--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSpalanie chwilowe na luzie i przy hamowaniu silnikiem
-
blade2
Spalanie chwilowe na luzie i przy hamowaniu silnikiem
Czołem, jeżeli ktoś może to niech sprawdzi u siebie :
podczas jazdy na luzie tak około 50 60 lub nawet 30 na godzinę ale na luzie jakie spalanie chwilowe pokazuje wam komputer? cały czas jak rzucałem na luz ( dla tych co błysną że na luzie sie nie jezdzi = Tak,wiem o tym) to spalanie wskazywało tyle ile na postoju = 0.0 a od przedwczoraj różnie - raz 1.3 potem 4.6, i tak sobie skacze , lecz gdy się zatrzymam na światłach np to wskazuje 0.0 - chyba raczej filtr w tym czasie mi sie nie wypala ponieważ to na postoju by wskazywało 2.0 lub jakoś tak,
zerknijcie proszę u siebie , z góry dzięki
podczas jazdy na luzie tak około 50 60 lub nawet 30 na godzinę ale na luzie jakie spalanie chwilowe pokazuje wam komputer? cały czas jak rzucałem na luz ( dla tych co błysną że na luzie sie nie jezdzi = Tak,wiem o tym) to spalanie wskazywało tyle ile na postoju = 0.0 a od przedwczoraj różnie - raz 1.3 potem 4.6, i tak sobie skacze , lecz gdy się zatrzymam na światłach np to wskazuje 0.0 - chyba raczej filtr w tym czasie mi sie nie wypala ponieważ to na postoju by wskazywało 2.0 lub jakoś tak,
zerknijcie proszę u siebie , z góry dzięki
-
tomkod
- Użytkownik
- Auto: Seat Altea
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Re: Wskazania komputera "spalanie chwilowe"
U mnie na "luzie" nigdy nie wskazuje zero. W zależności od prędkości pali różnie - bo więcej powietrza dostaje sie do silnika i musi to przepalić. Ale ja na "luzie" z reguły nie jeżdżę a jedynie zrzucam biegi i hamuje silnikiem. Wtedy spalanie wynosi 0 do obrotów ok 1.2k. Natomiast spalanie na postoju na luzie to standardowe 0,7 bez klimy.
Jak wypala sie DPF to nawet przy hamowaniu silnikiem jest dotrysk ropy i pali tak 1,5l/100km.
Jak wypala sie DPF to nawet przy hamowaniu silnikiem jest dotrysk ropy i pali tak 1,5l/100km.
-
lgruszkos
ja przy tej prędkości u siebie mam 1,3-1,4 a jak hamuje silnikiem to mam 0.0 a jak auto stoi na biegu jałowym to mam 0,7-0,8 w zalezności co mam właczone, jak włacze ogrzewanie i wszystkie szyby i klime to nawet ponad 1.0 l/h
-
kiego
Jak powyzejlgruszkos pisze:ja przy tej prędkości u siebie mam 1,3-1,4 a jak hamuje silnikiem to mam 0.0 a jak auto stoi na biegu jałowym to mam 0,7-0,8 w zalezności co mam właczone, jak włacze ogrzewanie i wszystkie szyby i klime to nawet ponad 1.0 l/h
-
lgruszkos
wojtassss ale wypalanie z klima czy bez podajesz to spalanie?
- osa
- Klubowicz
- Auto: Insignia HB 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Bydgoszcz
- Otrzymał piwo: 2 razy
Sprawdzałem dzisiaj u siebie wskazania chwilowego zużycia, dopiero co w zakupionym aucie. U mnie sytuacja wygląda następująco. W czasie jazdy spalanie chwilowe jest widoczne. Natomiast podczas stania na światłach wskazanie chwilowe zmienia się na "---". Mam skrzynię automatyczną i w pozycji N oraz P jest podobna sytuacja. Czy jest to związane z różnym rodzajem softu?
- wojciechhh
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2022
- Miasto: Niemcy NRW
- Otrzymał piwo: 3 razy
Pewni opel znalazł sposób na obniżenie średniego spalania w mieście. Postoje nie są wliczane w średnią. Auta będą palić w mieście tyle co na trasie.
Wysłane z mojego XT890
Wysłane z mojego XT890
-
blade2
to zależy od komputera jaki posiadasz, u jednych wskazanie pokazuję na postoju, u drugich nie,
u mnie tez na postoju pokazuję trzy kreski,
u mnie tez na postoju pokazuję trzy kreski,
-
rwelon
U mnie faluje spalanie chwilowe na wolnych obrotach - Kolejność 0,5 ; 0,7 ; 1l w kółko... Zauważyłem również, że nawet przy umiarkowanym (nie do oporu) naciśnięciu gazu podczas przyśpieszania 1/2 bieg spalanie nawet 39,9 /100km. W czym może być problem..?
- szogi84
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 benzyna
- Miasto:
Re: Odp: Wskazania komputera "spalanie chwilowe"
Ja na wolnych obrotach nie mam, nie zauważyłem falowania ale jak ruszam to też mam takie i w bmw też tak mialem
Namazane na galaxy S3
Namazane na galaxy S3
-
vinisurf
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
falowanie spalania wystąpiło u mnie może ze 2 razy i szybko znikło, trwało dosłownie chwilę. Co do ruszania z miejsca wskazanie komputera prawie zawsze idzie mi na 39,9l/100km. Skrzynia automat.
kaolad
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 CTDI
- Miasto: Jastrzębie-Zdrój
Ja również mam automat i spalanie chwilowe jak jadę na tzw. "luzie" to mam 0,0. Na postoju mam 0,6 do 0,8 bez klimy. Wahania wolnych obrotów nie występują.
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Ale w automacie w czasie jazdy luz jest dopiero poniżej 30km/h i po niżej tej prędkości nie ma opcji żeby było zero.
-
kaolad
- Użytkownik
Kolego rataj73 co do "luzu " w automacie to sprawa jest dziwna. Ja te wyniki przedstawiłem jadąc z górki tak aby automat nie zmienił biegu i np. przy prędkości 120 km/h, 50 km/h czy 25 km/h wynik był ten sam. Chwilowe spalanie 0,0. Wynik jest tak długo dopóki automat nie zmieni biegu na niższy jeśli zmieni wartości wzrosną a chwili znów mam 0,0. Test najlepiej wykonać podczas zjazdu niestromego. Sprawdzałem dzisiaj więc piszę jak jest u mnie.
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Czyli nie na luzie tylko hamowanie silnikiem i wtedy musi być 0.0 bo komp odcina paliwo ale poniżej 30km/h rozłącza się ,, shift lock" i wtedy jest luz i musi wskoczyć jakieś spalanie bo innaczej silnik by zgasł. Nawet jak zwalniasz ze 120 do zera i automat redukuje sobie biegi to spalanie cały cas musi być 0.0 wyjątkiem jest wypalanie dpf. Ciekawostką jest to że ta sama skrzynia jest w vectrze c ale tzw luz jest już poniżej 50km/h.
-
kaolad
- Użytkownik
Dzięki za info. Widzisz człowiek cały czas się uczy i tak głupi umrze. 
-
rwelon
Dalej faluje spalanie chwilowe na wolnych obrotach - Kolejność 0,5 ; 0,7 ; 1l w kółko... Skrzynia manual, dodatkowo różne obroty 700 za 2 minuty 1000. Zauważyłem, że poci się wąż turbo. Czy spalanie i obroty mogą być nieprawidłowe przez ten wąż ?
-
7ups
Ja wymieniłem u siebie wąż i do tego nowy soft i wszystko gra i huczy