--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSzum opon - 245/45 r18
-
falcon_phd
Szum opon - 245/45 r18
Pytanie do wszystkich którzy jeżdżą na rozmiarze 245/45 r18.
Czy słyszycie spory szum opon powyżej 90km/h? (z rozróżnieniem na opony letnie i zimowe)
Już tłumaczę skąd to pytanie, nabyłem insignię 2.0 CDTI 130 KM z oponami w powyższy rozmiarze - Bridgestone Blizzak lm 25 (choć teraz jest 235 bo zimówka) i powyżej 90 km/h słyszę głośny szum opon. Zaczynam się zastanawiać czy auto jest kiepsko wygłuszone czy porostu słabe gumy.
Wcześniej poruszałem się Volvo V50 2.0d 136KM i w tym aucie niezależnie czy opony letnie czy zimowe to opon nie było słychać.
Czy słyszycie spory szum opon powyżej 90km/h? (z rozróżnieniem na opony letnie i zimowe)
Już tłumaczę skąd to pytanie, nabyłem insignię 2.0 CDTI 130 KM z oponami w powyższy rozmiarze - Bridgestone Blizzak lm 25 (choć teraz jest 235 bo zimówka) i powyżej 90 km/h słyszę głośny szum opon. Zaczynam się zastanawiać czy auto jest kiepsko wygłuszone czy porostu słabe gumy.
Wcześniej poruszałem się Volvo V50 2.0d 136KM i w tym aucie niezależnie czy opony letnie czy zimowe to opon nie było słychać.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2016, o 23:50 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o precyzyjne nazywanie tematów
Powód: Proszę o precyzyjne nazywanie tematów
-
falcon_phd
Re: opony 245/45 r18
P.S widziałem Pablo 1315, że zniwelowałeś u siebie skrzypienie pedału sprzęgła, niestety mój też me tą przypadłość,jak to zrobiłeś?
Ostatnio zmieniony 25 sty 2016, o 06:56 przez falcon_phd, łącznie zmieniany 2 razy.
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Dokładnie, kwestia opon, nie rozmiaru. Miałem w swoim życiu na różnych autach, takie opony jak: Michelin, Dunlop, Toyo, Goodyear, Fulda, Pirelli, Semperit, Nokian i również Bridgestone, które były razem z Fuldą najgłośniejszymi z tego całego zestawienia.
Co do skrzypienia sprzęgła, to zapewne Pobo1315 poświecił chwilę czasu i przeszukał forum w celu znalezienia tego wątku - http://www.insignia-club.pl/viewtopic.php?f=43&t=792
Co do skrzypienia sprzęgła, to zapewne Pobo1315 poświecił chwilę czasu i przeszukał forum w celu znalezienia tego wątku - http://www.insignia-club.pl/viewtopic.php?f=43&t=792
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
titanium
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 3 razy
Wczoraj wybrałem się na wycieczkę by pooddychać jodem ,jako że ruch poranny na drogach niewielki wsłuchałem się w dźwięk swych zimowek a są to raczej opony z średniej półki lecz nowe i nie zauważyłem wielkiej różnicy w hałasie . Ale zauważyłem że wyprzedzając lub mijając niektóre auta wydawały one dźwięk nadlatującego bombowca
Tak że to nie kwestia wyciszenia auta ale właśnie opon niektóre auta naprawdę strasznie huczały tz. opony , spróbujcie posłuchać innych w trasie .
-
Pobo1315
Re: Szum opon - 245/45 r18
Alex pisze:Co do skrzypienia sprzęgła, to zapewne Pobo1315 poświecił chwilę czasu i przeszukał forum w celu znalezienia tego wątku - http://www.insignia-club.pl/viewtopic.php?f=43&t=792
Nic dodać nic ująć
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
falcon_phd
- kuba89
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0 T 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Berlin
- Otrzymał piwo: 8 razy
Man na zimę ten sam rozmiar i te same opony. Potwierdzam ze sa duzo głośniejsze od letnich ale to normalne ze względu na budowę.
-
falcon_phd
W takim razie opony pójdą na sprzedaż bo bieżnik około 6mm, może komuś ich charakterystyka nie będzie przeszkadzała.
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Możliwe, że wyząbkowane są. Zjawisko niezależne od wysokości bieżnika, typowe dla opon kierunkowych o silnej "klockowej" rzeźbie na krawędziach. Od takich opon jest hałas jak cholera.
M.
M.