--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Opony zimowe

ODPOWIEDZ
robert j
Forumowicz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Re: Opony na zimę

Post autor: robert j » 5 paź 2015, o 22:01

jaromat pisze:Na marangoni jeżdżę już 7 lat,tylko zima i w de dalej umiem je kupić nowe, nawet przez warsztat,a reklamacja mnie nie interesuje to już musi warsztat sobie uregulować.
Nie twierdze,że komisyjnie spalili na stosie wszystkie Marangoni,te opony dalej są na rynku i jeszcze chwile będą.
Warsztat ureguluje to przekazując do hurtowni,a hurtownia daje kasę za jedną sztukę w przypadku braków na stanie.Ty dostajesz kasę za jedną ,a musisz kupić dwie inne.Tak to wygląda w praktyce,sprawdzone na ostatniej reklamacji Marangoni.
daro112 pisze:No i pytanie czy w ogóle odczuje jakąkolwiek różnicę pomiędzy continentalem czy hankookiem bądź kumho...?
Tego nie wiem,bo każdy ma jakieś inne preferencje i odczucia.Ale jeśli nawet,a wydaję mi się,że nie to nie taką różnicę która by była warta 500zł.
Hankook w tej chwili jest praktycznie uznawany za markę premium.Kumho wysoka średnia,np niektóre modele Mercedesa wychodzą na tej marce fabrycznie,to też o czymś świadczy.

daro112

Post autor: daro112 » 5 paź 2015, o 22:52

Heh, no to robert mam do Ciebie pytanie, masz 2000zl i wybór hankook z 2015 czy continental z 2012?

Awatar użytkownika
Mikołaj
Użytkownik
Auto: Insignia 1,6 Turbo
Kod silnika: A16LET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Amsterdam/Sosnowiec

Opony na zimę

Post autor: Mikołaj » 6 paź 2015, o 07:57

Kolego a takie coś Cie interesuje?
http://www.oponeo.pl/dane-opony/falken- ... l#95584137

Wysłane z iPhone 6 za pomocą Tapatalk

daro112

Post autor: daro112 » 6 paź 2015, o 09:09

Myślę, że prędzej bym szedł w nowe continentale z 2012 po 500zl/szt.

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Alex » 6 paź 2015, o 09:23

Dołóż do swojej kwoty niecałe 500 zł i masz nowe Nokiany albo prawie 700 zł i kupisz nowe Goodyeary.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

tomkod
Użytkownik
Auto: Seat Altea
Kod silnika: A20DTH
Miasto:

Post autor: tomkod » 6 paź 2015, o 09:51

Akurat na zimówki to lepiej brać nowe niż nowe przeleżane. Guma po paru latach traci swoje właściwości - są opinie ze po 5 od daty produkcji. Po 6-7 latach to guma jest już tak twarda ze praktycznie nie rożni sie od opon letnich nawet jak jest dosyć bieżnika to takie zimówki nie spełniają już swojej roli.
Ja bym brał nowe Hankooki niż 3 letnie Continentale.
Obrazek

murarz13
Nowicjusz
Rok produkcji: 2011
Miasto:

Post autor: murarz13 » 6 paź 2015, o 14:51

Nokian WR D4 - ktos poleca, odradza?

robert j
Forumowicz
Miasto:

Post autor: robert j » 6 paź 2015, o 19:19

daro112 pisze:Heh, no to robert mam do Ciebie pytanie, masz 2000zl i wybór hankook z 2015 czy continental z 2012?
Jaki Continental?830P?Jeśli tak to w takim wypadku(jak kasa ta sama) bym brał Conti.Ja akurat nie należę do ''rocznikowych onanistów'' :) i mam odmienną trochę opinię i doświadczenie na temat tak ostatnio modnej ''starzejącej się gumy''. Czasem odnosi się wrażenie,że ludzie powariowali w tej kwestii.

dittos
Nowicjusz
Auto: Insignia 1.6 Turbo
Miasto:

Post autor: dittos » 6 paź 2015, o 19:25

Też uważam, jak kolega powyżej. Biznes koncernów oponiarskich musi się kręcić ;)

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 6 paź 2015, o 19:42

robert j pisze:
daro112 pisze:Heh, no to robert mam do Ciebie pytanie, masz 2000zl i wybór hankook z 2015 czy continental z 2012?
Jaki Continental?830P?Jeśli tak to w takim wypadku(jak kasa ta sama) bym brał Conti.Ja akurat nie należę do ''rocznikowych onanistów'' :) i mam odmienną trochę opinię i doświadczenie na temat tak ostatnio modnej ''starzejącej się gumy''. Czasem odnosi się wrażenie,że ludzie powariowali w tej kwestii.
To weź oponę z nowej produkcji i po naciskaj ją palcem po bieżniku i potem porównaj z 4-ro letnią oponą

robert j
Forumowicz
Miasto:

Post autor: robert j » 6 paź 2015, o 21:10

dittos pisze:Też uważam, jak kolega powyżej. Biznes koncernów oponiarskich musi się kręcić ;)
No i się kręci,dbają o to.W latach 90' np Micheliny robiły na aucie 200tyś km i nie była to żadna sensacja ,ale nikomu oprócz użytkownika nie było to na rękę.A w obecnych czasach może 1/4 tego,jak się prędzej nie wyząbkuje :) .Do tego roczniki,etykiety ukazujące ''oszczędność'' w paliwie i się kręci....
norbi333 pisze: To weź oponę z nowej produkcji i po naciskaj ją palcem po bieżniku i potem porównaj z 4-ro letnią oponą
Tak to można sprawdzać celulit u żony.Opony powstają z różnych mieszanek,bieżnik różnych producentów posiada różne lamele(kształt,układ) które inaczej pracują pod naciskiem. Rozumiem,że opona z plasteliny była by idealna idąc tym tokiem myślenia.

daro112

Post autor: daro112 » 7 paź 2015, o 01:37

robert j pisze:
Dokładnie Continental 830P. To całkiem dobra oferta, o ile opony z rocznika 2012 są "pełnowartościowe". Bo może się okazać, że hankook z 2015 będzie się lepiej sprawował na drodze niż opony już niemal 4-letnie...

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 7 paź 2015, o 10:08

robert j pisze:
Tak to można sprawdzać celulit u żony.Opony powstają z różnych mieszanek,bieżnik różnych producentów posiada różne lamele(kształt,układ) które inaczej pracują pod naciskiem. Rozumiem,że opona z plasteliny była by idealna idąc tym tokiem myślenia.
Ciekawe.Bo 4 letnia opona i nowa tej samej marki i modelu nie będzie się raczej róźnić składem czy bieżnika.
Ale idąc takim tokiem rozumowania to od razu można kupić używki,bo po co przepłacać za niby nowe, a już stare opony

daro112

Post autor: daro112 » 7 paź 2015, o 12:36

Jestem po długich analizach opinii na temat zakupu opon kilkuletnich i powiem Wam, że jest dokładnie tak jak tutaj na forum - tyle opinii ile osób... Generalnie opony do 36 miesięcy są uważane jako nowe i jako takie mogą być sprzedawane zgodnie z polskimi normami.
Jeżeli opony są składowane w odpowiednich warunkach, to nie powinno być z nimi problemu. Zatem opony Continentala TS 830P z 2012 roku, których zakup rozważam są na granicy "nowości". Pytanie jak będą się sprawować za kolejnych 5 lat?
Wszystkie rozważania sprowadzają się do tego, żeby wydając konkretną sumę (ok 2000zł) dokonać najlepszego wyboru. Nie mniej wydaje mi się, że przy normalnym użytkowaniu w mieście, nie rozwijając kosmicznych, autostradowych prędkości w naszej strefie śnieżyc klimatycznych ciężko będzie odczuć różnice w oponach z 2015 lub 2012 roku...
Prędzej różnice można poczuć w oponach klasy Premium i Średniej.

Tylko, że opony Hankook to ponoć również klasa Premium... i tutaj koło się zamyka...

tomkod
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomkod » 7 paź 2015, o 13:34

Tu nie chodzi o to jak się będą zachowywać takie 3 letnie opony zaraz po zakupie - bo fakt przy dobrym składowaniu pewnie podobnie do takich 'świeżych'. Ale podejrzewam ze po 2 -3 latach eksploatacji guma będzie o wiele twardsza niż takich Hankookow 3 lata młodszych.
Zresztą to jest moja subiektywna opinia i ja np tym się kieruje przy kupnie. Jeśli masz inne zdanie to tez ok, ważne żebyś był zadowolony.
BTW. Jeżdżąc tylko po mieście ciężko będzie znaleźć wielkie różnice nawet pomiędzy markami premium a takimi budżetowymi. Rożnicę są wyczuwalne jeżdżąc po trasach gdzie trzymanie w zakrętach, hamowanie z większych prędkości, zachowanie w deszczu i głośność opony maja wpływ na decyzje.
Obrazek

Awatar użytkownika
mxw
Zapaleniec
Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2011
Miasto: Poznań
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: mxw » 7 paź 2015, o 23:04

robert j pisze:Jaki Continental?830P?Jeśli tak to w takim wypadku(jak kasa ta sama) bym brał Conti.Ja akurat nie należę do ''rocznikowych onanistów'' :) i mam odmienną trochę opinię i doświadczenie na temat tak ostatnio modnej ''starzejącej się gumy''.
Tu nie chodzi o opinię czy modę - ale o fakty.

Nowa opona w magazynie pod dachem może "mniej się starzeć" - i nawet po 36 miesiącach będzie wyglądała jak nowa i będzie prawie zachowywać się jak nowa - okay, w to uwierzę.

Ale mowa tu jest o używkach - o oponach jeżdżonych, wystawionych na działanie słońca, chemii, zanieczyszczeń, uszkadzana mechanicznie i ciężko pracująca przy każdym ruszaniu, hamowaniu i wjeżdżaniu na krawężnik - to nie jest to samo, co leżakowanie w ciepłej hurtowni.

Poniżej fotka jednej z moich byłych opon - Toyo Proxes T1R - swoją drogą świetna opona, polecam, ale też myślałem że jest dobra, markowa, małojeżdżona, konserwowana, auto stojące większość czasu w grażu, więc wiek nie będzie problemem - a miała 6 lat (!) gdy zobaczyłem to:

Obrazek

Tydzień później miałem komplet nowych opon.
I 100% potwierdzenia, że nie kupię używek, a przy nowych będę zawsze patrzeć uważnie na DOT.

Natomiast wiadomo, że wybór opon to głównie decyzja finansowa.
Ktoś już to kiedyś powiedział: kupić trzeba najdroższe (nowe) opony, na jakie nas stać.

Pozdrawiam,
MxW.

dittos
Nowicjusz
Auto: Insignia 1.6 Turbo
Miasto:

Post autor: dittos » 8 paź 2015, o 08:30

Ta opona wygląda, jakby miała conajmniej 16 a nie 6 lat ;)

tomkod
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomkod » 8 paź 2015, o 08:43

Niedawno kupiłem auto na oponach z 2010 roku (markowe - Continental, Michelin), o ile bieżnik jeszcze jako tako to opona wygada podobnie do tej co pokazał mxv.
Także opona 5 letnia ale już je wymieniłem bo jazda na nich niezbyt przyjemna.
Obrazek

Awatar użytkownika
mariuszmarysia
Użytkownik
Auto: Insignia ST 2.0 T
Kod silnika: A16XHT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Częstochowa
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

Post autor: mariuszmarysia » 8 paź 2015, o 10:15

Ja bede testowal 225 55 17 Nokiana WRD4 wyszlo ok 480zl szt.Nowe 2015rok.

maniunio57

Post autor: maniunio57 » 8 paź 2015, o 10:24

Pamiętajcie,że conti nie mają rantu ochronnego(dla tych co mają zimówki na alu )

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Felgi i opony”