--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuNAVI600 NAVI900 aktualizacja map
Regulamin forum
Nie jest dozwolone zamieszczanie ogłoszeń o odpłatnym udostępnianiu danych kartograficznych (map) do nawigacji Opla. Warunki producenta: link
Nie jest dozwolone zamieszczanie ogłoszeń o odpłatnym udostępnianiu danych kartograficznych (map) do nawigacji Opla. Warunki producenta: link
-
jakub.maleta
Re: NAVI600 NAVI900 aktualizacja map
Ok a czy jak kupie to będę miał manu po polsku, czy po niemiecku ?
Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka
- Mikołaj
- Użytkownik
- Auto: Insignia 1,6 Turbo
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Amsterdam/Sosnowiec
Język zmieniasz sobie w ustawieniach radia, to nie ma nic wspólnego z mapami
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
- ZiGi
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST 130KM
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Dębe Wielkie
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 2 razy
Przed wyjazdem na urlop do CRO nosiłem się z zamiarem zakupu najnowszych dostępnych map do Navi900 czyli 2014/15. Kasy jednak było trochę szkoda więc temat odpuściłem i wziąłem Navi z Automapą z mapami 2015.06. Podczas podróży będąc już na A1 jakieś 15km przed granicą z Czechami na Navi900 ustawiłem cel podróży Chałupki (chciałem zatankować w Polsce na Orlenie, żeby nie przepłacać w Czechach). Nawigacja Navteq jest tak beznadziejna, że wyznaczyła mi trasę tak, że wjazdem na Autostradę miałem z niej zjechać pod prąd. Niestety nie zweryfikowałem wcześniej jaki zjazd z czeskiej autostrady wyznaczyła Navi i przekonałem się o tym dopiero przy wjeździe na Autostradę koło Bohumina. Kosztowało mnie to około 30 zł za tankowanie na czeskim Shellu.
W drodze powrotnej ponownie wybieram prowadzenie na Orlen w Chałupkach i Navteq proponuje żebym przebił się przez bariery na w pas stronę Czech i zjechał tym samym wjazdem na Autostradę, pomimo że po mojej stronie jest normalny zjazd w tym miejscu.
Teraz zastanawiam się czy to wina mapy 2011, czy może ogólnie Navteq nie wie gdzie są jednokierunkowe zjazdy i wjazdy oraz ulice i nawet w mapach 2014/15 też będzie prowadził w taki głupi sposób.
P. S. Teraz nie dziwię się, że 78-letnia Niemka przejechała w Polsce ileś kilometrów pod prąd autostradą.
Wysłane z mojego Lenovo A7600-F przy użyciu Tapatalka
W drodze powrotnej ponownie wybieram prowadzenie na Orlen w Chałupkach i Navteq proponuje żebym przebił się przez bariery na w pas stronę Czech i zjechał tym samym wjazdem na Autostradę, pomimo że po mojej stronie jest normalny zjazd w tym miejscu.
Teraz zastanawiam się czy to wina mapy 2011, czy może ogólnie Navteq nie wie gdzie są jednokierunkowe zjazdy i wjazdy oraz ulice i nawet w mapach 2014/15 też będzie prowadził w taki głupi sposób.
P. S. Teraz nie dziwię się, że 78-letnia Niemka przejechała w Polsce ileś kilometrów pod prąd autostradą.
Pozdrawiam ZiGi
-
marcin27061979
- Użytkownik
- Auto: Astra J SPORT 140KM
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Włocławek
- Otrzymał piwo: 1 raz
@Zigi te zmiany w mapach 14/15 to chyba tylko mają na celu dodanie dróg, a nie poprawę nawigacji. U mnie w mieście jest skrzyżowanie dróg (nie rondo) z DK62 na którym jak chce skręcać w lewo mówi mi że mam zjechać na trzecim zjeździe - czyli pod prąd. To samo miałem na mapach 12/13 do navi600 i teraz na 14/15. Nic nie zmienione. I jeszcze jedno zauważyłem, że jak odznacze drogi płatne to i tak mnie pcha na A1 za Toruniem , a tam jest odcinek płatny.
-
Pobo1315
ŻIGI a nie wziąłeś pod uwagę tego ze w 2011 roku takie właśnie każdy i wjazdy mogły byc w Czechach ?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- ZiGi
- Użytkownik
@Pobo1315 nie było takich zjazdów z autostrady w 2011 w tym miejscu, poza tym nawigacja wyraźnie pokazuje w tym miejscu ślimak zjeżdżający na autostradę, żeby z autostrady na niego zjechać trzeba zrobić skręcić w prawo o dobre 170° to raczej nie jest zjazd z autostrady. Jechałem do CRO w 2011, 2013 i 2015. Za każdym razem wracałem z tankowaniem w Chałupkach. Jadąc w 2013 zjechałem zjazdem na Stary Bohumin bo nie ustawiałem trasy na Navi tylko patrzyłem na mapę, tym razem ustawiłem trasę na Navi i uwierzyłem że dobrze prowadzi, ot i efekty.
Z tego co widzę na m.here.com teraz są zaznaczone tam kierunki jazdy, więc może jest to poprawione.
@marcin27061979 jeśli będziesz mógł to wyznacz trasę do Chałupek, na Bogumińską i zobacz jak zaproponuje zjechanie z autostrady nawigacja z Twoimi nowymi mapami. Ciekawy jestem czy nadal pod prąd czy może już normalnie przez Stary Bohumin.
@Pobo1315 tak z innej beczki w moim nicku nie używam "Ż".
Z tego co widzę na m.here.com teraz są zaznaczone tam kierunki jazdy, więc może jest to poprawione.
@marcin27061979 jeśli będziesz mógł to wyznacz trasę do Chałupek, na Bogumińską i zobacz jak zaproponuje zjechanie z autostrady nawigacja z Twoimi nowymi mapami. Ciekawy jestem czy nadal pod prąd czy może już normalnie przez Stary Bohumin.
@Pobo1315 tak z innej beczki w moim nicku nie używam "Ż".
Pozdrawiam ZiGi
-
marcin27061979
- Użytkownik
ZiGi wprowadziłem do swojej navi cel podróży Chałupki ul. Bogumińska. Sam oceń czy coś w wytyczaniu trasy się zmieniło.
A tu cały ten odcinek z większej perspektywy
Mam nadzieje, że to o ten odcinek Ci chodziło.
A tu cały ten odcinek z większej perspektywy
Mam nadzieje, że to o ten odcinek Ci chodziło.
- ZiGi
- Użytkownik
Dokładnie tak powinno wyznaczać trasę szybką, więc w nowych mapach jest to poprawione jak widzę. Gdy wybierzesz krótką to pewnie poprowadzi przez Starý Bohumin kolo tego jeziorka na ostatnim zdjęciu.
Moja mapa wyznaczyła mi trasę przez wjazd na autostradę widoczny na drugim zdjęciu.

Moja mapa wyznaczyła mi trasę przez wjazd na autostradę widoczny na drugim zdjęciu.

Pozdrawiam ZiGi
-
wogo
koledzy , jak wygląda sprawa z aktualizacją map ? kupuję załóżmy teraz najnowsze dostępne mapy czyli 2014/15 albo czekam na 2016 - czy opel/here w ciągu 12 mscy zapewnia jakieś aktualizacje ? przecież nowe drogi nawet i w Polsce powstają ? w samochodzie koncernu którego nazwy nie wymienię ( głośno o nim w prasie teraz
) takie aktualizacje miałem ...
-
marcin27061979
- Użytkownik
Zakładając że nasz NAVI 900 to ASO lub wydawca map NAVTEQ nie przewiduje ich aktualizacji po zakupie karty SD. Aktualizację musisz sobie sam zrobić kupując kolejną kartę z mapami (zresztą nie tanią), taka polityka producenta, nic nie zrobisz.
-
wogo
tak , mam niestety navi 900 - w VAGu aktualizację map miałem co kwartał a tutaj to jest porażka : co roku 7 stówek bez aktualizacji w ciągu 12 mscy - chyba zostaje telefon na szybę albo zmiana jednostki..
- yerry
- Prezes ICP
- Auto: Insignia B GS
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=52&t=8653
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 26 razy
- Otrzymał piwo: 99 razy
- Kontakt:
I płaciłeś co kwartał po 1200PLN bo ponoć tyle kosztowała aktualizacja map w jednym z używanych w firmie Passatów?
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/
https://insipro.pl/
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 12 razy
Do VAG-a można wgrać nie do końca legalne mapy, dlatego może to być całkiem tanio, ale jak by nie było, nielegalnie.
-
wogo
nie płaciłem , 1 rok darmowa aktualizacja - kolejny rok za 700 zł ale w tym były aktualizacje.W GM kupujesz mapy i mają cie daleko w poważaniu . Każda licencja na nawigacje (przenośne) obejmuje również aktualizacje w ciągu jej trwania a tu widzę że jest wyłącznie opcja "wyrwij" pieniądze i koniec . Tak jak pisałem wcześniej nawet w Polsce drogi są budowane przez co nawigacja wydana w 2013 roku na 2014 nie będzie obejmowała dróg oddanych w tymże roku .
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 12 razy
Bez przesady, przez rok to tych dróg aż tyle nie przybywa, a karta SD na całą Europe kosztuje 529 zł, tyle dałem na wiosnę tego roku. Jest to niewątpliwie taniej, niż 700 zł w VAG-u za kolejny rok darmowej 4 krotnej aktualizacji.
-
Luk
- Użytkownik
- Auto: opel
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 6 razy
A tutaj się mylisz. W mapach 12/13 miałem odcinek A1 Łódź - Włocławek który oddali do użytku dopiero w następnym roku.
Navteq wypuszcza aktualizację raz na rok i jest to po prostu nowa karta, za 14/15 płaciłem 500pln w ASO.
Navteq wypuszcza aktualizację raz na rok i jest to po prostu nowa karta, za 14/15 płaciłem 500pln w ASO.
-
wogo
-
marcin27061979
- Użytkownik