--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuTrzeszczenie skrzypienie drążka podczas zmiany biegów
-
Gizd
Trzeszczenie skrzypienie drążka podczas zmiany biegów
U mnie jak na filmie niżej. Miał ktoś taka sytuacje? Smarowałem od góry WD40 bez rozbierania, ale nie pomogło.
https://www.youtube.com/watch?v=klQm_AtcF_A
https://www.youtube.com/watch?v=klQm_AtcF_A
- pjoter1
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 3 razy
Re: Trzeszczenie skrzypienie drążka podczas zmiany biegów
Miałem. Biegi (parzyste lub nieparzyste - nie pamietam) też ciężko wchodziły.
Działo się jak zrobiło się chłodniej późną jesienią i auto dłużej na powietrzu postało.
Dałem mechanikowi na wymianę oleju w skrzyni i poprosiłem o przesmarowanie wodzików.
Na razie spokój.
Działo się jak zrobiło się chłodniej późną jesienią i auto dłużej na powietrzu postało.
Dałem mechanikowi na wymianę oleju w skrzyni i poprosiłem o przesmarowanie wodzików.
Na razie spokój.
-
Gizd
Olej wymieniałem. To jest ewidentnie w lewarku moim zdaniem. Może tylko rozebranie i smarowanie pomoże. Wodziki spryskałem ale tylko w kabinie, bo w komorze silnika slaby dostęp jest ale spróbuję.
- pjoter1
- Użytkownik
Jeszcze przypominał mi się post kolegi szogi84:
http://insignia-club.pl/viewtopic.php?f ... 7&start=20
Wysłane z mojego Nokia 3310
http://insignia-club.pl/viewtopic.php?f ... 7&start=20
Wysłane z mojego Nokia 3310
-
Gizd
Dzięki huki1, już czytałem ten temat. U mnie chyba będzie trzeszczeć na połączeniach tych metalowych główek kulek z linek wchodzących do lewarka w plastikowe gniazda. Problem w tym ze trzeba całość rozebrać a miejsca na moje wielkie łapy mało.
Może ktoś natknął sie na manual jak to rozebrać?
Może ktoś natknął sie na manual jak to rozebrać?
-
swave
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Ja miałem dokładnie takie samo trzeszczenie,i pojawiło się po dłuższej jeździe w deszczu,na drugi dzień po zakupie auta.Bardzo ciężko było przesunąć lewarek(wbić bieg)i trzeszczało.Wiedziałem że Insignie mają problem z tymi linkami,a że stało się to mi w trasie,więc zajechałem do 1-go cpnu i kupiłem jakieś białe psikadło K2 Przesmarowałem linki ale tylko przy skrzyni i już wtedy jak ręką odjął...Następnie w domu żonę w auto,żeby przerzucała biegami a ja psikałem tam pod maską,potem przy lewarku.Było super...
Teraz mam inny problem.Jak jest zimno to jedynka i wsteczny za cholerę nie chcą wejść,ale wystarczy przejechać kawałek i jest miodzio...Olej wymieniony (sintofluid),linki nasmarowane,jak silnik zgaszony(nawet jak mróz) to czy to ze sprzęgłem czy bez wchodzą super,ale gdy odpalę to masakra.I tak się dzieje tylko gdy auto jest zimne np.po całej nocy.
Teraz mam inny problem.Jak jest zimno to jedynka i wsteczny za cholerę nie chcą wejść,ale wystarczy przejechać kawałek i jest miodzio...Olej wymieniony (sintofluid),linki nasmarowane,jak silnik zgaszony(nawet jak mróz) to czy to ze sprzęgłem czy bez wchodzą super,ale gdy odpalę to masakra.I tak się dzieje tylko gdy auto jest zimne np.po całej nocy.
-
Gizd
swave to mamy identyczny problem. Linki tez jeszcze raz przesmarowałem w komorze silnika a raczej te miejsca gdzie ich końcówki wchodzą do gniazd i jest Ameryka, ale pozostaje sprawa ciężkiego włączania 1 i 2 na zimno. Wsteczny jest u mnie bezproblemowy. Zamówiłem już ta cześć do lewarka http://insignia-club.pl/viewtopic.php?f ... 7&start=20 założę dzisiaj albo jutro to zobaczymy, ale przekonany nie jestem, ze to właśnie o te cześć chodzi.
- pjoter1
- Użytkownik
Z tego co kojarzę, podobne objawy daje niewłaściwy poziom oleju w skrzyni.
-
Gizd
W F40 Eckotec ma być 1,6 po wymianie lub 1,8L do czystej skrzyni. Wlałem 1,7L. to powinno być dobrze.
- pjoter1
- Użytkownik
Wszystko się zgadza co piszesz.
To już tylko mogę życzyć powodzenia w rozwiązywaniu problemu.
Daj znać jak uda Ci się z tym poradzić.
To już tylko mogę życzyć powodzenia w rozwiązywaniu problemu.
Daj znać jak uda Ci się z tym poradzić.
-
swave
- Nowicjusz
- Miasto:
Panowie trochę wam namieszam...Prawdopodobnie Fuchs Sintofluid 75W80 jest olejem zbyt gęstym.Napisałem maile do kilku (będących w czołówce) specjalistycznych warsztatów zajmujących się naprawami wszelkiego rodzaju skrzyń biegów. I większość twierdzi że w/w olej chociaż jest w "tabelach" jako polecany to już nie jest polecany i właśnie z powodu lepkości w niskich temperaturach.Kolejny problem to skąd macie pany informacje że do wersji ECO FLEX wchodzi te około 1,7 litra.Bo tu znowu specjaliści twierdzą że 2.2 do każdej F40.Ja tę informację uzyskałem z forum właśnie i dlatego niech chłopaki co podali takową informację niech napiszą gdzie ją uzyskali.Ja na bliźniaczym forum założyłem temat podczas wymiany swojego oleju bo u mnie zleciało ok.1.6-1.8 litra starej oliwy,a skrzynia sucha - więc wycieków brak i na pewno olej wcześniej nigdy nie był wymieniany.Tu jest link, http://www.opel-insignia.com.pl/viewtop ... 31&t=13787 Ja jeszcze raz powtórzę że u mnie problem z wbiciem 1 i wstecznego występuje jak jest zimno na zewnątrz i auto zimne (np.po nocy). Dostałem propozycje aby spuścić 100ml oleju ze skrzyni i zostanie on wysłany do Fuchsa na badania.Jednak że pracuję za granicą,a auto w Polsce,to może to nastąpić dopiero ...może w marcu.Z drugiej strony dlaczego w Insigniach od 2011 roku już zalecają lać olej GM. Coś mi tu śmierdzi,może jest jak z Audi kiedy to firma dopiero po kilku ładnych latach przyznała się do swojej pomyłki odnośnie oleju w skrzyniach biegów...
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
W mojej skrzyni ecoFLEX weszło 1,8 l przy wymianie. Więcej nie chciało wejść po prostu. Dzwoniliśmy do trzech ASO, w tym do zaprzyjaźnionego i we wszystkich nas poinformowali, że przy wymianie zwykła F40 ma pojemność 2,2 l, a ecoFLEX 1,8 l. Choć jak dobrze kojarzę to był taki przypadek, że do zwykłej F40 weszło 1,8 l.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
swave
- Nowicjusz
- Miasto:
Alex co mam rozumieć że nie chciało wejść więcej,laliście aż do momentu przelewania się 
- Alex
- Zapaleniec
Znając już "pojemność" skrzyni założyliśmy, że wejdzie 1,8 l. Po tej wartości dolaliśmy kolejną setkę i było już widać, że zaraz zacznie się przelewać. Odczekaliśmy chwilę żeby olej się rozprowadził i zlaliśmy nadwyżkę - setkę korkiem spustowym. Biegi wchodzą płynnie, nawet na zimnym silniku.
-
swave
- Nowicjusz
- Miasto:
Dobra.Miałem już wysłać prywatnie pytanie ,ale myślę że innych zaciekawi...A którędy wlewaliście olej przez czujnik wstecznego,czy korkiem wlewowym
Ja dodam że u siebie wlałem najpierw dwa litry oleju,ale potem po przeczytaniu twojego posta wyssałem ok 200ml.Wlewałem przez czujnik wstecznego ale żeby odessać to już musiałem przez korek wlewowy.Czyli początkowo weszło 2 litry i nic się nie przelewało.Z tego wychodzi że nie ma możliwości wlać 3.2 litra jak to ponoć wcześniej producent zalewał F40,(potem zmniejszyli do 2.2)czy ecoflex aż tak się różni budową 
- Alex
- Zapaleniec
Normalnie przez korek wlewowy.
-
Gizd
Wątpię, żeby chodziło o olej. Wymieniałem dwa razy, raz wlałem ori. oplowski, aż 2L wiec w skrzyni powinno być okolo 2.2L. Później wlałem Fuchs-a 1,7L mimo, ze do Eckotec od 2011 niby powinien być tylko oplowski ori. lany, ale tez są dwa o rożnych numerach. Na jednym pisze, ze do wszystkich skrzyń oplowskich od jakiegoś wcześniejszego roku do teraz, a na drugim, ze od 2011.
Fuchs niby niema certyfikatu od 2011 dla Opla i niektórych skrzyń ale wątpię żeby sie nie nadawał, po prostu prawdopodobnie chodzi o wykupienie owego. Jest lany do BMW na pierwszy montaż, to chyba i do Opla sie nadaje.
U mnie pozostaje już tylko regulacja linek. Później to tylko sprzęgło albo skrzynia, synchronizatory.
Fuchs niby niema certyfikatu od 2011 dla Opla i niektórych skrzyń ale wątpię żeby sie nie nadawał, po prostu prawdopodobnie chodzi o wykupienie owego. Jest lany do BMW na pierwszy montaż, to chyba i do Opla sie nadaje.
U mnie pozostaje już tylko regulacja linek. Później to tylko sprzęgło albo skrzynia, synchronizatory.
-
swave
- Nowicjusz
- Miasto:
Kolego Gizd,daj znać jak ogarniesz co u ciebie było przyczyną.
-
Gizd
Trzeszczenie wyeliminowałem. Pomogło smarowanie w komorze silnika, ale nie samych linek tylko, końcówek linek wchodzących do gniazd, czyli tych przegubów kulowych albo jak to nazwać. Ale biegi dalej ciężko chodzą na zimno. Jeśli przytrzymam dłużej sprzęgło i dopiero po chwili wrzucę bieg to jest wyraźnie lepiej. Myślę, ze to sprzęgło niedomaga, bo jeśli napompuje to jest lepiej. Poczekam jeszcze, aż sie ociepli, bo chyba wtedy powinno być lepiej, a jeśli tak to już raczej tylko sprzęgło.
-- 20 sty 2016, o 13:57 --
-- 20 sty 2016, o 13:57 --
W Ecoflex-sie chodzi raczej o zminimalizowanie obciążeń i dlatego mniej oleju niż w normalnej. Eckoflex ma bardzo krótki 1 i 2 bieg i może jeszcze dłuższy 6-sty.swave pisze:czy ecoflex aż tak się różni budową
-
brylafm
Przy zmianie biegów słychać z pod mieszka skrzypienie/piszczenie. Dzwięk wydobywa się z kuli na której pewnie brakuje smaru. Nasmarowałem od góry ale niestety to nic nie dało. Chciałbym się dostać głębiej żeby cała kule wysmarować. Czy można wykręcić 4 torxy które trzymają cały drążek?