Jestem posiadaczem Insigni Sports Tourer z 2010r. Kilka dni temu rozlał mi się tylny amortyzator (drugi też już zaczyna się pocić) no i zaczęły się poszukiwania. Na początku odwiedziłem ASO gdzie dowiedziałem się, że posiadam amortyzator o numerze fabrycznym: GM 13319434 (314801696) - ten z numerem 17 na rysunku. Cena jednego w ASO wynosi ok 1500 zł, więc stwierdziłem, że trochę drogo i zacząłem rozglądać się za zamiennikiem, ale niestety nie znalazłem żadnych odpowiedników.
Drugi pomysł to regeneracja, kontaktowałem się w tej sprawie z jedną z większych firm zajmującą się regeneracją amortyzatorów (NAGENGAST) i niestety otrzymałem odpowiedz, że regenerują prawie wszystkie nawet te z elektronicznym sterowaniem, ale niestety nie ten model, który posiadam:(
Znajomy mechanik stwierdził, że można spróbować zamontować zwykły amortyzator (ten z nr 6) i wymienić osłony. Z pozoru wszystko wygląda tak samo, tylko jest trochę cieńszy. Za komplet amortyzatorów Sachs i nowe osłony zapłaciłem 500zł, ale niestety samochód mocno obsiadł, wygląda jak bym załadował bagażnik cegłami.
Może ktoś przechodził przez podobny problem albo zna jakieś firmy, które mogą regenerować ten typ amortyzatora. Jeśli nie to jednak będę musiał kupić nowe.
Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.