--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuJakie opony najmniej podatne na ząbkowanie?
- 01jarecki
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Złotoryja
- Postawił piwo: 2 razy
Jakie opony najmniej podatne na ząbkowanie?
Witam! Co prawda znalazłem jakieś szczątkowe informacje na ten temat, ale może ktoś ma jakąś konkretną wiedzę w tym temacie, niedługo będę kupował nowe opony letnie (18" rozmiar standardowy) i zastanawiam się jakie wybrać?...
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Otrzymał piwo: 12 razy
Re: Jakie opony najmniej podatne na ząbkowanie?
Ząbkowanie, to objaw zużytych amortyzatorów. Kontroluj raz w roku, wymieniaj jak potrzeba i żadnej opony Ci nie wyząbkuje. Różne opony miałem i żadnej ząbkowanej 
Aktualnie mam na 18" Continental sport contakt 5, 1 sezon przejechany i 20" nowe Goodyear Eagle asimmetric 2.
Nie jestem w stanie wymienić nawet połowy opon, które miałem i na żadnych nie było ząbkowania.
Aktualnie mam na 18" Continental sport contakt 5, 1 sezon przejechany i 20" nowe Goodyear Eagle asimmetric 2.
Nie jestem w stanie wymienić nawet połowy opon, które miałem i na żadnych nie było ząbkowania.
- 01jarecki
- Forumowicz
Już parę razy sprawdzałem amortyzatory i zawieszenie, ponieważ zawsze mi to sugerowano, niestety, a właściwie "stety" amorki i zawieszenie OK, a opony dalej ząbkują... Masz kombi czy limuzynę?
-
szymek76
Nawet jeśli zawieszenie jest w idealnym stanie to wielowahaczowe z tyłu ma naturalną tendencję do ząbkowania opon(stały i równy kontakt styku opony z podłożem na zakrętach). Oczywiście wiele zależy od sposobu użytkowania auta (np. bardzo szybkie pokonywanie zakrętów czy zużyte elementy zawieszenia przyśpieszają ten proces). Przyjmuje się że mniej podatne na ząbkowanie są opony asymetryczne.
-
titanium
- Użytkownik
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 3 razy
18" Continental sport contakt 5 ,na tylnych oponach w kombi opony mają widoczne ząbkowanie , podobno zależy to od tego że się samemu po autostradach popyla z większymi prędkościami. Szczególnie ząbkowane opony słychać na betonowej autostradzie tak powyżej 150.
- 01jarecki
- Forumowicz
No właśnie, najczęściej jeżdżę w trasy często autostrady no i na pusto, a słyszałem, że nawet warto specjalnie obciążyć tylną oś...
- Mikołaj
- Użytkownik
- Auto: Insignia 1,6 Turbo
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Amsterdam/Sosnowiec
Jakie opony najmniej podatne na ząbkowanie?
Tak, dobrze słyszałeś. Jak miałem jeszcze Vectrę kombi to zakład oponiarski też doradzał mi żebym coś wrzucił do bagażnika w celu dociążenia tylnej osi. Niestety ząbkowanie nie jest związane głownie z amortyzatorami. Ja dwa lata temu zakładałem nowe letnie "Kumho" i na dzień dzisiejszy wszytko ok, chociaż ktoś pisał na forum że już po 2 kkm wyząbkowały. Ja już przejechałem około 20kkm na tych oponach i nie ma śladów wyząbkowania
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

-
sonnenberg
ponoć opony z bieżnikiem kierunkowym szybciej ząbkują niż asymetryczne
- Mikołaj
- Użytkownik
- Auto: Insignia 1,6 Turbo
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Amsterdam/Sosnowiec
To chyba prawda, bo w Vectrze miałem właśnie kierunkowy bieżnik i wyząbkowały dosyć szybko

- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Ząbkowania doświadczyłem w Vectrze htb, która większość czasu latała na pusto, po drodze szybkiego ruchu. Opony kierunkowe Goodyear OptiGrip szybko wyząbkowały i były bardzo głośne. Ostatni sezon przed sprzedażą założyłem opony Fulda Sport Control, asymetryczne, przejechały 10 tys. km bez ząbkowania. Za mało aby się przekonać, ale dobrze rokowały. Żałuję, że ich nie kupułem rok wcześniej, bardzo dobrze mi się na nich jeździło Vectrą (225/45 R17), świetnie zachowanie przy szybkiej jeździe autostradą. Rozmiar 245/45 R18 100Y masz za ok. 550 zł/szt.
M.
M.