Witam po wymianie rozrządu wraz z pompą wody i paska wielorowkowego zaczęło się pasmo dziwnych zjawisk w moim aucie.Wymiana była w ASO. Po wymianie zaczęła grzać się obudowa silnika do tego stopnia, że nie szło jej dotknąć, dodatkowo silnik wpadał w dziwne wibracje.Przed wyjazdem w dłuższą trasę zdarzył mi się problem z odpaleniem auta (słychać było cykanie, zegary ze stanem km się wyzerowały a następnie wróciły do poprzedniego stanu), po 30 min auto w końcu odpaliło, zwaliłem to na akumulator dlatego nie zgłaszałem tego w serwisie. Wracając z trasy pojawił się problem z kontrolkami Abs i TC, po zgaszeniu auta ustało. Objaw pojawił się jeszcze ze dwa razy. W końcu problem ustał, przejechałem w ciągu kilku następnych dni kilkaset km i auto chodziło dobrze. Wizyta w ASO i pół godzinna praca auta podpiętego pod komputer ujawniła, że temperatura silnika i chłodzenia jest w porządku, niestety wywaliło im kontrolkę silnika, która wcześniej wcale się nie zapalała. Kontrolka po paru km znikła. Wczoraj znów problem z odpaleniem i po dłuższy kręceniu załapał. Dzisiaj kręcił normalnie, zrobiłem pomiar akusia miernikiem i wyszły dziwnie.
Akuś w stanie spoczynku 12,3 V
na załączonym silniku 15V
po załączeniu klimy i świateł 14,7 V
po załączeniu dodatkowo radia i podgrzewania szyby 14,6V
Auto pracowało kilkanaście minut i ponowne pomiary wykazały z włączoną klimą i światłami 14-14,1V plus inne odbiorniki 14V. Po zgaszeniu przez parę minut wskazywało 12,7 V. Auto odpalało w porządku, lecz po 30 minutach postoju zdechło totalnie i już nie odpaliło. Słychać było cykanie, rozrusznik nie kręcił, kontrolki oświecały się. Następnie cykanie ustało, rozrusznik kręcił, ale auto nie odpalało. Pojawiła się również dwa razy kontrolka z butem na pedale. W między czasie przy pomiarach dwa razy czuć było przebicie na karoserii. Panowie co to może być? W serwisie źle założyli pasek klinowy i padł alternator, czy jest to wina regulatora alternatora, czy padł akuś? Liczę na pomoc w co uderzyć najpierw
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuProblemy po wymianie rozrządu 1.8 A18XER
-
ArekRŚL
Re: Problemy po wymianie rozrządu 1.8 A18XER
Jednak akumulator, wczoraj odpalony z kabli i palił cały dzień.
-
ArekRŚL
Byłem w Aso, podłączyli go pod kompa i po 30 minutowej obserwacji stwierdzili, że temperatura silnika i płynu chłodzącego w normie. Temperatura wynosiła 105", wskaźnik w aucie pokazuje 90. Serwisant stwierdził, że ten model tak ma i gorącą obudową mam się nie przejmować.
Jutro jadę do sklepu z akusiami na darmowe sprawdzenie jego stanu oraz rozrusznika i alternatora, więc wyjdzie co jest grane. Auto od podladowania kablami pali normalnie.
Jutro jadę do sklepu z akusiami na darmowe sprawdzenie jego stanu oraz rozrusznika i alternatora, więc wyjdzie co jest grane. Auto od podladowania kablami pali normalnie.
- Putridum
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
W A18XER temperatura pracy waha się od 104 do 107~108 stopni więc nie masz się czego obawiać
"Silnik posiada elektrycznie sterowany termostat znany z jednostki Z16XEP. Przy pracy silnika na biegu jałowym, lub z częściowym obciążeniem termostat otwiera się przy 105oC.
Przy większym obciążeniu sterownik włącza małą grzałkę zintegrowaną z termostatem. To powoduje wcześniejsze jego otwarcie – przy temp. 90oC.
Silnikiem zarządza sterownik Simtec 75.1."
"Silnik posiada elektrycznie sterowany termostat znany z jednostki Z16XEP. Przy pracy silnika na biegu jałowym, lub z częściowym obciążeniem termostat otwiera się przy 105oC.
Przy większym obciążeniu sterownik włącza małą grzałkę zintegrowaną z termostatem. To powoduje wcześniejsze jego otwarcie – przy temp. 90oC.
Silnikiem zarządza sterownik Simtec 75.1."
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Ale właśnie wcześniej (w innym wątku) pisałem, że może mu się wydaje z tą temperaturą, to kategorycznie oświadczył, że tak nie było. Do tego doszły jakieś wibracje.
Swoją drogą ten samochód nie podobał mi się od początku (oglądałem go dwa razy). Niby wszystko OK, ale właśnie silnik jakoś dziwnie chodził i wydawało mi się, że ma mało mocy (nie miałem niestety pewnego punktu odniesienia, więc nie byłem pewien). Na innym Forum odradzałem koledze ten zakup, ale faktycznie nie posiadałem żadnych konkretnych argumentów poza własnymi odczuciami...
Swoją drogą ten samochód nie podobał mi się od początku (oglądałem go dwa razy). Niby wszystko OK, ale właśnie silnik jakoś dziwnie chodził i wydawało mi się, że ma mało mocy (nie miałem niestety pewnego punktu odniesienia, więc nie byłem pewien). Na innym Forum odradzałem koledze ten zakup, ale faktycznie nie posiadałem żadnych konkretnych argumentów poza własnymi odczuciami...
-
maarkuss
Witam, miałem to samo w mojej Alfie 159 1.8 MPI z waszym silnikiem Opla Z18XER, po wymianie rozrządu zaczął silnik szarpać na jałowym, później doszło krutkie falowanie obrotów, winą okazał się elektrozawór, potem silnik zaczął grzać płyn chłodniczy, było troszkę czuć z nawiewów a najbardziej z komory silnika, bałem się czy czasem uszczelki nie ma, mierzyłem kompresję na cylindrach i każdy co mnie bardzo zdziwiło miał 12psi (8 barów) wymieniłem 2x termostat, pompę wody i pasek, i wszystko wróciło no normy, teraz jest ok, nie wiem zabardzo co bylo winą, napewno coś z tych 3 rzeczy.
Wymieniałeś pompę z paskiem, to postawił bym na termostat, może nie działa prawidłowo, zacina się, i sprawdził bym błędy i kompresję na cylindrach
Wymieniałeś pompę z paskiem, to postawił bym na termostat, może nie działa prawidłowo, zacina się, i sprawdził bym błędy i kompresję na cylindrach