--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Pukanie w amortyzatorze lub poduszce (flexride)

ODPOWIEDZ
Gritss
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia 2.0T
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto:

Pukanie w amortyzatorze lub poduszce (flexride)

Post autor: Gritss » 2 lut 2016, o 09:23

Witam, ostatnio do kabiny mojej insigni 2009 2.0 t 4x4 z flex ridem dochodzi pukanie tak jakby z prawej strony z tyłu. Sprawdzałem całe zawieszenie przód i tył u 2 diagnostow i wszystko sztywne, bez luzów. Inne elementy jak tłumik, czy podwozie tez nie stuka. Podejrzenie padło na amor lub poduszkę amortyzatora i pytanie czy jest możliwość jakoś samemu to sprawdzić tzn. amortyzator lub poduszkę? Z góry dzięki za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
Engine
Zapaleniec
Auto: BMW F10 525D xDrive
Rok produkcji: 2015
Miasto: Śląsk
Otrzymał  piwo: 8 razy
Kontakt:

Re: Pukanie w amortyzatorze lub poduszce (flexride)

Post autor: Engine » 2 lut 2016, o 10:01

Weź pod uwagę, że tuleje wahaczy mogą stukać nawet gdy z zewnątrz wyglądają na sprawne i niby nie mają luzów. Amortyzatory możesz jechać sprawdzić na stację diagnostyczną. Tam Ci sprawdzą tłumienie amortyzatorów i zobaczysz jaką mają sprawność.

Wysłane z Sony Xperia Z3 przez Tapatalk

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec
Auto: Insignia 2.0 T 4x4
Kod silnika: A20NHT
Miasto: Berlin

Post autor: kuba89 » 2 lut 2016, o 15:02

Ja mam takie puste pukanie z przodu... Gumy stabilizatora wymienione, łączniki stabilizatora tez... Nie wiem tez właśnie jak te poduszki sprawdzić. Jeszcze zostały drążki kierownicze, był naprawdę minimalny luz ale czy to by tak mogło pukać? :/

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Gritss
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: Gritss » 2 lut 2016, o 22:31

Amortyzatory na stacji diagnostycznej miały 78-85%. Także pozostało mi sprawdzić to co mówiłem i te tuleje tylko jak? Czy jest konieczność wykrecania amortyzatora?

Awatar użytkownika
Engine
Zapaleniec
Auto: BMW F10 525D xDrive
Rok produkcji: 2015
Miasto: Śląsk
Kontakt:

Post autor: Engine » 2 lut 2016, o 22:33

Z tulejami to będzie problem, bo podobno okazuje się dopiero po wymianie na nowe czy pukanie to ich wina czy nie :D Bynajmniej tak wyczytałem gdzieś na forum.

Awatar użytkownika
radkor
Użytkownik
Auto: Mondeo Mk4 2.2 220KM
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2011
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: radkor » 3 lut 2016, o 19:26

kuba89 pisze:Jeszcze zostały drążki kierownicze, był naprawdę minimalny luz ale czy to by tak mogło pukać? :/
A sworzeń wahacza? Z tym, że sworzeń ten jest niewymienialny i trzeba wymieniać cały wahacz... :-/

Awatar użytkownika
profek
Użytkownik
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A20DTJ
Rok produkcji: 2010
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: profek » 3 lut 2016, o 20:17

Gritss to nie takie trudne,ale są potrzebne trzy rzeczy:
Pierwsza to kolega lub inny pomocnik
Druga to kanał lub podnośnik czterokolumnowy
A cha i zapomniałbym śrubokręt lub jak kto woli wkrętak obojętnie jaki byle w miarę długi
i lewarek
Wjeżdżasz na kanał lub podnośnik,unosisz auto lewarkiem od strony którą podejrzewasz o luzy i zaraz opuszczasz.Robi się to po to aby usunąć wszystkie naprężenia w zawieszeniu a jest ono wielowachaczowe i z natury rzeczy bardzo sztywne.Teraz robisz użytek z kolegi lub innego pomocnika i każesz mu bujać samochodem na boki,sam w tym czasie będąc pod autem przykładasz śrubokręt (wkrętak)po kolei do każdej tulei na wahaczach,jeśli są luzy na którejś to oprócz charakterystycznego popukiwania tą metodą powinno się zlokalizować uszkodzony element.Dlatego robimy to w ten sposób ponieważ stukanie przenosi się po całym zawieszeniu i na ucho na pewno nie znajdziesz.Ja we Vectrze szukałem uporczywego pukania bardzo bardzo długo,dopiero jeden z moich wujków który jest mechanikiem z powołania podpowiedział mi tą metodę,sprawdziła się żaden diagnosta nie dał rady.Żadne szarpaki i testy amortyzatorów.

pawcio202

Post autor: pawcio202 » 4 lut 2016, o 14:27

U mnie też pukanie zaczęło się z tyłu, prawa strona, po tygodniu doszła lewa strona, pojechałem do stacji diagnostycznej jednej, drugiej, oczywiście nic nie wykryli, wszystko ok, amortyzatory 80-83%, sam też próbowałem wykryć coś, ale jedynym podejrzanym miejscem wydawały mi się amortyzatory choć bez pewności. Zaryzykowałem, wymieniłem sam oba amortyzatory z tym górnym mocowaniem i samochód jak nowy, cisza :) nie wiem czy to mocowanie czy same amortyzatory ale ważne, że się udało. Ja akurat taki miałem przypadek...

Gritss
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: Gritss » 4 lut 2016, o 16:14

Profek, bardzo dziękuję za wyczerpującą i szczegółową odpowiedź.
Poza tym zrobiłem zdjęcie amortyzatora lewego tylnego i prawego tylnego tuż przy górnym mocowaniu i zobaczyłem różnicę, natomiast w lewym widać "jakby luz"? Poniżej zdjęcia i zaznaczone na czerwono różnice mięzy lewą a prawą stroną (przypuszczalnie pukającą).
Lewa strona:
Obrazek
Prawa strona:
Obrazek

Ktoś wie czy to jest luz i czy pukanie może być od tego?

Awatar użytkownika
profek
Użytkownik

Post autor: profek » 4 lut 2016, o 18:31

Wydaje mi się choć mogę się mylić że na przedstawionych przez ciebie zdjęciach są góry osłon amortyzatora które w insigniach często się obrywają.I to właśnie przedstawiają twoje zdjęcia,raczej nie jest to źródło pukania.

tetar
Użytkownik
Auto: Ins ST Sport
Kod silnika: A20DT
Miasto:

Post autor: tetar » 4 lut 2016, o 19:00

Od 2 dni mam pukanie z lewej strony przy powolnej jeździe na niewielkich nierównościach (ni to przód ni to tył) trudne do namierzenia. Dźwięk podobny do przewalających się metalowych narzędzi - przez chwilę myślałem, że może jakieś płaskie klucze zostawiłem pod maską ale to raczej mało prawdopodobne.

Pojechałem do ASO po podniesieniu auta pokazali mi tylne tuleje przedniego zawieszenia.
Prawa tuleja solidny luz, lewa wydaje się ok. Więc do wymiany na 100% prawa i profilaktycznie lewa.
Dźwięki stukania dla mnie słyszane są bardziej od lewej strony - może jest tak, że stuka prawa, a dźwięk rozchodzi się po całym aucie i to daje błędną interpretację lokalizacji.

Po wymianie będzie na 100% wiadomo czy to załatwi sprawę stukania czy nie.

Gritss
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: Gritss » 4 lut 2016, o 19:32

profek pisze:Wydaje mi się choć mogę się mylić że na przedstawionych przez ciebie zdjęciach są góry osłon amortyzatora które w insigniach często się obrywają.I to właśnie przedstawiają twoje zdjęcia,raczej nie jest to źródło pukania.
Czymś może skutkować to oberwanie?

Awatar użytkownika
profek
Użytkownik

Post autor: profek » 4 lut 2016, o 21:03

To jest osłona która ma za zadanie chronić amortyzator przed piachem solą itd.Jeśli uszkodzi się ta lśniąca powierzchnia może dojść do uszkodzenia uszczelnień i w konsekwencji wycieków.Tak mi się przynajmniej wydaje,ja mam oberwane obie i jak zmieniałem opony to mechanik zalecał mi natychmiastową ich wymianę.Na razie to olałem są inne sprawy.

Awatar użytkownika
Silv3r
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Miasto: Wałbrzych
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: Silv3r » 4 lut 2016, o 21:50

Dobrze mówisz.
Jest to osłona przed zanieczyszczeniami ale i jednocześnie odbojnik (oczywiście chodzi o gumę).
Wałek jest chromowany i największym jego wrogiem jest kwarc (piasek). Jeżeli się porysuje lub uszczelnienie ulegnie zniszczeniu, pierwszy ulotni się gaz, a następnie olej.

profek pisze:Wydaje mi się choć mogę się mylić że na przedstawionych przez ciebie zdjęciach są góry osłon amortyzatora które w insigniach często się obrywają.I to właśnie przedstawiają twoje zdjęcia,raczej nie jest to źródło pukania.
Nic się nie "oderwało". O ile dobrze pamietam w Insigni nie ma mocowania i należy po prostu dopchnac gume jak najwyżej uchwytu.

P.s. Najczęstszym problemem jest wyrobienie się otwór wewnętrznego i "opadanie" osłony.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie + układ hamulcowy”