--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

DZiwne odgłosy i zapach spalonej gumy

Jeżeli Twój problem nie pasuje do żadnego z wyżej wymienionych działów napisz go tutaj.
ODPOWIEDZ
niuniu102

DZiwne odgłosy i zapach spalonej gumy

Post autor: niuniu102 » 22 sty 2016, o 16:09

Witam. Może ktoś z Was spotkał się z takim czymś...a mianowicie: Jestem posiadaczką Insigni od 3 tygodni, wszystko było ok do czasu gdy ostatnio jadąc na skrzyżowanie z auta dochodził dziwny dźwięk a po chwili śmierdziało jakby spaloną gumą ( ten odgłos dochodził jakby z tyłu lub z podwozia). Do dziś zdażyło mi się to 3x przy czym nie zawsze czuć ten " zapach" :? Autko zachowuje się tak - jak jadę do 50km/h, zmieniam bieg lub jak zwalniam. Przy czymś innym objawów nie ma. Nie pokazuje mi żadnego błędu, wszystko jest na oko w porządku. Trudno opisać mi ten odgłos...jest krótki, coś w stylu jakby ktoś opuszczał jakąś dźwignię :lol: Taki głuchy. Nie mam możliwości by ktoś to bezinteresownie sprawdził bo nie mieszkam w PL . Pomocy :D
Ostatnio zmieniony 22 sty 2016, o 16:21 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie polskiej, poprawnej pisowni - Regulamin §5 pkt 8

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Re: DZiwne odgłosy i zapach spalonej gumy

Post autor: Alex » 22 sty 2016, o 17:48

Jaki silnik i przebieg ?
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

niuniu102

Post autor: niuniu102 » 22 sty 2016, o 18:00

silnik 2.0 CDTI 130 KM diesel.przebieg 95 tys,

Awatar użytkownika
spiryt4
Zapaleniec
Auto: Insignia Grand Sport
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2020
Miasto: Świętochłowice
Postawił piwo: 4 razy
Otrzymał  piwo: 11 razy

Post autor: spiryt4 » 22 sty 2016, o 18:05

Może filtr DPF próbuje się wypalać?

niuniu102

Post autor: niuniu102 » 22 sty 2016, o 18:19

jechałam nim 120km zaraz po kupnie i nic się nie działo. Dziwne że nic nie wyświetla. Może to mieć coś wspólnego z ubywajacym płynem chłodniczym? 2 tyg. temu dolewałam i dziś musiałam uzupełnić bo wyskoczył komunikat o niskim stanie. Niedługo szlag mnie trafi i przerzuce się na rower
Ostatnio zmieniony 22 sty 2016, o 19:29 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa pisowni.

Awatar użytkownika
spiryt4
Zapaleniec
Auto: Insignia Grand Sport
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2020
Miasto: Świętochłowice
Postawił piwo: 4 razy
Otrzymał  piwo: 11 razy

Post autor: spiryt4 » 22 sty 2016, o 18:35

Jeśli się gubi płyn proponuję podjechać do servisu lub jakiegoś warsztatu na sprawdzenie szczelności układu chłodzenia,przyczyn ubywającego płynu może być wiele od pękniętej chłodniczki EGR po pęknięty blok silnika.Oby tylko na strachu się skończyło i banalnej usterce.

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 43 razy

Post autor: IBZI » 22 sty 2016, o 23:16

Raczej sama nic nie poradzisz. Może napisz skąd jesteś. Mamy kilku kolegów za granicą. Przy odrobinie szczęścia może nawet gdzieś blisko Ciebie... A jeśli nie da rady, to tylko warsztat.

niuniu102

Post autor: niuniu102 » 23 sty 2016, o 14:15

Hannover. Jesli ktoś coś to proszę o kontakt :) jeśli nie to czeka mnie mechanik.

-- 2 mar 2016, o 17:55 --

byłam u mechanika...wymienił obudowę chłodnicy Egr...i dalej płyn gdzieś umyka.jeszcze zostałam oszukana bo licznik był cofniety.Bylam w serwisie opla, potwierdzili i jeszcze jeden tel.rowniez potwierdzili.takze z 95 tys km zrobiło się 220 tys. byłam u adwokata i marze by oddać to auto i odzyskać kasę....szkoda bo mimo wszystko insignia to ciekawe auto.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”