Przedstawie po krótce swój problem. Mam Insignie z 2009r 160KM 180tys km.
Skrzynia automatyczna przestała dobrze działać a mianowicie przy zmianie z 4tego na 5ty bieg skrzynia zaczęła
wrzucać na luz (tak choćby nie umiała wrzucić 5tego biegu). Po za tym skrzynia działała dobrze, płynnie wrzucała inne biegi i nie szarpała.
Mój mechanik po podłączeniu komputera stwierdził, że jest sterownik uszkodzony. Po podłączeniu komputer pokazywał błąd 5tego biegu. Jednak znalazł się fachowiec-elektromechanik który naprawiał już takie sterowniki i zabrał mój do naprawy. Owa naprawa trwała długo (prawie miesiąc) ale wczoraj sterownik został odebrany i mój mechanik założył go z powrotem do auta. Po podłączeniu komputera 0 błędów z czegokolwiek!!! Skrzynia, silnik - wszystko czyste! Samochód wrzuca 5ty bieg jednak po jego wrzuceniu zaczyna szarpać - przyśpiesza; zwalnia i nie chce przerzucać dalej
Mój mechanik rozkłada ręce, bo nie ma punktu zaczepienia. Zero błedów.
W serwisie powiedzieli mi że może pomóc wgranie nowego oprogramowania jednak już zbytnio w to nie wierzę, bo skrzynia nie ciągnie ani nie szarpie, po prostu zaczęła wrzucać 5ty bieg i od razu auto zaczyna wariować.
Za jakiekolwiek wskazówki lub rady jestem z góry wdzięczny.