--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Liczba obrotów koła kierownicy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Liczba obrotów koła kierownicy

Post autor: wassermann » 29 lut 2016, o 00:55

Pytanie - zagadka - Ile obrotów koła kierownicy mają Wasze Insignie od oporu do oporu? Bo moja ma różnie! ;D

Przez ostatnie dni ją nieco pomęczyłem i m.in. testowałem ten parametr. No i jestem wielce zaskoczony obserwacjami.

Okazało się, że po uruchomieniu, a jeszcze przed jazdą, kierownicę można skręcić w dowolną stronę o jakieś 30 stopni więcej niż po krótkiej przejażdżce!

Nie zależy to od wybrania jakiegoś konkretnego trybu FlexRide (robiłem początkowe manewrowanie z włączonym SPORT, no i również miałem te 30 stopni więcej na początku). Ale nawet po krótkim przejechaniu się, kolejne manewry to już mniej obrotów kierownicą - równo 1.25 obrotu do oporu i ani stopnia więcej. Doskonale to widać po ułożeniu kierownicy, bo przy oporze stoi idealnie na 90 stopniach. W stosunku do tego, przed jazdą jest możliwe wychylenie o dodatkowe 30 stopni ponad te 90... O co kurde chodzi ?!?

Podsumowując, zasadnicza liczba obrotów kierownicą w moim egzemplarzu to równo 2.5 obrotu pomiędzy położeniami skrajnymi. Ale z wyjątkiem sytuacji tuż po odpaleniu silnika, przed wykonaniem jazdy, bo wówczas jest 2.7 obrotu. Sprawdzałem to wiele razy i za każdym razem była ta różnica. Jest to dla mnie zupełnie niezrozumiałe.

Samochód ma FlexRide i zawieszenie przednie Hi-Per Struts. To drugie oznacza, że ma gorszą średnicę zawracania od "zwykłej" Insignii. Wprawdzie Opel na swojej polskiej stronie, ani w katalogu, nie ma tego napisane, ale na niemieckiej jest - różnica w zawracaniu między krawężnikami wynosi +0.4 metra. Tak sobie myślę, że właśnie przy tym 2.5 obrotu wychodzi ta gorsza średnica zawracania.
Wendekreis (Wand zu Wand / ggf. Bordstein zu Bordstein) (m) 11,4 / 10,9 (OPC: 11,7 / 11,3)
- a OPC ma właśnie Hi-Per Struts, które po lifcie montują bez dopłaty także w 2.0T 4x4, tyle że bez Brembo 355mm, a z TRW 337mm.

Potestujcie swoje autka. Zaraz przy pierwszych manewrach po uruchomieniu, oraz po jeździe. 2.5 obrotu łatwo ocenić, bo skrajne położenia wypadają gdy kierownica stoi idealnie "w pionie" (90 st.)

M.

Awatar użytkownika
radkor
Użytkownik
Auto: Mondeo Mk4 2.2 220KM
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2011
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: Liczba obrotów koła kierownicy?

Post autor: radkor » 29 lut 2016, o 15:20

Ty masz auto z 2015 roku z elektrycznym wspomaganiem więc taki "bajer" może już tam być.
Większość osób ma tutaj starsze auta i raczej nie sprawdzi.

Dekodowałeś sobie VIN aby sprawdzić na liście opcji co tam siedzi we wspomaganiu?

Ja mam auto z 2009 i hydrauliczne wspomaganie, ale z jakimś bajerem, który reguluje siłę wspomagania, ale nie ilośc obrotów kierownicy: NXC - Wspomaganie układu kierowniczego ze zmiennym stosunkiem wspomagania o zredukowanym przełożeniu.

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec

Post autor: wassermann » 29 lut 2016, o 19:20

Pojęcia nie miałem, że coś się mogło zmienić w trakcie produkcji. Brak informacji na ten temat, dyskusji też nie znalazłem. Nie dekodowałem VIN.
Dla mnie to trochę niepojęte, że kierownica może mieć różną ilość obrotów. Chociaż, przy drive-by-wire wszystko jest do zrobienia. Sądziłem, że prędzej zrobią to w odniesieniu do trybu SPORT - tak by uzyskać bardziej bezpośrednie przełożenie. A, właśnie, czy Insignia ma drive-by-wire, czy klasyczną przekładnię?

M.

Awatar użytkownika
radkor
Użytkownik

Post autor: radkor » 29 lut 2016, o 19:28

Tu nie ma drive-by-wire tylko jest mechaniczne połączenie kolumny kierowniczej z przekładnią kierowniczą. Jedynie we wspomaganiu w poliftach jest silnik elektryczny. Możliwe, że w jakiś sposób zmienia się po prostu przełożenie zębnika przekładni tak jak w przedliftach zmienia się siła wspomagania za pomocą jakiejś przekładni w maglownicy.

Potrzebny tu ktoś, kto ma dostęp do najnowszego TISa, gdzie jest opis działania przekładni kierowniczej w polifcie. @kmy? :)

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Rok produkcji: 2014
Miasto: Mochowo
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 29 lut 2016, o 20:09

aż tak to nie mam :)

W astrze mam wspomaganie elektryczne i 1,7 obrotu w każdą stronę od położenia środkowego i zawsze tak samo.
To tak na marginesie :)

Luk
Użytkownik
Auto: opel
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2013
Miasto:
Otrzymał  piwo: 6 razy

Post autor: Luk » 29 lut 2016, o 20:35

W przedliftach też było elektryczne wspomaganie. Ja mam 2013 i elektryczne, jutro postaram się sprawdzić jak jest u mnie.

Awatar użytkownika
radkor
Użytkownik

Post autor: radkor » 29 lut 2016, o 20:41

Elektryczne jest chyba od tzw. "małego liftu" czyli 2011.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

MIKI1969

Post autor: MIKI1969 » 29 lut 2016, o 21:32

Mam auto z drugiej połowy 2012 i także posiadam elektryczne wspomaganie, ale ile robi obrotów tego to nie wiem sprawdzę jutro

Awatar użytkownika
Jaromat
Użytkownik
Auto: Opel Insignia
Rok produkcji: 2017
Miasto: OKR
Otrzymał  piwo: 3 razy

Re: Liczba obrotów koła kierownicy

Post autor: Jaromat » 17 mar 2016, o 11:57

wassermann proszę bardzo,obrót kierownicy z i bez ogranicznika
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec

Post autor: wassermann » 17 mar 2016, o 13:10

Pulcia, dzięki za fotki.
No to u mnie jest mniej w każdym przypadku.
Bez ogranicznika jest jak u Ciebie z ogranicznikiem.
Z ogranicznikiem jest równo kąt prosty (belka w pionie).

Kiedy u Ciebie działa ogranicznik? Tak samo jak u mnie, po krótkiej przejażdżce? Bo zaraz po odpaleniu nie ma ograniczenia.

M.

Awatar użytkownika
radkor
Użytkownik

Post autor: radkor » 17 mar 2016, o 16:54

Sprawdzałem dzisiaj u siebie. U mnie jest mniej jak 1,5 obrotu - jakieś 405 stopni. Mam fabryczne koła 20" z ogranicznikiem skrętu (fabrycznym).

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ kierowniczy”