--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuBłąd P000B pozycja wałka rozrządu
-
Hardcop
Błąd P000B pozycja wałka rozrządu
Witam wszystkich jako nowy użytkownik forum. Przeszukałem forum i nie znalazłem odpowiedzi dlatego poradźcie jeśli łaska. Niedawno zakupiłem insignię 2.0 turbo 4x4 i od początku wyskakiwał check P000B. Wymieniłem kompletny rozrząd i przeczyściłem elektrozawór ale problem nie znika. Czy miał ktoś z tym kiedyś problem?
-- 19 gru 2015, o 22:01 --
Dla uściślenia opis błędu brzmi: Ster. wydechowym wałkiem rozrządu, stopień końcowy elektrozaworu. Reakcja wolna.
-- 19 gru 2015, o 22:01 --
Dla uściślenia opis błędu brzmi: Ster. wydechowym wałkiem rozrządu, stopień końcowy elektrozaworu. Reakcja wolna.
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 12 razy
Re: Błąd P000B
Może dokładniejszy opis coś pomoże
DTC P000A, P000B, P0011 lub P0014
Instrukcje diagnostyczne
• Wykonać Diagnostyczna kontrola systemowa - Pojazd przed rozpoczęciem procedury diagnostycznej.
• Powtórzyć Diagnostyka oparta na strategii w celu sprawdzenia sposobu wykonania diagnostyki.
• Instrukcje procedur diagnostycznych zawiera przegląd wszystkich kategorii diagnostycznych.
Deskryptor DTC
DTC P000A 00: Wolna reakcja układu pozycjonowania wałka rozrządu zaworów dolotowych
DTC P000B 00: Wolna reakcja układu pozycjonowania wałka rozrządu zaworów wylotowych
DTC P0011 00: Działanie układu pozycjonowania wałka rozrządu zaworów dolotowych
DTC P0014 00: Działanie układu pozycjonowania wałka rozrządu zaworów wylotowych
Opis obwodu/układu
Zawór elektromagnetyczny elementu nastawczego wałka rozrządu zaworów dolotowych oraz zawór elektromagnetyczny elementu nastawczego wałka rozrządu zaworów wylotowych są zamocowane na poszczególnych wałkach rozrządu i są sterowane hydraulicznie w celu zmiany kąta wałka rozrządu względem pozycji wału korbowego. Zawór elektromagnetyczny elementu nastawczego wałka rozrządu zaworów dolotowych oraz zawór elektromagnetyczny elementu nastawczego wałka rozrządu zaworów wylotowych są sterowane przez moduł sterujący silnika (ECM). Moduł ECM obciąża solenoidy zaworu elektromagnetycznego elementu nastawczego wałka rozrządu zaworów dolotowych oraz zaworu elektromagnetycznego elementu nastawczego wałka rozrządu zaworów wylotowych sygnałem o modulowanej szerokości impulsu. Zawór elektromagnetyczny elementu nastawczego wałka rozrządu zaworów dolotowych oraz zawór elektromagnetyczny elementu nastawczego wałka rozrządu zaworów wylotowych może regulować kąt wałka rozrządu zakresie maksymalnie 20°. Moduł ECM zwiększa szerokość impulsu w celu nasterowania żądanej charakterystyki wałka rozrządu.
Warunki generowania DTC
• Prędkość obrotowa silnika zawiera się w przedziale 736-6016 obr/min.
• Temperatura oleju silnikowego wynosi od -10 do +130°C (od 14 do +266°F).
• Nasterowana pozycja wałka rozrządu jest stabilna.
• Napięcie akumulatora wynosi między 10-16 V
• Kody DTC P000A 00, P000B 00, P0010 00, P0013 00, P0014 00, P0016 00, P0017 00, P0335 00, P0336 00, P0340 00, P0341 00, P0365 00, P0366 00, P2088 00, P2089 00, P2090 00, P2091 00 nie są ustawione.
Warunki ustawień DTC
Rzeczywista pozycja wałka rozrządu nie odpowiada pozycji nasterowanej.
Działania podejmowane podczas ustawiania DTC
Kody DTC P000A 00,P000B 00,P0011 00 i P0014 00 są kodami DTC typu B.
Warunki kasowania DTC
Weryfikacja obwodu/układu
Zalecenie: Dostarczanie czystego oleju silnikowego pod ciśnieniem do Q6E zaworu elektromagnetycznego elementu nastawczego pozycji wałka rozrządu - wydech i Q6F zaworu elektromagnetycznego elementu nastawczego pozycji wałka rozrządu - dolot ma zasadnicze znaczenie dla sprawnej pracy elementu nastawczego.
Obserwować poziom oleju silnikowego. Poziom oleju silnikowego powinien utrzymywać się w zakresie roboczym. Przejdź do Przybliżone pojemności płynów .
Sprawdzić, czy olej silnikowy w pojeździe jest właściwego typu, oraz czy nie jest przestarzały, przepalony ani nie zawiera żadnych dodatków.
⇒ Jeśli stwierdzono, że olej silnikowy w pojeździe jest niewłaściwego typu, albo że olej jest stary, przepalony lub zawiera dodatki, wymienić olej i filtr.
Sprawdzić, czy charakterystyka ciśnienia oleju silnikowego jest prawidłowa. Przejdź do Diagnostyka i sprawdzanie ciśnienia oleju .
Uruchomić pojazd i odtworzyć warunki generowania kodu DTC. Można również obsługiwać pojazd w zakresie warunków stwierdzonych na podstawie Danych zamrożonych/Rejestru usterki.
Sprawdzanie obwodu/układu
Zalecenie: Przed przystąpieniem do sprawdzania obwodu/systemu należy przeprowadzić weryfikację obwodu/systemu.
Sprawdzić komponenty układu sterowania silnikiem. Przejdź do Wymiana paska zębatego : 1.6L LDE, LXV, 1.8L 2H0, LUW i LFH .
⇒ Jeżeli zostanie zdiagnozowane nieprawidłowe zamontowanie, zużycie lub uszkodzenie komponentu, należy naprawić lub wymienić taki komponent i sprawdzić czy kod DTC nie zostaje ustawiony ponownie.
Jeżeli kod DTC jest ustawiany ponownie, wymienić Q6E zawór elektromagnetyczny elementu nastawczego pozycji wałka rozrządu - wydech lub Q6F zawór elektromagnetyczny elementu nastawczego pozycji wałka rozrządu - dolot, po czym sprawdzić czy kod DTC nie jest ustawiany ponownie.
⇒ Jeśli kod DTC jest ustawiany ponownie, wymienić moduł sterujący silnika
DTC P000A, P000B, P0011 lub P0014
Instrukcje diagnostyczne
• Wykonać Diagnostyczna kontrola systemowa - Pojazd przed rozpoczęciem procedury diagnostycznej.
• Powtórzyć Diagnostyka oparta na strategii w celu sprawdzenia sposobu wykonania diagnostyki.
• Instrukcje procedur diagnostycznych zawiera przegląd wszystkich kategorii diagnostycznych.
Deskryptor DTC
DTC P000A 00: Wolna reakcja układu pozycjonowania wałka rozrządu zaworów dolotowych
DTC P000B 00: Wolna reakcja układu pozycjonowania wałka rozrządu zaworów wylotowych
DTC P0011 00: Działanie układu pozycjonowania wałka rozrządu zaworów dolotowych
DTC P0014 00: Działanie układu pozycjonowania wałka rozrządu zaworów wylotowych
Opis obwodu/układu
Zawór elektromagnetyczny elementu nastawczego wałka rozrządu zaworów dolotowych oraz zawór elektromagnetyczny elementu nastawczego wałka rozrządu zaworów wylotowych są zamocowane na poszczególnych wałkach rozrządu i są sterowane hydraulicznie w celu zmiany kąta wałka rozrządu względem pozycji wału korbowego. Zawór elektromagnetyczny elementu nastawczego wałka rozrządu zaworów dolotowych oraz zawór elektromagnetyczny elementu nastawczego wałka rozrządu zaworów wylotowych są sterowane przez moduł sterujący silnika (ECM). Moduł ECM obciąża solenoidy zaworu elektromagnetycznego elementu nastawczego wałka rozrządu zaworów dolotowych oraz zaworu elektromagnetycznego elementu nastawczego wałka rozrządu zaworów wylotowych sygnałem o modulowanej szerokości impulsu. Zawór elektromagnetyczny elementu nastawczego wałka rozrządu zaworów dolotowych oraz zawór elektromagnetyczny elementu nastawczego wałka rozrządu zaworów wylotowych może regulować kąt wałka rozrządu zakresie maksymalnie 20°. Moduł ECM zwiększa szerokość impulsu w celu nasterowania żądanej charakterystyki wałka rozrządu.
Warunki generowania DTC
• Prędkość obrotowa silnika zawiera się w przedziale 736-6016 obr/min.
• Temperatura oleju silnikowego wynosi od -10 do +130°C (od 14 do +266°F).
• Nasterowana pozycja wałka rozrządu jest stabilna.
• Napięcie akumulatora wynosi między 10-16 V
• Kody DTC P000A 00, P000B 00, P0010 00, P0013 00, P0014 00, P0016 00, P0017 00, P0335 00, P0336 00, P0340 00, P0341 00, P0365 00, P0366 00, P2088 00, P2089 00, P2090 00, P2091 00 nie są ustawione.
Warunki ustawień DTC
Rzeczywista pozycja wałka rozrządu nie odpowiada pozycji nasterowanej.
Działania podejmowane podczas ustawiania DTC
Warunki kasowania DTC
Weryfikacja obwodu/układu
Zalecenie: Dostarczanie czystego oleju silnikowego pod ciśnieniem do Q6E zaworu elektromagnetycznego elementu nastawczego pozycji wałka rozrządu - wydech i Q6F zaworu elektromagnetycznego elementu nastawczego pozycji wałka rozrządu - dolot ma zasadnicze znaczenie dla sprawnej pracy elementu nastawczego.
Obserwować poziom oleju silnikowego. Poziom oleju silnikowego powinien utrzymywać się w zakresie roboczym. Przejdź do Przybliżone pojemności płynów .
Sprawdzić, czy olej silnikowy w pojeździe jest właściwego typu, oraz czy nie jest przestarzały, przepalony ani nie zawiera żadnych dodatków.
⇒ Jeśli stwierdzono, że olej silnikowy w pojeździe jest niewłaściwego typu, albo że olej jest stary, przepalony lub zawiera dodatki, wymienić olej i filtr.
Sprawdzić, czy charakterystyka ciśnienia oleju silnikowego jest prawidłowa. Przejdź do Diagnostyka i sprawdzanie ciśnienia oleju .
Uruchomić pojazd i odtworzyć warunki generowania kodu DTC. Można również obsługiwać pojazd w zakresie warunków stwierdzonych na podstawie Danych zamrożonych/Rejestru usterki.
Sprawdzanie obwodu/układu
Zalecenie: Przed przystąpieniem do sprawdzania obwodu/systemu należy przeprowadzić weryfikację obwodu/systemu.
Sprawdzić komponenty układu sterowania silnikiem. Przejdź do Wymiana paska zębatego : 1.6L LDE, LXV, 1.8L 2H0, LUW i LFH .
⇒ Jeżeli zostanie zdiagnozowane nieprawidłowe zamontowanie, zużycie lub uszkodzenie komponentu, należy naprawić lub wymienić taki komponent i sprawdzić czy kod DTC nie zostaje ustawiony ponownie.
Jeżeli kod DTC jest ustawiany ponownie, wymienić Q6E zawór elektromagnetyczny elementu nastawczego pozycji wałka rozrządu - wydech lub Q6F zawór elektromagnetyczny elementu nastawczego pozycji wałka rozrządu - dolot, po czym sprawdzić czy kod DTC nie jest ustawiany ponownie.
⇒ Jeśli kod DTC jest ustawiany ponownie, wymienić moduł sterujący silnika
-
Hardcop
Super. Dzięki za szybką odpowiedź. Zastanawiam się czy rodzaj oleju może faktycznie mieć aż takie znaczenie? Po wymianie rozrządu oczywiście wymieniono olej na pełny syntetyk ale nie pytałem konkretnie.Co ciekawe stary olej był tak przepracowany, że wyglądał jakby nigdy nie był wymieniony ( przebieg 100 000 km). Nagar jak w starym fordzie. Trzykrotnie przepłukiwali silnik półsyntetykiem zmieszanym z ropą ( ponoć tak się robi) zanim zalano go właściwym. Czy to mogło mieć jakiś wpływ? Aktualnie poziom oleju zakrywa całą cechę na bagnecie. Czy to popranie? Może powinien sięgać połowy?
- radkor
- Użytkownik
- Auto: Mondeo Mk4 2.2 220KM
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
Do czyszczenia (w benzynie ekstrakcyjnej) 2 zawory zmiennych waz rozrządu.
Są wkręcone od góry w pokrywę zaworów.
PS. Oczywiście czyścisz tylko część "wchodzącą do silnika".
Błąd ten może też zwiastować nadchodzący problem z rozrządem (wyciągnięcie łańcucha, itp.). Sporo o tym piszą na "sąsiednim" forum Insignii.
Są wkręcone od góry w pokrywę zaworów.
PS. Oczywiście czyścisz tylko część "wchodzącą do silnika".
Błąd ten może też zwiastować nadchodzący problem z rozrządem (wyciągnięcie łańcucha, itp.). Sporo o tym piszą na "sąsiednim" forum Insignii.
Ostatnio zmieniony 19 gru 2015, o 23:34 przez radkor, łącznie zmieniany 1 raz.
- radkor
- Użytkownik
Tak to jest jak się odpisuje na posty "z automatu". 
Kolega napisał, że czyścił zawór, ale nie napisał czy oba czy tylko jeden zawór wałka wylotu czy dolotu.
Jeśli czyścił tylko zawór dolotu to musi wyczyścić również drugi (wylotu). Jeśli czyścił oba to pewnie do wymiany będzie właśnie ten zawór wylotowy.
Kolega napisał, że czyścił zawór, ale nie napisał czy oba czy tylko jeden zawór wałka wylotu czy dolotu.
Jeśli czyścił tylko zawór dolotu to musi wyczyścić również drugi (wylotu). Jeśli czyścił oba to pewnie do wymiany będzie właśnie ten zawór wylotowy.
- radkor
- Użytkownik
Między 250 a 300zł. Trzeba się upewnić, który to ewentualnie zawór. Jeden ma szare złącze na wtyczkę, drugi czarne. Niestety nie pamiętam, który jest od wałka dolotu a który od wałka wydechu.
Podaj nr VIN to ustalimy, który to i ustalimy numer części.
PS. Masz błędne dane w profilu:
"2.0 biturbo" i "A20NHT" wzajemnie się wyklucza.
BiTurbo to diesel A20DTR. A20NHT to benzyna z pojedynczą sprężarką ze zmienną geometrią.
Podaj nr VIN to ustalimy, który to i ustalimy numer części.
PS. Masz błędne dane w profilu:
"2.0 biturbo" i "A20NHT" wzajemnie się wyklucza.
-
Hardcop
WOLGS67E891064158
-- 20 gru 2015, o 21:05 --
Najlepsze jest to, że jak jadę do jakiegoś "dobrego" mechanika to on oczekuje, że ja mu powiem co trzeba zrobić. Polska to ciekawy kraj. O serwisie nie wspomnę bo to kompletna porażka. U mnie oni taki problem diagnozują na słuch, nie odkręcając nawet jednej śrubki. Ostatecznie za 170 zł ( diagnoza) powiedzieli mi to co ja im powiedziałem kiedy przyjechałem z pierwszą wizytą. Jak w dowcipie
" Ja wiem co się stało.
-No co się stało?
-Coś się zepsuło
"
-- 20 gru 2015, o 21:05 --
Najlepsze jest to, że jak jadę do jakiegoś "dobrego" mechanika to on oczekuje, że ja mu powiem co trzeba zrobić. Polska to ciekawy kraj. O serwisie nie wspomnę bo to kompletna porażka. U mnie oni taki problem diagnozują na słuch, nie odkręcając nawet jednej śrubki. Ostatecznie za 170 zł ( diagnoza) powiedzieli mi to co ja im powiedziałem kiedy przyjechałem z pierwszą wizytą. Jak w dowcipie
" Ja wiem co się stało.
-No co się stało?
-Coś się zepsuło
-
marcov
- Nowicjusz
- Auto: Astra H GTC
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Gliwice
Wyciągnij zawór który generuje dtc i sprawdź czy jest na nim sitko. Jeśli jest to je wyczyść lub zdemontuj.
-
Hardcop
Robił to już mój mechanik. Rzekomo w jakiejś myjce ultradźwiękowej a problem nie zniknął. Na wszelki wypadek zrobię to jutro jeszcze raz samodzielnie. Problem w tym, że stary olej zanim go wymieniłem wyglądał jak błoto zmieszane ze smołą. Wyglądał jakby nigdy nie był wymieniony pomimo wpisów w książce serwisowej, że był wymieniany. Silnik trzeba było wypłukać kilkukrotnie półsyntetykiem zanim wlano właściwy olej. Widziałem na własne oczy.
Ps. to sitko zdemontować na stałe?
Ps. to sitko zdemontować na stałe?
-
marcov
- Nowicjusz
- Auto: Astra H GTC
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Gliwice
- Engine
- Zapaleniec
- Auto: BMW F10 525D xDrive
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Śląsk
- Otrzymał piwo: 8 razy
- Kontakt:
Jest od tego odpowiedni dział. Wrzuć tam VIN i Ci chłopaki rozkodują.
Wysłane z Sony Xperia Z3 przez Tapatalk
Wysłane z Sony Xperia Z3 przez Tapatalk
-
Senderos
Re: Błąd P000B pozycja wałka rozrządu
Czujnik, 480zł aso. Świeci lampa motoru, odczuwasz słabszą moc?
-
razor
Witam panowie , posiadam insignie z silnikiem A20NHT i problem z czujnikiem walka rozrządu ktory wywala na pulpicie .
Wymieniłem jeden lecz problem nadal istnieje ... Na postoju dodając gazu trzepnie buda przy dodaniu gazu i ujęciu ... Czy ma ktoś pomysł co to za diabeł w nim siedzi ?
Z tego co widziałem sa dwa czujniki na gorze głowicy oraz dwa z prawej strony przy każdym wałku ...
Czy ma ktoś opis tych sensorów ktory jest ktory i za co odpowiada ?
Dzieki serdeczne i pozdrawiam .
Wymieniłem jeden lecz problem nadal istnieje ... Na postoju dodając gazu trzepnie buda przy dodaniu gazu i ujęciu ... Czy ma ktoś pomysł co to za diabeł w nim siedzi ?
Z tego co widziałem sa dwa czujniki na gorze głowicy oraz dwa z prawej strony przy każdym wałku ...
Czy ma ktoś opis tych sensorów ktory jest ktory i za co odpowiada ?
Dzieki serdeczne i pozdrawiam .
- arielku
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 T
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Nowy Sącz
miałem ostatnio ten sam błąd, pojawił się pod koniec 500km traski, rozrząd nowiutki, wyczyściłem więc te zawory (siłowniki) i problem zniknął, ale że jadę do Chorwacji to kupiłem dwa nowe i do bagażnika na wszelki wypadek 
- szynok
- Nowicjusz
- Auto: Insignia sedan 2.0T
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
Jak wymiana zaworów nie pomaga, to poszło koło zmiennych faz rozrządu, od strony gdzie wywala błąd. Najczęściej przez wysoki koszt, przy wymianie rozrządu koła zfr zostają stare.
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Jeśli masz nowe to nie wypada wozić ich w bagażniku
-
paweleqfulll