--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuLokalizator GPS
-
FreeDone
Lokalizator GPS
Cześć, zastanawiam się nad kupnem lokalizatora GPS jako dodatkowe zabezpieczenie przed kradzieżą. W 90% zdecydowałem się na ten model http://www.aliexpress.com/item/Guarante ... eb201560_1 ponieważ wszystko jest razem w jednej 'puszce' i wystarczy włożyć tylko kartę SIM i podłączyć go w samochodzie. I tutaj pojawia się pytanie, jakieś pytanie gdzie można podłączyć to urządzenie tak aby było dobrze schowane?
- radkor
- Użytkownik
- Auto: Mondeo Mk4 2.2 220KM
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
Re: Lokalizator GPS
Za zegarami? Między podsufitką a dachem? Gdzieś w środku klapy bagażnika? Miejsc masz sporo do wyboru. Najlepsze będzie miejsce najmniej oczywiste jak ta klapa właśnie. 
-
dittos
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 1.6 Turbo
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Dobrze by było, abyś miał łatwy dostęp do urządzenia, gdyż potrafi się zwiesić. Wtedy trzeba odłączyć na chwilę zasilanie. Chyba, że wypuścisz sobie na zewnątrz jakiś włącznik/wyłącznik
- profek
- Użytkownik
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 4 razy
Mam takie cuś w służbowym samochodzie,bo szef chciał mieć baczenie na czas pracy czy aby za wcześnie nie uciekam do domu.Ogólnie za bardzo mi to nie przeszkadza za wyjątkiem kiedy samochód zostaje w garażu na kilka dni.Zjada akumulator do zera,ponieważ cały czas próbuje się zalogować do satelity pomimo że ma funkcję GPRS.Mierzyliśmy w robocie i łyka tak ok 0,5A w tym czasie i bateria pada po kilku dniach.Słyszałem od kolegów którzy mają auta pod chmurką i u nich jest dokładnie tak samo tylko nie wiem z jakiego powodu.Chyba Auto Casco będzie praktyczniesze.
Ostatnio zmieniony 18 paź 2015, o 21:30 przez profek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
dittos
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 1.6 Turbo
- Kod silnika: A16LET
- Miasto:
Po prostu jest to urządzenie dla kogoś, kogo jeździ codziennie. Taki jego urok, ale nie wymagajmy nie wiadomo czego od sprzętu za 60-70zł 
-
jezy86
Lokalizator GPS
Witam
Może ktoś montował w swoim samochodzie lokalizator GPS ??
Myślę nad zakupem GPS Tracker TK103 z możliwością odcięcia zapłonu/pompy.
Ma ktoś doświadczenia z podobnymi urządzeniami ??
Oczywiście liczę się z tym że to urządzenie nie jest idealne i nie można oczekiwać kokosów ale myślę że za tą cenę warto przetestować możliwości tego chińskiego wynalazku.
Może ktoś montował w swoim samochodzie lokalizator GPS ??
Myślę nad zakupem GPS Tracker TK103 z możliwością odcięcia zapłonu/pompy.
Ma ktoś doświadczenia z podobnymi urządzeniami ??
Oczywiście liczę się z tym że to urządzenie nie jest idealne i nie można oczekiwać kokosów ale myślę że za tą cenę warto przetestować możliwości tego chińskiego wynalazku.
- rs79
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A14NET
- Rok produkcji: 2015
- Miasto:
Ja kupiłem sobie TK102. Używam go i działa fajnie, ale ja nie używam go jako zabezpieczenia przed kradzieżą, ale tak dla zabawy, żeby sobie patrzeć jaką trasą jechałem itp.
Podłączone mam do gniazda zapalniczki, czyli wyłącza się po wyłączeniu silnika. Nie wcina mi aku. Do tego napisałem sobie własne oprogramowanie, żeby nie korzystać z chińskich serwisów, które pokazują mi historię przejazdów. Urządzenie nie zawiesza się. Działa fajnie. Jestem zadowolony...
Podłączone mam do gniazda zapalniczki, czyli wyłącza się po wyłączeniu silnika. Nie wcina mi aku. Do tego napisałem sobie własne oprogramowanie, żeby nie korzystać z chińskich serwisów, które pokazują mi historię przejazdów. Urządzenie nie zawiesza się. Działa fajnie. Jestem zadowolony...
-
jezy86
Na jakiej zasadzie działa twoje własne oprogramowanie ?? masz postawiony serwer który łączy się z urządzeniem ?
Standardowo po zakupie urządzenia dają na jakiś okres konto w serwisie xyz a potem trzeba sobie wykupić pakiet lub zapewne korzystać z jakiś darmowych chińskich wynalazków.
Standardowo po zakupie urządzenia dają na jakiś okres konto w serwisie xyz a potem trzeba sobie wykupić pakiet lub zapewne korzystać z jakiś darmowych chińskich wynalazków.
- rs79
- Forumowicz
- Miasto:
Hej,
mam postawiony serwer, ale nie serwer łączy się z urządzeniem, ale odwrotnie. Urządzenie wysyła co kilka sekund dane dotyczące pozycji, czasu, prędkości itp. Ja to zapisuję w systemie i potem wyświetlam sobie na mapie.
Chcę jeszcze zrobić sobie taką funkcjonalność, że jak samochód zaczyna zmieniać pozycję po dłuższym postoju, to dostaję maila albo SMSa z powiadomieniem o tym fakcie. Będę wiedział, że potencjalnie ktoś zaczął się nim poruszać
Co do montowania tego w samochodach w celach bezpieczeństwa... nie wiem czy jest sens użerać się z ciągle rozładowującym się akumulatorem. Insignii generalnie nie kradną, a jak bardzo się uprą na Twój samochód to wciągną go na lawetę i odcinanie paliwa nie pomoże. Ja zamontowałbym takie urządzenie pod zapalniczkę. Bądź co bądź jak złodziej będzie chciał go ukraść to i tak musi odpalić silnik, więc tracker dostanie prąd i będzie wiadomo, że samochód chyba dostał się w niepowołane ręce. Dodatkowo... kto w Isi spodziewa się czegoś takiego jak tracker GPS
W końcu to nie Merc za 600 000zł 
mam postawiony serwer, ale nie serwer łączy się z urządzeniem, ale odwrotnie. Urządzenie wysyła co kilka sekund dane dotyczące pozycji, czasu, prędkości itp. Ja to zapisuję w systemie i potem wyświetlam sobie na mapie.
Chcę jeszcze zrobić sobie taką funkcjonalność, że jak samochód zaczyna zmieniać pozycję po dłuższym postoju, to dostaję maila albo SMSa z powiadomieniem o tym fakcie. Będę wiedział, że potencjalnie ktoś zaczął się nim poruszać
Co do montowania tego w samochodach w celach bezpieczeństwa... nie wiem czy jest sens użerać się z ciągle rozładowującym się akumulatorem. Insignii generalnie nie kradną, a jak bardzo się uprą na Twój samochód to wciągną go na lawetę i odcinanie paliwa nie pomoże. Ja zamontowałbym takie urządzenie pod zapalniczkę. Bądź co bądź jak złodziej będzie chciał go ukraść to i tak musi odpalić silnik, więc tracker dostanie prąd i będzie wiadomo, że samochód chyba dostał się w niepowołane ręce. Dodatkowo... kto w Isi spodziewa się czegoś takiego jak tracker GPS
- Engine
- Zapaleniec
- Auto: BMW F10 525D xDrive
- Miasto: Śląsk
- Otrzymał piwo: 8 razy
- Kontakt:
Też fakt
na pewno jest to jakieś zabezpieczenie
przed kradzieżą nie uchroni nic, ale to może pomóc w odnalezieniu auta 
Wysłano z Sony Xperia Z3 przez Tapatalk
Wysłano z Sony Xperia Z3 przez Tapatalk
- rs79
- Forumowicz
- Miasto:
Zgadza się - może pomóc tym bardziej, że złodziej nie spodziewa się takiego urządzenia. Ja jednak mocno zastanowiłbym się nad podłączaniem tego na stałe do akumulatora. Bateria w moim urządzeniu aż spuchła od ciągłego ładowania. Bałbym się, że wywoła pożar. W końcu to chińska produkcja.
- Engine
- Zapaleniec
- Auto: BMW F10 525D xDrive
- Miasto: Śląsk
- Otrzymał piwo: 8 razy
- Kontakt:
Fakt. Ciekawe jakby zbudować takie niskoprądożerne urządzenie samemu na mikrokontrolerze z modułem GPS i kartą sim. Aż musze poszukać co i jak
Może dałoby się to podłączyć pod aku na stałe i nie wywoływałoby to rozładowania aku, a lokalizacja byłaby cały czas 
- rs79
- Forumowicz
- Miasto:
Samo urządzenie pewnie nie zżera dużo prądu. Najbardziej prądożerny jest obiornik GPS oraz modem.
Ja bardziej popracowałbym nad podłączeniem do tego urządzenia zewnętrznej baterii, która utrzyma działanie urządzenia np przez tydzień. Sama bateria będzie ładowała się już z aku po przekręceniu kluczyka.
Ja bardziej popracowałbym nad podłączeniem do tego urządzenia zewnętrznej baterii, która utrzyma działanie urządzenia np przez tydzień. Sama bateria będzie ładowała się już z aku po przekręceniu kluczyka.
- rs79
- Forumowicz
- Miasto:
Wiesz co... ja sugerowałbym się zasilaczem. W końcu jest on przystosowany do urządzenia. Z tego, co pamiętam zasilacz do TK102 ma 1500mA, czyli w... i jeszcze trochę. Akumulator 60Ah zejdzie w 40 godzin, a do stanu, że nie uruchomisz samochodu stanie się to pewnie w połowie tego czasu, czyli nie ryzykowałbym.
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
To chyba mało wiesz o złodziejach. Pierwsze co złodziej robi po wejściu do auta klasy wyższej/premium, albo młodego rocznikowo, to wsadzenie w gniazdo zapalniczki zagłuszacza GPS/GSM. I tyle w temacie.rs79 pisze:Zgadza się - może pomóc tym bardziej, że złodziej nie spodziewa się takiego urządzenia. Ja jednak mocno zastanowiłbym się nad podłączaniem tego na stałe do akumulatora. Bateria w moim urządzeniu aż spuchła od ciągłego ładowania. Bałbym się, że wywoła pożar. W końcu to chińska produkcja.
- rs79
- Forumowicz
- Miasto:
Domyślam się, że złodzieje mają opracowane do perfekcji kradzieże drogich aut, gdzie GPS to standard. Pytanie, czy spodziewa się czegoś takiego w Insignii.
- rs79
- Forumowicz
- Miasto:
-
jezy86
wg. informacji znalezionej w necie jako charakterystyka produktu
Pobór prądu :
< 30 mA stan aktywny