie sprayu. Czy to wystarczy? Bo chciałbym rozebrać lusterko i nałożyć coś bezpośrednio na tryby...
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Miasto: Iława
Boll w sprayu jest gęsty więc wystarczy.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
irek30
Na plastykowe trybyki bardzo dobra jest też wazelina techniczna. U mnie również lustro składało się z duuużym oporem, a nawet stawało w połowie i musiałem mu pomagać. Nie zdecydowałem się na rozebranie a tymczasowo napsikałem wszędzie gdzie się dało preparatami, najpierw sylikon w sprayu a później biały smar w sprayu wurtha. Zabieg uczyniłem w maju i do dziś lusterko śmiga aż miło:)
-
nowakgti
- Forumowicz
- Miasto:
Witam mam jeszcze jedno pytanie. A mianowicie jak rozbierać lusterko kierowcy to oprócz podgrzewania które było podłączone, była jeszcze jedna wtyczka nie podłączona nigdzie? Co to za wtyczka. I jak uruchamiałem dodatkowe opcje komputera to była obcia o martwym punkcie jak włączyłem to pisało że coś tam uszkodzone. Proszę o pomoc
- piohib
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: A16XER
- Miasto:
Aktywowałeś Blind Spot Monitor, musisz to wyłączyć.
"Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci s... umierali za swoją" Generał George Smith Patton
-
nowakgti
- Forumowicz
- Miasto:
- piohib
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: A16XER
- Miasto:
Przecież napisałeś, że uruchamiałeś dodatkowe opcje komputera, więc teraz musisz jedną z nich wyłączyć.
"Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci s... umierali za swoją" Generał George Smith Patton
-
nowakgti
- Forumowicz
- Miasto:
Ale jak ona jest do uruchomienia to chyba jest dostępna w moim aucie? I co to za elastyczna co opisałem wyżej.
- yerry
- Prezes ICP
- Auto: Insignia B GS
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=52&t=8653
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 26 razy
- Otrzymał piwo: 99 razy
- Kontakt:
Skoro fabrycznie nie była aktywna to skąd pomysł że jest dostępna? Zastanów się.
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/
https://insipro.pl/
- Engine
- Zapaleniec
- Auto: BMW F10 525D xDrive
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Śląsk
- Kontakt:
Nie wszystko co dostępne w możliwościach rozszerzenia komputera jest dostępne w Twoim samochodzie. Osoby które mają kamerę odpowiedzialną za zmianę świateł drogowych na mijania (i na odwrót), nie mają kamery sczytującej znaki drogowe (taka reguła). Mimo to opcja sczytywania znaków jest dostępna podczas rozszerzenia komputera, z tym, że po jej aktywacji na ekranie znaki nie są wyświetlane, powód - brak kamery do sczytywania znaków. Tak samo będzie z opcją ostrzegania o obiekcie w martwym polu, opcję aktywujesz ale ostrzeżeń nie będzie, bo nie masz zamontowanych modułów, czujników itd.. Mam nadzieje, że jest to teraz zrozumiałe.nowakgti pisze:Ale jak ona jest do uruchomienia to chyba jest dostępna w moim aucie? I co to za elastyczna co opisałem wyżej.
-
nowakgti
- Forumowicz
- Miasto:
Tak teraz kumam a mam jeszcze jedno pytanie związane z tą wtyczka w lusterku od czego ona jest. A jeśli mam asystenta parkowania to i tak nie będzie działać?
- radkor
- Użytkownik
- Auto: Mondeo Mk4 2.2 220KM
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
Po długiej i ciężkiej walce, udało mi się dzisiaj, z ogromną pomocą kolegi @yerry, przywrócić moje lusterka elektryczne do życia.
Okazało się , że w głównym złączu drzwi pasażera (przelot kabli ze słupka A do drzwi) zagięty był PIN odpowiedzialny za "Linear Interconnect Network Bus 1".
Kabel ten idzie od dżojstika lusterek do modułu sterowania lusterek i foteli pod fotelem kierowcy a stamtąd do drzwi pasażera i do...przełącznika elektrycznej szyby w drzwiach pasażera. Jak wiadomo jest tam tylko jeden przełącznik góra/dół a dochodzą do niego 2 wtyczki po kilkanaście pinów, w tym ten nieszczęsny LIN Bus 1. Brak komunikacji dżojstika lusterek z przełącznikiem prawej szyby skutkował całkowitą śmiercią lusterek. Działało jedynie grzanie.
Niestety pojawił się kolejny problem. Na szczęście mało ważny.
Po ustawieniu w opcjach komfortu w DVD 800 aby prawe lusterko opuszczało się się po wrzuceniu wstecznego, ono zamiast się opuszczać podnosi się w górę, a po wrzuceniu N lub D opuszcza się w dół do pozycji wyjściowej...
Regulacja z dżojstika działa prawidłowo - wszystkie kierunki OK.
Ktoś się z czymś takim może spotkał?
PS. Do pełni szczęścia brakuje tylko rozkładania lusterek przy otwieraniu samochodu, ale to jakaś "mądra głowa" w Oplu wymyśliła, że rozłożą się ale tylko razem z otwarciem wszystkich szyb (komfort).
Okazało się , że w głównym złączu drzwi pasażera (przelot kabli ze słupka A do drzwi) zagięty był PIN odpowiedzialny za "Linear Interconnect Network Bus 1".
Kabel ten idzie od dżojstika lusterek do modułu sterowania lusterek i foteli pod fotelem kierowcy a stamtąd do drzwi pasażera i do...przełącznika elektrycznej szyby w drzwiach pasażera. Jak wiadomo jest tam tylko jeden przełącznik góra/dół a dochodzą do niego 2 wtyczki po kilkanaście pinów, w tym ten nieszczęsny LIN Bus 1. Brak komunikacji dżojstika lusterek z przełącznikiem prawej szyby skutkował całkowitą śmiercią lusterek. Działało jedynie grzanie.
Niestety pojawił się kolejny problem. Na szczęście mało ważny.
Po ustawieniu w opcjach komfortu w DVD 800 aby prawe lusterko opuszczało się się po wrzuceniu wstecznego, ono zamiast się opuszczać podnosi się w górę, a po wrzuceniu N lub D opuszcza się w dół do pozycji wyjściowej...
Regulacja z dżojstika działa prawidłowo - wszystkie kierunki OK.
Ktoś się z czymś takim może spotkał?
PS. Do pełni szczęścia brakuje tylko rozkładania lusterek przy otwieraniu samochodu, ale to jakaś "mądra głowa" w Oplu wymyśliła, że rozłożą się ale tylko razem z otwarciem wszystkich szyb (komfort).
-
Pałasz
Dlaczego brakujeradkor pisze:PS. Do pełni szczęścia brakuje tylko rozkładania lusterek przy otwieraniu samochodu, ale to jakaś "mądra głowa" w Oplu wymyśliła, że rozłożą się ale tylko razem z otwarciem wszystkich szyb (komfort).
- zubek
- Zapaleniec
- Auto: IB/ST
- Kod silnika: B20DTH
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=53&t=8662
- Miasto: WWL
- Postawił piwo: 23 razy
- Otrzymał piwo: 58 razy