--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuPrzeładowanie Turbo
-
lynx6
- Nowicjusz
- Auto: insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Re: Przeładowanie Turbo
Wymieniłem gruszkę na używaną, nowego zaworu nie mogłem na szybko znaleźć. Ci od turbin mają jakiś przyrząd do sprawdzania gruszki.
Xperia Z3
Xperia Z3
-
lynx6
- Nowicjusz
- Auto: insignia
- Miasto:
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Ja miałem wyjętą całą turbinę bo nie było wiadomo co jest. Do tego miałem doważaną ośkę bo miała luz, przy okazji wyczuścili zmienną geometrię. Ja byłem tylko przy demontażu i montażu turbiny. Nie zastanawiałemsię jak z trudnośćią demontażu, musisz spojrzeć przy aucie, tak są 3 śrubki tylko nie wiem czy jest dojście.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Mam P0234 czyli przeładowanie. Moje auto jest z 2010 sprawdzałem i ma ten poprawiony kolektor. Zdjąłem rurę od zaworu egr. W środku tragedii nie ma. Ścianki kolektora są jak by z nalotem oleju wymieszanego z nagarem czy tam sadzą. Jest tego może z milimetr. Czubkiem palca sprawdziłem wlot do pierwszego cylindra też ok. Sam nie wiem co o tym myśleć. Zdjął bym kolektor dla świętego spokoju. Ale trzeba rozbierać rozrząd i dużo z tym zamieszania. A jak mówiłem w środku wygląda nieźle. Pod spodem ta listwa jest ciasno.
Co do sterowania turbiną. Cięgło po odpaleniu opada, gdy tak gmerałem sobie przy tym silniku po odpaleniu dotknąłem cięgła łączącego gruszkę z turbiną. Opadło jeszcze może ze 2-3 milimetry więcej. Po następnym odpaleniu opadło już do samego końca.
Co do metalicznych odgłosów. Coś tak słychać jak by lekko metaliczne pukanie. Zwłaszcza stojąc z przodu przed autem. Gdy wjechałem na kanał, aby wyjąc klucz, który spadł mi na osłonę silnika i wszedłem pod pracujące auto. Pukania nie słyszałem. Ale teraz to już tak mam namieszane w głowie, że nawet nie wiem czy tak było czy nie.
Po niedzieli będę grzebał się dalej.
-- 5 kwi 2016, o 08:47 --
Ja gruszkę sprawdziłem u kolegi mechanika pompką podciśnieniową jest jak trzeba, kierownice turbosprężarki też chodzą luźno. @P405 u ciebie w gruszce uszkodzony był ten element elektroniczny- zawór - aktuator czy jak mu tam? Czy grucha nie trzymała podciśnienia?
-- 7 kwi 2016, o 19:39 --
Wydaje mi się, że swój problem rozwiązałem. Winny był zawór sterujący geometrią turbiny. Nie potrzebnie ją wymontowałem myśląc, że trzeba wyczyścić. Ale teraz mam pewność, że jest w b dobrym stanie i czysta. Czego do końca nie byłem pewny używając ruskiej ropy.
Co do sterowania turbiną. Cięgło po odpaleniu opada, gdy tak gmerałem sobie przy tym silniku po odpaleniu dotknąłem cięgła łączącego gruszkę z turbiną. Opadło jeszcze może ze 2-3 milimetry więcej. Po następnym odpaleniu opadło już do samego końca.
Co do metalicznych odgłosów. Coś tak słychać jak by lekko metaliczne pukanie. Zwłaszcza stojąc z przodu przed autem. Gdy wjechałem na kanał, aby wyjąc klucz, który spadł mi na osłonę silnika i wszedłem pod pracujące auto. Pukania nie słyszałem. Ale teraz to już tak mam namieszane w głowie, że nawet nie wiem czy tak było czy nie.
Po niedzieli będę grzebał się dalej.
-- 5 kwi 2016, o 08:47 --
Ja gruszkę sprawdziłem u kolegi mechanika pompką podciśnieniową jest jak trzeba, kierownice turbosprężarki też chodzą luźno. @P405 u ciebie w gruszce uszkodzony był ten element elektroniczny- zawór - aktuator czy jak mu tam? Czy grucha nie trzymała podciśnienia?
-- 7 kwi 2016, o 19:39 --
Wydaje mi się, że swój problem rozwiązałem. Winny był zawór sterujący geometrią turbiny. Nie potrzebnie ją wymontowałem myśląc, że trzeba wyczyścić. Ale teraz mam pewność, że jest w b dobrym stanie i czysta. Czego do końca nie byłem pewny używając ruskiej ropy.
- wojtekski
- Użytkownik
- Auto: insignia, 207cc
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Suwałki
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
I mnie dopadło przeładowanie turbiny niestety podmieniłem elektrozawór turbo gdyż taki mam ale zachowanie identyczne jak gaz w podłogę na 3 przeładowanie podmieniłem czujnik doładowania i błąd dalej
.Podejrzewam klapy kolektora.
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2016, o 12:50 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę używać interpunkcji bo post jest niezrozumiały
Powód: Proszę używać interpunkcji bo post jest niezrozumiały
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Zdejmij przewód z gruchy sterującej zmienną geometrią. Wduś z góry cięgiełko do końca najlepiej naciskając śrubokrętem np bo sprężyna jest twarda. Zatknij rurkę po zdjętym przewodzie palcem. Puść cięgło. Powinno się trochę cofnąć do góry ale nie do końca To taki chałupniczy sposób. Najlepiej sprawdzić to przy pomocy pompki podciśnieniowej. Sprawdź przewód łączący gruchę z zaworem. Znajomy mechanik mówił mi, że miał przypadek nieszczelności. Jeśli nic nie znajdziesz zdejmij cięgiełko sterujące zmienną geometrią przy turbinie. Poruszaj dźwigienką. Delikatnie. Powinna chodzić leciutko bez najmniejszych nawet oporów. Gdy poruszasz nią szybko powinno chodzić leciutko a kierownice w turbosprężarce powinny wręcz jak gdyby "brzęczeć" jak gdyby luźne były.
T tak na szybko co można zrobić samemu, aby wykluczyć pewne elementy. Pozostaje jeszcze możliwość awarii czujnika w gruszcze, aktuatora czy jak mu tam. Ale tego nie wykluczysz sam. No i oczywiście kolektor. Tym bardziej, że masz 2009 roku. A więc prawdopodobnie z tymi nie poprawionymi klapkami. Sprawdź to jak najszybciej.
T tak na szybko co można zrobić samemu, aby wykluczyć pewne elementy. Pozostaje jeszcze możliwość awarii czujnika w gruszcze, aktuatora czy jak mu tam. Ale tego nie wykluczysz sam. No i oczywiście kolektor. Tym bardziej, że masz 2009 roku. A więc prawdopodobnie z tymi nie poprawionymi klapkami. Sprawdź to jak najszybciej.
- wojtekski
- Użytkownik
Dzięki popatrzę z tym dziś naciskałem śrubokrętem to niby chodzi i auto odpalone gaż to widać że geometria niby chodzi , zobaczę jeszcze szczelność wężyków.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Naciskając śrubokrętem nie sprawdzisz czy geometria się przycina. Potrzeba do tego użyć zbyt dużej siły. Czy geometria chodzi płynnie można sprawdzić zdejmując cięgiełko z dźwigienki i ruszając delikatnie palcami. Wcisnąć śrubokrętem i zatknąć nasadkę wężyka palcem to można by sprawdzić szczelność. Ale jeśli chodzi to powinno być szczelne. Cięgiełko powinno po uruchomieniu schodzić do samego dołu tak by dźwigienka dotykała tej śrubki ograniczającej. Przeładowanie może być jeszcze spowodowane brudnym lub zepsutym map sensorem. Czyli czujnikiem ciśnienia w kolektorze ssącym. Poszukaj, na forum jest temat, gdzie go znaleźć i jak wyczyścić.
- wojtekski
- Użytkownik
Szczelność jest a geometrie jutro rano odczepię cięgiełko z dźwigienki i sprawdzę, a map sensor podmieniałem i zaworek sterowania turbo też a efekt cały czas ten sam jak gaz w podłogę to błąd jak bardziej płynnie to jedzie:(
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Więc może faktycznie klapki. Zaczynają się przycinać. Lub w pełni się nie otwierają przy maksymalnych obrotach. Powinny otwierać się w pełni gdzieś tak od 2500 obrotów.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Wszystkich? Może to nie oznacza nic złego, może ktoś przed tobą ich się pozbył. Turbo pracuje cicho? Nic nie gwiżdże?
-
gathor
- Forumowicz
- Auto: ST COSMO 2.0 D 160
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Jak zdiagnozowałeś ? Wyjmowałeś kolektor ?wojtekski pisze:Pierwsza diagnoza klapek brak.
- wojtekski
- Użytkownik
Wszystkich brak a auto w serwisie i kolektor na wierzchu , turbo chodziło normalnie także zobaczymy.
-
blade2
Obstawiam ze turbo i tak dostało i zmienna geometria jest na 100% zepsuta - dlatego niby chodzi normalnie ale przy mocnym rozpędzaniu wywala przeładowanie....
No chyba ze turbo całe to klapki zostały w silniku... Jak metalowe ( mam 2009 rok i miałem klapki metalowe - bo niektórzy z tych roczników maja plastikowe) to chyba będzie remont....
No chyba ze turbo całe to klapki zostały w silniku... Jak metalowe ( mam 2009 rok i miałem klapki metalowe - bo niektórzy z tych roczników maja plastikowe) to chyba będzie remont....
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Dalszy krok to wyjęcie turbiny i sprawdzenie części gorącej tj prze którą przechodzą spaliny. Jeśli silnik połknął klapki to pewnie uszkodziły one łopatki turbiny. Czy metalowe czy plastikowe przejdą przez silnik bez problemu. Nawet metalowe są cieniutkie i tłoki rozwalą je na kawałki. W większości przypadków kończy się wymianą tylko turbo i naprawą kolektora oczywiście.
- wojtekski
- Użytkownik
U mnie klapki metalowe turbina na razie tylko sprawdzałem jak chodzi geometria to niby leciutko ale po złożeniu kolektora jeśli będzie dalej błąd to to zobaczymy co z turbiną niestety.
-
gathor
- Forumowicz
- Auto: ST COSMO 2.0 D 160
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Wojtekski jaki masz przebieg ?
Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka