--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Opinia o ogłoszeniu

ODPOWIEDZ
pox

Re: Opinia o ogłoszeniu

Post autor: pox » 25 kwie 2016, o 10:23

Bodek pisze: Z książki wynika że przegląd co 3 lata i 50 tys km interwał wymiany oleju , moja rada omijać szerokim łukiem bo remont sie szykuje ... juz 30 tys km to za dużo i kończy się to obróconą panewką .
No właśnie, w Bazie GM oprócz ostatniego nie ma żadnych adnotacji o przeglądach, ale są za to inne pozycje, z których by wynikało że samochód był w serwisie w wymaganym czasie.
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2016, o 14:40 przez pox, łącznie zmieniany 1 raz.

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: hubertus » 25 kwie 2016, o 10:38

@Bodek Zimny silnik i 2 - 3 tys obrotów to dobrze dla silnika? Coraz weselej się robi.
Wojtas92 pisze:Ktoś wie jakie jest prawidłowe ciśnienie oleju w silniku A20DTH?? Robiłem pomiary i wyszło:
silnik zimny-wolne obroty-5bar, 3000obr/min-6bar.
silnik ciepły-wolne obroty-1.8bar,3000obr/min-5.2bar

Pomiar robiłem z czystej ciekawości :D
Sam widzisz, że twoja teoria ni jak się ma do realu. Na zimnym wyższe ciśnienie niż na ciepłym. Bo aż 5 barów. Na wysokich obrotach masz tylko o 1 więcej. Na zimnym trzeba jak najdelikatniej. Bo co prawda ciśnienie na pompie jest ze względu na gęsty zimny olej. Ale gęsty olej trudniej dociera w różne miejsca silnika. Więc jeśli tak jak piszesz zimą rozgrzewałeś swoje auto to też radzę omijać je szerokim łukiem. Praw fizyki nie zmienimy. Ale dobrze je znać i umieć zastosować. Zimny olej - większa gęstość, wyższe ciśnienie. Ale i trudniej pompie wtłoczyć do rożnych zakamarków silnika. Co grozi uszkodzeniem wałka rozrządu, czy panewek korbowodowych.

Auto-Inspekcje

Post autor: Auto-Inspekcje » 25 kwie 2016, o 13:15

W ogłoszeniu nie ma zaznaczone bezwypadkowy i różni się odcień na aucie,
Mam wrażenie, że na zdjęciach lampy też się różnią ta od strony kierowcy jest bardziej zaśniedziała ale to tylko przypuszczenia. Więc cena MOŻE być spowodowana przeszłością powypadkową/po-kolizyjną.

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 25 kwie 2016, o 17:29

Wiele metalików na żywo wygląda jak by każdy element był malowany bo wydaje się deczko odcień inny. Trzeba dokładnie obejrzeć lub zmierzyć miernikiem by ocenić jak jest. Co dopiero ocena ze zdjęcia w necie. Być może auto miało jakąś przeszłość. Właściciel przynajmniej uczciwie nie zaznaczył, że bezwypadkowy. W przeciwieństwie do wielu sprzedających ulepy jako 100 % bezwypadkowe. Malowane drzwi nie dyskwalifikują auta. Wolał bym nawet z malowanym bokiem niż rozgrzewane zimą kręceniem na zimnym silniku do 2- 3 tys obrotów.
PS auto w dwa lata do 2011 go zrobiło około 60 tys km. Czyli po około 30 tys na rok. Co daje mniej więcej do 2013 go kiedy zostało sprowadzone około 120 tys km. Właściciel napisał, że ma auto od 1,5 roku. Ale mamy 2016. Czyli uciekł gdzieś co najmniej rok. Czyli wychodzi na to, że prawdopodobnie drugi właściciel w PL. Dojazd do pracy przy średnio 21 dniach roboczych w miesiącu przez 18 miesięcy po 35 km dziennie. Daje w sumie około 13 tys km. Na same dojazdy do pracy. Na upartego może i przebieg oryginalny bo do końca nie wiadomo ile auto zrobiło w Niemczech i co się działo z nim przez ten rok czy półtora w Polsce. Trzeba było by porozmawiać z właścicielem, kto sprowadzał i co działo się z autem. Jeśli było rozbite to postój w niemieckiej ubezpieczalni potem w garażu niemieckiego handlarza i u polskiego blacharza oraz handlarza. Mógł dać auto dłuższą przerwę w eksploatacji. Jak to w życiu trzeba dzwonić rozmawiać jechać oglądać. przez internet nie wiele da się zrobić.

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 25 kwie 2016, o 18:31

Zawsze można poprosić o VIN i sprawdzić w jakiejś wyspecjalizowanej firmie (np. autobaza.pl - nie reklamuję, to tylko przykład). Jeśli był po wypadku (wypłaconej szkodzie) to ślad został i można to sprawdzić. 50 zł nie jest dużo. Czasami więcej wyda się na paliwo, aby takie autko obejrzeć. Wiem po sobie. Swojej Insigni szukałem intensywnie kilka miesięcy i to zazwyczaj był pierwszy krok zanim gdzieś pojechałem. I kilka razy zaoszczędziłem czas oraz pieniądze :)

Robert3949

Post autor: Robert3949 » 25 kwie 2016, o 19:26

Awatar użytkownika
pjoter1
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: pjoter1 » 25 kwie 2016, o 19:32

Oba nieaktualne.

Robert3949

Post autor: Robert3949 » 25 kwie 2016, o 19:41

ok dziękuje

jedrzejs

Post autor: jedrzejs » 25 kwie 2016, o 22:17

Bardzo dziękuję za zaangażowanie ze strony wielu osób i jednocześnie czuję się wręcz zakłopotany, że moje pytanie wywołało takie spory i niepotrzebne emocje :D

Wiadomo - trzeba pojechać i sprawdzić. Przez internet mało da się zweryfikować. Chciałem jedynie dowiedzieć się czy na pierwszy rzut oka widać coś "grubego", co dyskwalifikowałoby to auto.

@Bodek: Niestety, zainteresowany jestem tylko wersją kombi.

Awatar użytkownika
peja-1991
V-ce Prezes ds organizacyjnych
Kod silnika: D16SHT
Rok produkcji: 2019
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 98 razy
Kontakt:

Post autor: peja-1991 » 26 kwie 2016, o 05:52

Jedrzejs - serwis w Aso kończy się na 56 tys w 2011 roku
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński

pox

Post autor: pox » 26 kwie 2016, o 21:46

pox pisze:
Bodek pisze: Z książki wynika że przegląd co 3 lata i 50 tys km interwał wymiany oleju , moja rada omijać szerokim łukiem bo remont sie szykuje ... juz 30 tys km to za dużo i kończy się to obróconą panewką .
No właśnie, w Bazie GM oprócz ostatniego nie ma żadnych adnotacji o przeglądach, ale są za to inne pozycje, z których by wynikało że samochód był w serwisie w wymaganym czasie.
Szanowni,

Jutro chcę zobaczyć ten samochód.
Przez FB Udało mi się odnaleźć i skontaktować z jego poprzednim właścicielem (profil wydaje się autentyczny, założony dosyć dawno, na którym jest kilka fotek auta). Poprzedni właściciel twierdzi, że serwisowany był zawsze na czas, ale w nieautoryzowanym warsztacie.
Ponadto sytuacja wygląda tak, ze auto zostało przejęte przez ubezpieczyciela. Naprawa była nieopłacalna. Samochód miał przygodę w korku - uszkodzony przedni i tylny zderzak, ale airbagi całe. Potwierdził że samochód miał taką szkodę jak na zdjęciach które mu przesłałem.
Samochód był użytkowy głownie w mieście, aczkolwiek regularnie jeździł po autostradzie.
Na co zwrócić szczególną uwagę podczas oględzin?
Będę miał miernik lakieru.

Awatar użytkownika
pjoter1
Użytkownik
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: pjoter1 » 26 kwie 2016, o 22:24

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem - jedziesz oglądać auto po szkodzie całkowitej?

Awatar użytkownika
piohib
Użytkownik
Auto: Insignia ST
Kod silnika: A16XER
Rok produkcji: 2009
Miasto:

Post autor: piohib » 26 kwie 2016, o 22:58

Pewnie chodzi tylko o to, że dla pierwszego właściciela naprawa była nieopłacalna.
"Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci s... umierali za swoją" Generał George Smith Patton

pox

Post autor: pox » 27 kwie 2016, o 09:16

Naprawa była nieopłacalna dla ubezpieczyciela.
Link do http://moto.gratka.pl/tresc/opel-insign ... ogłoszenia

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 27 kwie 2016, o 10:01

2 zderzaki to trochę mało jak na szkodę całkowitą. Zwłaszcza po kolizji w korku gdzie nie ma dużych prędkości i mocnych uderzeń. Chyba, że poszły podłużnice lub była jakaś większa deformacja. Co naciągnięto na ramie.

Awatar użytkownika
coolmobil
Zapaleniec
Auto: Skoda Superb
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2017

Post autor: coolmobil » 27 kwie 2016, o 12:45

pox pisze:Naprawa była nieopłacalna dla ubezpieczyciela.
Link do http://moto.gratka.pl/tresc/opel-insign ... ogłoszenia
A Cosmo ST nie ma w standardzie elektrycznej klapy? Tutaj brak przy drzwiach przycisku a w opisie jest info ze domykanie tylnej klapy... Chyba coś nie tak

Awatar użytkownika
morfeo11
Użytkownik
Miasto: Kraków
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: morfeo11 » 27 kwie 2016, o 13:08

Bo to auto nie ma elektrycznej klapy. Widać po zdjęciu od tyłu że podnośniki są od zwykłej klapy.

Awatar użytkownika
coolmobil
Zapaleniec
Auto: Skoda Superb
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2017

Post autor: coolmobil » 27 kwie 2016, o 13:30

Czyli jednak nie Cosmo?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
morfeo11
Użytkownik
Miasto: Kraków
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: morfeo11 » 27 kwie 2016, o 13:44

pox

Post autor: pox » 27 kwie 2016, o 13:55

Tak, to nie Cosmo tylko wersja Sport/SRI z FlexiRide.
Za dużo niewiadomych w stosunku do tego samochodu więc jednak sobie daruję.

Mojej ostatnie podejście do Insigni: http://moto.gratka.pl/tresc/20274285.ht ... mpaign=wla

Macie jakieś uwagi?
Wyposażenie już sobie rozkodowałem.
Była sprowadzona z Belgi w 2014. Pierwsza rejestracja w Polsce była w dniu 05.06.2014 w Radomiu (osoba prywatna).
Obecny właściciel zarejestrował auto w dniu 12.07.2014.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zakup Insigni”