--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

DPF

ODPOWIEDZ
chomik82
Nowicjusz
Auto: ASTRA J 2.0 CDTI 160
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2011
Miasto: Kraków

Re: DPF

Post autor: chomik82 » 5 maja 2016, o 08:36

Bardzo możliwe, że nie jest od nowości. Nic mnie nie zdziwi przy tym aucie. Ale tak jak piszecie sprawdzę wieczorem vauxcomem i zobaczę.
Dzięki.

arturo40
Nowicjusz
Auto: opel Insignia kombi
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2012
Miasto: Wałbrzych

Post autor: arturo40 » 12 maja 2016, o 16:04

Witam wszystkich . Proszę o poradę . Zapalił mi się komunikat -filtr sadzy pełny kontynuowac jazdę . Więc jako że byłem w mieście pojechałem na obwodnicę i około 25 minut jeżdziłem na obrotach przekraczających 2000. I bez efektu komunikat dalej się świeci i nie bardzo wiem co mam z tym zrobić . Czy płukanie filtra w tym momencie jest konieczne , czy może wymuszenie wypalania ? Proszę o jakieś sugestie . Może też ktos podpowie jaki płyn do tego rodzaju płukania można użyc . Dziękuje i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
profek
Użytkownik
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A20DTJ
Rok produkcji: 2010
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: profek » 12 maja 2016, o 16:49

Wydaje mi się że w tej sytuacji to należałoby spróbować wypalania serwisowego.Płukanie to też niezły pomysł,niestety nauczony przykrym doświadczeniem raczej nie uda ci się w domu odkręcić czujnika różnicy ciśnień żeby tam wprowadzić sondę z płukanką.

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 12 maja 2016, o 17:03

Nic nie płucz! Samo płukanie nic nie da. Możesz sobie tylko pogorszyć sytuację. Jeśli komunikat nie gaśnie, to trzeba wypalić w trybie serwisowym. Można to zrobić nawet klonem OP-COMa. Procedura opisana jest u nas na forum. Jeśli nie masz interfejsu, to poproś kogoś o pomoc. Napisz skąd jesteś. Pewnie ktoś z okolicy się odezwie.

arturo40
Nowicjusz
Auto: opel Insignia kombi
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Wałbrzych

Post autor: arturo40 » 12 maja 2016, o 17:52

Dziękuje za szybką reakcję . Obecnie jestem w trasie i nie zawsze mam net .Jestem z Walbrzycha wiec jeźeli ktos z okolic moźe pomóc to będę wdzięczny . W sobote będę w domu wiec chcę cos z tym zrobić

-- 12 maja 2016, o 19:00 --

Przy okazji moźe ktos podpowie jakiego opcoma trzeba i gdzie kupič ?

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 12 maja 2016, o 18:29

Kolega na forum sprzedaje sprawdzone (Chyba P405 jeśli nie pomyliłem nicka). Będziesz miał od ręki.

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: hubertus » 16 maja 2016, o 17:35

Zamontowałem diodę i od ostatniego wypalania zrobione 700 - 750 km.

Awatar użytkownika
konikkr
Klubowicz
Auto: Buick Regal GS
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Miasto: Syrynia
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: konikkr » 16 maja 2016, o 18:55

A ja 650 km głównie miasto trasy może było 10%

Wysłane z mojego Samszunga

Awatar użytkownika
alex_k
Użytkownik
Auto: Opel Insignia ST
Miasto: Bielsko-Biała
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: alex_k » 17 maja 2016, o 20:54

Nie mam diody ale nie mam też problemu z zorientowaniu się, że mam wypalanie, zobaczcie sami:

https://youtu.be/f7KDHFfANsY

Kilkakrotnie zgłaszałem to w serwisie Opla, auto ma 4 lata i 54 tys km przebiegu. Nigdy nic nie wykryto podejrzanego w samym filtrze, cyklach wypalania czy diagnostyce silnika. Auto jeździ na miejskich trasach, regularnie co dwa tygodnie jeździ trasę do 100 km. Regularnie przybywa oleju, pomimo faktu iż przez 4 lata max. 2 razy przerwałem wypalanie. Ostatnia wymiana oleju w styczniu, w tej chwili mam już stan trochę powyżej max na bagnecie.

Czy ktoś ma podobną sytuację albo wie co jest przyczyną.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

SAFIK
Użytkownik
Auto: Insignia GS 1.6 T
Miasto: lubelskie

Post autor: SAFIK » 17 maja 2016, o 21:29

Strasznego dymka puszcza! Mimo że to podczas wypalania DPF. Kilka razy miałem wypalanie na postoju i nawet przygazowane auto mniej mi kopciło ok. 50% tego co na filmie. Ktoś tak jeszcze ma podczas wypalania ,,taką chmurę...''

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Alex » 17 maja 2016, o 21:46

Podczas wymuszonego wypalania serwisowego leci właśnie taki intensywny dym. A więc mi się wydaje, że to nie jest normalne.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

Bodex

Post autor: Bodex » 19 maja 2016, o 08:58

Jeśli oleju przybywa na bagnecie to tylko z powodu " lejącego wtrysku .
Słabo rozpylona dawka bedzie ściekać po ściankach .
Inny pomysł to czy nie ubywa płyn chłodzący .

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 19 maja 2016, o 17:04

Lejące wtryskiwacze przede wszystkim powodują kopcenie na zimnym silniku, gdy proces spalania z powodu zimnej komory spalania jest słabszy. Na to nie skarżył się właściciel. Płyn chłodzący w oleju spowoduje zrobienie się tgz mleka. Olej przybierze kolor kawy z mlekiem. Na to tez nie skarżył się właściciel Przedostawanie się płynu do komory spalania spowoduje kopcenie non stop bez względu na to, czy dpf się wypala czy nie. O tym tez nie pisał właściciel.
Jeśli diagnoza jest trafna i nie ma żadnych usterek. Można to tłumaczyć jazda miejską na krótkich trasach a więc problem z właściwym rozgrzaniem dpf a. Może dlatego większe dawki paliwa i większe dymienie i wzrost poziomu oleju. Czytałem już sporo wypowiedzi różnych użytkowników diesli z dpf jeżdżących na krótkich trasach po mieście o przybywającym oleju.
Z drugiej strony takie wypalanie na parkingu może nie spodoba się policjantowi czy straży miejskiej. Nie wiem czy dobrze kojarzę ale kodeks ruchu drogowego chyba zabrania postoju z włączonym silnikiem. Lub pozostawienia samochodu z włączonym silnikiem nie pamiętam.
W firmie kierowcy crafterów tez mówią, że nie raz podczas wypalania dpf u kopci się jak by auto się paliło.

Awatar użytkownika
alex_k
Użytkownik
Auto: Opel Insignia ST
Miasto: Bielsko-Biała

Post autor: alex_k » 19 maja 2016, o 20:14

Dzięki wielkie za te kilka odpowiedzi. Dopowiem, że nic poza tym się nie dzieje. Płyn chłodniczy ok, nie ubywa. Był taki czas ze dwa lata temu że zauważyłem ubytki, ale od tamtego czasu bez problemu. Poza wypalaniem też nie kopci. Diagnostykę robiłem i nic nie znaleźli. Podejrzewałem tez wtryski ale serwis twierdzi że parametry wtryskiwaczy ok. Ostatnio zmieniałem olej co 10 miesięcy, teraz podjąłem decyzje że bede dla bezpieczeństwa zmieniał co pół roku.

Aha, zawsze wypalam w ruchu. Jadę na ekspresówkę i 40 km powyżej 2500 obr/min

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 20 maja 2016, o 14:18

Jeśli ci przybywa leju i musisz wymieniać często. Możesz wymieniać filtr co drugą zmianę. W sumie on nie wiele kosztuje ale jak ktoś chce można tak zrobić. Tak samo jak przy tak częstych wymianach można zastosować ori olej GM. Jest sporo tańszy. Na kilka tys spokojnie da radę.

SAFIK
Użytkownik
Auto: Insignia GS 1.6 T
Miasto: lubelskie

Post autor: SAFIK » 20 maja 2016, o 21:24

U mnie olej co 10 -11 tyś. km leję Millersa i także co 5-6 miesięcy zmiana. Do tego płukanka za każdym razem i spłukanie 2-3 setkami czystego oleju. Kontroluję wypalanie i nic nie przybywa (oleju).

Bodex

Post autor: Bodex » 20 maja 2016, o 22:14

Płukanka, czy ktoś się nie zastanawiał , że zostaje trochę tego w kanalikach , pompie i wale korbowym ? Może być tego nawet do 1 litry ?

Dobry olej ma znakomite dodatki myjące i nie ma potrzeby po nim " sprzątać " takie moje zdanie
Co innego dodatki ceramizujące , zmniejszą tarcie w silniku .

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
SoulfirE
Użytkownik
Auto: Opel Insignia
Rok produkcji: 2009
Miasto: Kraków

Post autor: SoulfirE » 3 cze 2016, o 07:53

Jak to w końcu jest z tym wypalaniem dpf? Wydaje mi się, ze jak będę obserwował chwilowe spalanie to nie ma opcji, ze to przegapię, ale z jakiegoś powodu dużo osób montuje te diody, pojawił sie też post o obserwowaniu temperatury katalizatora w torque ( o:o ) i innych sposobach obserwacji kiedy zaczyna się proces wypalania.
Zatem moje pytanie - czy wystarczy przed zgaszeniem silnika spojrzec czy spalanie nie wzrosnie do 2l/h i jeśli nie to można spokojnie silnik gasić? Czy jednak nie jest to takie proste i bez diody się nie obejdzie?

Dodam, że trochę boję się tego dpf'a bo jeżdżę głównie po zatłoczonym mieście i przejazd 8km do pracy zajmuje mi często nawet godzinę. W poprzednim aucie usuwałem dpf z przeprogramowaniem ecu, ale śruba ma być coraz bardziej dociskana przez ekologów i wolałbym w insignii tego nie robić.

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Rok produkcji: 2014
Miasto: Mochowo
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 3 cze 2016, o 08:12

Diodę montuje się po to, aby nie zawracać sobie głowy obserwacją spalania chwilowego czy temp. w Torque.
Jest to prosta sygnalizacja, która wali po oczach.

Oczywiście jeśli za każdym razem przed zgaszeniem będziesz patrzył na chwilowe spalanie, to nie przegapisz, tylko czy na pewno nigdy nie zapomnisz zerknąć na te chwilowe spalanie?

Stąd dioda.

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Alex » 3 cze 2016, o 08:13

Dioda jest moim zdaniem najwygodniejszym sposobem na to, kiedy wypala się DPF. Nie trzeba nic przełączać, obserwować, pilnować, zastanawiać się. Jej montaż zajmuje max 10 min i nie trzeba mieć garażu żeby to wykonać. Podczas jazdy filtr wypala się skuteczniej, niż na postoju.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ dolotowy + wydechowy”